Téma: Konstrukce Bose subu

http://www.audiocostruzioni.com/r_s/dif … s/bass.jpg

Zajímavé. Kdo někdy slyšel Bose, tak asi bude se mnou souhlasit, že na to, jak je to malé, to hraje pěkně moderně a dost příjemně se to poslouchá.

Re: Konstrukce Bose subu

Existují i jiné názory smile http://www.intellexual.net/bose.html

Re: Konstrukce Bose subu

Rekl bych, ze to ma podobne charakteristiky, jako moje PC dunitko Creative DTT-2200. Supik taky duni cca 50-180Hz,  satelitky-krabicky zabiraji od 250Hz s bidou, maji "krasne ostre" stredy diky bafflestepu ... 1300$ to je snad vysmech za 5 krabicek a supik. Ale najdou se takovi, ktery to koupej kvuli stitku a pak budou vychvalovat ... Ten sub je vlastne nekolikanasobne ladena pasmova propust nejak zahadne podporena dalsim basackem. Na celym setu imo nejzajimavejsi, konstrukcne.

Re: Konstrukce Bose subu

co to sakra znamená, že to hraje "moderně"?!?

Re: Konstrukce Bose subu

To nechtěj vědět smile

(upravil mekky 21. 5. 2007 22:13)

Re: Konstrukce Bose subu

Iridescent: To je subjektivní smile Že to hraje jemně, neduní to, basy nejsou extrémně hluboko, ale je tam pěkná basová linka, málo středů, výšky nejsou agresivní.. Prostě opak vintage repráků.

No flame, tohle byla hodně napadnutelná a odvážná fráze, přemýšlel jsem, jestli to odeslat smile

Halen: Tydle starší Creativy jsem slyšel (nebo podobné), a ačkoliv psané parametry můžou vypadat podobně, můžu s klidným srdcem říct, že Bose hraje výrazně lépe.

Boramyr: tam ten web taky není objektivní, viz třeba:
"First of all, 5.5-inch drivers are not intended to be used as bass drivers; they are clearly midrange drivers."
atd.

Hraje to od 46 Hz s poklesem 2,3 dB, což není tak špatné. Podle mě jsou to ideální repráky na ozvučení shopů jako Kenvelo a tak, když tomu sedne hudba, kterou do toho pouští.

Za ty prachy to za to nestojí, to je jasné. Ale jsou to repráky, které na mě dobře zapůsobily, když jsem ještě o reprosoustavách nic moc nevěděl.

Re: Konstrukce Bose subu

Co se ti nezdá objektivní na tom že jsou to ve skutečnosti repráky na středy?

Re: Konstrukce Bose subu

Iridescent: Jak můžou střeďáky hrát 46 Hz -2,3 dB?
A proč by tam dávali střeďáky? Dyť je to blbost.

(upravil Halen 22. 5. 2007 1:41)

Re: Konstrukce Bose subu

Ja nevim, jak muzou mit ty repra malo stredu. Naopak musej byt prestredovany a zakonite musej, diky malym krabickam zcela chybet nizzsi stredy a vyssi basy. Dalsi vec, musi smerovat na vyskach. Hraji moderne, tzn. bum-cink. Necham stranou subik a vemu na paskal satelitky - skutecne si troufam tvrdit, ze mezi nimi a krabickami od Creative (Cambridge soundwork) bude pramaly rozdil.

Re: Konstrukce Bose subu

No modreně tzn bum cing, tzn moderní hudba,tzn elektronika,hip-hop,Disko .. Prostě na mojich DnB jde o Bum cink ale jinak než si myslíte smile
U Techna tekna atd.. nevím neposlouchám ale taky tam moc na středech nesejde. Hip-hop tam myslím taky posluchčům (hoperům) na středech moc nesejde. A Disko tam je tu úplně jedno big_smile Jako nechcu nijak ojebávat tyto hudební styly ale představte si mladého člověka kterej si sedne do křesla pustí si Origo CD Hip-hopu a poslouchá jestli mu směrujou bedny, jestli to má dostatek středů a jestli to nechce přeladit výhybku popř podložit pemzou?  Pro toho člověka je spíš důležietj výkon a basy, a směrovost ho fakt nezajímá.
Já si prostě myslím že Ony moderní dunítka jsou to co dost lidí požaduje. Neříkám že na Creativech si někdo nemůže poslechnout metál a říct že to není ono, ale prostě když jde někdo koupit kreativi tak ví o nich hovno, a bude spokojenej když je koupí a je mu jedno jaká tam frekq charka je.
Já když sem slyšel před 3mi léty kreativy od kámoše byly to asik nejlepší bedny k pc co sem kdy slyšel a chtěl jsem je taky. I když tam byl 13cm repráček tak sem si neříkál hm 13cm PP bude tam naladěnej hrb a je to dunítko .. Ale říkal jsem si hm 13cm a jak pěkně hraje ...
A kdybych nepoznal tohle fórum tak bych si ty kreatívy koupil a byl spokojenej, a myslel si že SUPVOLFERY z Hádexu,Tipy,Dexonu a spol .. jsou fakt hustý a naduněný. Prostě někomu vyhovuje to a někomu něco jiného. U nás ve škole se jede na Hádexech a popř TVM, ale bedny sou dělané podle toho jak se komu libí takže kámoš si postavil TVM s univerzál výhybkou BR podle toho jak se mu libil a vešel do bedny, objem skoro dvojnásobek co je doporučeno ale on si je pochvaluje a je spokojenej. Další případ Hádex reproš 12" kámoš si postavil almaru jak stodou, Doprostřed dal desku do ní dal magnetem nahoru reprák, a nahoře udělal BR jak ho to napadlo a je spokojenej jak mu to duní a kársně mu rezonuje celej pokoj. Prostě každej má jiné nároky, a myslím si že někdo bude s těma Bose spokojenej smile .

Re: Konstrukce Bose subu

Abych řekl pravdu, poslouchám "bum cink" hudbu, a odnože metalu, a když chybí pár decibel na vyšších basech/nižších středech, tak se vůbec nic neděje. Ne že by mi to bylo jedno ale zrovna frekvenční charka je jedna z mála věcí kterou jsem ochoten trochu tolerovat. u PC mám 2.1 s pěkně laděnym 6-5" dunítkem, který umí i básnout a vzhledem k bydlení s rodiči si na to nemůžu stěžovat.. Zato když někde něco přebejvá smile tak to jde dost rychle poznat. Mylim si že ladit bedny na vyrovnanou charku není až tak uplně dobrej nápad. Je tu hodně vlivů, a ten nejmocnější - posluchačova "chuť"....

(upravil Karlos 22. 5. 2007 8:47)

Re: Konstrukce Bose subu

Jo přsně tak, mohu mít bedny za 100klacků s rovnou charkou ale nemusí se mi libit zvuk. Zajímalo by mě kolik lidií kteří maj sub, maj charku subu a zbytku soustavy sladěnou tak že charka bude cca rovná ... Podle mě si dost lidi přidá na basech a pak tam má onen hrb který nemá nikdo rád a nikdo ho nechce mít.

Re: Konstrukce Bose subu

Sladoval jsem satelitky se subem pomoci jednoduchyho generatorku z WinISD. Uchometricky, aby nebyly hrby nebo doliky pri subjektivnim posouzeni v zadny casti pasma. Korekce mam na 0/0. Jediny, s cim hejbu je vybuzeni subu na receiveru - 3dB. Ono to i odpovida k citlivosti satelitku. Ale popik 80's zni na nerovnejch bednach bez stredu/prestredovanejch spatne, to mi verte. Hip-Hop,Rap,Techno vubec neposloucham, neoslovuje mne to, vubec nicim, spis to vyvolava jakousi agresi, kdyz to slysim.

Re: Konstrukce Bose subu

Halen: až tak? nechceš s tim jít k doktorovi? big_smile

Re: Konstrukce Bose subu

Bose Acoustimass 5 maju rodicia v obyvacke uz asi 12 rokov. Ked sme vyberali repra, tak mali fantasticky zvuk na ich velkost. Vedia hrat poriadne nahlas a maju vysoky WAF. Takze v 95tom fantasticka kupa. Keby som vtedy vedel to co viem dnes, tak za tie peniaze kupim nieco ine. Basy zacinaju na cca 40Hz a na deliacke (az to mozem tak nazvat) je prepad. Clovek si vsak rychlo zvykne a na isty druh hudby mu to nemusi vadit. Otec na tom kludne pocuva opery. Je to vecou nazoru, ale na domace kino celkom dobre.

Re: Konstrukce Bose subu

mekky napsal:

Iridescent: Jak můžou střeďáky hrát 46 Hz -2,3 dB?
A proč by tam dávali střeďáky? Dyť je to blbost.

Proč by nemohly, když je zamontujou do takovýhle bedny?

Re: Konstrukce Bose subu

Co se tí nelíbí? Vždyť to plexi vypadá vcelku bytelně.. cool