(upravil right13 28. 7. 2008 15:33)

Téma: Vrtaky

ahojte,takuto temu som tu este nevidel.tak rad by som bol.keby sa tu napisali skusenosti s roznymi vrtakmi,ake vrtaky kupovat,ktore su lepsie,horsie,cim mazat,cim nemazat.popripade ako brusit,aleproste vsetko,nech sa aj ja,aj vsetci ostatny koho to zaujma priucia.dakujem

Web

Re: Vrtaky

Hlavně si nekupuj nářadí v Polsku.

Web

(upravil Basstl 28. 7. 2008 18:19)

Re: Vrtaky

To já jsem si jednou (a naposled big_smile ) koupil čínský vrtáky do dřeva a po dvou dírách do dřevěný lišty z borovice byl vrták uplně tupej. smile
Jinak záleží na tom, do čeho chceš vrtat: Do železa je to celkem jedno a stačí i normální černý vrtáky. Do hliníku už by to chtělo něco kvalitnějšího a mazat LIHEM. Dále doporučuju vrták mírně podbrousit a předem si vyzkoušet na kousku materiálu, jestli se odvalujou špony z obou břitů a jestli nedělá oválnou díru. U mosazi a ostatních barevnejch kovů platí přibližně to samí, jen místo lihem mazat petrolejem, nebo řezným olejem ve spreji.

Re: Vrtaky

Zažil som neuveriteľný psí kus s vrtákmi HSS kúpenými v baumaxe, boli to vraj špeciály(žltá povrchová úprava), cena asi 70,-/kus 4mm hrúbka.
Po 5 dierach do 3mm Al plechu sa vrták totálne otupil a ohol, divné, vravím si. Tak som ho schmatol do papàč a v ruke som Vám ho zohol do pravého uhla(spotil som sa ale šlo to). Obecne platí, každý tretí čierny vrták, ktorý kúpim je výborný, ostatné sú priemerné-hovorím o bežných vrtákoch z obyčajného železiarstva.

Re: Vrtaky

mne sa zda,ze tie cierne su jak z hovna,velmi rychlo sa otupia,tie leskle sa mi zdaju lepsie,su ovela ostrejsie a viac vydrzia

Web

Re: Vrtaky

kupujem vo vybraných obchodoch jedine drahšie vrtáky, mám aj malú sadu z veľtrhu, ktorá bola pekne drahá a funguje na základe toho, že sa oceľ pri vàtaní nechladí, niaky spešl matroš vrtáku smile

Web

Re: Vrtaky

Já jsem jednou dostal nepoužité vrtáky z jedné zrušené nástrojárny. Je to tedy super materiál (světlé lesklé), ale bohužel samé atypické rozměry. Asi dělané pro někoho na zakázku.

Re: Vrtaky

Vrtáky kupujem v predajni náradia a spojovacieho materiálu 10m od roboty. To, z akého materiálu je vyrobený vrták, spoznáš na brúske. Pokiaľ robí iskry do bieložlta, je to sračka. Pokiaľ tmavšie, je tvrdý a namiesto ohnutia ho zlomíš...  Možno sa mýlim, tak nech ma odborník opraví.

Web

Re: Vrtaky

myslím si, že nejlepší vrtáky jsou kobaltové (takové lesklé) ale cena? asi 40kš/ks podle velikostí dal jsem to za 6mm. vrtal jsem doma kolejnice na plot a HSS vrták jsem odrovnal po jedné díře (D=6mm tl. kolejnice cca 5 mm) koupil jsem jeden kobaltový vrták sice za 40 kč ale udělal jsem těch dír tak 10 a bezproblémů, krásná dlouhá špona prostě radost vrtat.  a vrtáky  z baumaxu atd. to je plastelína! smile vtrák musíte zlomit a ne ohnout!!v baumaxu bych ani HSS nekupoval torači přidat 40 - 80 kč zajít do kamenného obchodu a koupit celou sadu HSS nebo si připlatit a koupit kobaltovou sadu ale vůbec netuším kolik by stála smile toď do kovu. do dřeva nevím.. do dřeva vrtám vrtákama do kovu smile a do zdi?? těžko říct ale taky bych obešel baumaxy a takové ty vše za 39 big_smile ale koupil jsem si BOSCH vrtáky do zdi a po pár dirách mi uletěla diamantová vložka nebo z čeho jsou:)
Tod vše z mých zkušeností smile

Re: Vrtaky

jj,asi sa naserem,a pojdem si nakupit tie leskle vrtaky,tiez som ich videl asi po 60 sk kus....aspon 2-3-4 na zaciatok,s tymi ciernymi sa neda vrtat

Web

Re: Vrtaky

2 raspi
Co to jsou atypické rozměry?

Re: Vrtaky

Lozek, ale 40kč za vrták je len kúpa obyčajného vrtáka s kvalitou bežnou pred 20 rokmi. Kvalitný vrták stáť menej ako 40kč ani nemôže. Ja mám značkové narex čierne HSS a vàtam v pohode. Inak napr. taký tvrdokov je len čierny a kua ťažký smile.

Re: Vrtaky

Je to můj obor - takže, za 40 let nikdo nic nového nevymyslel (při výrobě vrtáků), stále jsou nejlepší celobroušené (lesklé) z materiálu HSSE (kobaltovka), která je o fous lepší než klasické HSS. Ale pozor - v různých Bau.. se objevují podvrhy z označením HSS, které mají odolnost lepšího bambusu. Proto vrtáky kupujte ve speciálkách, nejlépe tam, kde prodávají vícero značek (v Brně např. Veselý). V prodejnách jedné značky (Bosch) vám budou nutit koupit firemní drahé vrtáky, které pro ně stejně někdo vyrábí. Při vrtání do tloušťky cca 5 mm nechladím (i když by se mělo), při větších hloubkách kápnu několikrát do vrtaného otvoru kapku oleje. Jo a nekupujte drahý "pozlacený" vrtáky (jde o nitrid titanu TiN), na domácí použití to nemá význam. Ostření ti musí vysvětlit a naučit zkušený zámečník. Chce to stolní brusku (stačí nějaká levná z OBI) s kotoučem co nehází. Brousím celkem často, domácí dílnu bez možnosti přeostření vrtáků si nedokáži představit. Vše výše napsané platí pro vrtáky do kovů.

Re: Vrtaky

mě se podařilo 4mm vrták do dřeva ohnout o 90-100 stupňů. čínu fakt ne. Jinak do dřeva vrtám klasickema univerzálama.

Re: Vrtaky

Mám naštěstí zásoby z časů Husáka, občas něco podobného dokoupím a nedávno i z časů Novotného lol . Jednou jedinkrát jsem vrtal se sadou prý HSS, která byla přiložena v setu u nějaké obivrtačky vaxi. 4mm vrták se otupil při vrtání 3mm Al plechu, a ke všemu se po chvilce zlomil těsně u sklíčidla. Oni asi tomu nebohému kovorolníkovi neřekli, kterou stranu má mít kalenou. Pak jsem testoval ostatní a fakt, všechny měly kujný hrot a kalený dřík lol  Stejně materiál odpovídal tak konstrukční oceli do betonu, prostě bláto.

Web

Re: Vrtaky

no,som dnes kupil dva vrtaky,strieborne HSS 98sk stali dva,dvojku a trojku,vyzeraju lepsie,su dost stre,maju hustejsi "zavit" robia celkom peknu sponu,a hlavne maju ine ostrie ako tie cierne 10 korunove.... nie je ostrie a hned vyvrtka,ale je este skosene,mensia rezna plocha,mal by sa menej hriat.

Web