Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Pozor, v reálu je nutné započítat vliv ss odporu výhybky (tlumivky) a kabeláže mezi svorkami repra a zesilovače! Ten potom může poslat stovkové hodnoty DF i o řád níže.

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Což paradoxně podporuje snahu udělat u zesilovače DF co nejvyšší. Nicméně si myslím že cokoliv nad 50 je OK, koneckonců lampáče mívají i méně než 10 a nikdo se na ně proto nezlobí smile

Web

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

opamp, potom si k nim kupujú PA reproduktory s nízkym Cms smile

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

No jasně, lampáč a čvachtavej gumák by moc parády neudělaly smile

Web

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

parády jo, skákal by jak zběsilý smile ale hudby by moc neudlali smile

(upravil PB0305 1. 6. 2011 15:18)

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

On tzv. DF zesilovače je trochu zavádějící. Pokud se tzv. DF zesilovače zvýší z 10 na 100 tak se pochopitelně tlumení reproduktoru nezvýší 10 x ale jen cca o 10%. Pokud se tzv. DF zesilovače zvýší z 100 na 10000 nebo víc tak se pochopitelně tlumení reproduktoru nezvýší 100 x ale jen cca o 1%.
Pokud je tlumení větší než kritické, což u účinných reproduktorů a tzv. DF zesilovače okolo 10 většinou je, tak další zvyšování tzv. DF zesilovače je víceméně zbytečné. Zpravidla u tlumení reproduktoru záleží spíš na "síle magnetu", než natom jestli tzv. DF zesilovače  je 10 nebo 1000.

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

hópni sem jak jsi na to přišel..

Web

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

kedže DF ovplyvní spodný okraj pásma basového reproduktoru, tak je dobré nejak určiť výsledok v spojení s konkretnym reproduktorom, výslednú frevenčnú charakteristiku, dokonca sú simulačné programy v ktorých sa dá DF zahrnuť no bohužial WinISD to neni, keby to bral každý takto tak by sa nemuselo písať o super pevných basoch po pripojení nejakeho HiFi na DPA a tiež o pripojení PA reproduktorov k elektronkáču, proste korekcie už neletia tak si spodný okraj každý doladuje aspon pomocou DF big_smile napríklad mne pri ladení BR asi aj pod 3db trochu horšie DF vadiť určite nebude smile

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

DF by mělo fungovat jako přídavný odpor k repráku, který lze snadno nasimulovat: DF=10 jako desetina z Re (6R » +0.6R), což je vlastně vnitřní odpor zesilovače, DF=100 pak setina (+0.06R). K tomu se ale ještě přičtou odpory kabelů, cívek... takže se běžně pohybujeme kolem celkového DF=10 a nikomu to nevadí.

(upravil PB0305 3. 6. 2011 8:47)

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

2 #27

Pro kritické tlumení reproduktoru má být zhruba

     (Stejnosměrný_odpor_kmitačky + výstupní_odpor_zesilovače) = (B*l)**2 / (4* pí*f*m)

Pokud je levá strana menší než pravá je reproduktor přetlumen.
Např. u Eminence Delta-12A je stejnosměrný odpor kmitačky 6,3 Ohmů, mechanické tlumení je cca 10% elektrického, takže pokud se výstupní odpor zvýší zhruba z 0 na 10% Rz, tlumení se zhorší cca o 10%. Protože  Eminence Delta-12A je normálně přetlumen je při DF 10 tlumení zhruba kritické.

Viz Jaroslav Lukeš: Věrný zvuk str. 231 - 235

(upravil dawsoo 12. 6. 2011 11:17)

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

DF je zcela parametr o ničem,ale jak koukám nadále zde na sopl fóru velmi populární = vypovídá jen o tom jak je utažená celková ZV a jaká je impedance mezi výstupem zesu a jeho svorkama,nic víc a nic méně. Mnohem víc je důležitej parametr umět dodat dostatečně vysokej výstupní proud (optimálně v desítkách A) v co nejširším pásmu a bez zhroucení vlastností (dimenzování zdrojů,konců,budičů,koncepce s více páry na konci) což je nutnost pro buzení jalovin a nízkých impedancí v debilně udělanejch bednách (kterejch je drtivá většina) to má vliv na zvuk a to takovej kerej se připisuje mylně právě diskutovanýmu DF, což je jen hříčka výrobců páč jaksi chlapci neudávaj za jakých podmínek a vesměs jen do čisté R zátěže protože už asi nevědí na co zákazníka utáhnout ,když jejich zes jinak stojí za houby... . když vezmu příklad 15 letej pepík vocásek si postaví zes s broukem s tím že bude mět DF=300 "a ultrozní supwolfer basi" ale,ale? pročpak nám to hraje jak z prdele? No inu proto že ten brouk limituje na 2-3A a zabíraj SOA nebo tepelný ochrany uvnitř,prostě nestíhá vlastní sraní a parametry se v dynamickým režimu hroutěj jak domečky z karet, naproti tomu může dát obyč parní řádně doimenzovanej diskrétní zes byť s na pohled mizerným DF=10 např konstrukce bez celkový NFB ale jen s lokálníma, naprosto bohatej plnotučnej spodek s perfektní kontrolou dole.... PB305 to napsal přesně = vždy jde o optimální tlumení,žádný čím víc pruhů tím víc adidas big_smile

Hádanka pro mládež
Proč se u hifi repráků poslední dobou dělaj převážně reproně s nízkým Q? hmm? big_smile a proč s nima moc lidí neumí zacházet a brečí že BR je nahovno hmm? Proč každej shání cívky za každou cenu s co nejnižším Rdc hmm? Kdo zná odpovědi nepotřebuje to číst  netýká se ho to tu... Toliko k tíématu odemne.

Není co dodávat...

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Přikládám reálný příklad měření vnitřního odporu dvou zesilovačů, použil jsem tuto metodu, 20 W odpory 3,3 Ohm a bylo měřeno na frekvenci 50 Hz.

http://www.sengpielaudio.com/FormulaOutputImpedanceXX.gif

Domácí Sony TA-AV590
Levý kanál naprázdno: 5,34 Vrms
5,04 Vrms do 3,3 Ohm = Rs: 0,196 Ohm (DF: 16,8)
5,19 Vrms do 6,6 Ohm = Rs: 0,191 Ohm (DF: 34,6)

Pravý kanál naprázdno: 5,46 Vrms
5,19 Vrms do 3,3 Ohm = Rs: 0,172 Ohm (DF: 19,2)
5,32 Vrms do 6,6 Ohm = Rs: 0,174 Ohm (DF: 38)

Autozes US Blaster USB 1384 (druhý můstek jsem neměřil)
První můstek naprázdno: 9,88 Vrms
9,67 Vrms do 3,3 Ohm = Rs: 0,072 Ohm (DF: 46,1)
9,77 Vrms do 6,6 Ohm = Rs: 0,074 Ohm (DF: 88,8)

(upravil marcin 3. 7. 2011 16:34)

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Tak pre zaujímavosť som zmeral aj ja.
Odpor 3,3 ohm, 10W, signál 50Hz.
Oba zosilňovače s tlmivkou a relé na výstupe:

DPA 380:
6,02 Vrms naprázdno
6 Vrms do 3,3 ohm: Z = 0,011 ohm, DF = 300

Denon PMA 920:
6,02 Vrms naprázdno
5,68 Vrms do 3,3 ohm: Z = 0,198 ohm, DF = 16,7

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Tady je třeba rozlišit tyto věci :
- vlastní vliv na basový reproduktor (změna tlumení) - většinou pro DF nad 20 zanedbatelné
- průběh DF v závislosti na okamžitém výstupním napětí, na kmitočtu a podobně - to je velmi podstatné a dost o tom je třeba ve firemní literatuře od Studera.

Tak jak je DF běžně udáván moc smysl nemá.

Web

(upravil dawsoo 5. 7. 2011 0:46)

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Sendy:
Přesně tak,jak píšeš ale to si moc nikdo neuvědomuje,

All:
Chce to víc dělat a míň číst pikačoviny z netu... Svýho času na to byly v nějakým hifi periodiku takový pěkný 3D grafy .... top zesák měl graf rovnej ,neboli schopnost držet napětí při současným měření THD a proměnnou výstupní napě´tovou úrovní,a kmitočtem asi ve třech bodech (tím není myšlen přeceňovanej nesmysl typu vlivu výst cívky na DF nad 10k, ale spíše zkreslení a problémy byly velký spíše dole pod 100Hz kde se vokáže zdroj a brutalita konce a tam komerce hořela jak papír) ty grafy byly v určených mezích od cca 1,5R do 20R impedance zátěže.... nejlépe vyšlo 100W áčko dali gravity s mraky páry na konci a baterií kondenzátorů a trafem jak prase... ten byl imunní od 1R od počátku až k limitaci... vše ostatní bylo vždy nějak pokřivený a zkreslením + výst úrovňovní hodně závislý. O tom to je! ne o žádným podělaným bezrozměrným DF měřeným na jedný úrovni a jedný ferekvenci.


PS: na změnu DF tak jak ho vnímáte má význam,nejvíc vliv to kde je utažená celková ZV, kousek kablíku z PCB ke svorkám, kontakty relé, píčoviny typu přepínače speaker A+B v cestě,drátařina od zdroje a pod.... Na smetení ze stolu uvedu paradoxní a pěknej příklad: třeba taková sračka Au/Ra (vylepšenej transiwatt) měla DF sice 1000 i měřenej ale impedančně do 8 čistě rezistivních a při 1W tzn jen do úrovně co ustály KDčka na konci, nelinearita kondu v cestě při větších I a grec + trafo + kýbl ve zdroji...žádná sláva to teda rozhodně nebyla (ale mělo to parametr DF=1000 v celým pásmu - a to  jen díky absenci ochran relé a výstupnímu konektoru odkud byla tažená záporná ZV!!! Proto taková šílená hodnota.... ale kýbl na výstupu zkreslení na basech nemístně velký a basy jak když boucháš hovnem o stan... měřit je sice pěkný ale to je málo... nejde totiž v praxi o absolutní hodnotu ale o stálost v celým pracovním rozsahu.Vesměs tohle kritérium splňujou stroje s řádně dimenzovanými zdroji a dobře navrženým koncem... vše ostatní je v podstatě jedno vliv DF tak jak je definován obecně na zvuk vzhledem k očekávání tohodle parametru nemá vliv spíš než malej tak žádnej.

Není co dodávat...

Re: Co je to DF? (Damping Factor)

Obecně se vliv DF zesilovače dost přeceňuje. Když si uvědomíte, kolik přechodových odporů je v cestě k cívce reproduktoru /svorky na zesilovači, svorky na bednách, nezanedbatelná délka kabelu, plošný spoj výhybky, vnitřní spoje v bedně a nakonec ty tenoučká lanka, která vedou proud ze svorkovnice reproduktoru k cívce/, tak je hodnota DF zesilovače /pokud se ji podaří dotáhnout aspoň na svorky reprosoustavy/ alespoň 100 vynikající hodnota.

Ono totiž už ve vlastním zesilovači dochází ke značnému poklesu DF díky kontaktům výstupního relé /každý slušný zesilovač b měl ochranu obsahovat/, díky výstupní tlumivce, pokud není plošák dělaný na 105um fólii, tak se uplatňuje i odpor spojů, dále pak přechodový odpor na výstupních fastonech modulu /to se týká zesilovačů až tak nad 200W/, takže nahánět DF desítkou kabelem k reprosoustavě a čtyřkami dráty vevnitř reprosoustavy je zhola zbytečná věc a pouhé vyhazování peněz.
DF1000 u AuRy byla pěkná píčovina, mně se u Z1 nikdy nepodařilo naměřit při výkonu 30W hodnotu větší než 80. Je jasný, že na vině je tam ten výstupní kýbl, i když je obtažený celkovou nfb. Mně se podařilo zkreslení na basech poměrně dosti zmenšit montáží výstupních elytů 4.700uF/40V Vishay zároveň s montáží zpožděného připojení zátěže, protože ta rána byla hrozná, možná díky tomu, že jsem do zdroje té AuRy namontoval kondenzátor 15.000uF/80V.

Web