Téma: ARN 930

Chcem sa spýtať, či ARN 930 je najlepší TESLA hlbokotónový reproduktor aký kedy vyrobili? Viem, že má veľmi nízky rezonančný kmitočet(18Hz) a pokial je vo vhodnej ozvučnici o objeme okolo 100 l, hrá prakticky od tých 20Hz. Viem, že záves je z veľmi kvalitnej gumi, ktorá musela za vtedajších podmienok splňať najprísnejšie kritéria, takže sa ani po 30 rokoch nerozťahá a myslím že má guma správnu pevnosť a mäkkosť.Je to tak? Je to špičkovokvalitný basový reproduktor?Má príkon len 25W sinus a 50W max sinus ale v správnej ozvučnici hrá veľmi výkonne a ide neskutočne hlboko? Je to pravda? Robia dnes lepšie basáky v takejto kvalite a vyrovnanosti prenosu kmitočtov od 20 - 1000 Hz? Používaju dnes také kvalitné závesy z takej kvalitnej a nesmrtelnej gumy? Vôbec dá sa pustiť veľký príkon do basáku s takým poddajným závesom ktorý ide tak hlboko bez bassreflexu?

Re: ARN 930

Neviem, či je to najlepší basový repro, čo tesla vyrobila, ale je fakt, že tesla vyrábala veľmi kvalitné závesy, ktoré prežijú repro od iných výrobcov. Tuším, že chceš týmto repro ozvučiť nejakú akciu, že? V dnešnej dobe existujú repro s lepšou citlivosťou a zaťažiteľnosťou.  Viac opíš, čo od tohto repro očakávaš, na čo ho chceš použiť a tak.

Web

Re: ARN 930

Já bych to viděl na celkem slušný reprák na doma ale zázraky bych od toho nečekal. Připadá mi poněkud líný ale to nemohu zatím ještě říci na 100% protože čekám až ho budu moci porovnat na kvalitnějším stroji který ho bude lépe kontrolovat než dosavadní. Více by ti pověděl asi Sinclair který je také vlastní nebo vlastnil.

Re: ARN 930

DJ Robi: Nepredáš?

Web

Re: ARN 930

Thales: Ty to honíš sračkou... Kdybys to připojil na zesák, tak se z toho fakt posereš, fakt... Ale nic ve zlym smile

Re: ARN 930

Měl jsem je, -vyměnil jsem je s jiříkem za spínače a ten z nich nechal předělat  "bomby" (rád bych na ně mrknul).
Mám ještě ARO 9808 -ten bude asi o trochu lepší-výkon ,citlivost,ale nejde tak hluboko.
Na doma to bude dost "dělo!

Re: ARN 930

Frank
Já vím že AZS222 je srágora. Ale ty máš se svojí AuRou zrovna co říkat i když je vytuněná Sinclairem. Šetřil jsem na 2x SPM250 a to jde pomalu když necpeš všechny prachy jen do audia. DPA222 jsem si ale nemohl nechat ujít, tomu snad rozumíš ne? smile A línější jsem myslel to že se mi nelíbí pásmo mezi střeďákem a basákem. Střeďák tam už nestíhá a basák tohoto typu už je na to už moc líný. Projevilo se to zejména po výměně zvukovky kdy se zbytek pásma pročistil ale sředobasy ne. Ale spodek hraje pěkně, to jo. Každopádně až budu jednou upgradovat viděl bych to na 4pásmo - něco jako tohle http://www.visaton.biz/czech/clanky/clanek_550.htm Tak nějak čím víc se posouvám po kvalitativní přímce směrem nahoru tak tím víc mě zajímá nejen rozsah (tam jsem se už uspokojivě dostal) ale také přesnost podání a to je u mě brzda.

Re: ARN 930

Tuněná Aura je lepší, ale zázrak to samozřejmě neni. Každopádně se mi ta Tvoje bedna zdála dost uřvaná (díky zesu).

Re: ARN 930

Za to nemohl ani tak zes jako spíš zvukovka. Druhý důvod proč se ti zdála uřvaná je to že tahle bedna prostě potřebuje větší prostor aby zahrála tak jak má. A v tom bordelu cos tu viděl zahrát prostě nemohla. Třetí důvod je prostě a jednoduše ten že ten zes dodá do 15ohm bedny odhadem 8W takže není vůbec problém ho s touhle citlivostí zahnat do limitace. A nemyslím si že tuněná Aura by byla lepší než tuněná AZS222. (Ta co tu mám tuněná není protože majitel si to nepřeje.) Když pominu všechno ostatní tak už z toho důvodu že je v symetrice a na výstupu nemá kund což není pro 15" basák to pravé i kdyby byl 10x v uzavřené a kudnd 10x ultralowESR. Zes jsem neřešil protože jsem věděl že bude lepší. Zatím jsem prodal TDA7250 (dopadla takto http://kolin.pointclark.net/gallery/vie … DA7250-end říkal jsem ať to nehulí) a z toho co jsem našel ve skříni postavil dva moduly AR PE 8/2006.

Re: ARN 930

Od toho ARN 930 pochopiteľne nemôžeme čakať vysokú citlivosť a príkon lebo má gumený záves a ide nenormálne hlboko a myslím že aj čisto(úplne prirodzene a verne skutočnému). Preto ja radšej uprednostním kvalitu a prirodzenosť zvuku ako veľký akustický výkon. Kvalita a hlavne vernosť skutočnému dojmu by mala byť vždy prednejšia ako veľký výkon(príkon spolu s citlivosťou). A pokiaľ chceme pri tom extrémne prirodzenom zvuku a vysokej kvalite aj veľký celkový akustický výkon, treba využiť aplikáciu viacerých reproskríň s napríklad ARN 930 ako bas.Keď použijeme 8 takýchto skríň tak celkový akustický výkon sa bude rovnať 2 bedniam, ktoré budú na basoch osadené nejakým vysokovýkonovým basákom s vysokou citlivosťou. Takže akustický výkon ten istý ale kvalita a hlbka prenosu bude rozdielna. Tie s ARN 930 pojdu nižšie, celkový dojem z nich bude plnší, príjemnejšie a prirodzenejšie basy(oveľa). Mäkkosť. Hotový zážitok. Tak by bolo super, keby sme mali všade len kvalitné bedne s prenosom celej kmit char a vyrovnanou kmit char.

Re: ARN 930

Tak by bolo super, keby sme mali všade len kvalitné bedne s prenosom celej kmit char a vyrovnanou kmit char.
No len si zabudol dodať, že k tomu potrebuješ získať tiež bezvadný posluchový priestor a to je väčší problém ako postaviť kvalitné sústavy s vyrovnanou charakteristikou.

Re: ARN 930

Je zamilovaný do 930ky, tak ho nechte. smile

Re: ARN 930

Někdo má rád holky,někdo zase vdolky (repráky) big_smile

(upravil Thales 22. 5. 2007 22:04)

Re: ARN 930

Ale jo, on není ARN930 zas tak špatný ale myslím si že by se hodil spíš do 4 pásma protože se mi zdá prostě na středobasech trochu líný. A nebo k němu použít lepší střeďák který umí zahrát nízko.

>Sinclair
Já vím že je v AZS222 to co si popsal. A také jsem ho vůbec neobhajoval. Kdyby se to ale poladilo tak kvalita by vylezla nahoru. Ale není to moje tak to neřeším.

Re: ARN 930

Taky jsem měl v úmyslu 2x 930ky sehnat, ale když jsem odzkoušel svoje 2 ARO 835 na taťkově Transiwattce namísto nějakého německého šmejdu se šváby, kterej na to zdaleka nestačil, tak už to přestaly stíhat okna... lol a stejně aby to mělo smysl, tak na 930ku alespoň 100l a další 2 "ledničky" bych nikde nedal stejně, už tak ty maly "bobše" s AROčkama maj přes 40kg a zabírá to akorát místo...(taky jsem tomu preventivně radši ucpal ty BR - který by tam neměly bejt...ale zůstaly eště po předešlym osazení... hold eště nemám uřezanou novou čelní stěnu na prohození...)

Jinak naprosto chápu, že je zažraný do 930ky, páč to je alespoň nějakej basáček tež, a ne nějaký nicotný 8" tintítka ve sloupech, který si ani neškrtnou, aby se vůbec přiblížily někde k 25Hz třeba... ale hlavně že maj 150 vatůchů a vyšší citlivost ale basy nějak nikde... Přesně ten rozdíl je u mejch JVC 30l BR 8" basák 70W a TVM retro 1058 s BR.. 70l 100W s mym oblíbeným 12" ARNkem taky... JVC hrajou rovněji, přesněji, ale basy nic, s podlahou to nehne, TVM konečně alespoň něco málo na tom spodku je. lol

(upravil sinclair 2. 9. 2007 10:25)

Re: ARN 930

Měl jsem ARS850ky /ARN930+ARO664+ARV160/ doma poměrně dlouho. Jestli jsem si dobře všiml, dělení bas-střed je tam okolo 340Hz a tenhle kmitočet ARN ještě s přehledem stíhá, i když jen středem a vnitřkem membrány. Zde může být celý /fázový/ problém, páč navazuje střeďák a tímpádem máme v bedně dva relativně bodové zdroje shodného kmitočtu. Ale ARO664 nad 300Hz i v daném objemu musí hrát bez poklesu.
Jisté ale je, že jsem si ničeho podezřelého v jejich reprodukci nevšiml-ač sám nejsa netopejr, na návštěvě u mě netopejři z řad muzikantů byli a několik jich chtělo ty bedny okamžitě koupit. A nikoliv kvůli jejich impozantnímu zvuku, nikdy to nehrálo moc nahlas, protože v daném bytě to ani moc nešlo.
Srovnání s jinými soustavami proběhlo jen jedno, s asi 15let starými, velkými čtyřpásmovými soustavami Shan /nevím už typ/ s desetipalci na basech. Jejich majitel, muzikant, odešel ožralý smile a příšerně nasraný, protože za pár tehdy zaplatil téměř 2000 liber a ony, do té doby ničím nepřehratelné Shany se předvedly vedle ARS850 doslova jako prskavky.
A jisté také je, že pokud by si někdo pohrál s jejich výhybkou co do fázové charakteristiky, výsledek by teoreticky mohl být ještě lepší. Ale také nemusel...přiznávám se, že jsem ony ARS850 nikdy podrobně neměřil. A ARS850 jsem v bytě vyměnil za ARS641 jen proto, že nejhlubší basy, které je schopen ARN930 podat, třásly barákem tak, že byly problémy se sousedy o dvě patra výš.
ARS641 mají na místě basu ARN932, což je diametrálně odlišný reproduktor, osová vzdálenost středovýšek a basu je dokonce shodná s ARS850 včetně jejich typu a velmi podobná je i pasivní výhybka. A i teď mám na zesilovačích ARS641 nastaven na vstupním filtru útlum -4dB/40Hz.

Web

Re: ARN 930

lol ukrutná historka

Re: ARN 930

A to si představte, že sovětští tankysté za války v afghánistánu dosahovali hodnot cé-ó-s(ležatá trojka) až 1,2.

kazeťák hír, repráky hír... smile

Sory za spam, smažu to. smile

Re: ARN 930

Možná to opravdu bude tím zesilovačem že to nezvládá. Hrozně se mi na tom basáku líbí že dá i ty nejnižší kmitočty a ani se nehne. A já si je dopřávám - poslouchám hudbu kde jich je (něco jako Oldfield ale trochu jinak). A i s těmi pár trapnými watty co do toho lezou je to o patro níž znát - když sáhnu na dveře klepou se (s jednotkami watů příkonu!!!). Hlavně mi vyhovuje že nemám pocit uřvanosti na basech.

Sinclaire co si pak provedl s těmi ARS850? Poslal si je do světa nebo je máš ještě někde schované?

Re: ARN 930

Však to je ono, skoro nic do toho neleze a spodek to zahraje i potichu... Něco to do sebe má, mít takový krávy. big_smile Já osobně teda 10" a menší, nebo teda 8" a menší repro nepovažuju ani za basák, protože prostě ve srovnání s těmahle obludama nad 12" tam ty basy nejsou, akorát nějakej tlak možná a sviští BR, toť vše... To, že maj jenom 50W bych vůbec neřešil, protože v normálních prostorách není šance to ani tak nahlas pustit... Leda rodinnej domek... Malý ARO 835 taky nemaj moc velkej příkon, ale přitáhnout je dom, asi by mi brzo odřízli elektriku... lol Mj. v přízemí v lékárně maj už tak ode mě i ze druhýho patra docela slušnej poslech, sousedi si zatim zvykli... Víc už bych jejich trpělivost raděj nezkoušel. big_smile