Téma: Neznámý transformátor

Od staršího radioamatéra jsem mimo jiné dostal 3ks EI transformátorů, které oplývají mnoha vývody.=) Údajně jsou od nějakých flaškáčů (od čeho taky, jsou-li archaického vzezření?). Zatím jsem se něčeho kloudného nedoměřil.
Leošu, nemáš čirou náhodou ve svých přebohatých análech nějakou zmínku, neřkuli přímo rozklíčování vývodů?
http://img32.picoodle.com/img/img32/4/7 … 3d04be.jpg
http://img29.picoodle.com/img/img29/4/7 … 4c82e7.jpg
http://img26.picoodle.com/img/img26/4/7 … 8ca468.jpg

(upravil Sendy 9. 7. 2008 8:40)

Re: Neznámý transformátor

Tohle vypadá jak trafo z nějakého BM3... zkrátka měřáku, něco takového jsem před lety sešrotil na plechy. Ty svorkovnice s propojkama tam byly taky.

Akorát mne mate, že ta svorkovnice je spojena se sekundárem ? Já měl pocit, že se nima přepínalo 110-220 pro celkem 2 trafa. U jedněch maďarů byly jiné svorkovnice,  přepínali mj. žhavení pro usměrňovačku, asi pro různé varianty osazení.

Web

Re: Neznámý transformátor

Před mnoha a mnoha lety jsem velice podobné trafo viděl v selenovém usměrňovači pro napájení staré, reléové pobočkové ústředny Siemens&Prchal ve Zlíně na Domě umění. Ústředna i usměrňovač byly originály z roku 1938 a údajně až na dvě výměny akumulátorů a občasné vyčištění relé ústředna s konfigurací 24/4/4 fungovala bezchybně až do roku 1985. Selén ale zestárl natolik, že díky jeho vnitřnímu odporu už nebylo možné nastavit rozumný dobíjecí proud, tak jsme tam tehdy nabastlili KY715, naštelovali odbočky a jelo se dál... 
Paralelně k usměrňovači byla totiž připojena staniční NiFe baterie, přepínáním odboček se šteloval trvalý dobíjecí proud. Jedny odbočky byly pro hrubé, druhé pro jemné nastavení. Jediný rozdíl byl v tom, že ta destička s klemami nebyla na pertinaxu, ale na takovém tom starodávném černém izolantu, ani nevím, jak se to jmenuje.

Web

Re: Neznámý transformátor

bakelit?

(upravil sinclair 10. 7. 2008 10:21)

Re: Neznámý transformátor

Ne, bakelit ne, ten je křehký. Je to jak pertinax, ale černý. Neměj mě zas za takovýho kokota smile

Web

Re: Neznámý transformátor

Nemyslíš ebonit ?

Web

Re: Neznámý transformátor

Asi jo, byla to stejná sračka, co se z ní dělaly i staré černé elektroměrové desky, ve třicátých letech myslím nejpoužívanější izolant krom porcelánu.

Web

Re: Neznámý transformátor

No tak sem na ty starý desky koukal, co je zezadu napsáno a docela sem koukal, jak se vyžívali v těch názvech smile AMBRON na větší a na menší FUTURIT.

Re: Neznámý transformátor

Jedná se o výstupák pro EL34, táta s nima měl za mlada postavenej flaškofon. S jedním párem lamp a 800V na anodách to dávalo 70W, prej.... Když vydržíš, zkusím ho dokopat k nalezení údajů o tom tr.

Re: Neznámý transformátor

Matesi budu ti nesmírně vděčný...

Re: Neznámý transformátor

Tak fotr a jeho super paměť samozřejmě nic nenašli... Ale jako vystupak pro ty elky je to určitě použitelný, jen si to budeš muset zmeřit.

Re: Neznámý transformátor

Není to výstupák, ale síťák. A už vůbec ne pro elektronky. Dost pravděpodobně jste si to Matesi s tátou vzhledově spletli s trafem /ale síťovým/ z elektronkového zesilovače AUJ620, kde byly také na síťáku tyhle přepojovací klemičky. A ano, AUJ620 je zesilovač 75W s Ua asi 800V, určený do rozhlasových ústředen.

Web