Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » D'Appolito uspořádání

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 52]

Re: D'Appolito uspořádání

No tohle usporadani navrhoval i v mnohem pozdejsi dobe, viz. ten clanek, kterej je z roku 2003.

Jinak nacrtnul jsem ti ty prubehy step response - omluv me malirske schopnosti smile
http://sweb.cz/merkur_sound/step.GIF

prvni shora - bedna casove i fazove ok, tj. zadne zpozdeni basu diky posunuti v ose Z, fazove spravne napojene
druhe - bedna fazove v poradku, ale posun v ose Z, vyskac (ten rychly zakmit) predbiha basak
treti - bedna se zpozdenim v ose Z a i fazove v neporadku

(upravil MaBat 9. 7. 2008 12:45)

Re: D'Appolito uspořádání

A k čemu to je dobrý? smile Což o to, finálních rozborů step response od Atkinsona je na www.stereophile.com spousta, a leccos se z toho dá asi odvodit, ale to už je jaksi kontrola po bitvě, ne?

Nebude nakonec nejlepší si to všechno naměřit kolem dokola, každej reprák zvlášt, a pak si s tím hrát v LspCADu? Předpokládám, že stejně tak, jako se dá simulovat osová chára, se dá simulovat i chára mimo osu. Akorát bych měl strach z toho, že jakmile se člověk dopracuje k něčemu přijatelnýmu na ose, zjistí, že to totálně rozmrvil mimo ni a obráceně...

Jinak ty náčtry se mi líbí, proti Tvým malířským schopnostem vůbec nic nenamítám smile
Přesto, nebudou ty "záchvěvy" při tom návratu do nuly vypovídat hlavně o různých rezonancích a odrazech?

Pozn: seriál "Measuring Loudspeakers" od J.Atkinsona je na Stereophile online...

Re: D'Appolito uspořádání

jo ten serial na stereophile je super, cetl jsem hoprvně někdy před rokem...

Jinak oměřit si to a pak ladit v lspCADu proc ne, to je asi otazka přístupu a taky jestli tam jde všechno zadat - např. že čelní stěna je šikmá právě kvůli vyrovnání v ose Z.

Jinak to, že když je pěkný v ose a pak zjistíš, že to není pěkný mimo osu je běžný jev a to je holt takový úděl při návrhu beden/výhybek...

Jinak co se tyka rezonancí a odrazů - no ty by měly být vidět na časové ose víc "vpravo" takže toho výše popsaného se moc nedotknou a pro jejich zobrazení je to pak CSD waterfall, ale to vis z toho clanku.

Re: D'Appolito uspořádání

Otazka do bitky: ked budu 2 basy od seba vzdialene osou 20cm a nad nimi vyskac, aky bude rozdiel v odcitani/pricitani ak. tlaku a smerovosti, a pripadom ked medzi tymi basmi bude vyskac, pricom basy budu v rovnakej vzdial. od seba?

Re: D'Appolito uspořádání

No kdyz dame stranou problemy pri mereni - tj. zmena charky diky tomu, ze se mikrofon premistuje do osy vyskace, tak jeden rozdil bude jednoznacne diky usporadani a to, ze vertikalni smerovky uz nebudou symetricke jako u d'appolita...

Re: D'Appolito uspořádání

MaBat napsal:

Edit: http://www.birotechnology.com/articles/VSTWLA.html - z toho tedy vyplývá, že bez vejškáče, kterej jde opravdu hodně dolu, to má celkem mouchy.

Dobrej článek. Dost jsem si jednu dobu lámal hlavu proč D'App má velké množství odpůrců. Přiznám se, že takhle se na to podívat mě nikdy nenapadlo.

(upravil MaBat 5. 1. 2009 11:11)

Re: D'Appolito uspořádání

http://cgim.audiogon.com/i/vs/s/f/1227463189.jpg

To mi vysvětlete - nikdo se nepozastavuje na tím, jak daleko od sebe ty středy jsou. Jak vysoko to může být dělený? Co ta vertikální směrovka? To, co se odráží od stropu a podlahy musí mít dost ošklivý spektrum, to přece musí ovlivnit kvalitu/barvu zvuku v místě poslechu, nehledě na to, že to kazí spektrální složení celkovýho vyzářenej výkonu. Nebo je v ceně i příslušná akustická úprava místnosti? Nebo celá nová poslechovka? big_smile

Re: D'Appolito uspořádání

Dyť to, co by bylo náchylný je přece uprostřed a u sebe, to velký černý jsou basi. lol

(upravil MaBat 5. 1. 2009 11:29)

Re: D'Appolito uspořádání

Asi nechápu tvůj ostrovtip. Ty Accutony, nebo co to je, jsou u sebe?

Jediný co mě napadá, je, že drahý bedny musí hrát stejně blbě, jako většina ostatních, nebo pokud možno ještě hůř, aby si to někdo koupil...

Re: D'Appolito uspořádání

A ty víš co je to za pásek a kde je dělenej?

(upravil MaBat 5. 1. 2009 11:44)

Re: D'Appolito uspořádání

To právě nevím, proto to byla jedna mých z otázek výše. Muselo by se to dělit hodně nízko, na takhle velkej, resp. malej pásek až podezřele nízko, nebo extrémně strmě. Proto je mi to divný...

Jen bych očekával, že třeba pistole, který tu před časem podobný uspořádání doporučoval, vysvětlí, proč to tak je akusticky v pořádku, proč to nevadí... V čem to je a která pozitivní vlastnost je podstatnější, než tahle nesporně negativní.

(upravil dawsoo 5. 1. 2009 12:23)

Re: D'Appolito uspořádání

Myslím že nad tím moc dumáte chlapci,je to otom že jakýkoliv bedny jsou jen o volbě menšího zla a mnoha kompromisů... kdysi když jsem na apollito tady plival tak jsem byl za vola big_smile Optejte se Velkýho Boba ten vám to vysvětlí asi nejlíp a jako bonus ještě v odborný řeči.Pokud chcete chování i mimo osu je jedinný možný koax nebo LA.. vše ostatní je mínusový řešení. Jak daleko jsou je vcelku šumák... je to jen o tom že ty zhovadilosti se budou s klesající vzdáleností posouvat směrem k vyšším kmitočtům... což není žádná výhra... zvukově to vadí i oktávu za děličkou... proto je výhodnější použití strmejch filtrů a volba co nejnižší děličky... tam se ten jev uplatní pro většinu lidí méně slyšitelně.

Není co dodávat...

(upravil MaBat 5. 1. 2009 12:34)

Re: D'Appolito uspořádání

Takže kdybysme to shrnuli - co se uspořádánim MTM vlastně sleduje?

(upravil dawsoo 5. 1. 2009 12:37)

Re: D'Appolito uspořádání

Zvětšení citlivosti, příkonu a plochy... a v ose bodový vyzařování...lepší sfázování než u TMM konfigurace jinak to má spíš jen nevýhody... tou hlavní je oproti klasice při vertikálním pohybu nahoru dolů právě ten odečet smile Já osobně bych toto volil jinak a to jako 3p pseudoapolitto... kde budou dva basáky a mezi nimi jeden střed a vejška tam lze dosáhnout na rozumný vzdálenosti vzhledem k předpokládanejm děličkám.

Není co dodávat...

(upravil MaBat 5. 1. 2009 12:38)

Re: D'Appolito uspořádání

Já si právě pamatuju z nějakýho článku o BW M800, že tam taky museli dát dva středy kvůli výkonu - pro zamýšlený využití  -  ale MTM se neosvědčilo právě kvůli tomuhle, tak udělali to harakiri, který udělali.

(upravil dawsoo 5. 1. 2009 12:42)

Re: D'Appolito uspořádání

I U B&W M800 to není zdaleka ideální... opět je to jen jinej kompromis za cenu hrátek s fázovacíma článkama... tak aby to poslechově vadilo co nejméně... Zatížitelnost stře´dáku nevidím jako hlavní problém... jde použít vždy buď zatížitelnější typ za cenu oželení jiných kvalit,nebo volit děličku o něco výše ... kde spektum již nemá v hudebním signálu takovou intenzitu.

Není co dodávat...

(upravil pistole 5. 1. 2009 12:58)

Re: D'Appolito uspořádání

* vzdálenosti měničů jsou až v x tém pořadí důležitost a vůbec se tady s nimi nehodlám zabývat
* pásek je velkej raven co jde dělit na kilohertzu !
* apolito má právě tu výhodu že minimalizuje odrazy od podlahy a stropu po line array je to to nejlepší možný uspořádání do bytu

jinak zrovna tyhle bedny a rockporty bych si do huby nebral neboť jsou to věci ze kterých se zatím rozpadli všichni co to slyšeli.

Re: D'Appolito uspořádání

Ten kdo robil niečo do vf techniky a fázoval dvojice antén vie, že vyžarovací diagram dvojčaťa je v optimálnom prípade cca o polovicu užší a že takáto sústava teoreticky príjma alebo vyžaruje dvojnásobné množstvo energie (+3dB)  v príslušnom spektre. Niečo podobné platí aj pre usporiadanie Dapolito - je menej náchylné na odrazy od podlahy a stropu a má cca dvojnásobnú citlivosť v príslušnom pásme. Výhoda sa však uplatňuje len v osovom posluchu. Mimoosový posluch, alebo snaha o čo najširšie pokrytie posluchového priestoru s Dapolitom nedopadne najlepšie.

(upravil pistole 5. 1. 2009 13:15)

Re: D'Appolito uspořádání

jinak přeloženo mají užší sveetspot ale zato  tam hrají lépe. (podobně jako pásky)

Jinak pro ostatní dva stejné repráky se chovají jako jeden virtuální mezi nimi (samozřejmě myšleno ve vertikální ose) tudíž v té ose jsou jako koaxiál (pokud je výškáč mezi nimi)

(upravil MaBat 5. 1. 2009 13:21)

Re: D'Appolito uspořádání

Nejde o pokrytí prostoru pro poslech, ale o zmršení spektrer odrazů, ve kterých se doma převážně poslouchá.
Četli jste ten článek, odkazovaný na začátku?

Jistě jsou jsou i podstatnější věci, ale ty se od jistý úrovně jaksi předpokládají. Vyrovnaný vyzařovací charakterstiky jsou -podle poznání z posledních desetiletí- jednou z nejdůležitějších podmínek kvalitní reprodukce, kromě vyrovnanýho spektra samotného přímého zvuku je to to nejpodstatnější, co vytváří "zvuk" beden, tedy spolu s místností. A na zkreslení, apod., u repráků sere pes, pokud není tohle v pořádku... Chcete tohle zpochybnit?

Jiná věc je ta, že jsou na to všichni zvyklí...

Příspěvky [21 až 40 z 52]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » D'Appolito uspořádání

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£