Téma: Jak na prach

Určitě si čas od času řeknete, že by bylo dobrý zbavit svý elektrický miláčky prachu a bordelu, kterej tam navanou větráky. U počítače to stačívá jentak vyfoukat, ale jak u starých přístrojů, věcí ze zakouřenýho prostředí, kde je letitej prach a černý mastný závěje. To už se jentak neopráší. Vždycky to dělám zdlouhavě a výsledek nebejvá valenej. Je to taková blbost, ale třeba se to hodí dalším lidem, nějaký fígly od zkušenějších.
Jak to teda nejlíp vyčistit a nepoškodit součástky, chladiče. Dělávám to lihem, ale všechno taky nepustí, napad mě ještě technickej benín, ale ještě sem to nezkoušel.

Re: Jak na prach

Používám drsné metody, proto předem varuju, výsledky nemusí být přenositelné.

Po vymontování DPS, odstranění chladičů apod. vypájím součástky, které nejsou zcela hermeticky uzavřeny, jako trimry, relé, potenciometry, přepínače apod.
Desku upevním do držáku a WAPkou nastavenou na 85°C otluču všechen bordel, který tímto způsobem otlouci lze - je to prach, mastný prach z nasáté emulze z mlhostrojů apod.
Umytou desku suším nejméně dvě hodiny na sluníčku, případně proudem vzduchu z 1,5kW fénu na vlasy.
Pokud je deska, resp. součástky zahnědlé od dlouho nasávaného cigaretového kouře, myju 96% alkoholem  čistoty p.a. z lékárny. Líh jako jediný na cigaretový dehet platí.
Ze strany spojů myju desku trichloretylenem, spolehlivě rozpouští všechna tavidla, používaná ve velkovýrobě ještě před cca pěti lety. Velká většina současných moderních tavidel /nikoliv ale u čínské levné elektroniky/ jde smýt i horkou vodou.
Chladiče a mezižeberní nečistoty WAPkou.

Web

Re: Jak na prach

Tímto postupem to musí být opravdu jako nové, čerstvě vyrobené.

Web

Re: Jak na prach

big_smile Zmizí i barevné označení odporů a potisk plošňáku...

Re: Jak na prach

No, tak to je teda hodně drsná metoda, ale výsledek taky určitě stojí za to. Jenže nemám WAPku a líh jen 60%. Ten 96% asi normálně neprodaji, leda přes nějaký známý na předpis, ne? Zkusim ten benzín, ale příde mi trochu mastnej. Čistim to lihem a malým štětcem, ale když už je čistá deska, tak sou zadělaný větší součástky zase od toho štětce a tak.

(upravil dokken 6. 7. 2008 13:08)

Re: Jak na prach

Vana,horká voda,jar,starej kartáček na zuby a všechno pod vodu smile
#7
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3506
Možná by na dehet z cigaret platilo Savo,zkusit by se to mohlo.

(upravil Starter 6. 7. 2008 15:06)

Re: Jak na prach

Pokud jde jen o prach,tak to vyfoukat slatečným plynem ve spreji.

Re: Jak na prach

prečo by nepredali čistý lieh v lekárni, len je drahší smile:) konzumný 96 prinajhoršom sa dá kúpiť aj v jednote tongue ....a bežný drogériový denaturovaný lieh je minimálne 94 percent, špeciál minimálne 95,7 percenta smile . prípadne veľmi čistý bezvodý lieh

Web

Re: Jak na prach

Starter
je dobrý že víš,že existuje stlačenej vzduch ve spreji,ale tuhle drahou a nefungující píčovinu použiješ jednou a naposled.

(upravil Starter 6. 7. 2008 16:06)

Re: Jak na prach

Proč? 100kč není tak moc. Jako je jasné že na mastnej prach se to nehodí atd... Ale třeba mi se zesilovač fakt nechce rozdělávat navíc když je tam těch desek jak nasranejch. Profouknu, není to suce úplně nej ale stejně i úplně čistá deska má za nějakej měsíc na sobě vrstvičku prachu. Jinak na silná znečištění to není, ale notebooky to čistí skvěle.

Re: Jak na prach

Savo bych nepoužíval. Neznám sice jeho složení ale tipuju že je založenén na chloru a chlor bude poškozovat plastové části některých součástek.

(upravil dokken 6. 7. 2008 18:07)

Re: Jak na prach

Starter
Kup si to a poreferuj,je to absolutne naprd,možná tak na drobky z klávesnice.Nic to nevydrží a tlak je malej-jinými slovy,já tu čest už měl.
Thales
Když Savo nerozežere zažloutlý plastový krabice PC příslušenství (kde ho někteří s velkým úspěchem vyzkoušeli),pochybuju,že by naředěný Savo zacvičilo s nějakym plastem na součástkách,notabene se rozumí že to nenaložím do neředěnýho Sava na tejden.

Re: Jak na prach

Já na zažloutlý plastový krabice a podobný věci používám Cilit Bang a jde to s tím celkem slušně. A protože je to podobný chlorový sajrajt tak vím co to dělá s některýma věcma co jsem zkoušel.

(upravil redyuri 7. 7. 2008 23:44)

Re: Jak na prach

v savo je chlórnan sodný, rovnaká vec je aj v domestos, ak to neni niaky šmejd plast, tak to vydrží, je to vo veľmi nízkej koncentrácii. ten chlórnan je sice oxidačné činidlo, plastom by to nemalo ublížiť, kovy, to je iná...

ten cilit používa inú látku ako hlavné oxidačné činidlo, napríklad v takom cillit WC žiaden chlórnan amóny nie je

Web

Re: Jak na prach

SAVO je CHLORNAN SODNÝ v koncentraci asi 5 procent. I tak je to sajrajt. Hlavní problém bude u všeho s chlorem korozivnost. A nepodstatná věc je jak naleptává
dýchací cesty, to radši budu čuchat izopropyl, ředidlo syntetiku a jiný podobný.

Re: Jak na prach

Tady je najednou chemiků,bohužel jen teoretickejch smile

(upravil jean 7. 7. 2008 11:46)

Re: Jak na prach

chráň nás boh, ak je redyuri len teoretický chemik. Navyše má pravdu.