Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [8]

Téma: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Ahoj Leoši, vždy jsme to nějak nakousli ale nedopověděli tak se zeptám přímo :
jaká je tvoje zkušenost s dimenzováním koncového stupně.
Mám osazení ve dvou párech MJL1302/3281 snese to napětí cca +/- 60V naprázno ?? (v reálu tam bude 58V) to navíc je na odchylky v síti.

nepoužíváš právě MJL1302/3281 ve SPM250 tkových modulech?? s povoleným napětím +/-60V

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

ten tranzistor ma Uce=200V ? pak je to asi jasny ne?

(upravil sinclair 27. 6. 2008 16:16)

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Kluci, ono tam ani tak nejde o nejaké absolutní Uce max, to je dnes u všech moderních trandů i nad 200V. Jde hlavně o SOA, ta má o možnostech dotyčného typu daleko vyšší vypovídací hodnotu, než nějaké maximální hodnoty.
Příklad : BD249C/250C. Na první pohled pohádkový trandy za mrzký peníz - 100V/25A/125W, ale jen do doby, než se podíváte na SOA a zjistíte, že s jedním párem jen velice ztuha postavíte 75W/4R konec.

Ano, v SPM250 používáme dokonce variantu v menších pouzdrech TO247, tedy MJW1302A/3281A. Ve dvou párech, výkonu 250W/4R a příslušném napájení neopustí tyhle tranzistory bezpečnou pracovní oblast ani při 80°C, na kteréžto teplotě máme posazenou tepelnou ochranu, kdyby něco.
Tranzistory v pouzdrech TO264 typu MJL1302A/3281A jsou na tom ještě o cosi lépe se SOA a tepelným odporem, takže buď bez obav.
Odvážlivci tyhle tranzistory používají i v daleko ostřejších režimech, kdy s aktivním chlazením poměrně spolehlivě pracují dva páry pro výkon 400W/4R.
Já zas takový hovado nejsem, tranzistory stárnou ať chceme či nechceme, tepelná únava spojů čip-podložka pracuje proti nám a tak jakási rezerva je nutná, ať si o tom myslí kdo chce co chce.

Ještě bych dodal, že právě částečně nepravdivá křivka SOA, resp. její nerespektování má za následek poměrně značnou poruchovost Toshib 1943/5200 v muzikantské i spotřební elektronice. Samozřejmě ještě více záleží na tom, o jak kvalitní pajc jde...u ONSemi je tohle riziko značně sníženo a zcela je eliminováno nákupem ze spolehlivého zdroje.
Nicméně jak jsem psal už na slovanetu, značkové Toshiby s rodným listem budou co nevidět k dispozici i v Aldaxu. Poměrně často je používám při servisu, tak proč je nenabídnout i Vám, jde-li o slušné zboží.

Web

(upravil pistole 27. 6. 2008 16:40)

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Díky Leoši, jen jsem si nebyl jistý, měl jsem pocit, že tech 58V je už docela na hraně (dělal jsem si nějaké extrapolace soa) , ale když ty říkáš , že je to bezpečné.
Znám tvojí všeobecnou nedůvěru k provozu zařízení na horní hranici bezpečné pracovní oblasti proto jsem se ptal.

Btw pro to napájení který uvádíš mi vychází že by SPM 250 měla dávat při dostatečně tvrdém zdroji až 170W/8 a nějakých 320W/4 co je důvodem toho nižšího výkonového ratingu ? poctivé uvádění údajů s pořádnou rezervou nebo napětový úbytek v rozkmitu a buzení ? Tedy pokud o tom chceš mluvit (schéma nevlastním ale dá se odhadnout jak to asi máš udělaný)

Hanz: Uce přes 200V má i výše zmíněná toshiba a zkus jí připojit na takový napětí ve dvojici do 4 ohmů a bude z toho lítat umělá hmota na všechny strany smile

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

sinclair, pistole: snad me uplne nepodezdrivate z toho, ze nevim co je SOA. Pouze jsem odpovidal na to jak otazka (dle meho blbe) byla polozena - jestli snesou +/- 60V naprazdno! Ona ani zatez tam v tom uvodnim prispevku neni uvedena - a z hlediska SOA jsou 2ohm nebo 8ohm taky rozdil...

Jinak vyse zminena toshiba je pouze 150W, ale presto by to pravdepodobne dva pary vydrzely...

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

nojo nenapsal jsem zátěž ale myslelo se standardní 4 ohmy s obvyklou tolerancí 5/8 jmenovité impedance a nějakými těmi hrby na fázi impedance a absolutním maximem cca -50st na nějakých 70 Hz.

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Skutečný reálný výstupní výkon modulů Aldax je samozřejmě o dost vyšší, než uváděný. Uváděná hodnota je zaručována pro nejhorší provozní stav, tj. -15% v síti, příp. malá kapacita filtračních kondů, příp. cizí, poněkud méně dimenzované trafo. Ano, skutečně, SPM250 je schopna těch cca 300W/4 odevzdávat v případě, že jmenovité napájecí napětí při vybuzení znatelně nepoklesne od klidových 2x60V. To je ale jen ideální stav, prakticky nedosažitelný, v reálu a s naším transformátorem se skutečný výstupní výkon našich 250W modulů pohybuje okolo 290W/4 při 230V v síti. Na úbytek v rozkmitu a buzení zapomeň, je to buzený právě dosti tvrdě. Ty budicí Toshiby jsou tam pro ty dva páry tak akorát, ale pro tři páry už by to bylo asi na hraně. Chtěl jsem v době vzniku SPM250 použít jiné budiče, ale tehdy nebyly moc dobře dostupné.

Web

(upravil pistole 28. 6. 2008 13:48)

Re: Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Díky pak to odpovídá, úbytky jsou vždycky jde o to jaký jsou kliďáky a jaký odpory v emitorech rozkmitu . Ale je to samozřejmě hrozně málo . u mne to vychází , že že limitace je tak o 3-4 volty pod šínama.

Příspěvky [8]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Sinclair - dlouhodobé zkušenosti s výkonovými tranzistory

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£