Téma: tepelna komprese

v souvislosti s prednaskou o mereni, ve ktere bobo kladl duraz na zatitizelnost jednotlivych menicu vzhledem k nim samym a jakou zatez predstavuji pro zesilovac me napadla jedna otazka, na kterou sem se vsak zapomnel zeptat. davam to sem, protze si myslim, ze je to naprosto neopravnene silne podcenovany jev, ktery ma predevsim u pasivne resenejch beden velkej vliv.

jak vsichni vite, pri velkem prikonu (vzhledem ke konstrukci menice) se ohreje jeho civka a ta v dusledku toho zvysi svuj odpor (impedenci). jako rozumnou hranici berme rozdil k napeti vztazene citlivosti 3dB. to znamena, ze zvysi svoji impedenci na dvojnasobek. To ma samozrejme vliv na samotne nalazeni ozvucnice v pripade basoveho reproduktoru, snizuje to dosazitelnou hlasitot, oproti teoretickm hodnotam a hlavne se totalne rozladi vyhybka. jsou-li pouzity tzv. jednoduchy menice (rozumnej nezalezi tolik kde presne je delici frekvence), "pouze" se preladi vejs. horsi je to vsak v pripade, kdy vyhybka obsahuje RLC clanky naladeny presne na nejakou frekvenci, ktere pak samozrejme delaji vic skody nez uzitku (jakoby nestacilo, ze se rozhodi kompenzace baffle-stpu...).

z toho mi vychazi jako reseni pouzivat menice s velkou rezervou v zatizitelnosti, co nejvyssi citlivosti, delit je niz, nez by se zdalo idealni, pri ladeni vyhybky, potazmo jeji faze, vyjit z nejaky rozumny stredni hodnoty ohrati civky a stredobasy zasadne zdvojovat, aby se baffle-step co nejvicekompenzoval akusticky...

takze pokud chceme splnit toto a jeste ostatni naroky jako frekvenci rozsah, rozumna impedence, dobra smerova charakteristika... v jejich dusledcich, vychazi mi 3p s dvema parnima 5" stredakama, co nemaj problemy na vysokych frekvencich delenejma tak na 300/3000Hz, ne moc strme (tak 12dB/oct.), kvalitnim vejskacem s dobrou zatizitelnosti a 10-12" basakem hrajicim do zeme v BR ozvucnici, nebo pouzit aktivni vyhybku... nebo se to da obejit jinak? umistuju tohle tema simultarne na slovanet, prtoze mi pripada dulezity. nebo si myslite, ze jeho vliv precenuju? ten fatalni dopad na vyhybku sem si uvedomil, kdyz sem zjistoval, jestli by sla pripojit paralelni dvojice TB W4-1337SA s Neo3PRD na recievr s nominalni minimalni zatezovaci impedenci 6ohmu prave diky tepelny kompresi, ktera je s hlasitejsi reprodukci spojena...

Re: tepelna komprese

Přeladí se níž!

Web

Re: tepelna komprese

no vidis smile dokonce, tim hur

Re: tepelna komprese

Ja myslim, ze je otazka, jestli se pri beznem hrani clovek do oblasti takove tepelne komprese dostane... myslim, ze je k tomu potreba nejaky stredni prikon cca 50W (nejake klasicke 2pasmo, stredobas 25mm civka) , ale vetsina lidi si vystaci s nejakym strednim prikonem do 10W...

Re: tepelna komprese

Neviem, ci ma zmysel uvazovat s kompresiou. PA repraky pri plnom prikone maju  kompresiu 3-5dB, pri 10% maju 0,3-0,9dB. (pink noise 6dB crest factor) Domace na tom budu nejak podobne. Ked ma 100W bedna trvale priemer 10W, je to uz dostatocny hluk na doma, pritom zmena impedancie je mala (do 25%).

Inak z dovodu tep. kompresie sa odporuca delit jednoduchsou vyhybkou nizsieho radu, je menej nachylna na posun deliaceho kmitoctu.
Ked ladeny RLC obvod potlacuje nejaky peak na charakteristike, ma obvykle impedanciu o dost vyssiu ako vlastna impedancia menica, tym padom sa zmena teplom asi da zanedbat.