Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 6 z 8)

Audioweb.cz » Dílna » Bezolovnaté (lead free) pájky

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 »»»

RSS

Příspěvky [101 až 120 z 148]

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

zuki napsal:

Ale Eutektikum se jistě nevytvoří  a při pájení směsky vyskočí bod tavení výše neznámo kam...

A kam by asi vyskočila, když bod tavení cínu je 232°C ?

(upravil zuki 17. 3. 2016 9:06)

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Neplácej o tom, čemu asi moc nerozumíš...  Viz Wiki: Pájka je právě eutektická slitina (například cínu a olova). Dosahuje se tak u ní teploty tání 183 °C, ačkoliv teplota tání samotného cínu je 232 °C a teplota tání olova 328 °C.

Přídám - li tam jiný prvek (do PbF SnPb a naopak), směs pravděpodobně nebude eutektická a posune se bod tavení nové  (neznámé) slitiny někam mimo minimum (viz grafy z wiki)...  Bezolova mají většinou bod tavení výše, než byly eutektika SnPb...  Pokud si pamatuji ze školení pořádaného německým kvalitním výrobcem plošných spojů, tak v té době měly nejčastěji používaná bezolova bod tavení výše a řádově to v důsledku toho zmenšilo spolehlivost např. prokovů (utrhnutí od nějaké vrstvy apod... adhezi vrstev Cu atd...) a tím pádem spolehlivost celé desky. Říkali, že je to u plošňáků  s více vrstvama už jen s minimálníma rezervama... Je to jen pár let, takže to může být teď stejné, možná vlivem nějakého vývoje o trochu lepší...

Pozn:
S tím pájka je právě eutekt... úplně nesouhlasím, neb může být pájka asi cokoli co se dá roztavit... viz jsem teď našel na wiki správnější popis pájky: Pájka je kov, nebo většinou eutektická slitina kovů, tající při nízké teplotě, určená k pevnému spojování materiálů z jiných kovů. Spojování pomocí pájky se nazývá pájení. Pájky se podle pracovních teplot (rozhraní je zhruba kolem 450°C) dělí na měkké a tvrdé - viz níže Druhy pájek.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Zuki bers tu strojarinu moc vazne (ja mam ten barak vedle FELu wink), ciste eutekticka nemusi byt ani binarni smes olovnate pajky, protoze ty slozky stejne nejsou a nikdy nebudou ch. ciste, a pokud smes nebude eutekticka, neznamena to jeste ze by mela teplota vystrelit nekam "neznamo vyse" ty Pbfree pajky maji t.t. vyssi bezne, pajecky umeni i 400°C, a t.t. smesi jeste rozhodne nic nerika o vyslednych parametrech slitiny

jinak smesi dvou pajek bych samozrejme nepajel, uvedl jsem to pro priklad ze i takova smes ztuhne, nevytvori zadnou porezni ci rozpraskanou hrudku - o tom ze muzou nasatt metalurgicke zmeny, napr. vyssi krehkost se nepru viz to co jsem psal, a casovou stalost jsem samozrejme uz z dovodu prvni vety tohoto odstavce nijak "netestoval"

s ekologii souhlas, pajku teda pouzivam z 95% olovnatou ale s*re me to spis u tech baterek.. liXX jsopu nekterymi svymi parametry zejmena energie/hmotnost moc fain az super, ale to co NiCd - tj. lezet v supliku a po treba deseti letech po par formovacich cyklech + pripadne nejakem tom pulzu davat opet proudy az na hranici "co vydrzi elektrody" neumi nic sad

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Právě při pájení mi nejvíc vadí ta vyšší teplota tavení, na některých deskách lezou spoje dolů hned při první opravě a nejde s tím nic dělat. Musí se rychle nahřát a odsát lankem (na jeho provedení/typu taky hodně záleží), čím déle té vysoké teplotě PCBčko vystavujete, tím je to horší. To, že máme páječky které umí hravě 400°C nic neřeší.
Pokud jde o spolehlivost "míchaných" spojů, tak můžu potvrdit že při vyšších provozních teplotách je o hodně horší. Myslím tím zařízení s velkou výkonovou ztrátou v nepřetržitém provozu. Doma bych si s tím moc hlavu nelámal, pájím běžnou olovnatou pájkou prakticky všechno a zatím nemám problém.
Nějakého zvýšeného rozpouštění mědi u toho Welleru jsem si nevšiml, spíš mám někdy problém že vrstva původní neznámé pájky na plošce nejde dokonale odsát takže se na tu původní měď vlastně ani moc nedostanu a míchačce se stejně nevyhnu...
18um měď která je na obrázku je celkově průšvih bez ohledu na rozpouštění. Dělá se to jenom kvůli ceně,úspoře mědi.

Když jsme nakousli tu ekologii tak si taky myslím že lepší by bylo věnovat pozornost spíš bateriím nebo zářivkám/úsporkám, v minulém příspěvku to byl spíš takový ironický povzdych...

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

zuki napsal:

Neplácej o tom, čemu asi moc nerozumíš...

To miluju, takový samolibý sráče, co vědí hovno a citují wikipedii smile
Kam by asi ta teplota směsi vyskočila, když tam nebude nikdy víc, než 37% Pb ?
Při tuhnutí takové směsi je tam snaha o síťování čistého cínu a vzniku eutektického zbytku.
Projeví se to třeba matným povrchem po ztuhnutí.
To ale dělají PbF pájky také a při odsávání často zůstanou chlupy čistého cínu, které rozpustím jenom ohřátím nad teplotu tavení cínu.

(upravil Nitram 17. 3. 2016 9:43)

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

ty vyssi teploty jsou fakt, i kdyz spis jde o prestup tepla jako takovej, chce to rychle zahrat jenze prusvih je u rozlitych zemi a vetsich ploch..

No, ja bych se zeptal spis na docela nejpodstatnejsi vec ohledne tehle hysterie - u primarnich velkych vyrobcu/fabrik je to asi jasny, o tom zadna, nicmene ma nekdo at uz MŽP-ČR nebo kdokoliv jinej nejakou pravomoc vubec kontrolovat napr opravovany zarizeni/spoje (tj. servis/malovyroba ktera diky NN nemusi ani pres zkusebnu, a pod.) ?? smile

ad eko - no ale neco uplne jinyho je usporna zarovka (i kdyz i tam je ten prinost trosku diskutabilni) setrici uz svym provozem, a nepochopitelna neschopnost stupidniho stada roztridit odpad tam kam proste patri.. s takovou se brzo dopracujeme k vodou rozpustnym obalum na balenou kohoutkovou vodu(nadsazka) ..to se na me nezlob sad

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Nitram napsal:

.....
No, ja bych se zeptal spis na docela nejpodstatnejsi vec ohledne tehle hysterie - u primarnich velkych vyrobcu/fabrik je to asi jasny, o tom zadna, nicmene ma nekdo at uz MŽP-ČR nebo kdokoliv jinej nejakou pravomoc vubec kontrolovat napr opravovany zarizeni/spoje (tj. servis/malovyroba ktera diky NN nemusi ani pres zkusebnu, a pod.) ?? smile

Nevím jak je to s pravomocema, ale určitě se to běžně nekontroluje. Bavil jsem se o tom s jedním (malo)dodavatelem desek a ten říkal něco o tom že potřeboval štempla při zavádění výroby, pak na základě požadavků zákazníků stejně z větší části zpátky přešel na olovo, prý má jednu PbFree vlnu smile

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

To je zase veselý téma. Z vidláckýho pohledu je bezolovo jen další velká lež od dobroserů a zachránců planety úplně přesně jako třídění odpadů, úsporky a reckylovanej papír a tisíc dalších lží od profi zmrdů. To jest, sice racionální jádro ale v praxi megazlodějna a pravý opak.
Ti z nás kteří mají přístup nebo prachy (nebo obojí) k vyspělým technologiím a kupujou si cívečku pájky za třicet ojro, si snad zaonanujou s dobrým výsledkem ale pro tradiční bastlení je bezolovo asi tak přínosem jako jsou přínosem úsporky který se časem nesežou jinak než třikrát omrdaný z číny.
Používejte laskavě chemické názvosloví správně, volové, PbF je fluorovaná pájka smile
Někdy se pájecí plošky odlupujou už při vzetí páječky do ruky jako u nabíječek jedné série Protool, protože výrobce použil nějaký zasraný cuprexcart s mědí přilepenou snad bílou lepicí pastou...
Nedávno mi donesli nějakou automotive elektroniku z nových časů made in italy a tak krásně utrhaný prostředky pájecích bodů mechanickou korozí pájky jsem ještě neviděl. Proti tomu je 60 let starý rádio pájený ručně bábou někde v Přelouči skvost.
S tou ekologií, jak se tu trápí Nitram nebo kdo, chyba je v marxisticko utopickým snu z brusele, že se lidi dají k ušlechtilosti vychovávat kecama a vyhláškama. Hovno leda. Jediné co vždycky platilo jsou prachy (nebo rozkaz od pánů s hodností, jako Heydrich nebo Pinochet ale to už se každýmu nemuselo líbit). Takže abych třídil dobrovolně, museli by mi za jednu každou odevzdanou úsporku dvacet korun slevit z nový nebo vrátit. Nikoliv, že nějaká mafie asekolová vyhraje celostátně zakázku, vyzobe eurodotace a povinný eko poplatky a pak se pár lidí napakuje a ve výsledku koční hory netříděnýho svinstva na břehu v rezavýcm kontejneru někde v Africe kde si koupí místní vládu. Kromě toho, za každý kilo bezolova v pájce je metrák olova ve VRL bateriích pro ruční nářadí, nouzový osvětlení a hlavně UPSky, tolik olova v oběhu ještě nikdy nebylo co je nyní v době "bezolova". Opět sprostá lež dobroserů. Asi jako úspora megawattů z úsporek. Domácnost ušetří deset kWh za svícení, akorát má o 1500% větší spotřebu než domácnost rodičů, protože za poslední generaci mikrovlny, sušky na prádlo, klima, sauny, bazény, vířivky, konvice, počítače, kde byl dřív 2x 10A u elektroměru je dneska 3x25, provozovny, města a komunikace nepočítaje.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Crifodo napsal:

Z vidláckýho pohledu je bezolovo jen další velká lež od dobroserů a zachránců planety úplně přesně jako třídění odpadů, úsporky a reckylovanej papír a tisíc dalších lží od profi zmrdů.

i kdyz rozumim tvemu rozhorceni, tak pletes dve veci a pises tak trosku o koze a o voze - takze znova, kdybi lidi naopak ten odpad TRIDILI a NEPLEJTVALI obalama, NEMUSELA by se tato jejich nevyslovitelna debilita maskovat tim, ze ten budouci potencialni odpad budeme uz rovnou predem a preventivne vyrabet z recyklovatelnych a pemrstene neskodnych materialu.. 


JeF111 napsal:

Nevím jak je to s pravomocema, ale určitě se to běžně nekontroluje.

jj to prave vim, a tim spis by me zajimalo jestli ma nekdo s ohledem na drobnou vyrobu a hlavne servis vubec takovou pravomoc ?
..dle meho ciste soukromeho nazoru - dost mozna se hodne pletu - je uz vetsi pravdepodobnost ze dostanes pokutu od ČOI, a to jeste v pripade ze bys nejak smluvne primo garantoval PBfree a ze by ten stezujici si zakaznik stezoval na tu inspekci uz s vlastnim chemickym rozborem na vlastni naklady..

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Nitram napsal:

pletes dve veci a pises tak trosku o koze a o voze - takze znova, kdybi lidi naopak ten odpad TRIDILI a NEPLEJTVALI obalama

o moje rozhořčení nejde, prostě na nějaký třídění seru, malý děti nemám kterým by vymývali ve školce hlavičky jak je důležitý donést paní učitelce ještě funkční vysavač a mobil a topinkovač a sluchátka a tiskárnu, aby dostaly podrbání za ouško jak hezky vracejí k recyklování takže zachránily srnky a prasátko a tři veverky a tatínek může v neděli zajet do Planea pro nový ještě víc čínský a omrdaný spotřebiče.
Sám pro sebe si opravím všechno co uznám za vhodné a co zatím ještě jde, ale nebudu šaškovat s běháním k barevným kontejnerům se spotřebiči které jsou právě vyráběny pro tak šíleně krátký životní cyklus protože třídění spasí svět.  Hovno, nitram, nespasí naopak podíl netříditelných složek je čím dál vyšší s podílem plastů a technologií na jedno použití úmyslně prosazovaných. Plus energie na třídění, logistiku a recyklaci toho co se ještě dá. To nikdo nespočítá. Řeknu ti, co by pomohlo v hospodárnosti s energiemi a surovinami, to není tak těžké: drahé a dokonalé výrobky s dlouhou životností, modulární záměnné koncepce, síť opraven a technologie dovolující záměnnost a dědičnost dílů. Ve skutečnosti pravý opak: v krátkých intervalech nové modely s technicky neodůvodněnou inovací, úmyslně nízká životnost, úmyslně nezáměnnost dílů, úmyslně levné a nedemontovatelné technologie, úmyslně se nepočítá servisování. K tomu ještě úmyslně osazování firmwaru který ukončí životnost aby se muselo kupovat nanovo. Všechno pro větší konzum protože společnost postavená na spotřebě a růstu. Náboženství tzv. třídění je k tomu ve skutečnosti jen vítaný další obor jak rozšířit výrobu konzumního zboží. Zdánlivě omlouvá a odůvodňuje hyperspotřebu a existenci technicky bezcenných omrdaných řešení. Pro konzum lepší sto milionů "recyklovatelných" výrobků po dvou dolarech než pět milionů kvalitních výrobků po dvaceti dolarech.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

No já myslím že důsledné třídění odopadu je jediný možný způsob jak se z té hyperspotřeby neposrat smile Je to důsledek a nepostradatelná součást toho konzumního systému. Nepochybuju o tom že náklady na recyklaci jsou mnohem vyšší než výroba z nových čistších surovin, jenže co s tím? Ten systém je celej postavenej na hlavu, tedy na generování největšího zisku na určitých místech, ale to my nezměníme a můžeme třískat do stolu jakkoli hlasitě big_smile

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

JeF111 napsal:

No já myslím že důsledné třídění odopadu je jediný možný způsob jak se z té hyperspotřeby neposrat smile
to my nezměníme a můžeme třískat do stolu jakkoli hlasitě big_smile

Jenže důsledné třídění odpadu si ve skutečnosti systém (u nás aktuálně neomarxisti z brusele) nepřeje. Jim je to uprdele. Lidi nejsou nijak motivovaní leda kecama, což je už kontraproduktivní. Jakou motivaci máš třídit, když za odpad platíš fixních 500 až 700 ročně na hlavu, kontejner 1000l ti stojí před barákem a za cestu x km k sběrnýmu místu s úsporkou ti nikdo nic nedá. Dokonce ani nemá cenu když budeš chtít osobní popelnici s menší kubaturou, protože odpadky se plaí za hlavu, ne podle objemu a druhu. Moderní elektronickou sračku si doma sám na prvočinitele nerecykluješ. Odevzdáš to s vlastními náklady na čas a cestu někde v SD kde ti za to nic nedají, jako firma naopak ještě platíš za to, že jiný vydělává na druhotných surovinách (spíš vyzobe to hodnotné a zbytek se nejspíš pokoutně likviduje v třetím světě). Jakou motivaci má běžnej vohnout, strejc, mamina, něco třídit? prostě to naháže do nejbližšího odpaďáku, vyslovený prasata to večer vyhodí v PE pytli do škarpy.
Kdyby si sráčové v bruseli fakt přáli s odpadama a efektivitou konzumu něco dělat, dokázali by vymyslet jiných sto tisíc nařízení  a pokut pro výrobce a dovozce, jako umí nařizovat a buzerovat plebsu, ale na to nemají ani vůli ani koule. Tady o žádný bouchání pěstičkou nejde, maximálně že si tu navzájem sdělíme, jak moc ty kydy o potřebě třídění nežereme.

(upravil Dohnalik 17. 3. 2016 13:57)

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

A další téma v hajzlu. Super. Nestačilo vám smetiště? Jděte si ty kydy o teroristech z bruselu psát někam jinam. Nemysím, že jedinci co si chtějí koupit bezolovnatou pájku z jakýchkoliv důvodů o to mají zájem. Sám s většinou věcí co dělají nesouhlasím, ale pičování na foru a kurvení témat ničemu nepomůže.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Jestli je to (taky) na mě, s tím tématem v hajzlu? Dohnalíku, peace. Podívej se na první příspěvek od Ondry který tohle vlákno před osmi lety inicioval, jestli je pičování na téma brusel v tomhle vláknu OT nebo ne. A to nikdo netušil kam to bruselská svině za tu dobu dotáhnou. Tohle téma začalo jako zkušenosti s idiotským aplikováním násilně zaváděného nařízení o technologii které způsobilo spoustě zákazníků trable a předčasný konec jejich spotřebky, což se dá chápat i jako záměr výrobců. Jo jsou tu lidi vybavení technologií k pájení za desítky tisíc, nabušení normami ale jsou tu i bastliči hobby s pistolkou a ti si nepoběží kupovat stanici za třicet hadrů kvůli třem opravám. Jestli připustíš i jiný názor než souhlasný ke svému, tak za bezolovem stojej právě totalitní instituce jako brusel, čili podle mě to je relevantní.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Já souhlasím, že bezolovo nemá v DIY moc místo. Ale odsuzovat to bez chvilky googlení je takový typicky český. To, že to brusel nařizuje se mi taky samozřejmě nelíbí, ale jak řekl Nitram, lidi jsou hovada. Když ty tady pomalu hlásáš, že netřídíš odpad a za vyvezení ledničky na smeťák ti nikdo nic nezaplatí...divil jsem se, že jsi rovnou nenapsal, že to odvezeš do lesa.
Plně souhlasím s tím, že systém co tu je k tomu navádí, když ti co třídí a netřídí platí úplně stejně. To je píčovina. Ale srát na to, chovat se jako prase a ještě se tím chlubit...

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Většinou jsi na omylu, sem tam v něčem máš pravdu. Neberu ti tvých pět certifikátů ESA na space a military pájení, je užitečný když se sem tam vyskytne někdo kvalifikovaný ještě z bílé rasy nejenom asiat, i když průnik s tímhle hobby webem není tak velký. Nemusím googlit stačí jen pročíst tohle pár let starý vlákno. Ojrosvaz tam odsuzuješ vloni i ty.
Je fakt že téma třídění odpadu je už trochu OT k pájení bezolovem, souvisí to leda tak, že bezolovo posílá většinu nebo aspoň významnou část spotřebky do předčasnýho odpadu. Nenašel jsem jiný důvod pro bezolovo než quasi-ekologický, rozhodně ne ekonomický ani technologický. Ve svobodný společnosti rozhodně nemá nikdo co nadnárodně nařizovat a vyžadovat a už vůbec ne, když druhýma dveřma právě to olovo roste jak nikdy. Ani snad bolševik si nedovolil nařizovat něco z oblasti technologie výš než nad vnitropodnikový normy.
S odpadama jsi mě hrubě nepochopil, vůbec nevozím ledničky do lesa, naopak bych každou chvíli něco přitáhl, mít volný dvory jak nejmenovanej kontejnerák s flexou, už jen pro tu zavilou radost že jsem někomu vrátil něco do služby a zkurvený čínský výrobce ještě na čas ostrouhal. Akorát jsem popsal realitu, kterou vidím jak to funguje a jak to nemůže fungovat podle vlhkých snů bruselských a ekologických sráčů. Ty anti-životnostní metody výrobců můžu klidně třeba u tiskáren i podrobnějc popsat. V praxi, dohnalíku, tak 6 až 7 z deseti vyházených úsporek s tichým souhlasem prodavače (nikoliv majitele) opravím nebo zkombinuju a vrátím do používání, často jen špatně sestavený kontakty trubice na pcb nebo vyklepanou kleštinu z pájecího padu (bezolovo...), sem tam elyt, sem tam rezonanční svitek. Tahle činnost ale přestává s tím, jak Philips i Osram předali výrobu do číny a číňan začal omrdávat Hg náplně v trubicích, pak to mžourá růžově jak origo čínský lejna a nemá smysl se tím zabývat. Obrovský hory "eko" úsporek drcených na skládkách po dvuměsíční životnosti, spousta lidí to fakt do toho komunálního odpadu mezi rajčata a vložky vyhází. Ovšem bezolovo. Zato vysoký podíl plastů, pájení, dps, energií. Myslím že celek může dlouhodobě nákladově soutěžit s "strašnými" žárovkami.
No a ještě k těm aero a military, když na to sem tam přivedeš řeč... viděls někdy jak vypadá pájení u takový RKL301 po padesáti letech? ruční pájení babou s pistolkou, PbSn s eumetolem možná. Nehledě na to, že to po zapnutí taky třeba ještě funguje ale to už není fér, protože většinu doby to spalo. Případně 40 let starý VXN, jejich dps vypadají jak včera vytažený z výroby, lakování, perfektní pájení. Bez směrnic z brusele. Ani mi nevadí, že neuvidím jak bude vypadat za 50let LCD nebo UPS podle všech směrnic, ani na tu palubní techniku z airbusu nějak nejsem zvědav.

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Dohnalik - tak, tak..

jinak pro navrat zpet k tematu, zopakuju dotaz

Nitram napsal:

No, ja bych se zeptal spis na docela nejpodstatnejsi vec ohledne tehle hysterie - u primarnich velkych vyrobcu/fabrik je to asi jasny, o tom zadna, nicmene ma nekdo at uz MŽP-ČR nebo kdokoliv jinej nejakou pravomoc vubec kontrolovat napr opravovany zarizeni/spoje (tj. servis/malovyroba ktera diky NN nemusi ani pres zkusebnu, a pod.) ?? smile

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

Jelikož úřady nejsou schopny najít a postihnout (přes několik udání) třeba chlapa, který uprostřed zahrádkářské kolonie rozebíral a opravoval auta, pochybuji, že budou schopny čehokoliv zásadního v dohledávání malovýrobců, dokud nedojde k nějakému zjevnému průšvihu.

Co se týče vlastní kontroly - existuje několik rychlých testů, které asi naštěstí nejsou schválené k podobnému používání, ale olovo se dá v pájce detekovat rychle a levně, stačí celkem malý vzorek a teprve pak se dá nasadit těžká artilerie typu spektrometrů atd.

Web

(upravil Nitram 18. 3. 2016 1:17)

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

jasny, ale to jsme porad u nejak nefungujici reality, me spis zajima (a doopravdy me to zajima) jestli a kdo konkretne by mel takovouto pravomoc vuci servisum a pripadne malovyrobcum-treba zivnostnikum.. co se tyka velkovyroby je to na 99% vazany nejakou vyssi nadrazenou mezinarodni - EU smlouvou (v nasem zakone nevim jestli je primo nejaka konkretni novela) a ty rozbory (ano, jasne testy nejsou narocny, to vim) se zhruba podobnou pravdepodobnosti dela asi primo zkusebna v ramci CEcka.. mozna spis jen namatkove protoze vyrobce podava prohlaseni o shode, v nemz je ze pouziva Pbfree cimz se sam pravne zavazuje ze to dodrzuje..

me z toho totiz docela vypliva ze vlastne tuhle pravomoc jako samostatne - u vecí ktery ze zakona nemusi projit primo zkusebnou, nema teda tak nejak skoro nikdo, a u servisovani to (nejspis) neni ani legislativne definovany ?
..jinak je to asi fuk, sankcionovat za to nikdo nikoho (tedy nikoho v uvedenych pripadech servisu a malovyroby) nebude presne jak pises, to je jasny smile

BTW opravovat auta v zahr. kolonii je ze zakona "jen" poruseni mistnich predpisu/vyhlasky te kolonie - a to v nasem state znamena asi tolik, ze na to bud nekdo na magistratu rekne "to je toho" a sama zahr. kolone na nej musi podat obcanskopravni zalobu.. bohuzel.. ale to uz zase utikame do OT sad


Edit: zkousel jsem si odpovedet sam a googlil jsem asi hodinu, ale krome te zminene normy EU (mimochodem minimalne v tom puvodnim zneni z r. 2006 tam byly navic i vyjimky pro lekarska zarizeni a pod. to jsem treba nevedel) a zjisteni ze existuje doplnujici ceska vyhlaska-provadeci perdpis, jsem ani z teto nevyrozumel v podstate nic vic nez obecne formulace ze: bezolovo se tyka "uvadeni na trh" coz je pri napr. zakazkove kusove vyrobe uz celkem diskutabilni termin, a servisu se tedy netyka vlastne vubec.. Tj. ohledne kontroly to chapu tak ze i velkovyrobce fakt musi jenom dolozit prohlaseni o shode a tim to nejspis hasne i pro nej.. smile

(upravil horemic 19. 3. 2016 1:18)

Re: Bezolovnaté (lead free) pájky

JeF111 napsal:

No já myslím že důsledné třídění odopadu je jediný možný způsob jak se z té hyperspotřeby neposrat smile Je to důsledek a nepostradatelná součást toho konzumního systému. Nepochybuju o tom že náklady na recyklaci jsou mnohem vyšší než výroba z nových čistších surovin, jenže co s tím? Ten systém je celej postavenej na hlavu, tedy na generování největšího zisku na určitých místech, ale to my nezměníme a můžeme třískat do stolu jakkoli hlasitě big_smile

My ne,ale naše děti...
A k cínu,trochu ochranných pracovních pomůcek by to sneslo,minimálně odtah,ale je mi jasné že to jsme už v říši pohádek,v rámci samodomo.Sračky jsou to všechny ti cínové.

Příspěvky [101 až 120 z 148]

  Stránky: ««« 1 ... 4 5 6 7 8 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Bezolovnaté (lead free) pájky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£