Téma: Kapacitátor

nazdárek lidičky, možná se to tu už probíralo:

ale vysvětlete mi jakej má význam kapacitátor, možná je to debilní dotaz,
ale furt mi to nejde do hlavy (maturuju a vsechno mi leze krkem sad   )

Re: Kapacitátor

ak je v poriadku autobatéria, je kvalitná a dobre dimenzovaná napájacia kabeláž, tak nemá význam, iba ak omylom

Web

Re: Kapacitátor

na mature sa ťa bubú skôr pýtať na kondenzátor, nie? jeho vlastnosť je kapacita. držanie náboja.

Web

Re: Kapacitátor

Jestli myslíš auto "kapacitátor", tak to je voltmetr za 1.500,- a víc....

Re: Kapacitátor

joe911: pokud jsi myslel kapacitátor jako "součástka" tak je to kapacitor nebo taky kondenzátor, a ten jímá (nasává) elektrický náboj podle velikosti své kapacity dokud se nenabije a tedy nabyde stejného napětí jako zdroj. Pokud je na zdroji nějaká zátěž která způsobí pokles napětí, kapacitor předá svůj náboj zátěži (rozdíl mezi původním napětím a poklesem). pokud zátěž má trvalý charakter nebo příliš velký odběr, kapacitor je na vyrovnávání napětí uplně zbytečný - viz autohifi....  Jinak vevnitř kapacitoru jsou (samozřejmě "složeny do co nejkompaktnějších rozměrů) dvě desky těsně vzdáleny od sebe, na jednu je přivedeno napětí kladné, a na druhé záporné. Takhle jednoduše to funguje....

Pokud ale myslíš kapacitátor, tak se ani neptej - je to uplně k hovnu big_smile

Re: Kapacitátor

Krásná pohádka, mám chuť se v ní šťourat smile ale kašlu na to. Dodal bych jen, že aby konďas v autě vykrýval nějaké ty špičky, musel by mít proklatě nízký ESR, významně menší, než je odpor přívodu z palubní sítě... ten je velice nízký i při použití celkem normálního rozvodu, o autohifistických hadicích 50sqcm ani nemluvě. Pokud není baterka před smrtí nebo není zesák kostřen na kus rezatýho plechu, nějak si nedokážu představit přínos.

Re: Kapacitátor

Boramyr: ale já vím. už když jsem to psal tak sem skřípal zubama, ale copak to má smysl psát někomu kdo chce třeba opravdu "kapacitátor" a navíc čelit tak hladovému pohledu celé smečky jak si na mě smlsnou když nějakej detail vylíčim špatně? to si na triko nevemu.... kondík prostě nabíjí a vybíjí, a basta big_smile parametry, důvody, jiné funkce, okolnosti atd, to se nepočítá....

Re: Kapacitátor

Na zesilovace.cz se na docela pěkný "voltmetr" objevil odkaz, tak tam kouknu, na něco se zeptám a oni mě hned smázli.

Re: Kapacitátor

ty se divíš? trošku OT ale....1) co bys chtěl, už jen podle nicku (crash by dostal rovnou ban) 2 ) podle ksichtu,  a 3) protože nemaj v hlavě něco v pořádku. Neznám jediný fórum krom tohodle, kde by se vážně lidi na něčem dokázali domluvit nebo vyřešit problém. velmi často končí diskuse slovy "plácáš hovadiny" i když tomu tak 100% není.
Takže než abych šel "vyprávět báchorky medvědům" , jdu sem, kde se opravdu dozvím proč třeba ty blbosti plácám nebo jak to je. Ještě jednou sory za OT jen se modlím abysme si to tak udržěli.

Re: Kapacitátor

to je někdo odtud a dělá si prdel. Kapacitátor pokud si pamatuju starý fóra vymyslel někdo tady jako posměšný pojmenování pro kapacitor.
A i průměrnej kondenzátor má řádově nižší vnitřní odpor oproti baterce, takže smysl to má, zvlášt při vyšších výkonech určitě.

Re: Kapacitátor

i tohle se stava smile))

http://www.autohificlub.cz/forum/9/5554 … 0kapacitor

Re: Kapacitátor

jednou sem někde čet podobnej příběh s "flashdiskem"

Re: Kapacitátor

Hmm...dobrá ojebávka kapíku smile

Re: Kapacitátor

Iridescent: no, pokud napeti poklesne z 12.5V na 12V, tak ten kapacitor ze sebe vyda velky hovno a ne jeden farad takze stejne zbytecny.

Re: Kapacitátor

Iridescent - paráda. smile Právě takhle to vzniká.

Re: Kapacitátor

Iridescent napsal:

A i průměrnej kondenzátor má řádově nižší vnitřní odpor oproti baterce

Baterie impulzních svitků možná, ale elektrolyty? Olověný akumulátor má vnitřní odpor v řádu 0,001 ohmu. Ukaž mi elyt, který má ESR pod 0,1 ohmu, já takový ještě neviděl.

Re: Kapacitátor

Komu není přínos kapacitoru v autohifi dostatečně jasný, ať si dá ve fóru Dexonu vyhledat výraz kapacitor, loni se to tam probíraloo celkem podrobně.

Re: Kapacitátor

Bodamyr: S přehledem levou zadní smile

http://www.ahifi.cz/Dietz/Dietz-Power-C … g1454.html

Re: Kapacitátor

Pokud těch 1,5mOhm není jen zbožné přání, tak už mlčím a z celého srdce hifistům přeju jejich jedinečné kapíky.

Re: Kapacitátor

To nejsou elyty. Uvnitř je trpaslík s pytlíkem, do kterého sbírá proud. A když napětí v rozvodu pokesne, tak ten pytlík zase do rozvodu vyprazdňuje. Jakej ESR? Důležitá je jenom velikost toho pytlíku a intelignece toho trpaslíka. Taky má ten trpaslík k dispozici takovej sčot, na kterým ukazuje jakou silou je ten pytlík napchanej.
A jak jdou basy, tak se ten pytlík postupně vyprazdňuje a když prochází sínusofka nulou, tak se zase plní, páč je tam pokles napětí menší.
Z jedné věci je ten trpajzlík ale strašně naštvanej.
Štve ho, že ač se jakkoliv snaží vyrovnávat, tak za ním jsou ještě takový divný věci jako měnič a několik dalších mnohem menších trpajzlíků, který stejně mají mnohem menší pytlíky a umí je vyprázdnit a naplnit většinou ještě pomaleji, než ten velký, takže ten velký tam jenom sedí s plným pytlíkem a je k prdu. Ještě že má ten sčot.

Mnohem lepší je vyměnit ty malý trpajzlíky dál, za trpajzlíky s většími a rychlejšími pytlíky.