Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » funkce receiveru STK+tranzistory ?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

Téma: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Dobrý večer, donesl jsem si domů receiver poněkud starší ale slušně vybavený a původně i dost drahý receiver . Na masivním chladiči jě několik tranzisotrů Thosiba, a dále je tam jedno STK. Dá se nějak vysvětlit k čemu tam to STK je? Myslím obecně, podle mě asi řídí jen centr, nebo předky případně zadek. Jen mě to tak zajímá. Je to Philips made in Japan,filtrace 4x10G Elna atd... Nikdy jsem toto neviděl, proto mě toto zajímá.

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

STK bývá většinou zesilovač, a to jestli je jedno/více kanálovej zjistíš podle datašitu, chtělo by to přesný označení

Web

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

No to je mi celkem jasné že to zesilovač, našel jsem a To STK má být tuším 2x70watt. označení 401-110. Ale důvod proč místo dalších tranzistorů je STK mi hlava nebere. Kdyby chtěli ušetřit tak si myslím že pár tranzistorů navíc by je nezabilo. Když jsem koukal na cenu (kterou mám v dokladech) tak je tam 35 000kč. Takže si myslím že zas nějaký úplný ojeb to není. Navíc uvnitř to vypadá solidně. Tak proč  tam ty STK obecně dávali? Já myslím že takové STK+Deska stálo víc než pár tranzistorů a pár součástek.  Neříkám že STK je něco špatného, ale nějak nechápu proč takové "hybrídy" dělali, co je k tomu vedlo.

(upravil sinclair 13. 6. 2008 23:47)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Pleteš se, zesilovač z hybridů byl výrazně levnější a mnohdy i kvalitnější, než kdyby museli stejně kvalitní stereo koncový stupeň řešit diskrétně. Takto je celý stereokonec "zadrátován" v jednom pouzdru, ke kterému se připojí pár pasívních součástek, dvěma šrouby se picne na chladič a je vymalováno.

Zánik používání i výroby značkových hybridů Sanyo způsobila cenová válka jednotlivých výrobců a bohužel i těch solidnějších-někteří to neustáli, například Technics. Aby to dokázali vyrobit levně, začali i do poměrně složitých AV receiverů cpát prajednoduché zesilovače s darlingtony, bez jakýchkoliv ochran a z ultralevných čínských plagiátů součástek. Speciálně Yamahy jsou udělaný z takového šrotu a tak debilně, že to ani na servis neberu.

Web

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Ve spotřebce se nevyznám ale měl jsem za to že Yamyhy přestože to už není co bývalo nejsou zas až takové ojeby. tak které značky dneska ještě neojebávají? Ne tolik? Myslím takovou běžnou v současnosti prodávanou spotřebku dejme tomu do 20K ? V9m že si tu třeba doporučoval NADy ale to jsou bazarové stroje. Nic proti bazaru ale jsou lidi kteří to prostě musí mít nové i kdyby já nevím co. Co jim pak poradit jako nejmenší zlo?

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Třeba novej NAD smile

Web

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Nezkoumal jsem ceny nicméně tipuju že ten bude cenově výše.

(upravil sinclair 15. 6. 2008 8:08)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

To bezesporu, ale také bude nepoměrně výše technicky, parametrově /myslím SKUTEČNÉ parametry, ne vylhané/ a i výbavou.
Samozřejmě, existují vedle NADu i cenově srovnatelné stroje od jiných firem, nabízející totéž co NAD. Nicméně jsou pořád vyrobeny ze šrotu a činitel poruchovosti je u nich nejméně o řád vyšší. A co si budeme povídat, o poruchu u receiveru za 40-60.000 nikdo nestojí, zvlášť po záruční době...a jak na potvoru se konkurenční stroje porouchávají pár měsíců po záruce a servis je u některých zoufalý.
Takhle drahý stroj si nikdo nekupuje na dva roky jako fén na vlasy, takže cena konkurenčního stroje se ještě prodraží o cenu oprav.

Web

(upravil Starter 15. 6. 2008 15:15)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

IMHO blbost kupovat nový stroj pokud člověk má třeba jen 15 000Kč a chce něco slušného. Lepší je za 12 sehnat ojetého NADa (třeba) a pak 3000 na kontrolu a případnou opravu/úpravu. A pak je výsledek o dost lepší. Vůbec nevím co je v dnešních strojích za 10-15 tisíc. Takže jsem šáhl po starém, sice také né zrovna nejvyšším modelu, ale cena původní cena 39Kkč, nápis made in Japan,Elna kondenzátory,trafo s příkonem o dost větším než je výkon, váhou 15kg, ochranami které mají i své vlastní trafičko. Mi dávají pocit klidu, vím že se může posrat všechno a že můj Philips není zrovna nejvyší model NADu. Ale prostě když vidím že třeba Onkyo.skoro za cca 15Kkč má příkon o 25procent menší než je psaný  jeho výkon tak jsem nervozní.

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Jak to tak čtu, tak abych svoji starou Yamaháckou sestavu pečlivě oprašoval. Na to že CD je vyrobeno 1987 a receiver 1992 to pořád šlape jako hodniky a když vezmu co už si to zažilo... smile Pořád jsem považoval Yamahu za slušnou značku, ale jak tak poslouchám Sinclaira tak nevím nevím... sad

Web

(upravil sinclair 16. 6. 2008 23:56)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Zdenku, ony i staré Sanyo, Aiwy, Onkya, Technicsy a kdovíco ještě, dokonce i různé Universumy a Schneidery, vyrobené v osmdesátých letech ještě dneska šlapou jak hodinky a kvalitou nijak nepokulhávají za současnými aparáty. Jsou slušně technicky navržené a vyrobené z materiálu, který se defacto dneska v téhle kvalitě už ani nedá koupit. A pokud ano /Nippon, Nichicon atd. a značkové polovodiče/, tak se za tenhle materiál drsně připlácí. Například Nippony už najdete jen ve špičkových nebo průmyslových zařízeních, pro spotřebku jsou neúnosně drahé.
Technický pokrok na začátku devadesátých let bohužel ustoupil před lácí a kvantitou, takže dnes máme v zesilovačích digitální potenciometry, DSP procesory, Atmely a spoustu dalších sraček, ale výsledné parametry toho aparátu jsou stejný nebo horší, než u podobného, kompletně analogově, ale poctivě navrženého přístroje z osmdesátých let.

Fakt se dneska vyplatí koupit za pár peněz přístroj z osmdesátých. U některých stačí jen prohlídka a seřízení, u některých třeba jen vyčistit přepínače, potenciometry a ten přístroj bude schopen bezporuchově chodit dalších patnáct let.
Někteří lidé-laici totiž kolikrát ani netuší, čeho se zbavují a také netuší, že ta nová sestava z Makra bude sice zvukový sráč, ale je to "kino", má to osm beden a tudíž to musí být lepší. Zcela naivně očekávají, že to nové bude lepší než staré už jen z podstaty. Jenže to nové zařízení je kolikrát lepší jen o dálkový ovladač...   

Jak to tak jako servisák, zavalený prací sleduju, řítí se to kompletně do pěkných sraček.

Příklady :
Elektrolyty-elektrody z nečistého, supertenkého hliníku, do kterých chemikálie elektrolytu za tři roky vyžerou díry jako do ementálu, kapacita jde do řiti, už tak bídný ESR letí nahoru. Gumová dolní ucpávka z mizerné, tvrdé gumy co netěsní kolem vývodů a kondenzátor podle prostředí buď  natahuje vlhkost ze vzduchu, případně v blízkosti nějakého teplejšího prvku za dva roky vyschne na 50% kapacity.
K tomu přidejme vývody z železného pocínovaného drátu, co se blbě kontaktuje s hliníkem a máme tak potenciálně zoufale nespolehlivý prvek s životností, limitovanou na tři-čtyři roky. Po této době je přístroj, osazený těmito elektrolyty kompletně na odpis či generálku. Což se hodí do krámu, páč si půjdete koupit  nový přístroj.
Polovodiče-laciné korejské či čínské kopie známých typových řad, ovšem ošizené na ploše čipu, na průřezu a materiálu vývodů z čipu, špatně a netěsně pouzdřené. Provozovány jsou na hranici či za hranicí  svých katalogových parametrů, hodně často i špatně chlazené. Každému elektronikovi je jasné, že každý polovodič stárnutím mění své parametry a mezní hodnoty, samozřejmě vždy k horšímu. To se projeví opět po nějakém čase, zpravidla rok až dva po záruce, případně i dříve, pokud přístroj častěji střídá tepelné cykly, jinak řečeno občas "dostane na prdel". To se samozřejmě hodí, protože např. destrukcí koncových tranzistorů v nepříliš chytře a čínsky navrženém zesilovači jde do prdele spousta dalších prvků-někdy až tolik, že je přístroj ekonomicky neúnosné opravovat a vy si půjdete opět koupit nový přístroj.

Svět nikdy neměl Číně dovolit, aby se dostali tam, kde jsou dnes a kde budou zítra. Momentálně je to tak nastaveno, že Čína musí vyrábět, jinak by ty blbé žluté kurvy neměly co žrát a měli bychom na světě třetí válku, tentokrát ale ne o území, ale o suroviny a žrádlo...
Přitom světové ceny prakticky všech surovin letí kosmickou rychlostí nahoru a to jen proto, aby nás Číňan mohl zavalovat šmejdem, kterým za dva roky pro změnu budeme zavalení my, protože všechno zrecyklovat nejde, alespoň ne ekonomicky.

Web

(upravil Thales 17. 6. 2008 1:47)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Toho všeho jsem si vědom (nerozebírá se to tu ani poprvé, ani naposledy) ale přesto jsou trotlové kteří chtějí nové a tečka. Co pak poradit?

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Vybírat to nejdražší v dané kategorii a pokud možno tradiční značku. Jediná  možná rada.

Web

(upravil nv43 17. 6. 2008 9:56)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

zvládnou ty zeslilovače z 80. let 4 ohmové  bedny?  zamlouvá se mi tady ten http://aukro.cz/item380239208_zesilovac … 300_k.html

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Skôr sa treba pýtať, či zvládnu 4ohm bedne... Ja som potreboval 4ohm, a hľadal som dosť dlho... 8ohm v pohode.

Web

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

jj sem se spletl  wink

(upravil sinclair 17. 6. 2008 11:19)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Lidi na Technicsy a zvlášť na ty podezřele levně prodávané kurevského bacha. Mívají mouchy ve formě částečně načatých koncových stupňů, které jsou v drtivé většině v hybridním provedení.
Hybridy se dají dnes sehnat jen z OEM výroby náhradních výrobců a jejich kvalita kolísá od nepoužitelných až po jakžtakž slušné. V každém případě jsou ony hybridy ale ukrutánsky drahé /ceny začínají na dvou tisících/, takže se případná oprava levně koupeného stroje může prodražit natolik, že cena opravy přesáhne reálnou technickou hodnotu toho přístroje. Tak ať nejste zklamaní.
Technicsů je v nabídkách aukcí a bazarů spousta. Sháněl jsem onehdy SA-EX100 /kvůli ultracitlivému FM tuneru/, nebyl problém sehnat, ale každý měl nějakou mouchu, naštěstí to majitel vždy přiznal. Koupil jsem jeden, kde byl nabouraný IO elektronického přepínače vstupů, což je naštěstí záležitost cca dvou set korun a dvou hodin práce.
Co se týče FM tunerů u Technicsů, jasně vedou starší modely SA-GX130 a SA-GX230, změřená a skutečná citlivost 0,6uV/75ohm pro odstup s/š 26dB, 3uV pro stereo a s/š 40dB. V praxi to znamená metr a půl drátu strčeného v anténním konektoru a vše ve stereu a bez šumu...

Web

(upravil MaBat 17. 6. 2008 11:56)

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

V kontextu predchozich prispevku - jak je na tom tohle?

TOSHIBA SB-M36, servisni manual: http://leteckaposta.cz/191196633
Dal jsem za to asi pred ctyrmi lety 2500,- a jsem s tim docela spokojenej, tak by me zajimalo, jak moc jsem hluchej smile

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

No, ono Leoši já se s tou spotřebkou zase tolik nepotkávám. Vybírám si v čem se vrtat. Práce mám tolik, že na to stejně není moc čas. Ale třeba tu starou Aiwu jsem si opravil docera rád, je to fakt pěkně udělané. Ale DVD za 1500,- z Makra, s tím je posílám rovnou do kontejneru smile Ono mi úplně stačí to s čím se potkám v práci...třeba LCD monitory. Všechno vcelku drahé průmyslové věci, ale vevnitř kvalita jak když to kupují v GM sad

Web

Re: funkce receiveru STK+tranzistory ?

Třeba to tam fakt kupují...

Web

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » funkce receiveru STK+tranzistory ?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£