Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla NZC 431

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

(upravil furious 16. 5. 2007 23:41)

Téma: Tesla NZC 431

Při debordelizaci jsem našel tenhle stroj:

http://oldradio.cz/gramofon/nzc431.htmh … nzc431.htm

Potenciometry neskutečně chrastí.
při zapnutí pořádný kopance do repráků..


Chci to zrenovovat,
Na co dávat pozor?
Nebo radší poslat do Sinclairové léčebny zesilovačů? smile

osadit přenoskou Ortofon OMB 5E, popřípadě vyměnit MM předzesilovač za lepší.

Re: Tesla NZC 431

nebo zahodit...

Poťáky vyčistit nebo vyměnit, na lupance leda dobastlit zožděný připojení nebo vyměnit celej konec. Pak bys moh vyměnit i preamp za nějakej actidamp, dát novou přenosku, talíř, rameno a nakonec i šásko bys moh vyměnit.

Re: Tesla NZC 431

zdravim,nemáte někdo nějakou dokumentaci k zesilovači azk 180,nebo jestli o něm něco nevíte,nemohu o něm nic najít nikde.dik

Re: Tesla NZC 431

Furiousi jestli chceš, zrepasuju Ti ho, je to velmi slušný stroj.

Choose, mrkni se sem :
http://sweb.cz/servisdok/servisnidokumentace.doc

Je tam i AZK180ka.
Nechceš mi ji prodat? Do čtveřice, kterou potřebuju ve sbírce, mi zrovna jeden chybí.
Prodávalo se to kdysi totiž v sadě - MONOMIX 7P a 4ks AZK180 na takovým vozíku.

Web

(upravil OndraJ21 16. 12. 2011 17:37)

Re: Tesla NZC 431

Zdravím, řeším problém se stejným strojem (NZC 431). Potřebuju se dostat ze spodu k šasi. Sundal jsem subtalíř a dál nevím který šroub šasi drží. Bude někdo vědět?

Chci to sundat, protože to dělá tyto problémy:
1. raménko nejde vychýlit až tam, kam má jít (čili dostane se tak do půlky stopy na desce a dál to nejde). Vypadá to jakoby byl celý komplet uložení raménka nějak pootočený.
2. Nefunguje zvedání raménka. Prostě ten hrot co se vysouvá vůbec nereaguje na páčku.

Kdyby měl někdo nápad na tyhle problémy, poraďte prosím. Jestli je teda v silách laika to opravit.


http://www.imagehosting.cz/?v=1004439.jpg
http://www.imagehosting.cz/?v=1004440.jpg
______________________________________________
Edit: Opraveno, raménko bylo násíilím potočené (asi jak hráli s tím balíkem na poště házenou a talíř létal sem tam mad ;(díky poště bylo též plexi polámané a jehla vejpůl), zvedání nakonec fungovalo (nevěděl jsem že vysunutí/zasunutí toho trnu trvá asi 30 sekund). Po nasazení nové přenosky OMB5E a připojení ARS9207 hrajem jak za mlada.
wink

Re: Tesla NZC 431

... do tohoto "stroje" jsem naposledy nahlížel tak, že jsem vytáhnul z osiček všechny velké knoflíky (t.j. potenciometrů), knoflíky izostatů v mém případě ven nemusely, odšrouboval (tuším 4) spodní vruty spojující spodní kovové víko s "bedněním", a bylo. Pozor na plexi, a vnitřní vodiče spojující kovové chasis s deskami (zemnění)!

(upravil sinclair 14. 12. 2011 10:54)

Re: Tesla NZC 431

Choose, neprodáš mi tu štorcku /AZK180/ ???

NZC431 má v sobě tuším zesilovač AZS220. Potenciometry za to nemůžou, může za to banda mizerných elektrolytů, které mají svod jak prase a proto to všecko chrastí. Můžeš zkusit ještě jednu věc, která nic nestojí - nech ten zesilovač tak deset hodin zapnutý /bez gramofonu samozřejmě/. Možná, že se ty elyty doformujou a přestane to.

Web

Re: Tesla NZC 431

Stoosmdesátka visí na Aukru do pátka 23.12 - 20:00 .;)

Re: Tesla NZC 431

Nechci zakladat nove tema. zbytecne, kdyz mam jednu kratkou otazecku. Budu kupovat NZC 431 dalo by se rict stav jak z fabriky. Nevite jestli nahodou ten zesak co je uvnit se nevrabel i samostatne a pokud ano, tak pod jakym oznacenim? Rad bych se mrknul jake jsou nazory a tak.

Jinak i kdyz se na nej skoro nehralo mam neco promerit, je nutne vymenit nejake kondiky nebo pokud to hraje mam ho nechat tak a nevrtat. Nejsem bastlic v pravem slova smyslu. Umim pajet, podle navodu za prve az ta 15cte neco postavit, neco zmerit, takze tak. Mam osciloskop, ale zadny vetsi akce viz sinclair. Neco proste zvladnu, neco prenechavam jinym.

Budu ho kupovat i s bednama ARS 814 - tusim, ze se k tomu gramu prodavaly- stav nehrane, tak doufam, ze to dohromady pekne pohraje. Chci se zeptat jestli pokud bude uvnitr bublinkova folie, tak jestli se tam dnes nedava neco jineho, co by mohlo zlepsit vlastnosti nebo do toho vubec nerypat

A jeste k Actidampu. Nekdy v budoucnu bych si ho rad postavil. Jak to udelat, abych ho mohl pripojit k tomuti gramu, kde uz jedn predzesilovac je. Rozhodne se mi nezda dobrej napad top stav nejak bastlit. Proste jestli se neda nejak setrne actidamp zapojit i do tnzc 431. Diky

Re: Tesla NZC 431

Ale jasné že sa vyrábal. AZS 217 a AZS 218 majú identické konce, AZS 215 veľmi podobný. Sú to klasické Teslácke kvazikomplementáry s asymetrickým napájaním a teda batériou elektrolytov na výstype (štandardne 4x500u na kanál, 218-ka ich mala tuším viac, 7x500u). Zvuk v rámci možností danej koncepcie, žiadna sláva, ale ak nehľadáš audiofilské riešenie, tak k Tesláckym regálovkám akurát.

Ak k tomu budeš pripájať 4Ω bedne, chce to zvýšiť tú oddelovaciu kapacitu na výstupe. Deliaca f RC článku 4Ω*2000u je akurát 20Hz, takže na 20Hz má už útlm 3dB a fázový posun 45°. Na nízkych f je potom tiež na kondenzátore už nenulové AC napätie, takže sa viac prejaví aj jeho prípadné skreslenie. Spätná väzba je sice vyvedená až za ním, takže to všetko čiastočne kompenzuje (útlm ale len pokiaľ je k dispozícii rozkmit, takže napr. na 20Hz to už plný výkon nedodá), vhodnejšie je ale posunúť deliaci kmitočet aspoň 2x-3x nižšie, príslušným zvýšením kapacity. Pôvodné elektrolyty tam môžeš nechať, akurát paralelne k nim pripojíš nový (napr. 4700u/35V). Basový reproduktor tak sice trochu viac trpí prechodovým javom pri zapnutí, ak to ale s kapacitou nepreženieš, je to ok.

ARS 814 majú plastovú ozvučnicu a namiesto výhybky len high-pass s krabicovým kondíkom pred výškačom, takže podpriemer aj na pomery Tesly (napr. v porovnaní s ARS 820).

Re: Tesla NZC 431

diky. presne tak jde mi o peknej zvuk. High end ani nahodou- to bych se tu zeptal mam 100 000 co a kde mam koipit, prodejte mi to smile Proste za malo penez snad hodne muziky. A me navic nevim proc zvuk tesly nejak pritahuje. Premyslel jsem o tom a jediny co mne napadlo je to, ze jsem na tom zvuku vyrostl a mozek si na to zvykl a ma to rad.
Mimochodem jsou znacky, ktere zneji jako tesla (myslim takovej ten teplej zvuk prijemnej ton) , ale proste kvalita je jinde? Ja nevim tady se spis resi grafy, ale mate to rozdeleny, ze treba se vi ze ta a ta znacka je agresivni, ta je takova, ta makova. Ja za teslu muzu rict, ze je zastrena a basy jsou takove prijemne teple- proste ma svuj charakter, kterej se mi libi a cim se lisi. Nekdo by rekl, ze je to tim jak je na hovno, ja se na to divam jinak. Stejne bycg rad udelal experiment, ze do krabice zesaku za 40 litru bych navalil zesak jine tridy a sledoval co se bude dit. Nekde v audiofilskym obchode. Nekdy mam pocit, ze se to dost prehani
Nakonec ja bych si aparat kupoval ne dle parametru, ale dle jeho charakteru- vlqastne mne napada, ze stejne tak se kupuju kytarove zesilovace. Peavey je peavey, fender je fender a marshall je marshall. Tady spid ctu o charakteristikach, ale jsem laik a nic moc mi to nerika. Jsem se zakecal.

No otazka na zaver. Ten gramec je fakt v peknem stavu, ale typek ve vedlejsim foru mne nahlodal, ze za 2000 by to nekoupil ani omylem. Mne to zarazilo, protoze za tisicovku mi to asi nikdo neproda. Gramec je pro mamu a vlastne sem tam i pro mne, ale ona nechce utratit prachy za zesak, super actidamp a bedny. Me prijde ze za tu dvojku ma hotovy reseni. Vzdycky jde nakoupit lip, ale ptam se teda jestli si myslitem zda ma pravdu a je to fakt predrazene. Je to starej pan, kterej asi kdysi polikvidaci tesly se k dostal k par kusum a ted to prodava skoro nepouzivany. Vim ze se daji koupit od tesly lepsi modely, ale za prve v jaky stavu, a za druhe koupit za dalsi penize teslu zesilovac- to je dalsi tisic az dva. Bedny mam doma ars 824. Ty bakelitaky si dam na pocitac. No nevim, treba mel typek pravdu a mel bych se poohlidnout jinde. Sli by jste do toho? Mozna to neni moc, vzhledem k tomu, ze v dobrym stavu se tak starej gramec asi tezko shani, ale treba to neni pravda. Treba na to nebral ohled, ale vy se v tom vyznate lip. Diky za nazor.

Mimochodem se ke me dostal Nzc 300, ale bez prenosky. Jeste jsem ho nezkousel. Takze je jeste varianta z neho udelat zesilovac a koupt gramofon bez zesaku, ale mam tuseni ze to nebyl nejakej hifi zesilovac. Jak si na tom stoji v porovnani s tim v 431. Co jsem se dival byla to tenkrat takova rada pro lidi co nechteji zadnou plecku, ale zase nepotrebuji kdo vi co.Ty nc 300 se taky prodavaji za dobrou cenu, ale uz od pohledu mi s 431 prijde vychytanejsi gramofon.

Ono nejlepsi by bylo vyzkouset vsechny tesla gramce na vlastni usi. Da se kolem toho dlouze povidat, ale nakonecclovek zjisti, ze ty rozdily v tech kvalitnejsich radach tak diametralni nejsou- ze to jsou proste vsechno poctivy tesla masiny. Ale nevim.
to shrnu smile
1.- cena 2000 za krasny stav???
2. nzc 300 samostatny zesak- vyrabel se? je to pouzitelna masina?? (vzhledem k te v 431)
3. jine  reseni cena 2000
4 actidamp a zapojeni do gramofonu s integrovanym zesilovace- je to problem? Jak se to dela (tady by zvlast gramec byl lepsi, ale je to jak to je)
5. Takze ke vsem 4rem kondikum dam paralelne jeden 4700/35V. ?? Nejsem konstrukter, ale jestli to chapu spravne, tak bych to snad svedl. Ale musim vedet, ze to chapu spravne- vis jak ty jsi machr. Ja jsem typ udelej to tak a nestarej se proc. Nekdo to musi vymyslet, ja to postavim, napajim smile

(upravil cestmir 23. 7. 2013 2:35)

Re: Tesla NZC 431

NZC300 je dosť zúfalý bakeliťák z konca realsoc. éry s MDA2010 na konci, osobne by som dal prednosť NZC431 (aj keď niekto mal tuším výhrady ku geometrii niektorého z tých zahnutých ramienok s rovným headshellom), otázka za akú cenu. 2000 Kč mi tiež príde trochu moc, za toľko sa občas dá kúpiť slušné chassis (NC440/450/452, prípadne potom ešte lacnejšie 470/500 bez el. regulácie) a samotný zosík má hodnotu max pár stovák. S prižmúrením všetkých očí a s prihliadnutím k dobrému stavu a k ARS814 by som za to dal tak max 1000-1500 Kč.

Re: Tesla NZC 431

No nic dam na vas. Mam jeste jednu alternativu. Bracha ma nc470, kterou mi muze dat. Jen koupim prenosku.  Za usetrene penize poridim mamine zesilovac s predzesilovacem na gramo a hotovo. Ty co se mi ibi ze zacatku 80tych let- takove mohutne stribrne stoji kolem 4 -5ti litru. Tolik nemam. Musim najit neco za 2000. Aukro uz neni co byvalo. Vsichni tam chteji zbohatnout a hlavne ceny urcuji dle toho, jak to ocenili ostatni, takze uz malokdy clovek narazi na vyhodnej kup. Kazdej si zjisti cenu. A tim padem ta vyhodnost dost klesla. A ti co se tim zivi- prekupnici, ti zase chteji vydelat, takze to co nemec vyhazuje- prodava lacino, cech kupuje od cecha draho. Mozna kecam, ale dle ebay mi to tak fakt pripadne a nejde jen o elektroniku.

Re: Tesla NZC 431

Zdravím, poprosim o radu, potřebuji dát opravit Tesla NZC 431 a netušim kam a ke komu.
Doporučíte mi někoho, kdo mi tam dá kvalitní součástky a nepojedu někam za dva roky znova.
Nejede mi levá bedna a nebránim se výměně všeho potřebného.
Po 40 letech jsem si zase pořídil gramec, abych si poslechl LP co mám celou dobu doma
ve skříni, z dob svého mládí. Rád gramo dovezu a zase po opravě odvezu, žádná pošta.
Rádius 100km od Milevska, tedy do 100km + -
Maxima směr - Plzeň/ Praha/ Jihlava/ Český Krumlov. Ale čim blíže tim lépe. Děkuji za případnou radu.
Do Prahy jezdim nejčastěji.

Re: Tesla NZC 431

Pokud potřebuješ opravit gramo  zkus toto.http://www.gramofony.wz.cz/kontakt.html
není to blízko ale funguje to.

(upravil maxell 20. 2. 2015 10:14)

Re: Tesla NZC 431

Ten kontakt mohu doporučit enemže z Milevska to máš přes půl státu cca 290 km. Nicméně  závada může být banální (kontakty, přepínače...) místní bastlíř dráteník v okolí by to zmákl.

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Re: Tesla NZC 431

trošku oživím téma,take již nějaký čas vlastním tento stroj(NZC 431).ale jelikož vůbec nejsem znalý co se týče elektriky apod. tak bych potřeboval někoho kdo by se mi na to podíval,stav je původní.gramofon hraje,ale potenciometry chrastí,levý kanal bručí atd...nechtělo by se někomu pustit do repase?byl bych vděčný.děkuji.

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Tesla NZC 431

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£