(upravil 7tech 23. 5. 2008 12:59)

Téma: Jakou horní frézu?

Máte někdo špatnou či naopak velmi dobrou zkušenost s nějakým výrobkem?
Uvažuji o cenové kategorii "made in China" kolem 1500,- nebo nejlevnější značkové hobby kolem 3000,- Kč. Dražší mi nestojí za to. Pár tipů:
čína:
Einhell BOF 1400 E
Extol RT 1200E
Eihell BOF 850E
hobby:
Bosch POF 1200 ACE
Bosch POF 1100 AE - zatím favorit
DWT  OF-2100 VE
DWT OF-1800 VE
Skill 1830AD
Black and Decker KW900E

(upravil check 23. 5. 2008 13:41)

Re: Jakou horní frézu?

Mám tu nejlevnější čínu (no vlastně mám pocit, že to je vyrobený v čechách), zlevněnou a ještě z Makra... Dostala už celkem zabrat, ono frézování 40ky dubovýho masivu není žádná sranda.
Upadla páčka aretace dorazu, dal sem místo ní šroub, takže teď už je ta aretace aspoň fest. Podařilo se mi vyžvejkat zablokování otáčení, sundal sem kryt a místo jednoho klíče teď na dotažení používám dva. Konečně je na ty obě aretace spoleh a nedočkám se nepříjemného překvapení při frézování. Popisky měřidla odpadly, musím je znova přilepit; přívodní šňůra je naprosto krátka a bužírka je v nižší než pokojové teplotě tak tvrdá, že už se u přístroje rozpadla. Ve frézce něco začalo rachtat, ložiska to snad nejsou, asi větrák. Výkon je naprosto dostačující, používám daleko menší otáčky, zase tak silný ruce nemám a některý materiály rychle frézovat nejde. Odsávání funguje dobře, ale omezuje hloubku dorazu a není přes to porádně vidět. K frézce sem dostal myslím osmidílnou sadu fréz, jednu už sem docela otupil, ale to dávám za vinu tomu, že sem moc nehlídal teplotu; další  "objížděcí" s ložiskem ho má volné a je proto nepoužitelná už od začátku.
Takže bych koupil opravdu cokoli nejlevnějšího s průměrem nástroje 6-8mm. Případně pokud budeš chtít dělat spoje alá xavian nebo zaoblení větší než 16mm, vem frézku s upínací kleštinou 12mm. Aretace pravítkové tyčky na obou koncích je lepší kvůli vůlím.
O dražší frézce bych uvažoval, pokud by měla nějak vyřešené zobrazení skutečného dorazu. Abych po každé výměně frézky nemusel pracně nastavovat hloubku. Až budu dělat další bedny, koupím si ještě jednu horní frézu právě s kleštinou 12mm na větší zaoblení. Ono vyměňovat pořád nástroje je votrava.

Měl bych dotaz zase já. Kde sehnat zaoblovací frézku větší než 12,7mm ve slevě (rozuměj - za 1200 ji umím koupit taky)? Do 8mm sklíčidla se dělá ještě 16mm poloměr. Případně klidně ať je součástí nějaké sady. V těch běžně k vydění (35ks) je ale největší pouze 12,7mm.

edit: Takhle dělá spoje Xavian. Stačil by spoj na pokos, todle má ale tu výhodu, že se poskládaná bedna akorát zatíží, nemusí se to postupně svěrkovat. Až se podíváte na cenu nástavce, tak vás chutě přejdou.
http://www.check.wz.cz/docasna/107.jpg

Web

Re: Jakou horní frézu?

hrozne se mi libi ty spoje Xavian, jak toho docilit ? Kde sehnat te frezovaci nastroj ? Diky , pokud vite smile

Re: Jakou horní frézu?

Mám čínský fujtajbl Ferm, sama o sobě celkem funguje a stačí co se týče "vrtění nástrojem", ale veškeré ty nastavovací prvky (doraz atd) jsou děsné, taky bych si teď raději připlatil dvojnásobek a vzal třeba tu Božku. Mimochodem, žluté je to všechno, nedávno jsem kupoval lehoučkou vrtačku, modrou "profi" Bosch - made in malaysia wink

Re: Jakou horní frézu?

pokud chces bozku (zelenou) upevnit zespoda ke stolu, ma jednu nevyhodu, nema aretaci vypinace zapnuti, tj, porad ho musis drzet ...., da se to asi obejit, ale je to neprakticke smile

(upravil lada 23. 5. 2008 15:01)

Re: Jakou horní frézu?

Vypínač: není to kvůli bezpečnosti záměrně u všeho "drsnějšího" nářadí nearetovatelné? Ruční cirkuly Narex/Protool taky nemají aretaci, přestože stůl je příslušenství...

Spoje Xavian: bacha, je to 12mm upínací průměr. Tady je mají o něco levnější http://www.octa.cz/inshop/stopkove-frez … p?level=88
Varianta 2: festool http://www.festool.cz/mediandoweb/index … amp;#anker
Varianta 3: http://www.dimarky.cz/katalog/stopky.htm#14901 více variant, ale cena by byla na dotaz

Re: Jakou horní frézu?

@Bosch: Narexka to ma, ta asi za 5500,- Bozka to prej nema zadna, kamarad si to pri koupi zjistoval tak mesic zpet...
@Frezka ala Xavian: kurna je moc pekna, ale ach ta cena smile

Re: Jakou horní frézu?

Bosch vyrabi rucni naradi i v Madarsku (Miskolc)

Re: Jakou horní frézu?

Ten Xavian spoj je sice nádhera, ale až se to slepí, prd je vidět i poznat. smile
Dnes věřím, že i Rolls vyrábí v Číně, ale zatím to není poznat. Totéž bych očekával od nářadí klasické evropské značky.

Re: Jakou horní frézu?

Ja mám tú EXTOL frézku. Je to do pohody, hlavne má 3 roky záruku, čo sa pri občasnom bastlení hodí. A dával som jej dosť zabrať pri stavbe garáže, frézoval som s ňou drážky do hranolov. Vydržala. Zatiaľ.

(upravil check 23. 5. 2008 17:29)

Re: Jakou horní frézu?

7tech: Truhlářsky správně je jedině spoj na pokos, případně ještě se zámkem nebo zoubkem. Jestli si někdy zkoušel lepit něco čistě na pokos, tak víš, jaká to je mrdačka. Díky tomu zámku na slepení ozvučnice nepotřebuješ ani jednu svorku a slepíš to na jedno posezení.
Spoj na tupo je nedostatečně pevný a hejbe se.
Psal sem to už nahoře, že tydle velký nástavce sou na 12mm sklíčidlo.

Web

Re: Jakou horní frézu?

Ten zámek není samospasitelnej, Tvoje vize že nepotřebuješ svorky je zcestná.
Svorky potřebuješ, hlídat se to taky musí. Vůli to má, nerozpadne se Ti to, ale může to docela dobře ujet.

Re: Jakou horní frézu?

Vzhledem k ceně frézy a nutnosti upgrade frézky asi pro kutily nesmyslná investice. Plánuju vyzkoušet běžné nařezání na pokos, následně vyfrézovat drážku do obou kusů a vložit pero, to by IMO mělo dostatečně nahradit zámek. Dělal to už někdo?

7tech: Poznat by to mělo být v tom, že nebude vylézat tupý spoj a slepování by mělo být maximálně přesné a pohodlné. K výběru stroje: nějakou desítku hodin bez poruchy asi navrčí každý krám, pokud nenarazíš na špatný kus. Chce to fyzicky vidět a ošahat, možné tě pak to viklavé vedení a nastavování prvků z recyklovaného plastu a směsi blata s hliníkem přesvědčí o nutnosti sáhnout přiměřeně hluboko do kapsy wink

Re: Jakou horní frézu?

Pokud jde o zkušenosti,tak s tímto jsem udělal svých nejdražších 10cm drážky v životě 

http://czptocs.bosch-pt.com/boptocs-cz/ … od_id=7197

Potom jsem zakoupil levnou hobby frézku Sparky s polovičním výkonem a ta slouží k plné spokojenosti dodnes.Má také výhodu v tom že ji lze použít jako přímou brusku.Časem jsem si vyrobil i některé doplňky a speciality,viz obrázek...

http://www.sparky.cz/X52E.htm

https://i.postimg.cc/WtKXWTyM/691898.jpg

Pokud jde o bezpečnostní aretaci tlačíka při frézování se stolkem,tak některé frézky mají ještě pojistný knoflík který se musí zatlačit a potom jde sepnout hlavní tlačítko (opak funkce používané u vrtaček),i toto lze obejít použitím skřipce jako například u ruských el.hoblíků.

(upravil 7tech 24. 5. 2008 20:11)

Re: Jakou horní frézu?

Leonardo: Co se stalo s tou Boschkou? Vždyť je to profi!

Asi to bude Bosch POF 1200 AE. Je k ní také komplet příslušenství.

Re: Jakou horní frézu?

Já mám Narexku. Byla drahá (cca 6000,-), ale když ji roztočím, nemám pocit že se každou chvíli rozskočí. Materiál má docela poctivej, příslušenství je pevný. Posuv pravítka se šteluje v rámci desetin mm. Posuv hloubky frézování má sice hezký kolečko, ale jeho přesnost zůstala za očekáváním, vždycky to chce párkrát vyzkoušet a proměřit.
Používám ji docela často a maká spolehlivě bez problému. Co mi trochu vadí je upnutí pravítka, který se v krajní poloze hloubkovýho posuvu špatně dotahuje. Právě  to se mi už jednou stalo osudným, když jsem kroužil drážku na výškáč a poloměr se mi náhle a bez varování začal zvětšovat. Všiml jsem si toho až když jsem obkroužil 90 stupňů...

Re: Jakou horní frézu?

7tech: Je to už několik let,ale byla to anabáze-malajsya,maďarský cikán,nebo zmetek.S 6 kleštinou se nedalo s větším ř frézy dělat,měla vzadu na kroužku vůli,objednal jsem si novou a po měsíci mi přišla se stejnou vadou.Tak to nakonec vyřešilo lepidlo typu tekutý kov a bruska na kulato.Krátce po tom začaly padat otáčky a odešla el.regulace která je zalitá v kusu hmoty pod tím regulačním kolečkem,po třech týdnech přišla z opravy s vyměněnou elektonikou a rotorem.To za sebou ještě neměla žádné skutečné frézování,ale spíše jen takové lehké kosmetické práce.Při prvním skutečném frézování se po 10cm drážky přiškvařili uhlíky k rotoru jako u nejlacinější číny.To už ale měla po záruce a cena opravy byla závratná.Podařilo se mi ji rozprodat po okolí na náhradní díly a za ty peníze jsem koupil Sparky.

Když už kupovat laciné el.nářadí jehož cena je srovnatelná s cenou použitého kovu a mědi,chce to podle mých zkušeností hned rozebrat,vyměnit ložiska,vyvážit rotor,osoustružit kroužek a vyměnit uhlíky za kvalitnější tvrdší.Potom to vydrží dlouho,ale kdo nemá možnost a zázemí aby mu toto někdo udělal při práci za krabičku cigaret,tomu se vyplatí poohlížet se po hobby,střední třídy.

Ta Bosch POF1200AE vypadá kvalitně,nebude ale vadit že jde až od 11000 otáček?Mě by to vadilo,nahoru to není problém,ale někdy bych potřeboval ještě nižší otáčky než mám.

Re: Jakou horní frézu?

Je to na volnoběh. Při zátěži to snad půjde níž. Ale ještě jsem neobjednal. Tvoje zkušenost s mnohem lepšejší Boschkou mě zarazila. smile

(upravil respect 26. 5. 2008 19:31)

Re: Jakou horní frézu?

Ja mam taky Narex a k tomu narexí a ještě nějakou docela dobrou frézku a jsem dost spokojenej. Ojížděl jsem s tím bukový prkýnka a jedinej problém byli z počátku nešikovný ruce jinak se s ní pracuje opravdu příjemně. Osobně bych si asi žádnou levnou nekoupil, pořát něco opravat to já moc rád nemám.

Re: Jakou horní frézu?

Tak jsem se poptal na zelené Boschky a byl jsem ujištěn, že je to normální čína za dvojnásobek ceny.
Tahle čína vypadá docela solidně. Ale kdo ví, třeba má kostěná ložiska. smile