Téma: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Ahoj chtel bych Vas poprosit o radu. Koupil jsem za velmi dobrou cenu tyhlo repro. Satelitky docela "hrajou" ale ty predni sloupy nic moc. No co by clovek cekal. Potreboval bych udelat neco s tim vyskovym reproduktorem. Ta bedna proste nevejskuje. Je zde mozna zamena(velikostne) za teslu ARV 104/3. A prijdou mi "dreveny" i ty stredobasy tam by se musely dat ARN-116-10/4. Bedna je prepazena pod stredobasem a z boku je 20cm basak kterej jen huci. Bedna nema BR a vnitrni objem pro basak je 13,75L coz asi je malo. Horni apolito ma pro sebe kolem 12L to by mohlo stacit. Muzete mi prosim poradit jestli se z tohoto vytvoru da udelat bedna ktera by obsatojne hrala? Osadit TVM + nove vyhybky. Dekuji za postrehy.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Bedna nevejškuje.... Co na tom posloucháš? smile

A nemáš spíš vypálená ouška z auta nebo tak? smile Obecně tyhle komerční bedny mívají výšek naopak přebytek, aby se spolu s přebytkem basů zamaskovalo mizerné podání středů a vykouzlil líbivý bumcink zvuk. Možná by stálo za to pokusit se o tuning výhybky, třeba vyměnit kondenzátor před výškáčem za stejnou hodnotu ale folii (MKT) a pokud jsi odvážný, můžeš zkusit jít s jeho hodnotou trošičku dolů. To by mohlo mít efekt nárůstu výšek.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

No to mozna mam smile) Ale Fakt tam tech vysek moc neni zesik + dB korekce na vyskach a satiky vejskuji dobre a predek(sloupy) nic moc. Satiky maji typuji piezo vejskace jaky dela TVM tusim ty ARV78. A ve predu jsou kaloty s textilni membranou mozna hedvabi nevim vypadaji dobre. Ale asijak pises mozna to bude o vyhybce. Co jsem predbezne koukal tak v ceste neni zadny rezistor (jsem myslel jestli neni utlumen) Muzu to nafotit a nekam hodit na web. Podle mne jsou tam kondy normalni elity(2ks spojene +-) ani bipol tak muzou bejt vyschly nebo v prdce. Chtel jsem stavet domaci kino ale nakonec jsem koupil s tim ze je upravim. Mam hotove vyhybky zde z webu od Antonia pro TVM tak je mohu prubnout.

sorry +6dB na vyskach a o proti satikum nic. spis to huhla. Stredy zadne basy traga smile) Cili kdyz to zhrnu zvuk jak konvice smile)

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Vyhozené peníze.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Kolik jsi za to dal? Ale nafotit to můžeš  wink

Web

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

hmmm,zaujímavé... kamoš má podobné reprá od KODA ... neviem čo je to za výrobca ale výšok je tam veľmi málo,som ich aj počúval a hrajú tak od 15kilo hore,stredobassy tak do možno 3-5 kilo a potom "diera" ... nejeko to začína byť štandart,sa mi tak vidí... hm ale tú výhybku by si mohol cvaknuť wink

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Keď je tých výšok málo, skús rozmontovat vyskovy reproduktor. Videl som na jednej nemenovanej bedni takú skvelú vec. predný kryt ako kaloťák, pod krytom klasické čínske kónické šumítko. Kopulku mal lesklo nalakovanú a v bedni vyzeral ako kaloťák. Keď už sme pri tom, zaujímalo by ma, čo vedie ľudí ku kúpe takéhoto setu...

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Vzhled a rádoby značka. Taky to netuším. Taky už jsem se setkal s tím, že výškáč byla pouze atrapa, ke které nevedly dráty a v jedné bedně SONY byla atrapa kalotového výškáče (kdyby to náhodou zvědavý zákazník otevřel) v SÉRII se skutečným výškáčem, vydávaným v dokumentaci za středové repro. "Výškáč" měl v sobě pouze vodič, aby uzavíral obvod, nic víc.

Že jim to za to stojí.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

spawn78 napsal:

Satiky maji typuji piezo vejskace jaky dela TVM tusim ty ARV78

Si asi upad,ne? TVM snad dělá nějaské piezo reproduktory?

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Nicméně řešme co s tím.

Pokud bych se dostal k takovýmhle reprům, proměřil bych cháru středobasu, basu i výškáče. A podle toho se zařídil.

Podle toho, co by mi vyhovovalo (asi nic) tak následující:
Vyhodit měniče (středobasy vypadají na cca 11-12cm, bas 8") a výška klasika 104mm
Vyhodit výhybku.
Zpevnit basovou sekci bedny příčkami a apolito nahoře rozdělit na dvě shodné komory.
Podle finanční situace by se dalo uvažovat o náhradě:
2xARN116+ARV104+bas tak, jak jsi nastínil, ale 13L je pro ARN226 málo, musely by být dvě isobarické a to je už humus. Každopádně asi jediný způsob, jak dostat z 13L rozumný bas v takovém objemu s ARN226 - ale prodraží se to. šaptné.

2x5MP60+T2030+8něco s adekvátní výhybkou. tu by vzhledem k umístění basu bylo nutno pojmout jako 2p + sub, což by pasivně šlo mizerně, ale šlo, pokud by se ten "sub" dělil rozumně vysoko a ještě vzhledem k objemu toho basového prostoru nic extra.
Optimální řešení bych viděl v zdokonalení ozvučnice v pevnosti, osazení třeba 12cm SEASy s výškou podle chuti (kov/kov, měkejš/měkejš, měkkejš/kov) a nějakým lepším basem, který by i v tak malém objemu dokázal něco předvést, napadá mě třeba GF200, AL200 nebo TIW200, možná nějaký peerless, SilverFlute, HI-VI, ale aby to bylo zaplatitelné. Samozřejmě jakékoliv kombinace předchozích možností. Kdyby existovala verze XLS v 8", byl by to pro ni asi optimální objem, takže nějaký +- ekvivalent v 8" - viz to TIWko.
I ta horní část by se dala poskládat s Visatonů a to na různých úrovních od třeba W100S+výška+W100S až po TI100+KE25+TI100.
U Visatonu by se MOŽNÁ dal najít i projekt, který by měl pro tohle plus-mínus odladěnou výhybku. Tedy apolito 4"+1"+4" + 8"bas někde mimo. Ale tady by víc řekl mengel nebo chuck.
Za úvahu by stály i nějaké středobasy peerless se sraženým košem, nebo - zcela vážně - v příapdě finanční nouze Dexonní HRB10, taktéž zatím se sraženým košem, pokud ještě jsou.

(upravil lotrpotr 16. 5. 2007 10:00)

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Tak pokud nemá nějaké měřící přístoje, tam bude měřít výš co Michale, teda možná až na impedanci reproduktorů LSPcadem . To že nakoupí hromadu dalších reproduktorů je na ......
Když ho tak serou ty přední výšky, ať tam skusí dát ten ARV104. A podlě něho hučívy reprodukror ať odpojí a postaví si ktomu nehučivý subík smile

Ještě malá otázočka, co ktomu máš za zesilvač, spawne?

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

no, jestli ma vubec cenu to prestavovat, tak bych to udelal nasledovne- stredobasy treba ty CA12RCY od SEASu, na vejsky treba XT25 od Vify, basaky bych tam nerval, ten objem je proste na 8" malo, mohl bys tam ale narvat elektroniku a zesiky a udelat ty predni bedynky aktivne a k tomu sub zvlast, treba s TIW250. centr bych udelal se stejnejma menicema s tim, ze bych je odstinil a taky aktiv, s tim, ze by byla elektronika mimo. no a surroundy... asi bych je odbyl W100SC a G20SC v pasivu, ale jestli ti zbydou penize byl by i tady aktiv peknej. levnejsim resenim by pak bylo vsude narvat W100SC+ G20SC pasivne a zvlast sub...

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Já bych se tomu celopasivnímu řešení třeba s TIW200 nebo GF200 na basech nebránil. Prostě se mi celopasivní bedny nějak víc líbí. smile Nebude to subbasová odysea, ale nemuselo by to být zlé. Otázka je samozřejmě povnost ozvučnice.
Použít by se TEORETICKY dala třeba Experience V20 po úpravě citlivosti středů a výšek kvůli jednomu basu a udělat takový klon s výhybkou z STARLETu. Ale pořád to dojede na malý objem pro bas. Výměnou za lepší bas (TIW200?) by se mohlo dosáhnout relativně vysoko.

Tedy středovýšková čsát z EXPERIENCE i s měniči a napasovat na to TIW200.

Proč ne, že. Vymyslet se dá leccos.

Třeba verze VOX200 s TI100.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

me prijde skoda davat takovy repro do bedny z 9mm drevotrisky (nebo spis bambusotrisky...)

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Diky za nazory. Parodie na vyhybku dnes vyfotim a hodim sem. Jinak cena tohoto setu je 8tisic a ja ho koupil za 4K stare 3 mesice. Kupoval jsem to s tim ze bude potreba neco udelat se zvukem(cekal jsem slabsi prumer). Zesik mam 5.1 Yamahu RX-V359. Cili zadnej zazrak ale na kino dobre. Jinak subik mam docela solidni takze by se basy ve sloupech moc resit nemusely. Lotrpotr: sorry TVM piezak fakt nedela. Je to Vysokotónový elektrodynamický reproduktor s textilní membránou oznaceni ARV-078-00/8. Konstrukce bedny je foliovana MDF tusim 12mm. prostor stredobasu vytlumen rounem. Coz jsem se take divil smile)

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Jeste k tomu basaku. Huci to jsem ho mozna urazil smile) Nevyznam se v te vyhybce (proto se obracim na Vas) ale podle mne je basak oriznutej hodne vysoko nebo mozna vubec. Nechaly ho co proste zahraje. podle testovaciho signalu hraje i 800Hz. No nic nafotim a snad se v tom vyznate.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

rozumny mi to prijde osazet tema Visatonima W100S (C) a nejaky vejsky(GTC11, SS1II, 25TAF, G20SC, T2030, T2010...) a mas to...

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

800 je na bas na boku sakra hodně - ono je to hodně i na bas ze předu. smile Ale je to jenom tím, že velká cívka a velký kondík je dražší než malá cívka a malý kondík. Asi tak. Tady se na "sladění" nehraje. Nedivil bych se, kdybys v každé té bedně našel jiné součástky. Ani ne tak hodnotou na potisku, ale tvarem, barvou a původem.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Moc to nehroť Michale, magnát není zase takový shit.

Re: "tunig" domaciho kina Magnat monitor 990

Tohle je běžné i v AQ nižších řad - IMHO lepší než ten Magnát. V jedné bedně je 3u3 v druhé je složenina 2u2+1u a podobné perly. A nedělám si iluze, že je to vyrovnávání nespárovaných měničů, to jsme zase v jiné kategorii. Ale tohle nemám z vlastních očí. A Magnát set 5 repro za 8tisíc pro koncového zákazníka šit být musí, už vzhledem k množství použitých měničů (4+4+3+2+2) a nutném zisku.