Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty Autohifi » Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Úvod
Původně tento projekt neměl vzniknout, ale stalo se. smile Do tohoto vozidla byl vymyšlen projekt "Total sociál auto audio", ale potom se to nějak zvrhlo. Total sociál mělo být proto, že toto vozidlo je pouze dočasné. Základem Total sociál bylo pořízení co nejlevnějšího autorádia a repráčků, které půjde i s autem k jinému majiteli, ale zároveň aby to nebyl úplný šunt, protože do prodeje se ještě dlouhou chvíli v tom budu vozit já smile. Repráčky jsou ARX-165-22/8 od TVM a autorádio nejlevnější na trhu Sencor SCT-2202R v barvě podsvícení jako palubovka. Toto měl být konec rostl sociál, ale stalo se, že mě popadl opět rapl a napsal jsem Michalovi, jestli by nechtěl prodat svého Peerlesse. No stalo se tak a já konečně dodělal sub s tímto macíčkem. Nejprve měl provizorní ozvučnici splácanou za 1 hodinu z desek co garáž dala, ale byl v ní jen malou chvíli a pak ležel v garáži, protože mi prasknul výfuk a nějakou dobu trvalo, než se to vyměnilo a až se tak stalo, tak se na druhý den, tedy dnes dodělal tento subík.

Materiál
Materiál je kompozit v kombinaci se dřevem. Postup byl jednoduchý, jelikož jsem chtěl ubrat co nejméně z užitného prostoru kufru vozu, rozhodl jsem se využít prohlubně za blatníkem. Jelikož bylo hned jasné, že tam dopasovávat dřevěnou krabici je nesmysl, rozhodl jsem se pro kompozit, protože taky svou tvarovatelností využije nejlépe každého centimetru čtverečního prostoru. Vystal jsem voskový papírem okobercovanou bočnici a nanesl první tkaninu skelného vlákna a prosytil. To jsem opakoval ještě třikrát a zatížil ve smyslu, že jsem to přikryl znova voskovým papírem a natlačil do každé skulinky hadry, aby se nezatvrdlá tkanina nezbortila během mojí nepřítomnosti. Až to vytvrdlo, nanesl jsem další vrstvy. Až vytvrdily i ty, vyřezal jsem hrubý tvar, kde přijde dělaní.

Pak přišel na řadu dřevěný kroužek, do kterého je zašroubovaný reproduktor. Přišla chvíle lámání hlavy nad problematikou, jak přichytit kroužek ve vzduchu. No, nakonec jsem to nějak dal na dřevěné kolíky, vhodně seříznuté aby to sedělo s nestejně hrbatým podkladem, a přišrouboval vruty. Natáhnul jsem přes tyto kroužky bavlněnou poddajnou tkaninu a zajistil papírovou páskou. Aplikoval polyuretanovou pryskyřici a nechal vytvrdnout. To po vytvrdnutí posloužilo jako pozvolně přechodný podklad pro několik vrstev sklolaminátu. Po ukončení a vytvrdnutí všech vrstev skelné tkaniny jsem vytvořil opět svou proslulou hmotu smíšením pilin, písku a pojidla a aplikoval do spár a spojů jako zesilovací prvek. Po vytvrzení jsem zevnitř nanesl několik vrstev barvy, aby snáze přilnul tecsound, kterým jsem vnitřek polepil. Zvenku se průběžně tmelilo a brousilo. Až bylo hotovo, vytlumilo se isoverem a našrouboval se reprák a přeneslo se to do vozu.

Zvuk
Stručně řečeno: při cestě z garáže domů a zapnutém subu mi úsměv z tváře neopadával i když jsem třeba chtěl, protože se na mě lidi dívali jak na blba a to jsem k tomuto úsměvu nepožil podpůrných látek smile. Basuje skvěle. Zesilovač stíhá i když je to nějaký total sociál šmé. Basová a středová složka je dobrá, ještě by to chtělo podpořit výšky, no asi koupím nějaké total sociál kalotky.

Poznámka
Peerless se prodávat s autem nebude. A ozvučnice zůstane černá a ne polepená kobercem jak je zbytek, protože pak se snáz prodá zvlášť.

http://s19.postimg.cc/f0rtwwbxr/glatz3_01.jpg http://s19.postimg.cc/3pp68j52n/glatz3_02.jpg http://s19.postimg.cc/keqm4g1nz/glatz3_03.jpg http://s19.postimg.cc/bxr3tiwz3/glatz3_04.jpg

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Ha. smile Muj stary znamy. smile Jsem rad, ze spokojenost. Co vychylka? smile

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Takhle si představuju subwoofer v autě. Skvěle využitej prostor v kufru, respektive v bočnici. Navíc to skvěle vypadá, a věřím že i pořádně buší, když se mu naloží. Glatzi, moc pěkná práce.

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

paráda, tohle hodnotím opravdu moc kladně. kdyby to tak šlo udělat s 10" PAčkem big_smile

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Pěkný, pěkný. Tohle strčit do Clia, možná bych ušetřil za benzín.

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Tak tento subík bych chtěl slyšet.

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Podobne by som to aj ja chcel vyriešiť v sedane... Ale neviem ako, nakoľko ovály zatiaľ nemám ako "zabúdkovať"

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Hezký, taky by mě zajímalo jak hraje.  Až ho někdy pověsíš na pořádnej zes, tak se budeš smát ještě víc smile

(upravil Glatz 14. 5. 2008 22:27)

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Pánové. pořádnej zes bude až s novým autem. S tím bohužel i nová ozvučnice protože u silnějšího motoru tohoto modelu auta je i poněkud jiný interiér a dokonce i kufr. Každopádně všem děkuji. Nerozepisoval jsem se proto, že Michal už toho napsal dost ve svém projektu s tímto kouskem. Snad bych ještě jen dodal, že v ozvučnici ze dřeva ve které to bylo provizorně to nehrálo nikterak dobře, až když jsem to strčil do mnohovrstvého laminátu tak to bylo o něčem jiném. Tlaky tam musí být fakt nehorázné, protože výchylku nemá nijak velkou. V autě mi to nemůže zvučit ani jako subík, ale jako zadní kanály, protože se okamžitě třepe plato a okýnko nad ním. Když to jede jako zadní kanály, pakně to dokresluje jakoby prostorový efekt smile Jsem vysmátej smile Jediné co mě na tom sere je válející se zes na podlážce. Je přišroubovaný aby nelítal po celém autě, ale překáží stativu na foťák třeba. Další co bych tomu vytkl je že se nedostanu k rezervě. Musím ho nejdřív vytáhnout. Je do díry jen zasunutý a vytáhnout jde snadno, ale není to zrovna lehká bedýnka smile (u rezervy mám i pojistky a taaaak. ne že bych furt "píchal").

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Konečne tu niekto použil ´´kvalitnú gumu´´ od peerlessu v aute, tiež by som to chcel veľmi počuť...určite to bude prijemný počúvateľný zvuk na dlhé km

Web

(upravil check 15. 5. 2008 20:07)

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Principem PAčka je větší plocha a menší výchylka. Vzhledem k tomu, že s plochou rapidně rostou nároky na činný objem (za jinak stejných podmínek), je představa PAčka v malé ozvučnici mylná. Že má ale princip PAčka svoje nezpochybnitelné výhody, je snad jasné.
Ozvučnice hezká, muselo na to teda padnout neskutečné množství materiálu. Jestli je dostatečně pevná, je tam tecsound k prdu.

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

check: mám rád předimenzované věci. chci mít všude rezervy. tecsound tam ale k prdu asi fakt bude smile smile

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Glatzi, k prdu tam rozhodně není, naopak jsi udělal velmi dobře. Hlavně při takový konstrukci. Zkusil jsi poklep před a po nalepení tecsoundu?

(upravil Glatz 8. 6. 2008 17:24)

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

poklop drnčí hlavně tím, že je volný. tak samo okýnko. už mi tamtudy jednou vlezli zlopději. nikomu to ale neříkejte ať se nepřidají další smile
edit: co to kecám už o poklopu smile poklep jsem před a po nalepení zkoušel, ale už se nepamatuju. vzpomínám si ale že to bylo lepší. jen už nevím o kolik. smile

Web

Re: Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

mel bych dotaz. mam v planu delat neco obdobneho je s AR12D od Bosse , je potreba tu ozvucnici nejak zvlast vystuzovat zebry ? nebo jen staci par vrstev laminatu ?

a jeste jeden dotaz, jak mas spojeny prvni dil ozvucnice a ten s tim krouzkem pro repro ? jen si to prolaminoval ?

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty Autohifi » Glatz (Peerless 830876 XXLS10)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£