Re: baffle step

Měl jsem za to, že se všechny charky uvádějí pro poloprostor. Ať už v něm měří nebo to přepočítají.

Re: baffle step

Třeba u SEASu je pokles vlivem bs jasně vidět.

Re: baffle step

Souhlas s 7tech, nemá smysl to řešit jinak než na konkrétní místnost. Tam totiž záleží na tom, jak zdi pohlcujou zvuk. (maximálně to nějak tipnout a dát tam tedy ty 3dB jak někdo psal, tim to bude buď trochu přebasovaný, nebo trochu málo basů)

Re: baffle step

Neni misto tlumeni stredu a vysek lepsi udelat 2,5 pasmo?

Re: baffle step

vliv bs sa meni vzhladom k velkosti prednej strany bedne v ktorej je... len by ma zaujimalo ze cim je vacsia tak je bs mensi ci vacsi?

Re: baffle step

No to by mě taky docela dost zajímalo.... Dle mě asi menší=lepší. Možná taky plácám blbosti, nechám to na těch druhých poněkud znalejších smile

Re: baffle step

rozměr přední strany neovlivňuje "jak moc", ale "kde".

Re: baffle step

čim větší přední stěna, tim nižší basy to ovlivní. To jak moc závisí na místě kde ty repra stojí.

Re: baffle step

Spíše bych to poopravil tak, že čím, je bedna menší (respektive menší rozměr přední desky ozvučnice), tím efekt zasahuje do vyšších frekvencí. Takže například u extrémně štíhlých sloupů, které jsou třeba navíc i silně zaoblené - tam může efekt bafflestepu zasáhnout klidně i středové pásmo.

Re: baffle step

Jeden pan v tomto obore dovolim si povedat specialista napisal: "The baffle step is easily compensated for where the speakers are mounted in trees or are in other (more sensible) outdoor environments, but becomes much more difficult as a normal listening room is introduced. Adjacent walls, cabinets and other furnishings will all have an effect, and the outcome is unpredictable at best. "

Tak len toto som chcel dodat k BS.

Re: baffle step

Josse: tedy přesně to co sem tu napsal, že nijak odhadnout se to předem nedá...

Re: baffle step

ale porad lepsi nejaka kompenzace, nez nic...

Re: baffle step

jedno z rieseni moze byt pouzitie dvoch basakov-jeden na prednej strane, druhy na zadnej strane bedne, zapojenych ako bipol.

Re: baffle step

To je taky docela odvaha, takhle od oka.

Re: baffle step

luikas: pokud zdi v tvým pokoji odráží basy hodně (což je i celkem pravděpodobný) tak ta nějaká kompenzace může bejt horší než bez. Prostě bez měření nemá smysl. tečka.

sumac: co by to řešilo?

Re: baffle step

Bez měření potom nemá smysl dělat ani výhybky. Tečka.

A hele, ono to přitom jde a je to lepší, než tam výhybku nedat. Proměřené jsou lepší, ale kolik lidí tu bastlí relativně dobré bedny a neměří? Tak proč by zrovna bafflestep musel být vyjímka.

Zvlášť u beden typu "satelitek s 12-15cm basáčkem" kde to leze pomálu k 1 khz na kratším a do stovek hz na delším rozměru, tak tam je opravdu O MOC LEPŠÍ to "neudělat". Výsledek je ten, že v oblasti 1khz až dělička (3k?) máš několik db (klidně 6) navíc, což potom zní skutečně libě a geniálně, zvlášť, když jsou na to napasované výšky podle citlivosti těsně pod dělením. Takové bedny mám rád. Jen víc takových beden. smile To jsou přesně ty bedny, které potom nutí majitele mít neustále jednoduché korekce basů na nějakých +4 až +6 db, což udělá akorát hrbec dole, ale příčinu to neodstraní a není to náhrada.

(upravil Halen 17. 5. 2007 15:27)

Re: baffle step

Proto je idealni udelat vyhybku bez kompenzace a kompenzovat to jednoduchym obvodem na vstupu zesilovace. Neobsahuje to silove prvky a jeste je to preladitelne. To je moc hezke reseni. Mozna nekdo bude namitat, ze bedny se mohou pripojovat k jinemu zesilovaci - ano, to mohou. Zrovna tak ale bedny se mohou prestehovat do jine mistnosti nebo se s v ramci "reorganizace" nabytku musi umistit jinam a zas to nesedi. Spravne je napsano, musi se merit at se pouzije "silova" varianta v bedne (drahe a tezko menitelne reseni) nebo jednoduchy obvudek s preladitelnosti na vstupu zesiku. Aspon uchometricky to musi znit dobre a mereni je perlicka navrch.

Re: baffle step

Spíš by bylo zajímavější objasnit vliv umístění ozvučnice od stěn nebo velkého nábytku. Bedny, jak už tu někdo naznačil, znějí lépe pokuď jsou dále od zdi a tady už se začne uplatňovat BS. Je určitě rozdíl v BS, když má někdo bedny 20cm nebo metr od zadní zdi a pak se do toho ještě začne míchat boční zeď...
Taky by mě zajímalo, jak je to u subu. Je, řekněme "referenční" (krychle o hraně 0,5m), ozvučnice  náchylná na baffle step v případě, že je umístěná u zdi? Nevím, jak se to uplatní vzhledem k vlnovým délkám, něco podobného jako předchozí otázka. Má smysl zabudovat sub do zdi?

Web

Re: baffle step

2Halen: Krásné řešení, to souhlasím, problém je že třeba mne by bylo k prdu, pokud používám digitální vstup do reciveru a DAC konce v něm. Dobastlovávat takovýhle obvod do reciveru za 20k mi moc nevoní, navíc mít takovéhle korekce ve vícekanálovém zvuku, ještě laditelné. Fíha.
Jednodušší dvoupásmo lze jednoduše baflestepovat zvětšováním hodnoty cívky v basové části a adekvátním přitlumováním výškáče. Viz třeba pohlcovač. Není to nic extra, ale lepší než drátem do oka a odmotat pár závitů a prohodit odpor v případě že bude "moc basů" taky není problém.
Co se subwooferu týče bafflestep se ho podle mého netýká. Pracuje na frekvencích, hluboko pod kritickou frekvencí bs, takže v jeho pracovním pásmu se vliv BS nemění, je pořád 100%. (Když odhlédneme od účinku okolních zdí). Navíc zrovna u subu (páč je od přírody aktivní) je k dispozici spousta korekcí, což je zjevná výhoda v ladění spodků a korekcí neduh místnosti.

Re: baffle step

U subwooferu se musi "bafflestepovat" mistnost. Umistenim v rohu mistnosti, obzvlast uzke a dlouhe "zesiluje" kmitocty od tech, jejichz vlnova dylka je mensi nez uzzsi stena mistnosti (opravte pokud se pletu). Co se musi, to je sibovat se subakem, aby byla charka co nejlepsi v miste poslechu. O metr vedle uz to muze byt uplne jinak. Nejsem ovsem priznivcem umistovani soustav nebo subu v rohu mistnosti, nezni to prirozene, spis to duni.