Téma: baffle step

mohli by ste mi to niekto nejako polopatisticky vysvetlit? stale sa to tu omiela a ja nemam ani paru o tom,co to je.

Re: baffle step

Vyšší tóny repro vyzařuje jen dopředu, kdežto basy i dozadu.

Re: baffle step

takze baffle step obmedzim tlmenim,ak som to dobre pochopil

Re: baffle step

taky přemýšlim, že bych pořešil baffle step. trošku jsem laboroval v prográmkach edge a !basta . no že bych z toho byl dvakrát moudrej. edge mi sice vyplivne schéma filtru, ale... hmm

Re: baffle step

Houbeles. Baflestep vykompenzuješ tím, že zatlumíš vyšší basy. Frekvence od které se to uplatní je odvislá od nejmenšího rozměru přední desky ozvučnice.
Dopředu a dozadu je tu míněno jako "před bednu" a "za bednu" né "ven z bedny" a "do bedny".

Re: baffle step

A jsou to 3dB, ne 6...

Re: baffle step

Jenom 3dB? Kdopak tu říkal, že to sou tři, ale ve skutečnosti 6 +-

Prostě torchu víc musíš utlumit středy a výšky, laicky řečeno, aby to vypadalo přibližně takto:
http://img337.imageshack.us/img337/7317/62736452oe9.th.png
Jinak tohle sem si nasimuloval. Docela pěkně to vypadá. A že nikdou neuhodne co to je za repra smile

Web

Re: baffle step

Není to ani 3 ani 6. Jde taky o to, jaká repra to jsou, jaký je tvar té desky a jakou bednu dělám. Teoreticky je ta čára krásná, ale bez měření je to odhad. Ale jde to odhadnout dobře.

(upravil mirulu 14. 5. 2007 22:51)

Re: baffle step

Jojo máš pravdu, v každé bedně to klesá od jiné frekvence. Tak charka je takovej pokus.
TVM ARN-226-08/8
TVM ARX 150-08/8
Monacor DT25-N

Jsou na to prográmky, aby se dal jednoduše zjistit pokles přibližně, Ale já si to dycky laznu tak nějak od oka.

Zvlášť u třípásma se to řeší dost jednoduše smile

Web

(upravil Martin 14. 5. 2007 23:33)

Re: baffle step

Mirulu, když je to tak jednoduchý, smím tě poprosit o tvoje posouzení? Repra jsou ARN-312, ARP-150, ARV-104 všechno v 8 ohm, bedna má rozměry 38 šířku, 110 na výšku a 35 na dýlku s BR 12cm šířka, 10 dýlka. Dá se s tímhle něco vykouzlit? Vyhybka je bohužél univerzál BS Acoustics, stála kolem 800 Kč kus.
Jo ještě jedna věc, středy i výšky jsou zatlumeny odporem o 3 dB. 2,7 dB přesně smile

(upravil Iridescent 14. 5. 2007 23:47)

Re: baffle step

je to 6dB. (pokud předpokládáme úplně volnej prostor ze všech stran, v praxi se to bude lišit) A řešení se logicky nabízí posílit basy.

Re: baffle step

Něco na tom bude, když přidám na korekcích nižší kmitočty, hraje to příjemněji. Pozor, né přebasovaně. Čim to? smile

Re: baffle step

Tím to.

Re: baffle step

Já si podle charky, co mi vyhodil edge nastavil ekvalizer ve foobaru (akorat sem to tedy nevzal o těch 7dB podle edge, ale jen o 4dB) a je to taky lepší, neni to přebasovaný. prostě příjemnější. otázka zní, jak to nabastlit do výhybky?

Re: baffle step

Podle mě má smysl bafflestep řešit až po měření v konkrétní místnosti. Ty korekce, co vám vypočítá nějaký program, budou sice teoreticky správné, ale užitečné tak akorát k poslechu na louce.

Re: baffle step

Nicméně je to lepší, než bedna, kde se korekcí nikdo nezabýval. Hlavně u malých beden s malými basáky je pak akutní nedostatek basů (klidně až k 1khz) a to je úplně zbytečné.
U dvoupásma se to dá "očůrat" prostým zvětšením indukce cívky zhruba o 1mH a přitlumením výškové části tak, aby seděla v děličce. Pokud se s tím počítá u 3p výhybky (tedy dělička mezi basem a středem je zhruba v místě kritické frekvence bafflestepu) tak stačí poštelovat utlumení středů a výšek. U výhybky typu Bs-Acustics je to jediné řešení, které má smysl.

Re: baffle step

2 Martin ... Přesně tak, jak píše Michal. Vzhledem k tomu, že ARP 150 a ARV 104 mají citlivost 91dB by chtěla dost zatlumit. ARN 312 má citlivost 90dB, tlumil bych středy a výšky na nějakejch 85dB. Udělat to přesně, bych musel znát schéma tý výhybky a pak by se dalu s určitostí říci, který odpory a kam.

Web

Re: baffle step

To není problém... Klíďo to zatlumím, už teď tam mám odpory, který snížili citlivost středů a výšek o 3 dB. Stači je vyměnit za větší a může z toho být i těch 6 dB.

Re: baffle step

Už jsem to psal na starém foru.Není mě vůbec jasné,jak může výrobce reproduktoru dojít k charce,kde není vliv tzv.baffle stepu vidět.Copak v TVM měří v nekonečné ozvučnici,nebo mají reproduktor zabudovaný ve zdi bezdozvukové komory? Nebo grafy dodatečně upravují?
Takže ,pokut budu ladit výhybku na základě měření,nemusí mě nějaký Baffle step vůbec zajímat.

Web

Re: baffle step

v podstate ide o to,ze treba utlmit vysky voci basom,lebo potom tam je hrb,prave kvoli tvaru ozvucnice,a ako som cital,tak to v podstate ani nema moc velky vysnam,pokym si neodmeriam repraky v mojej izbe,cize spolahnem sa na vyhybku uz niekto navrhol a hotovo wink