Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Autohifi » Výkonový potenciometr F/R v autorádiu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

(upravil jik 24. 4. 2008 5:57)

Téma: Výkonový potenciometr F/R v autorádiu

Prosím poraďte mi někdo, jak je zapojen výkonový potenciometr, popřípadě jakého je typu (průběh dráhy) mezi předkem a zadkem (front/rear).  Jde mi o to: zda ve střední poloze už je díky odporové dráze zařazen nějaký "distribuční" odpor mezi zadek a předek. Pokud ano, tak se zbytečně ztrácí výkon na potenciometru. Pokud ne, je zesilovač za(pře)těžován 2 ohmy. Jedná se o starší autorádio Sencor s KIA6210AH na konci (údajně ekv. TBA8210AH) - čili obyčejný stereofonní (dvoukanálový) s každým kanálem v můstku. Samozřejmě po demontáži příslušných mechanických dílů a zpřístupnění příslušných pinů bych si to mohl sám proměřit, ale určitě se zde najde dost lidí v oboru, kteří znají tyto zvyklosti. Dík.

(upravil sinclair 24. 4. 2008 9:13)

Re: Výkonový potenciometr F/R v autorádiu

Jde o výkonové potenciometry se speciální dráhou, vždy opačná polovina dráhy /ke kliku a od kliku/ je pokovená, takže při střední poloze jedou předky a zadky jakoby paralelně natvrdo, při regulaci jedním či druhým směrem se zařazuje druhá polovina cermetové dráhy o odporu několik desítek ohmů. Přívody z konců jsou na běžcích, výstupy z krajů odporových drah. Jak je to doopravdy zapojeno zjistíš přesně zapojením ohmmetru např. mezi +FR a +RR a pohybem faderu.

Web

(upravil jik 24. 4. 2008 9:26)

Re: Výkonový potenciometr F/R v autorádiu

Díky moc, Sinclaire, právě takhle jsem to potřeboval vědět. Totiž když odpojím zadní repra a sleduju chování předních, tak od střední polohy až do maxima předků už není ani při sebevětším soustředění se (poslechem) žádný patrný rozdíl. Když se nad tím zamyslím, je to ale stejně divné řešení, vždyť takový potenciometr se přece musí strašně hřát. A co říkají konce v můstku na ty dva ohmy zátěže... Kdybych byl já konstruktérem autorádií, asi by mě tohle ani nenapadlo a kreslil bych tam zesilovače rovnou automaticky čtyři, ale na druhou stranu když to takhle ve spoustě autorádiích funguje a asi bez problémů tak proč ne...

Ještě jednou dík, pomohlo mi to.

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Autohifi » Výkonový potenciometr F/R v autorádiu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£