Téma: Hladam dobry sub do auta

k dispozicii je max 20-litrov na  uzavretu ozvucnicu
a 300W @ 8Ohm alebo 500W @ 4Ohm

doterajsi kandidati su
Visaton TIW 250 http://www.visaton.de/de/high_end/tieft … 0xs_8.html
Peerless XXLS 10 CW http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=46

za rozumne navrhy vopred dakujem

Re: Hladam dobry sub do auta

ten visaton vypada dobre,ale jsem pro peerlesse.za ty prachy je to moc dobry repro i kdyz tolik stoji.jsou to dost velky penize,tak si to poradne rozmysli.

Re: Hladam dobry sub do auta

Z Vallianta mluví zkušenosti. smile

Pozor, co od toho očekáváš. Perrless ti zahraje velmi dobře, pokud máš trochu sluch a nechceš jenom pumpu. Díky tomu, že je určený do uzavřené (vyšší q i fs, malý vas) taky doevzdá adekvátní zvuk - tedy trošku tvrdší než je u autosubů obvyklé a nejde až tak extrémně nízko, jako třeba HS250 nebo jiné i levnější ortodoxní autohifi 10" se stejným nastavením filtrů, subsonicu a gainu. Jejich vhodným poměrem se dá ale dobře tvarovat a přizpůsobovat zvuk i když máš jenom základní filtry a gain.
S TIW zkušenost nemám ani parametry z hlavy neposoudím, neznám je a nebudu je hledat, jeho výhodu spatřuju v impedanci, nevím jak by se choval v takové ozvučnici. Těch 500W u peerlesse je nesmysl, na jeho pohon bohatě stačí nějakých 150W/4R - tím netvrdím, že by mu výkonnější zesilovač v rozumných rukou neprospěl. Je to téměř 2ohmové repro, tak na to pozor. Ani jedno z těchhle dvou reper není autohifícký klasik.

Re: Hladam dobry sub do auta

ja niečo k tomu visatonu. to TIW-ko je rozhodne viac než zdatny protikandidát. Pri použití jedného, či druhého sa IMHO šliapnuť vedľa nedá.

Re: Hladam dobry sub do auta

no vidim, ze sa to pekne rozbehlo, dakujem za nazory

tie 2 menice su moje volby, najradsej by som skusil oba smile

mate nikto pripadne este INY tip?

zosik je namontovany v aute a ten vykon teda nezmenim.
sub by isiel cca do 70Hz (F3), nakolko odtial v pohode zahraju stredobasy, takze na Peerlesse uz su 3 Ohmy. Kedze zosik pojde tak na 30% vykonu, a je stereo stabilny do 1Ohm, nie je sa coho bat.

Cenovo je to skoro jedno, peerless je za 189E a visaton za cca 215E

Re: Hladam dobry sub do auta

2Michal:vzdyt vis jak na tom jsem.nakazils me audio a zajima me to.beru to jako lichotku.ale nejsem kure Valliant.:) jeswtlis videl tu pohadku.myslim,ze kdyby chtel jenom pumpu,tak nevybira z takovychto repro,ale neco uz od toho ceka.vyber neceho jineho necham na odbornicich.

Re: Hladam dobry sub do auta

Naopak. JE se čeho bát. Pokud je to skutečně kvalitní zesilovač, bál bych se o měnič/reprák. Proč je zřejmé. Termálně by měl snést tuším 300/600 a výchylkou snad taky zničit nejde.
Pokud máš zesilovač takového výkonu, tak bych šel to 8ohm XLS10 (bez CW), TIW, nebo něco takového. Každopádně v 8ohmech. Získáš i mnohem lepší DF, což je u pupm tohoto kalibru k nezaplacení. Uvědom si, že do 2ohm máš minimálně 800W a pokud na to ten zes skutečně má tak to neukočíruje žádná normální 10", pokud to není debilní autosub s citlivostí kolem 80db a cívkou s 1mm drátu.

Re: Hladam dobry sub do auta

michal: vsak sa da nastavit vstupna citlivost smile
inak ten zos dava v
2x150 @ 4Ohm 2x240 @ 2Ohm 2x250 @ 1Ohm
Nad tym "neautohifi" Peerlessom som tiez rozmyslal prave kvoli DF
ten visaton TIW tiez nie je "autohifi" model

Re: Hladam dobry sub do auta

Vstupná citlivost tě při špičce nezachrání, tohle je oblíbený mýtus. Polovina citlivosti, polovina výkonu zesu. Nesmysl. Pokud tam není limitér, tak se klidně může stát že s potenciometrem úplně vlevo pojedeš stejně na plný výkon koncového stupně.
Když vidím ty výkony s klesající citlivostí, tak bych se té impedance už tolik nebál. Měnič toho konce nebude žádný zázrak, vzhledem poklesu nárůstu s klesající impedancí.
Nejlepším řešením by se mi zdála dvojice peerlessů pěkně na každý kanál. Mostit a ještě dávat 4 a méně ohmé repro, to už je na houby. Můstek bych použil při 8ohm repru a i to je u většiny autozesů na pováženou.

U "neautohifi" peerlessu je jiná kombinace fs a Qts, takže to je úplně jiný reprák. Nebude tak tvrdý v uzavřence a půjde o fousek níž, bude "medovější". Bude dole ale potřebovat vyšší příkony, kvůli strmějšímu poklesu v uzavřence a bude tě svádět k tomu, používat boosty a podobné nesmysly. Nevím, neměl jsem ho v autě.

Re: Hladam dobry sub do auta

Michal jak "na pováženou" ??? ty nás děsíš.... takhle chci krmit tu deltu12LF...
Tak má si udělat BR bůst, nebo +6db na zesu? big_smile

Re: Hladam dobry sub do auta

Michal

"tak se klidně může stát že s potenciometrem úplně vlevo pojedeš stejně na plný výkon koncového stupně."  Nie, na max. vybudenie pri min. citlivosti treba 5V a procesor da len 4V...

"Měnič toho konce nebude žádný zázrak, vzhledem poklesu nárůstu s klesající impedancí."
Zosilovace, ktore daju ten isty vykon na 4,2,1 Ohm by Ta teda "nepresvedcili" co tak napriklad MCI 602

"Můstek bych použil při 8ohm repru a i to je u většiny autozesů na pováženou." Preco?

Re: Hladam dobry sub do auta

Kruci mluvím obecně, proč mě chytáš za slovo?

Ohldně můstku hlavně kvůli DF a jejich stablitě. To že nějaký zesilovač má na štítku "1ohm stabil" Je pro mne limit, nikoliv doporučení.

S tou vstupní citlivostí - no, pokud jsi schopen si nastavit vstupní citlivost potenciometrem tak, aby nikdy napětí na svorkách nepřekročilo maximální příkon repra, tak potom mlčím.

Ohledně té impedance a výkonu do nich - pokud se jedná o klasický zesilovač v A,B nebo AB třídě, musí (pokud tam není limitér) respektovat cosi jako ohmův zákon. Pokud je řízený jinak, není to klasický konec. Další možnost je ta, že má tak měkký zdroj, že už při 4ohmech je na jeho stropu. Vzhledem k tomu, že ho asi považuješ za dobrý (trha autohifi už leta neznám, takže konkrétní výrobek těžko posoudím) a hodný obdivu, pravděpodobně to tak nebude.

Re: Hladam dobry sub do auta

Michal: nechcem Ta chytat za slovo .... len ked niecomu nerozumiem, tak sa pytam
Je to phase evo opus,  za relativne normalne peniaze dobre zelezo.
S ohmovym zakonom mi je jasne, ze teoreticky by to malo fungovat. Na ziadnom auto-zosiku to tak nefunguje, lebo to zdroje neutiahnu, skoro to fungovalo na PG Tantrum 300.2 (1x150@8 1x300@4 1x500@2)
Taktiez mi je jasne ze polovicna impedancia znamena polovicny DF.

junglist: Jasne ze nie, to bol priklad.... Inak zoznam nie je obmedzeny, takze ak mas dobry navrh sem s nim!

Re: Hladam dobry sub do auta

Opus je dobré železo, to máš pravdu. Ale i tam je plus mínus závislost 8-4-2 tak jak má. Zatěžoat konce jedním ohmem je nesmysl, ale to víš. smile

Re: Hladam dobry sub do auta

Pocuj noclue  kto ma v ponuke XXLS10 na slovensku? Ja co som videl tak rada XXLS ma za sebou 6 cislene oznacenie..nema ho napr audium to som sa cudoval..tak mi prosim napis ze kto.Vdaka

Re: Hladam dobry sub do auta

Proč by ho v audium neměli? V ceníku mají kompletní řadu XXLS. Problém je pouze s dodávkami XLS, pokud vím.

Re: Hladam dobry sub do auta

Pozri si cennik a povedz mi kde tam je

Re: Hladam dobry sub do auta

Já ho vidím na www.audium.sk v sekci download - ceník reproduktorů.xls - Peerless, XXLS, řádek 144. Můj XXLS10CW.

http://www.audium.sk/repro_gen_MOC_15012006.xls , řádek 144, cena 160e
Kde je problém?

Re: Hladam dobry sub do auta

neoni: musis mysliet globalne smile
ja napriklad na Slovensku nebyvam, preto su ceny hore v Eur
btw Audium MOC cennik riadok 138

Re: Hladam dobry sub do auta

Ano pozerame sa na ten isty cennik. Toto je riadok 144 : 830876 Thick Nomex cone, 51 mm voice coil, ALP 160,02 €
o tomto 6miestom cisle hovorim...a cennik mame ten isty. Takze... ?