Re: Hornflex - marketingová píčovina

Myslim to tak nějak, že je to jakoby Basreflexní bedna se štěrbinou, ale ta štěrbina se směrem ven rozšiřuje. Aspon tak to teda chápu.

Re: Hornflex - marketingová píčovina

ano, to chápeš dobře. bohužel to má nějaké odůvodnění proč to tak stavěj, je to určitá modifikace basreflexu.

Re: Hornflex - marketingová píčovina

EM15Bass je bandpass horn, nie hornflex. Okrem toho dost blby bandpass horn, ma to blby priebeh charakteristiky, kedze ako horn to funguje od cca 130Hz, co zacina byt pre bas malo zaujimave, nakolko je to frekvencia, kde sa zvykne delit.
Super Scooper je rear loaded horn, objem vzduchu za membranou je minimalny a funguje ako kompresna komora.
Hornflex nieje marketingovy tah. Pouziva a navrhol ich pre svoj KV2 VHD system aj Krampera. Tiez navrhol aj Class A system. Bass boxy ma tiez horflexy, pravdepodobne aj rovnakej konstrukcie u oboch systemov.
Hornflex mam sam postaveny a zvuk je oproti klasickemu BR trosku iny, hlavne "hraje viac do dialky" ako u hornov.
Konstrukcia hornflex ma podla mojho nazoru nielen vyhodu vo vyssej ucinnosti BR portu nizkymi stratami ako spominal BV, ale aj v tom, ze tento port sa sprava ciastocne ako TML zvukovod a zvukovu vlnu zosilnuje.

Re: Hornflex - marketingová píčovina

Spletl jsem to, nevím proč mi v hlavě utkvěla EM15. Hornflex je MT18Sub, značně necitlivá bedna na změnu repráku za jiný. Pierre má dva kusy i v provedení 15", je to právě kopie tzv. Kramperovky.

Web

(upravil BV 20. 4. 2008 20:23)

Re: Hornflex - marketingová píčovina

Celé to vychádza z 13-15 rokov starého boxu ESW1018 od RCF, kde to oni "odkukali" neviem..Je to čistý basreflex, nehladajte žiadne horny (kde je uzavretý objem na jednej strane a a tlaková komora pred expandujúcim hornom) na TML je to krátke, aby to fungovalo napr. na 100Hz,  muselo by to byť dlhé(port) cca 1,7m . Je to jednoduché na výrobu, prijateľné rozmery a slušne to hrá, to je všetko, ale žiadny nový princíp ani zázrak.
Inak TML nič nezosilňuje, len robí iným spôsobom to isté čo basreflex- využíva vyžarovanie zadnej strany membrány (TML prenosovým oneskorením o lambda /2,  basreflex rezonanciou objemu a portu a otočením fáze v rezonancii).

Re: Hornflex - marketingová píčovina

nikdo tu nehledá žádný zázraky. jde o to že si ty rozměry nemůžu vycucat z prstu- prostě tady udělám víc a tady míň. to jednoduše nejde. A pokud tohle udělátko přidá o jedinej decibel na efektivitě jakýmkoli způsobem (ne vytvoří, to už víme že plést hovno z biče nejde, ale třeba upraví směrovou charakteristiku), tak je to dost magický na to aby se s tim lidi zaobírali a stavěli takový bedny. Jak vidíš tak ta svině zabírá docela dost prostoru. nebylo by teda škoda to takhle dělat a používat malej krátkej basreflex?

Re: Hornflex - marketingová píčovina

CrashPC: Tvůj příspěvek nemá hlavu ani patu, piš velký písmena.

Takže hornflex je definitivně marketingová píčovina.

Web

Re: Hornflex - marketingová píčovina

Já bych se ještě zeptal Boba smile

(upravil MaBat 24. 4. 2008 9:58)

Re: Hornflex - marketingová píčovina

Mě by třeba taky zajímalo, kolik smyslu v sobě skrývá pojem "akusticky zatížený bassreflex".
Podle všeho dokáží tyhle konstrukce opravdu zvýšit účinnost - ovšem v užitečném pásmu jen na několika málo frekvencích. Pro (sub)basový PA bedny to při přesným a promyšleným návrhu asi může i fungovat... No a doma se s tím stejně popere místnost (jedině, že by to někdo vychytal přesně na konkrétní prostor...)

Re: Hornflex - marketingová píčovina

Moje nový Subbasy -hornflex:
http://img229.imageshack.us/img229/9121 … ferpu7.jpg

Re: Hornflex - marketingová píčovina

MaBat: ano, to je jedna z těch věcí co nám možná unikaj. akusticky zatížený basreflex si ale snad z těch slov představit dovedeš ne? je to přesně tak jak se píše - aby pracoval (dostatek větru krz něj) a aby jeho SPL byla taky dostatečná.