Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » "koaxialni" 2p satelit

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: "koaxialni" 2p satelit

tak sem zase ve volny chvili vymyslel jednu docela silenou koncepci a rad bych znal vas nazor na ni. usporadani je asi nejlip videt z obrazku. na vejskach je Neo8 a na stredobasech rekneme levnou SM108, ale muzete si dosadit temer jakykoliv 8" stredobas. vyhody jsou evidentni a vicemene vychazeji z usporadani. K temto si jeste muzete pricist vybornou citlivost a exkulzivni design. Kazdopadne ma samozrejme tahle koncepce nekolik trhlin. nejvetsim problemem je volba delici frekvence. optimalni mi pripada kolem 700Hz a co nejstrmejsi, ale je tu trochu problem s frekvencni charakteristikou tesne nad delici frekvenci a pak mam obavy o zatizitelnost Neo8 pri nizkym deleni. predozadni pozici by nemel bejt problem vykompenzovat, staci dat pred vejskac strmejsi vyhybku, ktera bude tocit fazi vic naz ta u stredobasu (staci o trochu, precijen si vemte vlnovou delku na delicce...). trosku problem by dale mohlo byt narocnejsi se vyporadat s ponekud "zastinenym" stredobasem. IMO by to vzhledem k rozmerum "prekazky" a frekvencich, ktere se tam vyskytuji nemel bejt problem, ale precijen je zakryta pomerne velka cast otvoru a pouzdro(hlinikovej jekl) vejskace je pomerne blizko. mozna by pomohla nejaka optimalizace tvaru a pohltivosti zadni casti casti onoho pouzdra... (je to podobny jakoby hral repro magnetem ven...) kdyz tak zavzpominam na cabbase na lonskym high-endu, tak trpely podobnym neduhem a hraly vyborne. jo, a jeste jeden problem- jestli by Neo8 stacil jako pracovni objem melkej mrnavej profil. zespoda by samozrejme takovy satelity byly podepreny subem.

http://img239.imageshack.us/my.php?imag … 127kd4.jpg

Re: "koaxialni" 2p satelit

Nápad pěknej, ale pod kilo NEO8 ani náhodou... I to kilo je tak tak na ne velkej kravál.

(upravil luikas 5. 4. 2008 12:43)

Re: "koaxialni" 2p satelit

ta delici frekvence je fakt problem... kdyz ji dam nad kilo, budu tam zas mit peak na zkresleni, kterej tam maj temer vsechny profi 8" a zrovnatak porostou problemy spojeny s usporadanim... jsou samozrejme i lepsi 8", za jeste rozumnou cenu ma zajimavy kousky napr. BC, dobre vypadaj RCF nebo  PD. dal treba ta 8LW30, teda jestli plati datasheet na webu vyrobce a ne tenhle- http://speakerstore.nl/luidsprekers/Beyma/pdf/8LW30.pdf - kterej nanestesti vypada "realnejc"

Re: "koaxialni" 2p satelit

Podle mého je ta koncepce k ničemu. Pásek při dané velikosti bude vždy vyžadovat podstatně vyšší děličku než kalota. Takže když tam vrazíš nějaký mini kaloťáček, bude jednak míň "stínit" středům a také zahraje níž, než pásek. Problém s děličkou zmizí. Leda bys sehnal (upravil?) velmi úzký a vysoký měnič. Potom by to mohlo být zajímavé.

(upravil luikas 5. 4. 2008 15:09)

Re: "koaxialni" 2p satelit

vyssi? proc? videls alespon datasheet ty Neo8? myslim, ze tu vyzaduje spis kaolta... ta Neo8 se mi libi prave proto, ze se da delit o oktavu niz, nez bezny kaolty... dalo by se to resit 2" a 3/4", ale tim padem uz by to nebylo dokonale  koaxialni. jinak sem prave proto strasne zvedavej na prvni postrehy a zkusenosti s timhle paskem.

(upravil BlackRider 5. 4. 2008 15:23)

Re: "koaxialni" 2p satelit

No nápad to není špatnej, ale obávám se, že s páskem to bude velice špatně realizovatelný. S koaxama si taky hraju, mám i vhodný vejškáče (rozměrově, 3/4" textilní kalota). Největší problém vidím v zvlnění charakteristiky, vlivem umístění výškáče. Od 4kHz - 20kHz je chára zvlněná v tolerančním pásmu 12 dB. Přitom sám o sobě výškáč zahraje v 6dB pásmu..

Druhá věc je hudební zážitek, koax dokáže fakt dobře vykreslit prostor.

Web

Re: "koaxialni" 2p satelit

no tim ze muzu delit nizko, nemusim davat vejskac primo do stredu samotnyho repraku, takze me ani moc netrapi, jak se membrana stredobasu jako takova hejbe a jelikoz netvori membrana jakoby hornu vejskaci, nevznikaj ani v dusledku toho nijaky zverstva. i kdyz samozrejme tak rovny jako v normalni ozvucnici to taky neni. no a jelikoz se stejne neda ta charka uplne vyrovnat, netrapi me ani ne zrovna idealni charka menicu. na pasku se mi taky libi smerovka, ktera je pro kino imho dost vyhodna. uz se tesim, az se vyjadri nekdo, kdo s tou Neo8 delal...

Re: "koaxialni" 2p satelit

Protože vysoký pásek zahraje níž. Tak bys mohl jít níž s děličkou. Podle mě je NEO8 pro takové použití moc obludný. Psal jsem "při dané velikosti". Tím jsem měl na mysli, že když bude kalotový i páskový reprák stejně velký, půjde níž dělit vždycky kalotový. Neznám žádný mini páskáč, jako jsou některé kaloťáky.

Re: "koaxialni" 2p satelit

tak podle me na vejsky pouzit pujde... i kdyz si s tim nahore bude potreba trochu pohrat. a dole pujde delit lip nez nez normalni kaolta.

Re: "koaxialni" 2p satelit

nikdo jste s tou Neo8 nedelal? jinak jak se koukate na pomer mezi velikosti stredobasu a maximalni vhodnou delici frekvenci? jak sem tak koukal na ceniky na tehle strankach docela me trkla do oci 10MWNd, ktera je pomerne levna a ma solidni parametry. akorat si nedovedu dost dobre predstavit jeji napojeni na ten pasek, kor na frekvencich kolem 1k5...

Re: "koaxialni" 2p satelit

Takhle bych si to představoval já. Jen netuším, jestli tak úzký pásek vůbec existuje. A ani tak by to nebyl ideál, protože bych se pod 1,5kHz s děličkou nedostal. Desetipalec bude na 1,5kHz pěkně směrovat a Ty mu přímo do osy postavíš desku 9x20cm. Půlvlna při 1,5kHz je dlouhá 11,5cm. Ta překážka pro ni bude moc velká a někde se to pěkně potluče.

http://7tech.czweb.org/public/koax.jpg

Re: "koaxialni" 2p satelit

neo8 mam doma a ac jej jeste nemam v bedne tak uz tak si troufam tvrdit ze bez problemu se da pouzit jako vyskac. co se delicky tyce tak je to odvisle od pouziti...do koaxu bych se ja nepoustel ale trebas s neo8+paprovej 8" s delickou kolem 1.2khz by bylo hezky 2p a i maly kdyz se pouzije 8" ktere staci relativne malej objem...

Re: "koaxialni" 2p satelit

mám v úmyslu už dva roky splácat něco podobného, ne tak prasácky udělané, spíš ve stylu gripenů s odfrézovanou plotnou z duralu
http://www.me-geithain.de/en/download/rl901keng.pdf

Re: "koaxialni" 2p satelit

no prave kvuli tomu sireni vln kolem stredovejskovy "sekce" sem chtel jit s delickou co mozna nejniz... to smeroveni 10" by byl tady asi mensi problem nez tohle... ten 7techuv obrazek je vpodstate to samy, ja se ale uz snazim najit zrvna existujici menice, ze kterejch by se to dalo realizovat smile . o to, ze bych misto pasku pouzil treba kombinaci 2" a 3/4"(napr RS52 a 22TAF) sem samozrejme taky uvazoval (normalni konus by se asi do tak "malyho" menice nevesel). oriznuti priruby by samozrejme nebyl problem, takze bych se na tech 10cm sirky tyky vesel. a delit bych si moh klidne dost pod kilem. ale vzhledove by to bylo ponekud "zvlastni" a uz by to rozhodne nebyl koax. a tak by pomalu ztracelo smysl si komplikovat zivot umistovanim stredaku a vejskace pred stredobas... ta Neo8 mi ucarovala, ze je to menic se skoro highendovym zvukem za dobrou cenu a dostane se dost dolu. to reseni s kaoltama by vyslo pomalu draz a nejsem presvedcenej, ze by hralo lip. udelat klasicky 2p by samozrejme taky slo, ale... ty profiky se vejdou do maly bedny, v tom by problem nebyl(mimochodem, nevite nekdo o nejakym prehledu mereni profiku? znate neco jinyho, nez co je na augerpro?).

Re: "koaxialni" 2p satelit

Co třeba vzít pětipalec a před něho dát takového prďouse? A nebo jich dát několik nad sebe. Potom by se dalo dělit ještě o chlup níž. Vertikálně by to získalo směrovost, ale to není na škodu (viz. pásky).

(upravil luikas 7. 4. 2008 17:25)

Re: "koaxialni" 2p satelit

si nepomuzes... to uz muzu zrovna udelat appolito se dvema 6", protoze jeden 5" je proste malo... a to uz zas vychazi osklive financne a pro vetsinu repro i impedencne, 4ohmy nechci. skoda, ze se nedelaj hifiky v 16 ohmech, dva uz by se zkousnout daly... se ctyrma uz je problem, a nejen v cene a potrebnym objemu...
mimochodem kdyz uz bych chtel "klasicky" dvoupasmo s tou neo8, docela by se mi pod ni libil stredobas od BC, 6ndl38, nebo co je to zac. zkreslenim i cenou je na urovni standartnioch seasu s tim, ze ma lepsi citlivost a delicka kolem 1200Hz by mu padla paradne.
ted sem si tak vzpomnel, ze se tu myslim pistole letmo zminoval o Neo10, nemate k tomu nekdo neco blizsiho?
http://www.bgcorp.com/radia.php - tak koukam, ze az zas takovej prukopnik nejsem...

Re: "koaxialni" 2p satelit

Neo10 asi neseženeš.

Re: "koaxialni" 2p satelit

jj, ale ono stejne nebude uplne nahore pouzitelny...

Re: "koaxialni" 2p satelit

Proč by byl pětipalec málo? Pod něj dáš klidně 10´nebo 12´. Při děličce pod 200Hz už je fuk, že basák nebude koaxiálně. A s impedancí bych si nedělal starosti. Ono to s tím sérioparalelním zapojením nebude zas tak horké, jak se traduje.
Jinak 6NDL38 se mi také moc líbí. Mám v plánu ho dát do centru.

Re: "koaxialni" 2p satelit

dal bys nad to neo3

http://audax.ifm-online.net/content.php … ptrubrik=2

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » "koaxialni" 2p satelit

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£