(upravil BV 14. 7. 2022 10:25)

Re: Pásek

Neviem, kto pchá do zvukovodov penu, tým sa pripraví o výšky.. A nemyslím "nejaké" zvukovody, ale tie ATH od MaBata, https://at-horns.eu/  O tých sa veľmi pochvalne a s rešpektom vyjadril aj Earl Geddess ("probably best in the world").. Ak by tam boli nejaké odrazy vnútri zvukovodu, tak a to prejavi na zvlnení SPL, nič také sa nedeje.
Do koľko kHz spoľahlivo počujem som neskúmal (možno 12-14kHz, mám svoje roky..), ale CD vlastnosti majú význam aj v pásme medzi 1-10kHz, inak sa tam mimo osi výrazne mení kmitočtová charakteristika, a to počuť teda je..

Re: Pásek

xor: S klasickým akustickým měřením mikrofonem to nesvedeš a budeš potřebovat simulaci FEA, takový rozšířený Klippel. To pak půjde převést do grafů a čísel a pak bude jen záviset jak to tvoje inteligence pobere. smile Mám představu, že v budoucnu, kdy tahle simulace bude pokročilá, měření mikrofonem se stane zastaralým. Každopádně rozdíly ribbon/kalota jsou hmotnost, šíření vlny materiálem a jeho různá fáze, odrazy, způsob vyzařování... dohledám k tomu materiál a přidám do Teorie&Praxe.

(upravil Kocour 14. 7. 2022 15:12)

Re: Pásek

Slysel jsem a delal jsem s vetsinou scan speak vyskacu, Bliesma T25 a T34 Berylium, Mundorf AMT, dayton miniAMT, seas DXT, satori,....

Bliesma naprosto suverene nej, jak merenim tak zvukem. Mel jsem jak s WG tak bez. Bez se musi velmi citlive vyvazit, pali to do stran fest, a dela to pekny prostor. S WG je to lepe usazeny. Zvukove to ma silu, lehkost, transparentnost cistotu vzduch a strasny rozliseni.

Scan speak vyskace, at uz ring radiatory tak kaloty, naprosta vetsina jsou vyborny, nicmene to na Bliesmu nema. ALE, velmi dobre a snadno se poslouchaji, maji vzduch lehkost a jiskru. Z hadrovych kalotaku jsou nej.

BW802D2 diamant - zvukove vyborny, ale ne v origo stavu vyhybky. Hodne podobny bliesme.

Satori dost podobny scan speaku, jen o neco celkove niz, takovy na pohodu, clovek nic neresi...

AMT - mereni vse parada, zvukove neprosto nezajimavy, spis bych rekl takovy roztrepany, divny,....opak toho co jsem cekal.

DXT - no des, tupost patlavost.... to jen abych dal to co pisu do kontextu.

Drivery+WG - co jsem slysel chybi tomu ta sofistikovanost nej kalot, ale musel bych si s tim pohrat sam, abych mohl lepe hodnotit.

Pasky - poradne jsem neslysel, Viawave jako jediny me presvedcily vubec zvazovat dat za to nejaky kacky a casem asi neco zkusim. Ale dost tusim a chapu proc se obcas libi a maji zastance. Jen je u nich hodne kompromisu omezeni a clovek musi primhourit oci.... a to nemam rad. Viawave konecne vypadaji i technicky dobre, a ze si s tim dal vlastne nekdo trochu prace a premysleni.

No a veledulezite, pro dobre vysky je treba dobry retezec, material vyhybek, draty,....uz mockrat jsem zazil nic moc vysky ze scan speaku a az jsem  udelal nejakou zmenu tak se vse rozjasnilo.

ruzne DIY repro

Web

Re: Pásek

AMT sa mi vždy zdali trochu suchšie a nezáživnejšie. Doporučujem fakt ideálne ribbon. Chcelo by to tie belisma niekde vypočuť. Bohužial teraz využívam plnú citlivosť pásku. Okolo 100db/2,8V/1m v najnižšom bode. Vracať sa k nejakym 94db/2,8V/1m sa mi nechce. Pretože takto si užívam A class a velmi lineárne koncové tranzistory. Pri 4 násobnom výkone koncáku už by to nešlo.

(upravil Kocour 14. 7. 2022 16:26)

Re: Pásek

To uz jsou dve veci, zvukova kvalita vyskacu, a pak citlivost systemu.
Tu citlivost nemas ze dvou klasickych beden a 100dB, hmm hmm skutecne? Na basech? Asi aktiv, hafo basaku, velky objemy, mozna inwall....?
A jeste jedna vec, vsechny ty amt, pasky atd, byva tam mizerna opakovatelnost a konzistence vyroby, a dale dost starnuti, proste ten pasek hodne zmeni vlastnosti, a u velkeho pasku bych to cekal vic nez u maleho. Tyka se to i kalot, ale znatelne mene.

ruzne DIY repro

Web

(upravil mechanik 14. 7. 2022 16:37)

Re: Pásek

Basy aktivne. Zatial 400W ale rozostavaný je 800W koncák. Pumpy do malého objemu... Takže uplne super pretože ísť s citlivostou celej bední na nejakych 87db by bol hriech big_smile Tiež ušetrím drahý RLC na hornom peaku impedancie basáku. Velkú cievku a tie seriové odpory čo degradujú DF koncáku. Na jednej strane je to super... Minule som sa sekol a dal som deličku na miesto 400Hz na 40Hz big_smile Trochu problém môže byť zhoršenie odstupu 50Hz, zemné slučky a podobne. Pretože je to zaradené až za potenciometrom tak sa zhoršený odstup dalšou elektronikou pripočítava ku koncáku. Teda v prípade strmosti 12db/okt. a viac, čo už sa rieši s OZ... Hovorím si že by možno bolo zaujímavé skúsiť 24db/okt. Mnohé basáky majú okolo 0,8-1kHz nejake rezonancie. Vrátane scan speakov.

S tymi páskami/ribbonmi si to nemyslím. Troles to menil za alobal a fungovalo to uplne rovnako. Mal som tu 4 kusy a sú zhodné. To píšeš o AMT ako BG... Pre pásky to neplatí. Aspoň tie čo o ktoré som sa zaujímal.

Re: Pásek

AMT, BG, vsechny ty "folie" to je hodne nachylne....
Raven 4ks, kazdy naprosto jiny....
Veskere vintage bedny s fostex planarama, a podobne, opet co kus to merenim original.
Nejsou to proste tak robustni technologie jako kalota.
Ale to je celkove odboceni od tematu.

V tuto chvili, secteno podtrzeno, zvukova kvalita, technologie, konzistence, mereni, tam ta Bliesma nema konkurenci. Vse ostatni je minimalne v jednom aspektu vzdy na vazkach a clovek musi nekde primhourit oko.

ruzne DIY repro

Web

(upravil mechanik 14. 7. 2022 16:58)

Re: Pásek

S tým ravenom to je divné. Možno niekto poškodil foliu príliš nízkym kmitočnom. Inak tie vintage to sú všetko AMT. Tie problémy tam sú hlavne pri tých nezmyselne velkých plochách a dlžkach tých membrán. Ale moje cantusy merajú všetky uplne identicky. Fountek je jedno aká tam je folia. Ak ho niekto nepoškodil príkonom tak by to malo práve na opak byť jeden kus ako druhý. Veď je to kus hliníku. Nie je tam nič čo by časom degradovalo. Ak sa nezničí vysokou výchylkou pri zle zvolenom deliacom kmitočte.

Niekedy tie Bliesma musím vypočuť, kúpiť alebo niečo... Viem že tam mali aj typy s dosť slušnou citlivostou.

Re: Pásek

Ty raveny vim presne cim to bylo.

Jinak ty placky na igelitu, stejny problem jsou i velky Quad atd. Diky bohu ze si to nikdo nemuze zmerit, tak to nikoho nestve.

Obe Bliesmy maji velmi peknou citlivost.

ruzne DIY repro

Web

Re: Pásek

xor: Pásek hezky popisuje sinclair v úvodu a takto to najdeš i všude jinde.

Článek ke kalotám a nejen k nim je tohle. V tom časopisu jsou mraky informací o elektronice obecně.
https://i.postimg.cc/KYHV5sGL/kalota.png
https://worldradiohistory.com/UK/Wirele … 997-06.pdf