Re: Priprava DTD pro nastrik

OK,nechci zde nikoho mást,proto prosím všechny kteří to čtou aby se mým návodem neřídili.

Re: Priprava DTD pro nastrik

Mírně OT:

   Mému dědovi je 95 let a je vyučený truhlář a dost velkou část života se tím i živil. Nemaje jiných moderních zdrojů poznání ledaccos jsem od něj v minulosti pochytil. Dnes už se spousta věcí dělá jinak ale mě také ještě uzavírání povrchu vysvětloval ještě na těch ředěných disperzích a opravování starého nábytku původními materiály, tedy třeba i tím kostním klihem. Také tu mám pár krásných starých nástrojů z počátku minulého století které by současný truhlář už ani nevěděl na co jsou a jak s nimi zacházet smile Dodnes třeba používám ručně vyrobené rámové pily z roku 1928, hoblíky a jiné nástroje. Cirkulárka byla postavena někdy koncem 30. let. Dodnes ty věci makají krásně.

Re: Priprava DTD pro nastrik

Leonardo: To, že je je napouštění disperzí funkční neznamená, že je lepší. Co vím, tak modelárna bere PVAC lepidla ve velkých baleních za výhodnou cenu, což je IMO důvod k použití. Když přehlédneš agresivní výpady... s faktem, že prchavá rozpouštědla vyschnou dříve a výsledné hmoty jsou (obvykle) tvrdší, než vodou ředitelná disperze, souhlasíš?

Re: Priprava DTD pro nastrik

No já abych se snad ani nepřidával, ať nedostanu na budku, ale v každém případě má napuštění disperzí jednu opravdu velkou nevýhodu a to je následné broušení. Ono úplně postačí, když to lepidlo někde vyteče při lepení a pak se hned setře. Naposledy jsem dělal bedny se zaoblenými bočnicemi a mezery jsem plnil Duvilaxem smíchaným s pilinama a zbytky tmelu po broušení - tech smirglu a ku*ev co padlo...

Re: Priprava DTD pro nastrik

Ahoj,podělím se svou zkušeností.Přímo na surovou DTD nepoužívám ŽÁDNOU penetraci,napoustění,atd ,která je ředitelná vodou.DTD ve vlhku bobtná a tím se snižuje pevnost a celistvost povrchu.Podstatně to prodraží povrchovou úpravu,o časové náročnosti nemluvě.
Používám zředěný nitrolak,protože je rychle zaschlý a tím pádem příprava povrchu před tmelením zabere max 2 dny a hlavně brousím plochu stejně drsnou jako před aplikací,což se po použití vodou naředěných lepidel říci nedá.

Re: Priprava DTD pro nastrik

Jaký používáte tmel a jakou základovou barvu ? Chci koupit něco co na tom bude držet na 100% ...

Re: Priprava DTD pro nastrik

možná trochu OT, ale nechtěl sem kvůli tomu vytvářet nový téma. Chtěl bych se zeptat, jakej je nejvhodnější tmel na MDF. Mám z 15mm postavený sloupky a chtěl bych přední stěnu šplíchnout černou barvou a boky a zadek nějakou dýhou. Je to lepený na tupo a nějaký drobný prohlubně tam sou a doma máme jenom nějakej univerzál tmel..

Re: Priprava DTD pro nastrik

Pohľadaj vo farbách-lakoch BodySoft , dvojzložkový polyesterový tmel. Robí sa s ním fajn a je vcelku tvrdý.

Re: Priprava DTD pro nastrik

Jaké používáte barvy na černý lesklý nástřik MDF? 1 či 2 složkové? Na jaké bázi?

Re: Priprava DTD pro nastrik

já sem se s tim teda nemazlil a bedny napustil přyskyřicí a to řádně. Nic už se pak nevsákne. Jediný, co se mi stalo, ze se mi vyrýsovaly kolečka po kolíkách. Myslím ale, že když se to stříkne znova, mělo by to bejt ok.  Doufám aspon, vzhledem k finanční náročnosti.

Web

Re: Priprava DTD pro nastrik

ty vylezou vzdycky...

Re: Priprava DTD pro nastrik

No to prave uz nesmi sakra. Nevim teda jestli to mam testovat. Další nástřik mě bude stát další 4 litry....

Web

Re: Priprava DTD pro nastrik

jako prvni povrchovku jsem mel zakladovku,srovnanou do hladoucka,jako sklo to bylo,dal sem si poradnou praci,kdyz sem na to daval tapetu a do dvou mesicu tam ty cudliky byly videt..tak sem se nastval,vsechno to strhal,srovnal,znova zakladovka,lak,prebrousit,lak,prebrousit a vylestit...dva mesice a bylo to zas videt ikdyz uz ne tolik,ted to mam zas v garazi a morim se s tim naposled...zas bude lak,ale snad uz to tolik nevyleze proboha...znova se s tim s.at nebudu... a vzhledem k tomu,ze v tom mam 226 a 104,tak uz by to snad ani nestalo za to...to uz sem se s tim navztekal az az...ale premejslel jsem,ze jestli budu delat nekdy jeste takhle budky,tak vruty nebo koliky proste zaleju pryskyrici a hotovo,to pak prebrousim a to uz by se snad ani nehlo...Bedny si strikam sam,neni to jako koupeny,ale nevypada to vuuubec spatne a myslim,ze ani nejakej ten,co do toho dela,by se za to nestydel...to je tak,kdyz je nekdo krajni perfekcionista...

Re: Priprava DTD pro nastrik

To neni o perfekcionismu. Nehodlám mít na bedně bole nebo díry a není to o tom. Já to pryskyřící zalil, ale vylezlo to. Jestli to vyleze i podruhy, tak sem si jistej, ze potreti uz ne.

Web

Re: Priprava DTD pro nastrik

Ty kolíčky by měli být zapuštěný, nejlépe je po zaschnutí částečně odfrézovat spičatou frézou, aby to vzalo pryč i lepidlo. Pořádně zpenetrovat, zatmelit a znovu základ. Pod základ nesmí PU lepidla a póry dřeva vůbec přijít.
Bednu natřít základem i zevnitř a nikde to neprobrousit. Bednu nech před základem řádně vyschnout v prostředí, kde pak bude stát a nikdy to nedávej na sluníčko nebo k topení. Pak to má možná šanci neprasknout.

(upravil Power of Bass 13. 11. 2013 21:50)

Re: Priprava DTD pro nastrik

Zdravím,
abych nezakládal nové téma, konečně se začínají rýsovat budky na jeden projekt co tu mám rozdělaný už X let, a to "Tondův Kit" ve verzi od Friska (Arn 150+DT-80), budky už jsou slepené,z odýhované MDF,resp. HDF (2x10mm lepene pod hydralulickým lisem, pod lisem rovněž dýhované), čela jsou ze stejného materialu,tedy slepená 2x10mm HDF, ty kvůli otvorům a zkoseným hranám ale i designovému požadavku chci dát do černého laku. Kvůli dýhování "předem" jsou budky slepené napokos kvuli hranám,zadní musím olepit, přední stěnu hodlám lepit "vně".
Tak se tedy ptám jak a čím nalakovat přední čela z HDF ? Je to rovné,projeté formátovačkou,takže kyt netřeba,zbytečná jebačka s broušením.. Napadl mě akrylát,sprej na auta, nejdřív plnič (vpodstatě hustší základovka co má plnit funkci základu a vyrovnat nerovnosti)- ale nevím co to udělá na dřevě ,pak černá,taky "high gloos black" Acryl od Motipu.. Pak celé i s dýhou (tu víckrát předem) po pčilepení čela pak sjednotit čirým lakem  ... ?  vodouředitelný balakryl (který tu taky mám rovněž jako předchozí zmiňované) je na pi.. kvůli použití nitrolaku ,tak mě nic jiného nenapadá..

Re: Priprava DTD pro nastrik

Jestli chceš opravdu slušný výsledek, tak se na nějaký Motipy vykašli. Z toho nikdy nic dobrýho nebude. Kontaktuj ve Vsetíně p. Jana Martinů colora.vsetin@sayerlack.cz a ten ti poradí ...... myslím, že i doporučí třeba někoho, kdo ti odleje barvy na MDF (HDF) a budeš mít něco, co funguje. Ono myslet si, že nábytkový materiál poleju čímkoliv a bude to bez problémů jako je praskání, fleky atd. je celkem směšné

(upravil Power of Bass 18. 11. 2013 11:00)

Re: Priprava DTD pro nastrik

Nechávat si to "odlívat" nebo jakkoli jinde dělat, si nebude 2x levne řešení (jde oto ,že to nejsou bedny kdy by bylo adekvatni dát 2-5k za lak). -proto se ptám,co použít abyhc si to moh udělat sám,nebo použitím správných materialů si při znalosti správného postupu zajistil někoho známého s "možnostmi".
na sloupech na kterých poslouchám mám čelo kombinovaně z DTD a MDF,překytoval jsem spoje a vruty (4části se změnami uhlu náklonu ke svislé ose),natíral nadrzo štětcem černý balakryl a nic nepraská (pochopitelně to nemá dokonalost stříkaného černého klavirniho laku,ale učel to plní už nějakou dobu).
ale dík za tip.

Re: Priprava DTD pro nastrik

nene, odlít proto, že toho je v balení 5-25kg a to ty nepotřebuješ. A drahý to zase tak není, myslím, že kilo bude stát tak 120-150 Kč bez daně a to tě nezabije smile A myslím, že 1/2 kila penetrace, kilo "plniče" a půl kila barvy ...... za 3-4 stovky to je doma

Re: Priprava DTD pro nastrik

jo takhle  big_smile  to nezní špatně ,snad to klapne.  potřeboval bych znát přesnou technoligoi a jaké materiály použít.