Téma: Ekvalizace a group delay

Podle WinISD se ekvalizací mění křivka GD, obecně GD roste. Otázka zní: Když ekvalizuji digitálně (DSP), zvyšuje se GD také?

Re: Ekvalizace a group delay

No jednomu tvaru charakteristiky odpovídá jedna fáze a jedno GD, takže nevím proč by němělo. Ale třeba mě MethMan smete ze stolu.

Web

Re: Ekvalizace a group delay

Na jednu stranu si říkám, že DSP načte vzorek, rozebere ho, přechroupe podle našich představ a zase vypustí do světa. Takže by k žádným posuvům dojít nemělo. Na druhou stranu, kdyby to takhle bylo, tak by celý DSP musel mít mnohem větší zpoždění, protože třeba rozpoznat 20Hz, musí i při vysoké bitové hloubce dost dlouho trvat. Jak DSP vůbec postupuje?

Re: Ekvalizace a group delay

Digitálně je možné realizovat filtry s lineární fází, takže by to bez dopadu na GD mělo jít.

Re: Ekvalizace a group delay

Přesně tak. Pokud jsou propusti realizovány pouze v digitální doméně. Reproduktory v (nejen) bedně se ovšem chovají jako pásmové propusti samy o sobě. Proto mají frekvenčně závislou fázi a GD. Korekce jejich chování je třeba zahrnout do algoritmu výhybky, stejně jako vliv jejich umístění v místnosti (pro upřesnění mluvím o vlivech, které mají "minimum phase properties" - omlouvám se, ale nenapadá mě český výraz. Např. jde o frekvenčně závislou změnu zatěžovací impedance prostředí, rozdílnou vzdálenost od poslechového místa atd., nikoli o jevy jako odrazy a difrakce)

Re: Ekvalizace a group delay

teoreticky velmi jednoduše. prakticky mi cooledit při prácí s filtry stále s GD hýbe a je to dokonce slyšet.