Re: z ceho postavit bednu??

Oskenoval som pár strán z autohifi časopisu. Je tam nafotený postup práce s laminátom. Možno to niekomu pomôže. A tiež v časopise Klang + Ton čo upol dokken tiež niečo je.

http://www.edisk.sk/stahni/61955/lamina … .19MB.html

(upravil dokken 20. 3. 2008 0:34)

Re: z ceho postavit bednu??

Jako nezlob se,ale četl jsem ten blábol 4*za sebou a vůbec nevím o čem píšeš.A pojem "surový laminát"slyším taky prvně...co to je?:-)jakej je ještě jinej laminát nesurový..pouč mě:-)
Jedinej nosferatic tady nad tím správně dumá,jasně no problema,2cm laminát,technicky není problém.Akusticky je problém.Když už chcete mít bednu z laminátu,tak ne pochopitelně holýho,ale laminát bude asi horní slupka,to se rozumí.Ale pod tou slupkou musí bejt kurva maso různejch materiálů-kompozit,sendvič.Tabulky tlumení jednotlivejch materiálů v zavislosti na tloustce se daj dohledat na netu.Já je teď jako argument hledat nebudu.Takže asi tak..

Re: z ceho postavit bednu??

Ta síla 2 cm by tedy problém technicky byl,akusticky by to také nestálo za nic.A s označením "laminát" bych byl také opatrnější protože to co se tady prezentuje je spíše roving politý pryskyřicí.

Re: z ceho postavit bednu??

Co je tak technicky neproveditelnyho,kydat na sebe 2 cm tkaniny a pryskyrice? mad

Re: z ceho postavit bednu??

ja si taky myslim,ze s trochou trpelivosti by to clovek na sebe navrsil az do tech dvou centimetru taky...otazkou je,jestli by to nezacalo teba delat nejakou neplechu,pri takovy tloustce...jinak jasny je,ze smolit bedny jenom z laminatu a bez neceho pevnyho uvnitr by bylo asi dost odvazny...timhle zpusobem bych si jeste troufnul mozna na nejaky desetilitrovy budky maximalne,ale solidni velky bedny ee...ja ten pristi projekt mam navrzenej tak,ze budu mit sloupovy budky z 32mm DTD,na to sesmolim nejakou kostricku a tu az potahnu laminatem...rekneme v cca peti vrstvach,aby to nebyla jenom takova titerna slupka...Dluzno jeste rict,ze ty bedny nebudou olaminovany cely,ale budou tam udelany timhle zpusobem jenom nejaky prvky...jenom me uviduje,ze to takhle jeste nikdo nezkousel...

Re: z ceho postavit bednu??

A co takhle přestat teoretizovat a zkusit si to wink Takovéhle síly se dělají jako voštinové konstrukce nebo menší kusy navíjením a radiačním laminováním,případně vakuováním vrstev prepregu.Kydat na sebe 2cm tkaniny a pryskyřice i postupně moc nefunguje,protože je to v této tloušťce samá vzduchová bublina.

(upravil dokken 20. 3. 2008 1:38)

Re: z ceho postavit bednu??

Leonardo
Pletes se velice.Tady je základní problem zes vubec nepochopil,rozdíl mezi pevností a tlumením.Nestavíme raketoplán,kterej ma bejt lehkej a pevnej,ale bednu na kterou kdyz zaklepes kloubama prstu,tak nemas vyloudit zadnej zvuk,ale maximalne si je dokrve omlatit.kapisto?

Re: z ceho postavit bednu??

no,ja bych rad,ale dokud nevyleze venku teplota nad 15 stupnu,tak na to hazu bobek...by mi ted v ty dilne umrzla prdel...kazdopadne to zkusim,sam sem zvedavej,co vsechno se da s tim laminatem delat...nejaky drobny zkusenosti mam,ale to je jenom zaklad...

Re: z ceho postavit bednu??

já myslím že jsem ten základní problém pochopil,proto jsem psal v#45 technicky i akusticky.

Re: z ceho postavit bednu??

L.
Ok,ok.V postatě to můžeme uzavřít aby sme tu nemlátili prázdnou slámu dokola:At sem nekdo hodi nejakej nakres patvaru a pak tu muzeme vasnive dikutovat jak na to.Takhle je to o nicem.Zadnou metodickou prirucku tu takhle nevysmolime.

Re: z ceho postavit bednu??

co je to DTD?

Re: z ceho postavit bednu??

Drevotriesková doska.

Web

Re: z ceho postavit bednu??

aha... a jaky je rozdil v cene drevotrisky a MDF za m2?

Re: z ceho postavit bednu??

no,rozdil tam je docela velkej...ale taky ja mam treba problem ve svym okoli MDFku sehnat, tak vsechno smolim z DTDcka.jinak s MDFkou jsem delal jednou a je to nadherna prace,jestli k ni mas pristup,tak ber vsema deseti.

Re: z ceho postavit bednu??

mam a beru. Prave ze si s drevotriskou nedovedu predstavit pracovat (pokud neni laminovana) 25mm MDF tady maji za 300Kc/m2. Nakreslil jsem si co potrebuju, jsou schopni to i narezat - vetsina pod 45°. Za narezani vsech desek chteji 600Kc. Jeste poptavam vyrobu cele bedny, ale asi pujdu do narezani a pak dodelavky doma, at mam taky na tom nejakou pridanou hodnotu... smile

Re: z ceho postavit bednu??

Aby to nařezali přesně... Je to voser, když to nesedí.

300 za metr je supr cena. 600 za nařezání taky.

Re: z ceho postavit bednu??

jo jo, presnost smile zaklad je, abych to presne nakreslil...
btw, umite mi nekdo poradit, jak z Rhino dostat 2D vykresy? Uz jsem se dopracoval k prevodu toho zmatku na 2D, to znamena mam narys, bokorys a pudorys. Pak si umazu ten puvodni vytvor ze ktereho to vzniklo a mam v jedne casti pracovni plochy neco, co by se pak s trochou fantazie dalo nazvat vykresem. Ale jak to ulozim slusne do GIF,JPG, nebo RAW? Na to uz jsem neprisel sad

Re: z ceho postavit bednu??

Protože to, co teď lepim já, je přesný cca tak na půl milimetru... Furt něco brousim a tmelim. Naštěstí to mám tak geniálně navržený (vyšlo mi to tak přesně uplně náhodou), že mám budku na střeďák součástí výztuh a nemusim to složitě obřezávat.

Re: z ceho postavit bednu??

hlasim, MDFku mam doma, narezanou, ale presnost nic moc sad Ted uplne nevim, pujde-li to s takovymi tolerancemi slepit

Re: z ceho postavit bednu??

Přesně tak, jsou to všichni prasata. Je třeba brousit, občas něco nechat přiříznout, a kde MDF chybí, lepit epoxidem nebo směsí herkules + piliny. Ať žije bastlení.