Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc so zapojenim

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 30]

Téma: Pomoc so zapojenim

Uz dlhsiu dobu mam tento 5W "zosil" doma, nemam vsak k tomu schemu a vobec netusim kde mam zapojit zdroj, vstup a vystup. Urcite to uz mnohy z vas mali v ruke. Staci ak v skicari do toho dokreslite kam co zapojit. Diki za help... (PS je to MBA 810 DS U20)

http://img143.imageshack.us/img143/1153/snmka014nv0.th.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/132/snmka013nb5.th.jpg

(upravil Lukaso 24. 2. 2008 14:23)

Re: Pomoc so zapojenim

Snad ti pomůže odkaz na schéma s úpravou: http://elektroworld.info/ftp/index.php? … E9mata/Zes
Je to druhá položka v tabulce,  6PN053 14.tif

Web

Re: Pomoc so zapojenim

Jo diki moc, len teraz som zo toho este vacsi somar, lebo ja som k tomu dostal symetricky zdroj, a tuna nevidim - :|

Re: Pomoc so zapojenim

MBA810 lze napájet pouze nesymetrickým zdrojem 5-18V.

Web

Re: Pomoc so zapojenim

18V je moc - v datasheetu se píše že pakn už je třeba omezit výstupní výkon. Maximální výkon se z něj dá vytřískat se 14V.

Re: Pomoc so zapojenim

Nemáte někdo schéma pro můstkové zapojení? Já našel pouze běžné s jedním MBA810. Mám těchto švábů několik, tak z nich chci udělat čistě ze spotru nějaký jednoduchý autozesilovač popř. handsfree.

(upravil Thales 24. 2. 2008 22:18)

Re: Pomoc so zapojenim

Druhý zapojíš úplně stejně ale bez výstupního kondu a vstup jednoho z nich připojíš přes invertor. Můžeš použít buď tranzistor nebo IO podle libosti.

A nezapomeň že pak můžeš na bvýstup připojit minimálně 8ohm reproduktor - méně ne! Teoreticky se z toho dá vydupat až 10W ale ...

http://www.thales.adslink.cz/Invertor_trand.GIFhttp://www.thales.adslink.cz/Invertor_IO.GIF

Re: Pomoc so zapojenim

Můstkově zapojené MBA810 jsou i v radiomagnetofonu Tesla Condor, tam je to jednodušší obvodově, ale složitější na nastavení, s operákama je to ideal.

Web

Re: Pomoc so zapojenim

Aj v amáre, niekedy okolo roku 1980 bolo mostíkové zapojenie s MBAčkami. Mal som to pred pár rokmi na stole na repas.

Web

Re: Pomoc so zapojenim

Ale on už má moduly. Nebylo by jednodušší postavit na minidestičku jeden z těch invertorů co jsem postoval? navíc v condorovi jestli si dobře pamatuju se používá buzení jednoho konce z výstupu druhého což není zrovna OK.

Re: Pomoc so zapojenim

ty jo ja uplne čumim co se stim da ješte dělat.

Re: Pomoc so zapojenim

Co myslíš?

Re: Pomoc so zapojenim

no myslim že vuben někdo premýšli o aplikaci takoveho něčeho. jsem možna najivka ale vždy jsem myslel že jsou to podřadne IO ze kterejch nepoleze nic pruměrného

Re: Pomoc so zapojenim

To také jsou ale teoreticky se s tím dá co se týče buzení/můstkování zacházet stejně jako třeba se současnou LM3886 nebo čímkoliv jiným. Tak když ti to pomůže...

Re: Pomoc so zapojenim

No já vím že to je již dávno překonané, ani od toho nečekám nějaké zázraky. Už mám doma z amara několik schémat i z návrhem DPS pro různé TDAxxxx. Stejně tak mám doma celé jedno balení cca 50 kusů těch MBA810, se kterými jako svoboný a sám doma chci trávit dlouhé zimní večery. smile Určitě si ale z toho udělám přenosné handsfree do auta.

Jako normální autozesilovač si už kreslím zapojení s 4 x LM8336 a s měničem 12V/2x25V.

Re: Pomoc so zapojenim

Jojo, udělej si klidně HF, já jsem to zase kdysi nacpal do modemu vlastní výroby smile

Re: Pomoc so zapojenim

ooo ten menič to je zajimave téma mohl bys dát schému kde jsi hledal inspiraci.  ted jsem tu měl jeden rozdelanej. byli tam jenom dva tranzistory a ten toroind. jasne ze to bylo nestabilizovane. ale to by mě netlačilo. vi nekdo jak se to děla s velkymi vykony. a kde sehnat dobre Trafa

(upravil jik 25. 2. 2008 15:41)

Re: Pomoc so zapojenim

Jo jo, už je to hooodně dávno, když jsem s embéáčkama taky dělal (a všechno možné), tenkrát stálo něco přes stovku, potom 56,- Kčs atd. Josífku, opravdu si dej bacha než připojíš napájecí napětí, na jeho velikost po usměrnění a vyhlazení. Jinak ten můstkový z toho starého amára (viz Kurpelm) jsem taky tenkrát zkoušel. A vy, co tyhle kousky nepamatujete jako živé (dnes je MBA810 v podstatě mrtvý), divili byste se, co na něj bylo vymyšleno za aplikace. Existuje jedno modré amáro, číslo z cyklu "součástky ze zemí RVHP", kde je popsán východoněmecký obvod A205, což je po elektrické stránce jeho silná obdoba (bez ohledu jestli A205K nebo D). V tom amáru jsou s tímto obvodem různé koncové stupně s korekčními obvody ve zpětné vazbě s potlačenými středy, zdůratněnými basy atd. Já vím, že nic nového pod sluncem  - naprosto běžná kmitočtově závislá zpětná vazba, ale je tam také měnič napětí a jiné vylomeniny. Myslím si, pro toho, kdo jich má zásobu a chce si zadarmo udělat zesílení nějakého hlasového signálu, chce tam nacpat poměrně dost pasívních součástek okolo, proč ne. Ale jedno je jisté - vše končí cca u 4 wattů jakž taž nezkresleného signálu. Jo, a ještě jsem si vzpomněl na jednu jeho kladnou vlastnost, kterou jsem ani nebral v úvahu a až Sinclair mi v jednom příspěvku otevřel oči, a tou je jeho nízký klidový proud. Čili tam, kde mám k napájení pouze baterie, by mohl odvést dobrou službu.

Jinak, ve své době se vyskytoval snad ve všem, co končilo reproduktorem a bylo po zvukové stránce druhé kategorie (nespočet televizních přijímačů, gramofonů, magnetofonů kotoučových - B700, B93, B730 atd., magnetofonů kazetových - Diamant, Safír, pak ten monofonní Tesla Pardubice atd, přijímačů stolních, přijímačů přenosných-Kvintet, Domino1 a 2 atd.).

A k Tvé první otázce - najdi si katalogové zapojení a zkus na to přijít sám, nevím, jak na tom jsi, ale hádám (ve vší úctě), když se takhle ptáš, tak asi nic moc., takže si to pěkně odzkoušíš, seznámíš se stím, zkus si třeba pohrát s odporem, který jde z vývodu 6 v sérii s kondenzátorem ne zem (nechoď pod 12 ohmů, nepřekračuj 220 ohmů), poznáš co to "dělá" atd. Ale ten modul co máš na fotce nějak nepoznávám, máš tam ještě nějaký šváb a cívky...

Re: Pomoc so zapojenim

To je ten novější modul, co má na desce myslím ještě i ZMF. Jinak lze bez újmy na "kvalitě" spojit dvě MBA810 do můstku pro výkon až 12W jedním odporem a jedním kondíkem, netřeba invertorů. Při napájení tvrdým stabilizovaným zdrojem 18V lze dosáhnout výkonu 6W při k=0,5%, v můstku do 8 ohm dvojnásobek. Vhodný zdroj je v mém threadu "bedýnky k mp3", lze tam použít i méně výkonný tranzistor, třeba i KD605, KU605, KD602, prostě co najdete v šuplíku, je to NPN a má to parametry okolo 40V/5A/30W a zároveň i nějaké proudové zesílení, z novějších a levných třeba BD243. Místo KU611 lze použít i levnou a běžně sehnatelnou BD139.

Web

Re: Pomoc so zapojenim

Jo je to s mezifrekvencí pro 5,5 i 6,5 Mhz proto ty 4 cívky. Tuším, že je tam A220D, nebo něco podobnýho.

Příspěvky [1 až 20 z 30]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Pomoc so zapojenim

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£