Téma: Otevrena ozvucnice + sub

Pohraval jsem si s myslenkou zkusit otevrenou ozvucnici -neco ve stylu ORION od Linkwitze, ovsem s tim rozdilem, ze bych spodek udelal jako uzavrenou cast (asi pro nejakej 8" - tolik penez, abych stavel dipol na basech ze dvou 12" do toho proste nedam). Dosel jsem k nasledujicimu navrhu: 27TFFC + GDN 16/50/6,8 + 8BR40 (pro basy cca 30l uzavrena, moznost aktivni korekce).  Vrchni-otevrenou cast ozvucnice jsem si o vikendu zkusmo postavil a muzu rict, ze tudy cesta urcite vede. Stejne jako pri primem porovnani uzavrenych a otevrenych sluchatek je zvuk vyrazne klidnejsi, otevrenejsi a celkove prirozenejsi. Z vedlejsi mistnosti jsem mel pri reprodukci hlasu opravdu pocit, ze vedle nekdo mluvi. Spodni pasmo bude aktivne delene na cca 120-140 Hz. Mam tu jeden SPV100P+, tak dam basaky paralelne a pouziju subwooferovy vystup z receiveru (ma volitelnou dolni propust -18dB/oct). Bude to vlastne mono subwoofer rozdeleny do dvou ozvucnic. Zatim jsem to zkousel pres crossover plugin ve Foobaru a vypada to nadejne. Co si o tom myslite? (Jeste jsem zkousel dat na stredy Monacor SPH-135KEP a to uz se zda byt na tohle pouziti moc male, GND 16 tady zahraje precijen o neco lip)

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Zvládne ta otevřená přenos takhle nízko?

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Na to jsem byl taky zvedavej, ale prave ze to neni az tak zly. Pri pohybu horni propusti jsou celkem vyrazne slyset zmeny az ke 100-120Hz, z cehoz vyvozuju, ze neco to slysitelne hraje i takhle nizko. Jak moc, to nevim, nemeril jsem. Ta ozvucnice se prirozene musi udelat aspon trochu "za roh", s uplne rovnou deskou by to asi bylo horsi.

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Z toho by mohl být zajímavý projekt, pokud to podepřeš i něčím jiným, než zbožným přáním a uchometrií. smile Na 3p s otevřeným středem jsem měl taky zálusk, ale nejsem si jist, jestli by to šlo vyřešit jako pasivní soustavy.

(upravil MaBat 9. 5. 2007 11:25)

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Basy zcela jiste delit aktivne. Zbytek muze zustat v pasivu.

Edit: aneb obvykla pisnicka - za co nejmin penez co nejvic muziky, tj. optimalne zvolene kompromisy...

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Já mám teď svoje front bedny (ARE669+ARV261) otevřené. Má to mnohem hezčí podání prostoru, čistější středobasy - zmizel ošklivý hrb na cca 100Hz. Basy to zahraje, ale žádná sláva to není, taky hrajou samozřejmě roli použité měniče.

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

A akustický zkrat vám nic neříká?

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Spíš tobě, Blacku. smile Víš jak funguje otevřená nebo desková ozvučnice a od jaké frekvence funguje, jaké jsou její výhody proti zavřeným typům? Spousta komb se dělá otevřených...

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Záleží na Fd mezi basákem a středobasem v desce. Čím je nižsí, tím musí být větší plocha desky, ve které je středobas namontován. Asi si budu muset o tom ORIONu něco přečíst big_smile

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

zosadu otvorené sa robili aj staré elektrónkové rádiá. a zvuk mali výborný. mal som možnosť si vypočuť TESLA BOLERO, je to trojpásmo, naspodku v asi tak 80L a zozadu otvorenej bedne bol ARO711, hore nad elektronikou 2AN633 40 a ako vysky 2 kusy 2AN63320. hralo to neskutočne dobre, hlavne na akustické žánre hudby. nešlo to tak odspodu, ale jednoducho to bol inakší, lepší zvuk.

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

2 Black: První mluvíš o akustickém zkratu a pak o dělící f, jak to teda myslíš?
Jedno na druhém nějak nezáleží...

(upravil BlackRider 9. 5. 2007 20:46)

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Ale záleží. Jde o to, aby se zvukový vlny z přední strany repra "nezkratovaly" se zadníma.

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Záleží a dost. Zkrat je právě frekvenčně závislý a jidině spolu mají význam. Pusť do basáku bez ozvučnice 40hz a bude ticho, možná trošku turbulence přes přírubu - právě od vyrovnávání tlaků akusickým zkratem. To, ale s rostoucí frekvencí postupně přestane být pravda a ta frekvence se dá dost nahnat směrem dolů pitomou deskou. Odhadem (je na to easy vzorec třeba v tomanovi) metrová deska pojede od nějakých 100hz.

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Docela mě to začíná lákat. Musím si zkusit, jak zní tahle ozvučnice. smile

Web

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Jeden z projektů: http://www.humblehomemadehifi.com/Diary … ction.html

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Sakra pěkný. Potřeboval bych si tuto konstrukci někde poslechnout.

Web

(upravil Jarous 10. 5. 2007 6:46)

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Taky jsem se pustil do otevřený ozvučnice, ale s 15" na basech a širokopásmem na zbytku, koncem léta snad budu mít hotovo, tak potom poreferuji: http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege … index.html

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Mne se vic libi tohle:
http://www.humblehomemadehifi.com/Modulus.html

Re: Otevrena ozvucnice + sub

Otevřená ozvučnice na středech je sice pěkná, ale oproti dobře udělaný bedně není až takový pokrok. Ten vidím spíš na nízkých kmitočtech od nějakých 200-300Hz níž.

Re: Otevrena ozvucnice + sub

MethMan: co presne znamena dobre udelana bedna na stredech? Odolna proti rezonancim, hodne zatlumena,..? Stojate vlny vznikou uvnitr uzavreneho objemu vzdycky a v pripade stredu pri tech nejnevhodnejsich vlnovych delkach. Zatim mam tu zkusenost, ze v primem srovnani zvuk uzavrenim reproduktoru do budky vzdy (nekdy vice, neky mene) "zplechovkovati". Mozna jen neumim udelat pro stredy dobrou bednu...