(upravil mekky 18. 2. 2008 20:45)

Téma: Můj zes - zanechte názor

Je to 20 let starý JVC AX-111X, mám ho rád, ale nastal čas, abych zjistil, co je zač.
http://stuff.mirrda.net/zes1.jpg
http://stuff.mirrda.net/zes2.jpg

Co si o něm myslíte? Je to sračka, povedený kousek a nebo něco mezi?
Kdyby se vyjádřil kolega Sinclair, tak bych byl nadosmrti vděčný wink

Ty kondy jsou:
2× 3300mikro 50V JAPAN 85°C

(upravil little 18. 2. 2008 20:53)

Re: Můj zes - zanechte názor

Kondy vyměnit (za 2x10mF/50V), pokud je na sekundáru trafa pojistka tak ji vyhoď. Proveď předrátování dle mého threadu http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3327 a já Ti zaručuju, že to bude hrát a to tak že dost dobře. Koukám za předním panelem je deska s předzesem (pokud jsou tam použity NJM4558 tak je ihned vyměň za NJM4580 popř. lepší). Můžeš samozřejmě vyměnit i STKčko samotné za typ STK4191II s výkonem 2x50W/8ohm...

EDIT: Samozřejmě doporučuji i proměřit (popř. rovnou vyměnit) veškeré elektrolyty-těch 20 let se na nich může, ale i nemusí projevit...

(upravil mekky 18. 2. 2008 20:58)

Re: Můj zes - zanechte názor

little: jak moc dobře? srovnatelně třeba se SPS50?
Když to STK vyměním za 4191II s vyšším výkonem, tak to ten zdroj stejně neutáhne, ne?
Btw. z celého předzesu používám jenom tlačítko Loudness. Má nějaký smysl uvažovat o přímém zapojené bez předzesu, nebo je to úplná blbost?

Re: Můj zes - zanechte názor

Koukám, že little se už sem tam něco naučil smile To je dobře.

S pojistkama v sekundáru bych si tak úplně hlavu nelámal (ne že by neměly vliv ale zase bezpečnost je bezpečnost...)

Operáky doporučuju zkusit i LM833 (jsou dražší a dle datašitu horší, ale zvukově mi sedí z těch levných asi nejvíc).

Web

Re: Můj zes - zanechte názor

Hlavně od Tebe, od Michala a několika dalších lidí jsem se toho spoustu naučil... wink Pojistku bych nepodceňoval-ve své Toshibě jsem 0,5A pojistku a musím říct, že je to znát (zvukově) a podotýkám, že nejsem netopýr. smile  Co se srovnání s SPS50 týče, tak bych řekl, že je na tom můj zesík natolik dobře (obzvláště po tuning) že s tímto Aldaxím modulem v klidu snese přímé srovnání. (zatím) Jsem neměl možnost jej změřit, ale veřím, že jednou tak učiním, každopádně i bez měření vím, že DF nebude mít daleko ke 100vce a rychlost přeběhu bude vysoká. Tlačítko Loudness bych zakázal (už jen z důvodu, že nevyzdvihuje frekvence <50Hz, ale obvykle 60Hz>, což se ale někomu může líbit).

(upravil mekky 18. 2. 2008 23:47)

Re: Můj zes - zanechte názor

Operák jsem našel jenom jeden, ten je vidět vlevo na fotce. Je na něm napsáno JRC 4560DD.
Na plošňáku u regulátoru hlasitosti jsou jenom dva poťáky a na plošňáku u korekcí tež žádný operák není.

Mé nezkušené oči tvrdí, že ta pojistka je na primáru. Takže by neměla ničemu vadit a s klidným svědomím ji tam můžu nechat.

Re: Můj zes - zanechte názor

Předpokládám, že je to ten v podlouhlém Lkovém pouzdře (8 vývodů v řadě). V tom případě bych jej vyměnil nejspíš za NJM4580L (LM833 jsem v tomto provedení ještě neviděl...).

Re: Můj zes - zanechte názor

Aha. Na tom je napsané TA7317P a nemá 8 nožiček ale rovnou 9 ;-] (jestli myslíš to, co je na fotce mezi škopkama a trafem).

Re: Můj zes - zanechte názor

OMFG! S klidnym svědomim ji tam nech nebo vyhoříš!

Mekky je totiž woebasofil, proto to loudness.

A little je časovaná bomba.

(upravil mekky 18. 2. 2008 23:22)

Re: Můj zes - zanechte názor

Frank: Náhodou, za ten půlrok už ani korekce nepoužívám, kromě toho Loudnessu smile)

Prozačátek bych to viděl na ty elyty. U nás prodávají 10000uF 50V Jamicon (nejspíš) za 85 Kč, doufám, že se tam vlezou, páč jsou o celý cm širší než ty 3300uF. Kdyžtak je dám na drátky, no. Pak možná ten STK, jestli ho seženu.

A přiznám se vám - dlouhodobě ten zes používám se 4R zátěží, zatím mu to neublížilo, vím že jsem prase, víc to hřeje, kurvím tím DF a riskuju zničení, ale moje ARS944 prostě 8R nemá.

Re: Můj zes - zanechte názor

Little není časovaná bomba, ale čurák jak hasičská hadice. TA7317 je obvod ss ochran a zpožděné připojení zátěže.
Nechte operáky operákama, jestli nemáte dobrej osciloskop a potažmo tím možnost zkontrolovat, jak se obvod po výměně OZ za jiný bude chovat. Elektrolyty klidně, ale jestli je tam ELNA, Rubycon, Nichicon nebo něco podobnýho, tak Jamicon je horší, než 20 let stará ELNA. A hybrida je naprosto zbytečný měnit, s původním zdrojem to stejně vyšší výkon nedá a ostatní vlastnosti konce zůstanou také stejné.
Little, ty jseš neuvěřitelná píča.
A Ondro kurva Ty bys taky moh mít rozum...

Web

(upravil mekky 19. 2. 2008 0:32)

Re: Můj zes - zanechte názor

Z těch malých tam minimálně jeden ELNA kond je, takže neočekávám, že šetřili, kde se dalo.

Nakonec to tedy vypadá jenom na škopky.
Má 170Kč investice vůbec smysl u 2×25W zesu pro 15W Tesla ARS944 reprosoustavy?
Tady jsou foto těch 3300uF, jestli z toho někdo pozná výrobce.. http://stuff.mirrda.net/zes3.JPG

Jo, mívám občas s tím zesem jeden problém. Pravý kanál jako by šel přes studený spoj, chrastí to, praská a fakt to není příjemný poslech. Většinou stačí tomu zesáku dát pohlavek a zas to na nějakou dobu funguje. Jednou jsem to vyřešil tak, že jsem mezi plošňák u vstupů a kastli dal papír (asi se signál kanál nějak zkratoval o tu kastli) a fungovalo to. Ale vlastně ani nevím, proč to sem píšu.. smile

(upravil little 19. 2. 2008 7:56)

Re: Můj zes - zanechte názor

Sinclaire, seš neuvěřitelnej debil. Sám snad víš, že dostatečně velké filtráky dokážou bez problému pokrýt špičkově odběry, nehledě na to, že trafo použité v tomto zesu má cca. 120VA a (odhadem) napájí to STKčko necelými 40ti V. Tu výměnu jsem navrhnul už jen kvůli tomu, že pracuje na hranici svých mezních parametrů (má Vccmax=40V) a já nechci, aby se mekkymu stalo to, co předešlému vlastníkovi mého zesu. Nevím, co máš proti výměně OZ kua, většinou je tam nastavena taková záporná zpětná vazba, že se tam dá použít jakýkoliv pomalejší operák (tzn. NE5532, LM833, NJM4580...). To že jsem si spletl nějaký obvod ss ochran mě nesere-hledal jsem na fotce nějaký OZ a jak jistě vidíš, tak korekce má vytvořeny z pasivních součástek (což mi není zrovna po chuti). Asi si nikdy v životě neviděl hybrida zevnitř, když píšeš takovéhle píčoviny-proč má asi 4191 o polovinu větší pouzdro než 4141? Přemýšlej trochu! 
mekky: Sice tam máš obvod ochran (jak napsal sinclair), ale ta 4 ohmová zátěž je pro tohle časovaná bomba. Máš možnost změřit, jaké je na kondících napětí?

Re: Můj zes - zanechte názor

Ty zatracenej debile, víš o tom lautr hovno a chceš komusi radit? Víš, jak velký rozdíl je mezi 4558 a 4580 ???Tam, kde první chodí v klidu, druhej už zdaleka nemusí ! Výměnou kondenzátorů za větší nezíská ani watt navíc, maximálně se neznatelně zpevní spodek a to je tak všecko. Kolik stojí ten novej hybrid a kolik kvalitní filtráky, aby to stálo v takové sračce za to ?

Web

Re: Můj zes - zanechte názor

Rozdíl mezi NJM4558 a NJM4580 je doslova propastný (aspoň dle mých uší). NJM4558 už při větším zesílení zkresluje jak prase, má strašně agresivní výšky. Naproti tomu NJM4580 má zvýrazněné vyšší středy, na výškách nezkresluje, ale má zase nevýhodu (pro někoho výhodu) naekvalizovaných basů. Nemusíš se hned nasírat, já jsem jen mekkymu poradil, co by měl udělat, aby z toho zesu dostal maximum. Argument, že "o tom vím hovno" ti neberu...

Re: Můj zes - zanechte názor

Kuře poučuje slepici - dobrý.