Re: malé citlivé dunítko

Asi by to chtělo vyzkoušet a preventivně si někde nechat plac na BR:-)

Web

Re: malé citlivé dunítko

hmm to je tezke rozhodovani. koukam kritiku ze beyma nebude....

Re: malé citlivé dunítko

O.K. nic se neděje ...

Web

Re: malé citlivé dunítko

2 sinclair: jak si vyřešil ten subsonic? přez zesák nebo nějakou stavebnici nebo sis něco vyrobil sám( předpokládám že asi poslední varianta)

Web

Re: malé citlivé dunítko

To byl zesilovač, který měl už bassboost, jen jsem ho upravil /přeladil/. Uvnitř bylo poměrně dost místa, tak jsem tam subsonic poměrně nenápadně /smd modulek cca 2x2,5cm/ dobastlil.

Web

(upravil Crashpc 11. 5. 2007 10:39)

Re: malé citlivé dunítko

sinclair: a kde ten SMD modulek seženu? big_smile

//edit: prosím.....

Re: malé citlivé dunítko

taky bych něco takovýho chtěl sehnat...aspoň18Db/okt na nějakých 30-40Hz mimochodem taky pro tu Deltu 12LF

Web

Re: malé citlivé dunítko

tak to je nas, chyno vic.....

Re: malé citlivé dunítko

nechcem sa robiť múdry,ale smile ak niekto ovládate LSP cad,tak v pohode to spravíte ... keď som to ja dokázal a šlo mi to tongue

Re: malé citlivé dunítko

BobiseK: čo mame spraviť? smile

Re: malé citlivé dunítko

smile normálne si otvor LspCAD a tam si daj file/new/active filter/ 1way
dole sa ti zobrazia nejaké minimaliozavné grafy... hore na lište si klikni na takú ikonku je na nej operák,cievka a kondik, následne sa ti otvorí okienko  a tam klikni na branch 01 a vyber si aký chceš typ výhybky, napríklad 2nd order LP ... potom tam už len klikáš na hodnoty súčiastok a meníš si ich,aby si získal graf aký potrebuješ - graf si pozeraj v okne-net 1 gain
viem že je to amatérske ale mne to doteraz išlo...potom by som poprosil pár múdrých ľudí keby mi prezradili, kde sa tam nastavuje vstupná a výstupná impedancia

(upravil sinclair 12. 5. 2007 15:30)

Re: malé citlivé dunítko

Bobíšku, ono to zas tak prosté není.
Ten smd modul jsem zbastlil i s leptáním plošáku za tři hodiny /návrh filtru, návrh desky, kanibalismus smd součástek z jiného smd přístroje/, v tom to není. Je to v tom, že musíte mít minimálně schéma, pokud možno i pokládačku s podtištěnými spoji desky dotyčného přístroje, do kterého to chcete dobastlit.
Není možný ho prostě zapojit "někam" či "mezi něco".
V autozesech se pracuje na různých napěťových úrovních /myslím střídavý signál/ a ne všude se dá takový filtr zapojit. Je třeba si nakreslit tzv. úrovňový diagram a podle něj /ale např. i podle přemodulovatelnosti jednotlivých stupňů/ uvážit, kde může ten modul uspokojivě pracovat. To zas taková sranda není, taktéž třeba úpravy již stávajících filtrů apod. Vždycky a za každých okolností musíte přesně vědět co a proč děláte, jinak to skončí v lepším případě neúspěchem /šum, brum, nestabilita/, v horším nějakou havárií a obojí je v tom případě škoda času a práce.
Nechtěl jsem tím naznačit, že zrovna já a jenom já jsem schopnej tyhle věci dělat -v téhle republice jsou stovky, možná tisíce dalších lidí, co to zvládnou levou zadní, jen o nich nevíte, případně dělají ve zcela jiných oborech elektroniky.
Je mi líto, že to tak musím napsat, ale ani Ty, Bobíšku, ani chyna.cz. ani CrashPC to bohužel nejste, kdo by se s tím dokázal úspěšně poprat.
Někde bych schéma a nákres desky od ruky určitě našel, ale k ničemu Vám to nebude.
Pro Vás nejjednodušší řešení bude "krabička" cca 5x7cm, vzhledně spájená z 0,5mm pocínovaného plechu se čtveřicí dobrých šroubovacích panelových cinchů, ve které bude potřebný filtr upravený pro nesymetrické napájení 12V, vyrobený "klasickou" technologií a který prostě jen předřadíte vstupům zesilovače.
Není to úplně optimální, ale je to lepší, než rezavým drátem do oka a ničit reproduktor infrakmitočty. Zcela vyhovující z hlediska parametrů na daný účel je NJM4580D nebo DD.
Podotýkám ještě, že aby subsonic filtr měl nějaký smysl, tak minimum je 3.řád, tedy 18dB/okt. Vstupní impedance není rozhodující, pokud je nad 5kohm, výstupní impedance OZ je řádu ohmů, takže taktéž.

Web

Re: malé citlivé dunítko

sinclair: myslel jsem žes právě použil "onu krabičku" bez krabičky v kastli od zesíku spolu s tim zesíkem big_smile a předřadil to mezi vstupní svorky a zesík... To cos tvořil chápu a už jsem měl tu čest se s jedním spolupracovníkem se v tom hrabat, a dopadlo to samozřejmě tak že jsem jen nechápavě koukal co s tim dělá, nebo spíš proč... na tohle opravdu nemám zkušenosti. ale to je jedno... Myslim že se v autě stejně na nějakou vysokou kvalitu nedostanu, a hudba je poslouchaná převážně při chodu motoru, takže to uplně mega kvalitní bejt nemusí.

Jinak - kde prosimtě seženu zapojení toho NJM4580D?

Re: malé citlivé dunítko

Crashpc napsal:

Jinak - kde prosimtě seženu zapojení toho NJM4580D?

Taky sem si myslel že šlo pouze o nějakou krabičku která byla hozená do prostoru zesu. jiank bych taky nějaký to schémátko taky chtěl. Vyrobit si to pak dokážu sám

Web

(upravil sinclair 12. 5. 2007 21:48)

Re: malé citlivé dunítko

NJM4580D v DIP8 má kdekdo a co se vnitřního zapojení týče, tak je to naprosto standardně zapojený dvojitý operák jako třeba NE5532.

Web

Re: malé citlivé dunítko

Snad použitelné schéma je:
http://sound.westhost.com/project99.htm
Pro 18dB stačí polovina.
Inspiraci lze také nalézt na stránkách Rane, skoro ke každému analogovému výrobku mají ke stažení schéma, pro návrh plošňáku např Eagle( do rozměru DPS 80x100mm a nevýdělečné účely legálně zdarma f plný palbě) , existuje k němu i několik docela dobrých návodů v češtině. Pro tyto jednodušší obvody a domácí výrobu DPS vyhoví i čtverečkovaný papír.

Re: malé citlivé dunítko

no, pěkný. asi sem blbej ale co to symetrický napájení? big_smile

(upravil sinclair 13. 5. 2007 10:12)

Re: malé citlivé dunítko

Jseš. smile))
Když se podíváš pár příspěvků zpět, tak tam najdeš napsáno, že ta "předřadná" krabička s operákem musí být upravena na nesymetrické napájení jedním kladným napětím 12V. Což řeší v případě takového dvojitého OZ šest odporů a dva elyty navíc.

Web

Re: malé citlivé dunítko

no, to je pochopitelný, že se z toho musí udělat nesymetrika... Jen že pibi sem jebnul odkaz "na, tady to máte"..... tak sem na to koukal jak bacil do lékárny jak to asi má přijít do auta big_smile oki, s tim už si pohraju, no problemo. Nebude se to s jinym napájenim chovat jinak?

Re: malé citlivé dunítko

taky sem viděl v nějakým AR že to de udělat přez diody z nesymetriky na symetriku. zitra se na to ještě podívám a kdyžzak sem hodím schéma.
jelikož angličtině moc nehovím tak bych měl ještě dotaz:jakou kapacitu mám dát abych to měl řízlý na těch 40Hz?

Web