Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Jaký zbytek? Ono toho tam, mimo integrovaných obvodů, už moc není.

(upravil sinclair 8. 2. 2008 13:19)

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Podívej Richarde, mně je vcelku jedno kdo navrhoval zapojení a kdo jen kreslil. Mám tu hlavně na mysli jen "diskrétní" zapojení s TDA7250 a nejrůznějšími darlingtony.
Už v době, kdy EZK začalo prodávat svoje první takto řešené moduly byl zcela běžně k objednání i dostání celý sortiment ONSemiconductor včetně tranzistorů pro nf koncové zesilovače - vím to, protože jsem spoustu těchto polovodičů prostřednictvím EZK objednával, včetně dnes už legendárních MJ15003/15004.
To, že je v těch modulech použito to, co je tam použito nesouvisí nijak s dostupností, ale HLAVNĚ cenou dotyčných polovodičů. Osadit velmi výkonný koncový nf zesilovač ultralevnými spínacími darlingtony opravdu dokáže jen čuně. Když to udělá amatér sám pro sebe a vymlátí si na tom zuby budiž, ale osadit tím tehdy relativně drahou stavebnici a prodávat ji ve velkém, to je opravdu na pováženou. Ty tranzistory jsou v těch zapojeních provozovány daleko za hranicí bezpečného a spolehlivého provozu, některé typy ani křivku SOA nemají udánu, jiné např. vůbec nemají specifikován mezní kmitočet jednoduše proto, že jsou určeny ke spínání a v nf zesilovačích jsou značně pomalé. Už jsem to tu rozpitvával mnohokrát a vážně mě nebaví to dělat pořád dokola.
K tvé práci kreslíře : nevím nakolik je například Tvoje vina, že jsou na RSD4132 natažené země tak blbě, jak jsou. Korekční předzesilovač bez dodatečných úprav masivně bručí vinou špatně zvoleného centrálního GND bodu a je nutné na něm udělat pár vcelku nenáročných úprav, na které ovšem obyčejný, nepříliš pokročilý bastlíř-aplikátor modulu sám nepřijde, případně až po dlouhém experimentování. Nelíbí se mi ani oba moduly FNL, první verze lze upevnit maticemi jacků, ovšem druhá verze s cinchy je vážně debilní, nehledě na použité "potenciometry" ze spřažených trimrů, bez jakéhokoli souběhu či mechanické odolnosti-opět snaha o co nejlevnější řešení bez ohledu na parametry či životnost. Tahle tendence se promítá prakticky do všech modulů EZK, snad s výjimkou některých zesilovačů s výkonovými IO, kde ale v podstatě není mnoho co zkazit, pokud "konstruktér" není vyslovený pablb.

Ale ať se vyjádří i jiní, co mají s moduly z EZK nějaké zkušenosti - ať to nevypadá, že jsem jako polovina Aldaxu na EZK vysazený. Některé věci jsou tam hezké a i slušně vyřešené, ale je jich velice málo.

Web

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Diky za odpoved. Je mi to jasne.
(jen dodam, kreslil jsem desky podle podkladu pana Krcmare co se prodavaly jeste bez nepajivych masek v uplnem zacatku techto aktivit. Odesel jsem nekdy v pulce roku 1996).

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Tak je všecko v pořádku. Nedávno jsem dával dohromady jeden softstart. Pocínované spoje se pod nepájivkou chovaly tak, že z pájecího bodu cín "podjížděl" přes krček spoje pod nepájivku, výsledek neuvěřitelně škaredé boule pod nepájivkou.

Web

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

sinclair čo vraviš na stavebnice TDA2050? da sa to použiť? pripadne do mostika? dikes

(upravil Kronos 8. 2. 2008 16:27)

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Vůbec bych se na toto vysral sice TDA atd jsou možná vhodné na zvučení nějakých menších pc bedýnek ale rovnou bych stavěl s LM,které mají tepelnou ochranu vydrží zkrat na výstupu. Trošku simulují softstart protože při připojení zesilovače do el sítě tolik "nebouchají" do beden jako jiné zesilovače,a hraje to celkem pěkně. Nejlepší by byl Aldax atd.. ale to už je asi o něčem jiném.
Je mi jasné že by sinclair by dokázal s TDA zázraky ale pro začátečníka to LM asi bude vhodnější tedy pokud se bavíme o stavebkách z EZK

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Sinclair: přesně to samé mi jedna deska z EZK dělala taky... RSD4132... ještě předtím jsem pár desek z EZK osazoval a nikdy se to nestalo. Taky mám pocit že to dělalo jen při pájení crystalem 505.

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Ano, SPS50 je dost bezpečná.

Web

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Sinclair presne toto sa mi stalo s doskou od EZK, čo je príčinou? Najprv som si myslel že sa nejako oddelila medená vrstva od podkladu teplom, na funkčnosť to nemá vplyv?

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Nejspíš ne.

Web

(upravil ViperKing 8. 2. 2008 19:43)

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

provozoval jsem 2 stabebnice s tda7..., stereo 2*125 + 1*250. oboji prodano:-)... ta jakoby 125w.. hraje tak 60-70 aby neshcnorela nebo aby se nevypl. Nema to rado vyhybky.  ta 250 me stala hodne ,,, hodne..Doma to hralo OK. Venku na prvni akci.. kdy jsem to mohl zmerit . jsem zjistil z to hraje i 300w... Pak jsem to zeslabil.... a .. svetlo... misto zvuku.  podruhe jsem vylepsil chlazeni. Opravdu big aktiv. hralo to 120w tak 5hodin pak to odeslo. bylo to na basreflexove 200w bedne s jednym repreakem..

pak jsem mel 2 velmi drahe predzesilovače... oba hodně šuměly a byly nachylny. oproti pred. s diskretnimi soucastkami.  Oba mi lezi nekde ve skrini.  hodne znekvalitnovaly zvuk.

mozna za to mohu ja. jsem amater. ...mam dojem ze clovek musi byt hodne optarnej jake draty použiva a kama jevede. nemluve o super čistem zdroji.

Re: čo vravite na tieto zosiky?? hlavne sinclair

Ne, ty konce jsou opravdu špatné a takto se chovají. Koncové tranzistory odcházejí jakoby zdánlivě bez příčiny, ale své příčiny to má.

Web