Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

  • Určení: 2pásmové stojanové reprosoustavy

  • Datum realizace: Rok 2000

  • Orientační cena: 15000Kč

  • Technická data: Bassreflexová ozvučnice, Objem 15l, Příkon 60W, Citlivost 86dB, Frekvenční rozsah 40-20000Hz, Impedance 8Ω, Bassreflex Ø5x15cm (43Hz)

  • Autor: Karel Konrád, konradk@fel.cvut.cz

  • Další projekty: Reprosoustavy (Seas CA11RCY a 19TFF1)

Popis
Jedná se o projekt dvoupásmových stojanových soustav o vnitřním objemu cca 15 litrů. Cílem tohoto projektu bylo navrhnout stojanové soustavy s dostatečně nízkým dolním mezním kmitočtem a co nejmenším intermodulačním zkreslením, což je důležité především pro dobrý přenos zvuků majících transientní charakter - např. strunné nástroje a bicí.

Osazení
Jako basový měnič jsem zvolil 17cm středobas G17REX/P od firmy Seas. Tento reproduktor se vyznačuje použitím dosti silného magnetu (průměr 11cm), nízkým rezonančním kmitočtem (33Hz) a nízkým činitelem jakosti (0,25). Tyto parametry spolu s materiálem membrány (glassfibre - skleněná vlákna) dávají tušit, že tento reproduktor bude pro dosažení našeho cíle velmi vhodný. Frekvenční průběh je poměrně "uhlazený", obzvlášť vzhledem k použitému materiálu membrány. Díky tomu může být výhybka velmi jednoduchá, bez toho, aby tato jednoduchost byla na úkor kvality.

Jako výškový reproduktor byl použit T25CF001 z řady Seas Excel. Tento měnič je sice dosti drahý, zato má ale vynikající vlastnosti (impulsní odezva prakticky bez rezonancí, nízký rezonanční kmitočet - 750Hz). Kmitačka je z čistého stříbra a je chlazená ferrofluidem. Díky tomu má tento měnič také vysokou zatížitelnost. Použité měniče přímo vybízejí k nízkému dělícímu kmitočtu. Přes to, že oba měniče mají "jednoduchý" frekvenční průběh, stavba výhybky, oproti očekávání, rozhodně vůbec jednoduchá nebyla, vyzkoušel jsem mnoho různých variant. Oněch mnoho variant mělo společný jeden prvek - výhybku basového měniče. Ta dlouho odolávala pokusům o změnu, a vypadala takto (viz. dole, horní verze): (legenda: IND - tlumivka, CAP - kondenzátor (fóliový), RES - rezistor (zatížitelnost 5W).

Výhybka
Tato výhybka dávala velmi vyrovnaný průběh na středech a od cca 2kHz průběh klesal cca 10dB/okt. Výškáč jsem nejdříve zkoušel s výhybkou 1. řádu, ale jak jsem zjistil později, při takto nízkém dělícím kmitočtu je její použití takřka nemožné. Po dlouhém laborování (mnoho měření a poslechových testů) jsem doladil jistou výhybku (2. řádu) pro výškáč, se kterou měla soustava víceméně rovný frekvenční průběh. Jenže zvuk pořád nebyl dle mých představ, vyšší středy (nebo spíše nižší výšky) byly stále agresivní (vinu jsem kladl výškovému reproduktoru, což se později ukázalo jako chybné, chyba byla samozřejmě ve výhybce a jejím autorovi smile a navíc jsem byl zklamán malým objemem basů a nižších středů. Basy ale rozhodně nepostrádaly hloubku.

Po dlouhém prozkoumávání všech možných zdrojů informací jsem zjistil, že patrně bude potřeba ještě zvětšit velikost tlumivky před basovým měničem, a také zjistil, že díky tomu, že veškerá měření probíhala na ose soustavy, jsem omylem "vykompenzoval" difrakci příruby výškového, čímž jsem de facto (kdekoliv, byť i jen pár stupňů mimo osu) způsobil několik dB vysoký peak v oblasti 3-4kHz, což je oblast největší citlivosti lidského ucha. Tento peak jsem odstranil, a nejen to, celou oblast okolo 2 až 6kHz jsem snížil o cca 2dB. Tento "fígl" je vlastně v pořádku, neboť odpovídá fyziologii lidského ucha, a je použit u naprosté většiny soustav, které jsou pak pozitivně hodnoceny pro příjemný, neagresivní, ale přitom velmi přesný a detailní zvuk (jedná se o většinu špičkových highendových soustav těch nejzvučnějších jmen).

Další změnou bylo to, že jsem se konečně odvážil "šáhnout" na výhybku basovou - leč nebyl potřeba velký zásah, G17REX/P opět potvrdil své nesporné kvality, neboť jediné, co bylo potřeba, byla výměna tlumivky 1.2mH za 2.2mH. Toť vše. K mému velkému překvapení kapacita kondenzátoru zůstala úplně stejná.

Dělící kmitočet je cca 2300Hz. Výhybka je velmi dobře sfázovaná, při otočení polarity výškového reproduktoru se na dělícím kmitočtu objeví hluboký ostrý propad. Group delay v závislosti na frekvenci má velmi plochý průběh bez jakýchkoliv skoků. Poslechová rovina je přibližně ve výšce výškového reproduktoru, kondenzátor 2.2µF paralelně s rezistorem 5.6Ω způsobuje opětovný nárůst průběhu na frekvencích nad cca 6 až 8kHz. S jeho kapacitou lze experimentovat, doporučuji hodnoty od cca 1µF do 3.3µF. Citlivost je okolo 86dB.

Ozvučnice
Lze samozřejmě použít i klasický "hranatý" tvar, optimální je objem okolo 10 až 15 litrů, bassreflex má vnitřní průměr 5cm a délku okolo 15cm. Je potřeba zešikmit čelní stěnu ozvučnice (podobně jako třeba u soustav Xavian), sklon je u tohoto modelu cca 6cm při výšce čelní stěny 40cm, čili úhel cca 8.5°. Pokud by soustavy měly být tvaru kvádru, bez zešikmení čelní stěny, doporučuji postavit je "vzhůru nohama" a poslouchat v ose basového měniče nebo spíše lehce nad ní. Mělo by to být celkem bez problémů, nahradí se tím (přibližně) ono zešikmení čelní stěny.

Zvuk
Soustavy se vyznačují příjemným, neunavujícím, "decentním" zvukem, výborným podáním basů (-3dB/40Hz), a vynikající dynamikou projevu i při vyšších hlasitostech.

Poznámka
Patrně by bylo možné nahradit výškáč T25CF001 měničem 27TFFC, který je výrazně levnější (3000 vs 1000Kč), a to beze změny výhybky, jenom kondenzátor paralelně s odporem 5.6Ω bych volil spíše menší, okolo 1µF. Pokud to někdo budete zkoušet, dejte mi vědět.

PS
Stavěl jsem ještě jedny podobné soustavy, jediná změna byla v použití W17EX002 a samozřejmě jiná výhybka. Tento měnič s hořčíkovou membránou má extrémně nízké zkreslení a dokonale rovný průběh středů. Bedna měla frekvenční průběh přesně takový, jaký jsem ho chtěl mít - dokonale rovný (hladký) s "vaničkou" hlubokou 2dB se středem na 3500Hz. Zvuk: dokonalé podání všech tranzient, kovové struny znějí opravdu jako kovové struny a ne jako silonové, prostě nádhera. Pokud byste někdo měl zájem investovat do těchto měničů (jeden stojí téměř 6000Kč, G17REX/P jenom něco málo přes 2000Kč), napište mi, poskytnu vám rady a schéma výhybky. Pro maximální využití kvalit W17EX je ale nutná především vysoce kvalitní ozvučnice, nyní se také chystám experimentovat s použitím výrazně lepšího výškového reproduktoru Scan-Speak D2905/9700, o průběhu budu informovat. Každopádně, věřte nebo ne, ale investice do W17EX stojí za to.

http://s32.postimg.cc/sz1bn4uyp/konrad1_01.jpg http://s19.postimg.cc/xxe3hqo33/konrad1_02.png

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

jo ,přesně díky tomuhle projektu jsme tenkrát s kámošem vyměnili tlumivku z Bessie před géčkem za o 1mH větší a bylo to o dost lepší.

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

Vzdycky, kdyz uvidim G17, zatlacim slzu...

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

Z toho si Michale nic nedělej, já taky..Je opravdu velká škoda, že Seas už od podobých šperků upustil. A tenhle projekt mě vlastně vyslal na jinou trať, než je Dexon nebo TVM. Dá se tedy říct, že k němu mám až osobní vztah smile

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

Michale, počkej až uslyšíš moje Seasy, když to stihneme v pátek do pěti do Plzně, budou cívky a budou bedýnky, to pak můžeš zatlačovat slzy u mě smile

Web

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

tohle jsem páchal kdysi kámošovi
http://img137.imageshack.us/img137/3852/p8110005fc6.th.jpg

Re: Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

2Mirulu: Vzdyt jsme se dohodli kvuli Lence, ze se nespecha... Vyzvedneme vas az kolem te pate... Kdyztak ICQ. Pokud se neco zmenilo, tak bydu muset poslat do riti Luise a Thalese, ale oni by to prezili.

OT: Pak to tu smazu.

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Projekty stojanových reprosoustav » Karel Konrád (Seas G17REX/P a T25CF001)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£