Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 50]

(upravil check 21. 1. 2008 20:15)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Jinak kdyby mě někdo bral vážně, ty moje kydy o tranzientech platěj sice pro stejný objemy, ale sou při úplně jinejch charakteristikách. Vzhledem k tomu, že impulzní charakteristika i skupinové zpoždění odpovídá tvaru frekvenční charakteristiky, kterou si můžeme upravit několika operáky, je trochu zcestné hovořit o burstu se zákmity v jednom případě nebo bez zákmitů v jiném případě. Docela se divím, že ste mi to nevmetli do tváře hned z kraje big_smile.
Takže bychom mohli vytvořit nové téma: Jaká aproximace je správná? Jakými způsoby je regulérní jí dosáhnout?
Aspoň komentář citlivosti versus objem ozvučnice a pevnost membrány sedí.

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Já si jen pamatuju z úst (klávesnice) Velkého Boba slova o tom, že group delay na basech nemá stejně moc cenu řešit, protože to vyjde "vždycky hrozně", a hodně s tím zacvičí místnost...

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Mně se líbí tohle: http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege … index.html jednou to postavím, jako konečný řešení, rozměry nerozměry v tom rohu se na to vždycky místo najde !

(upravil KarelXth 21. 1. 2008 21:00)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Žádná aproximace nemusí být správná. Systém, který opravdu funguje je, pokud vím, jenom jeden: nasimulovat-postavit-poslechnout(odměřit)-předělat
Myslet si že nějaký vzorec bude za všech okolností ten jediný a správný mi připadá směšné, aspoň zatím.

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Souhlas s Jarousem a MaBatem. Bohužel na tohle nemám podmínky tak jsem to vyřešil jinak ;o)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Jarous: to musí být maso, ovšem. Vůbec se mi líbí TL, vyhnaná nahoru. I pro velkej objem to zabere relativně nejmíň užitný plochy.

(upravil check 31. 1. 2008 21:26)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Vím, co VB řekl. Já všivák si v tom ale dovoluju rejpat a řeknu, že je to vztažený k všeobecným podmínkám a možnostem obyvatelstva. Plně souhlasím s tím, že se sto litry činného objemu a půlkilowattovým zesilovačem se to vyřešit nedá. A to už sme v situaci, na kterou valná většina lidí nemůže přistoupit. Správná aproximace samozřejmě existuje, jen to není ani tak aproximace jako šířka pásma, kterou je nutné řešit. Jakákoliv úrovňová změna ve frekvenční charakteristice se projeví negativně na parametrech. Čím je tato změna ostřejší, tím jsou horší parametry. Čím strmější je konec pásma, tím horší jsou tranzienty/burst. Takže máme sice jakoby hezky rovnou charakteristiku díky BR, ale repru trvá jeden a půl periody, než začne hrát úroveň jako na charakteristice. Pro burst signály (bubny?, 1 perioda + pár zákmitů) je charakteristika vlastně stejná jako pro uzavřenou ozvučnici.
Takže kdybychom posunuli rezonanční kmitočet filtru níž, ať už je ozvučnice jakéhokoliv řádu, nebude tolik zasahovat do užitečného pásma, charka i tranzienty budou dobré.
To je vlastně asi důvod, proč se staví nekonečné ozvučnice a Linkwitzovy ekvalizace. Také je to důvod, proč se snažím honit BR tak nízko, jak jen to jde. Ideální by byla samozřejmě uzavřenka, ale na to by byl potřeba aspoň větší kumbál nebo IB, o citlivosti nemluvě.
TL ozvučnice sem zavrhnul, protože bude nesmírně záležet na pokoji a jejím umístění v něm. Teoreticky ta ozvučnice nedosahuje nijak významných citlivostí.
Protiargument, který by mi to tady celé zboural, se samozřejmě nabízí už od počátku. Pro které frekvence je důležitá tranzientní odezva a které frekvence už se vytváří pouze elektronicky nebo harvanech?

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Já ti tu teorii bourat nebudu, v tomhle případě se na to necítím dostatečně zdatný, ale fakt je ten, že podladěné bedny špatně hrají ať už simulace tranzientů vypadá jakkoli. Podladěný bassreflex je při konstrukci subwooferů začátečnická chyba číslo jedna (i když většinou z jiných důvodů). Proto mě dost překvapuje, že to propaguješ ty.

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Klidně bourej, sou to drobky, které sem posbíral všude možně a splácal dohromady...
Trochu bych chtěl, aby sme si tu definovali pojem podladěný bassreflex. Co to vlastně je? Dohodli sme se, že jestli je repro nad Fs nebo pod, na tom nezáleží. Charakteristiku sem výše popsal jako né až tak významnou, navíc v pokoji u nejnižších frekvencí nastává zdvih. Takže mi zbyde akorát situace, kdy repro má na určité frekvenci nedostatečnou citlivost nebo takovou výchylku, že se projevují nedokonalosti jeho konstrukce (propadající se závěs, slyšitelná komprese vzduchu u nevětraného motoru, zkreslení atd...). Pokud má repro větraný magnet, středičku i cívku, Vd je dostatečný stejně jako síla magnetu, nevidím důvod proč se držet nějakých jiných pravidel kromě max. SPL.
Co vidím jako konstruktérův problém je BR, ať už je jakéhokoliv tvaru či průměru, tak nezaoblený dělá problémy. Je taky podle mě blbost vztahovat pětinu průměru BR k obsahu měniče, vždyť jedno repro může mít od druhého klidně 0,5l Vd rozdíl, jinou citlivost reprosoustavy atd... Hodně imho záleží na tvaru charakteristiky dole. Pokud by měla být rovná až k BR, chtělo by to větší průměr, než při ladění na pozvolný pokles.
Byl bych moc rád, kdyby ses rozepsal o tom, které repro v jaké ozvučnici, s jakým bassreflexem hrálo špatně a co konkrétně na zvuku bylo špatně.

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

První část toho, co jsi napsal ti nemůžu nijak teoreticky vyvrátit-jak jsem psal výše nevím jak. Zní to logicky, přesto tomu praxe neodpovídá a nejsem sám kdo to tvrdí. I fakt že jsou kinařské suby (které by ty nejnižší frekvence opravdu využily) laděné poměrně vysoko dost napovídá. Argument nedostatečného SPL (což by doma s použitím slušného reproduktoru nebylo na závadu) při nižším ladění nebude jediný. Moderní slušné reproduktory mívají parametry, s kterými bez problémů zvládnou svoje Pmax využít v širokém rozsahu objemů a ladění aniž by vyběhly z Xmax.

Souhlasím s tebou, že ty poučky o minimálním průměru bassreflexu jsou dost nepřesné a pouze orientační a beru je jako pomoc začátečníkům aby se měli od čeho odpíchnout. Průměr a provedení bassreflexu je v profesionálních návrzích potřeba řešit individuálně.

Podladěný bassreflex je pro mě bassreflex laděný hluboko pod Fs reproduktoru, nebo spíše Fc v closed ozvučnici stejného objemu, kterým se nuceně tahá účinná oblast charakteristiky do míst, kde by už reproduktor bez něj ani neštěkl. Uznávám, že to je definice děravá jak cedník a dost pitomá. Možná má velkou roli zdravý rozum a odhad. Nikdo mi nevysvětlí, že Fs reproduktoru je v bassreflexové ozvučnici bezvýznamná záležitost, přesto nejsem obecně proti provozování reproduktoru pod jeho rezonancí.

Vyzkoušené mám Eminence Bety 10 a 15, Delty 12LF a 15LF, Teslu ARO932, BC 18" (tuším 18PS76, jistý si nejsem). Přesto že to jsou dost rozdílné reproduktory, u všech se děje celkem totéž a zdůrazňuji že v různých místnostech a na různých zesilovačích. Při pokusu dotáhnout je ke 30Hz se sice pásmo směrem dolů více nebo méně rozšíří, ale zvuk se stává nekonkrétní a rozpatlaný a jakoby basové pásmo přestalo být kompaktní celek a jednotlivé frekvence se od sebe rozběhly do všech stran (tady hraje jenom 35 a 80, támhle 50 o metr vedle 65Hz). A to i při příkonu, kdy se membrána sotva hýbe, čili o nějakém vyběhnutí z Xmax nemůže být řeč. Takto laděný subbas bych ještě bral pro reprodukci velmi úzkého pásma, řekněme 30-50Hz s ostrým dělením, nad nímž to vezme výš naladěný subbas nebo hlavní aparát. Pak ale odpovídající strmé a blízko sebe laděné filtry výsledný průběh tak dokurví, že to pro mě nemá smysl.

(upravil check 1. 2. 2008 15:30)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Ladění na Fs je nesmysl, vždyť každé repro má jiný Vas (Fc). Objem čistě podle Vas (Fc) se taky nedá určit, protože každé repro má jiné Qts - je potřeba různě velký objem, pro dosažení jednoho tvaru charakteristiky. Možá narážíš na to, že čím níž je Fs, tím je zdvih od BR větší (ale to je logické), rovná chára u profíků na hifi použití nejde vykouzlit, protože mají zkrátka moc nízké Qes. Já sem si vždycky dával cíl na nejméně 105dB@Xmax ve funkčním pásmu a ladění co nejníž to jde, brzo si to vyzkouším tak od 15Hz až k 35 laděné.
Jinak to co popisuješ je akustický problém místnosti ne repra a, když naladíš jinak, tak na tom nic nezměniš, takže si mi nicmoc nového neřekl. Musí se prostě najít to správné místečko...

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Pokud to dělá místnost (a tady mi přijde zvláštní že by se stejně choval nevytlumený sál 40x20m jako obydlená místnost 3x5m a jako pokoj 4x4m a jako kinosál), vysvětli mi proč při naladění o 10Hz výš to dělat přestane-kdyby ne, tak bych se asi neobtěžoval to psát, nejsem idiot. Navíc já nehoním rovnou cháru, to v normálních podmínkách nemá smysl.

Pořád vycházíš ze simulace, zvuk ale není jenom frekvenční a impulzní charakteristika ve WinISD. Pokud ti to tvoje ladění vyhovuje, nikdo ti nebrání to tak dělat. Ale byl bych opatrnější s těma rezolutníma výrokama který tu od tebe pravidelně zaznívají, to je všechno.

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

V každý místnosti se vytvořej maxima a minima. Zatlumit frekvence pod 100Hz se prakticky nedá (až na Helmholzovy rezonátory). I profesionální bezdozvukovky používají pod 60Hz korekční křivku.
Ladím níž, protože mi BR nebude výš dělat paseku. Na doma se nepotřebuju honit za 105dB a ladit 18" na 45Hz a výš. Díky ladění na 20Hz funguje repro o oktávu nahoře spíš jako uzavřenka a tak by to mělo parádně kopat.

Web

(upravil hot.shot 3. 2. 2008 18:32)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

check napsal:

Na doma se nepotřebuju honit za 105dB a ladit 18" na 45Hz a výš. Díky ladění na 20Hz funguje repro o oktávu nahoře spíš jako uzavřenka a tak by to mělo parádně kopat.

Nevim kdes zase vzal že se 18" ladí na 45Hz a výš. u 18" subů ladění je většinou mezi 35-42Hz. To jak popisuješ jak to bude hrát tak tím bych si nebyl tak jistý, při tom tvém ladění to sice bude pod 40Hz hrát víc ale nad 40Hz to bude stát za prd, Basy budou rozpatlaný - Karel to myslím už popsal dostatečně.

(upravil KarelXth 4. 2. 2008 9:34)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Taky jsem se divil, ale Hubert někde psal, že 18" koncertních subů s laděním na 40Hz a níž je minimum. Ale Checku, asi to nebude proto, že by výrobci byli blbí. Asi to bude mít nějaký smysl a Pmax to nebude-jak jsem psal už předtím. Navíc ani já bych si neladil domácí subbas třeba na 55Hz.
Popisovat mi vliv místnosti na nízkých kmitočtech opravdu není třeba. Nejde tu o obecné chování prostoru ale o to, že se při konvečním ladění chová celek místnost-repro mnohem líp. V té samé místnosti to najednou zní líp...

Navíc mi připadá, že oponuješ jenom proto abys oponoval a sám v tom máš trochu bordel,co říkáš? smile

check napsal:

Já sem si vždycky dával cíl na nejméně 105dB@Xmax ve funkčním pásmu a ladění co nejníž to jde, brzo si to vyzkouším tak od 15Hz až k 35 laděné.

check napsal:

Na doma se nepotřebuju honit za 105dB a ladit 18" na 45Hz a výš.

Nic ve zlým smile

(upravil hot.shot 4. 2. 2008 13:53)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Třeba takovej hornflex od RCF je laděný až na 60Hz, ten Megatoní je snad na 42Hz. Pokud jde o klasický bassreflexy tam myslím že to bude laděný kolem těch 40Hz. A třeba takovej SB1000zR od EAW je naladěný až na 34Hz...

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

62l... bassreflex

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

grawp: ???

(upravil grawp 5. 2. 2008 12:17)

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

kašli nato .. asi bez rozmyslu big_smile.. NERIEš

Web

Re: Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Oprava - honit se za hranici 110dB nad 40Hz a 105dB pod 40hz. Že to je s nízko laděným BR výš rozpatlané, mi přijde divné, to by potom čístá uzavřenka byla rozpatlaná taky. Asi se nejednalo o laboratorní test, všechno do puntíku stejné, jenom BR kratší/delší...
S hornflexem se běžte vycpat, snad bylo dost jasně řečeno, že na tom hornového nic není!

Web

Příspěvky [21 až 40 z 50]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Jaký vnější rozměr subwooferu je pro vás přijatelný?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£