Téma: Závitníky

Moje sbírka závitníků je v ubohém stavu, tak uvažuji o jejím doplnění. Máme tu nějakého strojaře, který by poradil, které jsou nejvhodnější do hliníkového masivu? Dají se koupit klasické - 3 kusy v sadě, strojní dlouhé nebo krátké, s lamačem třísky nebo bez, spirálové a kdovíjaké ještě. A nebo je to úplně jedno a záleží jen na rukou?

Re: Závitníky

Co jsem dřív prodával nářadí tak závitníky strojní jsou dle materiálu označeny barevným proužkem,barevný kovy žlutým,nerez zeleným atd.Na domácí použití vyhoví normální...vůbec bych tohle neřešil,jen to chce mazat a řezat po malejch kouskách a hned špony vytáčet a odfouknout.

Re: Závitníky

pouzvam trojici narex a vubec neresim material

presne tak trocha sikovnosti a je to

dobre predvrtat viz jednoduchej vzorec (M3x8=24) napr mas zavitnik M3 tak nasledovne pouzit vrtak prumeru 2,4mm

drzet kolmost pri vrtani i rezani

a hlavne mazat u hliniku (nasucho se zavity trhaj) obzvlast nakym jemnym olejem napr. pouz. vd40 (striknu si trochu toho voleje do vicka a namacim zavitniky)

nedotocit naraz zavitnik ale pomalu dopredu par zavitu a zpet pritom vycistit

Re: Závitníky

Na rukou samozřejmě záleží,ale ne nadarmo se také říká že vercajk dělá mistra big_smile Mě se na hliník,měď a různé slitiny nejlépe osvědčili spirálové právě pro dobrý odvod třísky a když jsou bez špičky jde ve slepém otvoru vyříznout závit až téměř na dno.Titanové pokovení a podobně je na domácí použití zbytečné,už takhle je cena vyšší než u obyčejných sadových.

(upravil dokken 19. 1. 2008 18:46)

Re: Závitníky

jo a na hlínu začínám rovnou 2kou..ještě jsem si vzpoměl že jsem prodával obzvlášt vychytaný kombi závitníky,do akkuvrtačky.Má to vrták vlastní závitník.Na jednu operaci to vyvrtáš,vyřízneš a ještě odjehlíš...libová záležitost,neznám nic lepšího.
http://media.wurth.sk/pdf/zavitniky_kombi_hss.pdf
Všem tohle doporučuju!!!

třeba tady:
http://www2.ploberger-cz.com/werkzeug/z … novan.html

Re: Závitníky

Hliník sa lepšie ako olejom, chladí liehom alebo petrolejom.

(upravil dokken 19. 1. 2008 20:15)

Re: Závitníky

no tak lihem asi těžko :-)musí to taky mazat..i když se Al maže už jaksi sám od sebe.Jinak bych to mazání na tech par zavitu zas tak moc neprožíval.

Re: Závitníky

Tak si to pokojne skús. Až potom povedz svoj názor.

Re: Závitníky

Říkám že používám kombi závitníky s WD40,viklavý vratidlo a líh a podobný experimenty přenechám jinejm,svý jsem poradil a řekl.

Re: Závitníky

Na hlinik je lieh uplne v pohode.

Re: Závitníky

dokken
OK, ja budem dalej pracovať viklavým vratidlom a experimentovať.

Re: Závitníky

ok mengele jen řež a pracuj,práce šlechtí

Re: Závitníky

Díky za tipy. Takže koukat po žlutých a spirálních.
Ty kombi závitníky vypadají nádherně, ale rvát to vrtačkou do desítky hliníku asi nebude to pravé.

(upravil dokken 20. 1. 2008 0:09)

Re: Závitníky

7tech
to se právě hluboce mýlíš...to je to nejpravější,normální závitníky...ty žlutý se dělaj jen strojní

Re: Závitníky

Normálne mám chuť niekedy nadávať ako sinclair.

7tech
Tie špirálové sú krehkejšie (skôr sa lámu) pri ručnej práci. Stačí naozaj malá výchylka od kolmosti, alebo "cuknutí" a zlomíš ho. Na hliník z obyčajných strojných viac vyrží od narexu priamy, nešpirálový (možno s ním za obchádzať hrubšie).
Ak chces naozaj profi riešenie, vyhľadaj závitník so žltým pásikom (napríklad vo Fabory, alebo Emuge Franken, Wurth a pod...). Tam už ale presne špecifikuj, či máš materiál s dlhou/krátkou šponou, či je to slepá diera / priechodzia. Ak ti to naozaj stojí za tie prachy (od 500 viac), doporučujem kúpiť TVÁRNIACI závitník.

Re: Závitníky

co tady vychyluješ mengele?
O tom lámání to je snad každýmu jasný,že spirálovej je v krutu křehčí...to si domyslí průměrně technicky inteligentní jedinec,že s tím nemá kvedlat,jak když dělá díru kolíkem do hlíny.Seventech si chce vyříznout pár závitů a ty mu tady zařizuješ manufakturu pomalu s CNCčkama a lisovací závitníkama.:mad:

Re: Závitníky

Používám také klasiku Narex/3ks, u 3. jsem ubrousil špičku na slepé díry v hliníku. Pro chlazení při vrtání se mi osvědčil terpentýnový olej, špony se tak nelepí na špičku vrtáku.

Re: Závitníky

Ještě k tý žlutý barvě - jedná se o povlak nitridu titanu (TiN), který však vždy nepřináší potřebný efekt, a to i v průmyslovém nasazení, při ručním řezání už vůbec. Dokonce v některých případech, pokud byl nanesen nevhodně, způsobuje na hřbetech břitů svou drsností vyšší tření a dochází k růstu kroutícího momentu při řezání a následnému ulomení. TiN je pouze jedna varianta z mnoha dalších povlaků. Tuším zrovna na hliník jsou výhodnější jiné, např. nitridy hliníku (jde o tmavě modře zabarvené odstíny). Jak už jsem uvedl, pro domácí a řemeslnické použití jsou povlaky téměř vždy zbytečné. A ještě jedna věc (týká se i vrtáků) - materiál. Narex dříve dělal i závitníky z obyčejné nízkolegované nástrojové oceli (měly označení N). Lepší jsou s označením HSS (rychlořezná ocel) a HSSE (rychlořezná ocel extra - více legůr). Zvláště u vrtáků je poznat rozdíl i v domácím použití. HSSE totiž snese vyšší teplotu a zachovává si tak řezivost i při špatném chlazení.  P O Z O R !!! Kupujte vercajk pouze u dobrých značkových prodejců! V posledních letech jsem viděl čínské podvrhy, kdy na vrtáku bylo napsáno HSS, při vrtání se okamžitě otupil a při broušení jsem podle jiskry zjistil, že se jedná nejspíš o recyklovanou surovinu z karvinských kanálových poklopů, poněvadž žlutí nakupují ocelový šrot po celým světě.

Re: Závitníky

Za těch pár let jsem v práci už taky nějaký závitníky vyzkoušel a i hodně jich zlámal.
Nejsem strojař, ale při výrobě rozvaděčů se děr nařežu dost, hlavně těch menších. No a přitom se ledacos i ufušuje.
Strojní kroucený jsou dobrý do průchozích děr, do slepých kde může narazit dno se mnohem snáze ulomí. Srojní rovný jsou už mnohem lepší protože víc vydrží. A když se dobře mažou tak vydrží hodně dlouho. Ale v hliníku který má snahu se mazat se občas zasekne a je potřeba jej otáčením dopředu dozadu uvolnit a při tom se občas taky zláme. Takže nakonec na slepé díry do hliníku používám jen sadové. Ty tím že řežou jen malou šponu nejsou tak namáhány a je nejmenší riziko jejich ulomení. Hliník mažu buď petrolejem, nebo pokud není tak lihem.
Takže nakonec mám několik sad závitníků v rozměrech 2-6mm, většinou narex HSSE nebo HSS. Do slepých děr jedině sadový, do neželezných kovů a plastů stojní kroucený a do železa strojní rovný. Od 8 výš mám už jen strojní rovnej, ten už je dost silnej aby i v slepý díře vydržel.

Re: Závitníky

jen dodatek
strojní kroucený,čili se spirálovou drážkou jsou naopak určený pouze do slepých děr,drážka pomáhá vytahovat špony nahoru,s rovnou drážkou by se špony hromadily na místě až by došlo k nejhoršímu...