Re: Sub k širokopásmu

2komar - a nebo neco jako fotbalovy mic - konstrukci koule s petiuhelniky a na kazdem z nich reprak. Hustohusty.

Re: Sub k širokopásmu

Co úzkou vysokou bednu a basák z boku ?

(upravil MaBat 8. 1. 2008 16:30)

Re: Sub k širokopásmu

To by vypadalo spíš jak nepovedená pračka, než jak reprobedna smile

To ne, pokud jeden velkej reprák, tak do klasický bedny. Do úzkýho sloupu chci něco takovýhleho.

Chápu, že spoustě z vás je proti srsti vymyslet tvar bedny a na něj pasovat zbytek. Prostě to tak berte, no, výchozí designová podmínka.

Re: Sub k širokopásmu

Trosku OT:
To se mi libi, jak se ty samospasne jednopasma doplnuji subwoofery a supertweetery.

Jinak pokud bys tam daval 188, tak pouzij 07-4. maji lepsi parametry. Ale hafo 5" s pridanou hmotnosti by to mohlo zvladnout, za experiment by to stalo, koupit treba 8 nejakych potvor s penovym zavesem a velkou xmax z tipy a trochu tomu pridat na membranu. Kdyz jich bude vic, citlivost se dozene a mohlo by to pri poslechove hlasitosti (pokud nemame diskochoutky) jit i pekne dolu. Ale tip na repro nemam. TVM se na to nehodi. Neco na zpusob tech chrchlaku, co jsou v subech Genius HT.

Re: Sub k širokopásmu

Michal
jj, ten sub je super, zaujimave riesenie.

MaBat
doprostred medzie repra je to najlepsie riesie, tak sa maju optimalne robit DK. V rohu len dosiahnes vacsie tlaky basov, ale aj to je zavisle od meistnosti. Stane sa v strede nebude hrat nic.
V tvojom pripade asi bude este lepsie dat pod kazdu bednu jeden sub, napr ako podstavec.

(upravil mekky 8. 1. 2008 16:57)

Re: Sub k širokopásmu

Michal: Genius hraje hluboko, protože je to tak laděný bandpass, ne proto, že by ten 5" byl nějaký speciální.

Taky mi příjde na hlavu postavená myšlenka fullrange se subwooferem a supertweeterem :DD To se pak dá srovnávat s 3p s mizernou výhybkou, zvlášť pokud v subwooferu jsou ARN130 smile

-3db na 40Hz od ARN130 fakt nemůžeš čekat, tam můžeš -3dB čekat tak na 90 Hz, řekl bych. I kdyby jich bylo pod sebou dvacet.

Re: Sub k širokopásmu

Akorát že ty chrchláky  s pěnovými závěsy se celkem rychle rozpadnou.

Web

(upravil MaBat 8. 1. 2008 17:12)

Re: Sub k širokopásmu

Vyhnu se konfrontacni rovine a napisu jen, ze vzdycky je neco za neco a kazdy to ma rad jinak.
To deleni 80Hz jsem maznul od oka, treba to bude 60, nevim, ta ozvucnice jde dolu dost. Na velkou cast moji muziky a poslech do pozdnich vecernich hodin je to tak akorat, abych nemel blbej pocit, ze nekoho rusim.
Jen na vetsi orchestralni kusy je potreba tomu trochu pomoc, to je cely. Je to jen 4,5". Veci, ktery ten Fostex umi dobre, jsou holt vykoupeny jinde, ale o tom se dohadovat vazne nechci.

KomarD-Jeay: prosim, uz mi dal nerad smile

Uz se to zas dostava nekam, kde mi popravde dochazi motivace nejak reagovat.

(upravil luikas 8. 1. 2008 18:23)

Re: Sub k širokopásmu

tak jelikoz ty fullrange nejsou ten typ repro, ktery rozbijej okna a trhaj usni bubinky, myslim, ze postacej 2-3 osmiohmovy 6" paralelne, SPV to podle me utahne... no a ten fostex si zaslouzi neco lepsiho, nez TVM... vzal bych neco se silnejsim motorem a lehci membranou a ani bych nehledal subovy specialy, tady hlasitosti vystaci vetsina stredobasu a slusnej 6" 40Hz zvladne... klidne sem hodim i par konkretnich navrhu, jestli chces...

Re: Sub k širokopásmu

Jasně, jestli se ti chce, proč by ne.

Plocha membrán původního řešení bude srovnatelná s 12", tj. výchylka bude malá (netvrdím, že se ty plochy dají jednoduše sečíst, ale pro to pásmo do 80Hz v zásadě ano), proto bych čekal, že vyhoví i řekněme nižší kvalitativní třída. To je zčásti ta motivace, která mě k tomu vedla, ale možná to podceňuju. Jestliže se ale tomu Fostexu odlehčí na basech, není důvod, proč by nemohl zahrát i nahlas, tj. plochu těch basáků bych nechal větší.

Re: Sub k širokopásmu

Porad vaham.
Jestli navrhovat dal silenosti s vice repry, nebo to rovnou zavrhnout. Fakt bych asi i sel cestou vysoke bedny na vysokych hrotech a na dne nejaky longthrow 8".

Re: Sub k širokopásmu

no tak z levnejch repro se uplne nabizej treba Daytony, nevim, kolik do toho ses ochotnej vrazit. snad uz brzo se dockam RS180, tak ti pak poreferuju, jak by se hodily... jeste levnejsi sou DA175, ale ty bych na tohle pouziti asi nebral... hodne levnej a celkem zajimave se tvarici je pak napr. 6-1/2" alesis. u nas dostupny tak akorat Monacory, tam by se mozna neco naslo... ale jinak souhlasim s ostatnima, ze to asi nebude ta idealni cesta k supr zvuku...

(upravil Jarous 9. 1. 2008 9:00)

Re: Sub k širokopásmu

Já bych k tomu širokopásmu koncepčně volil něco úplně jiného a netradičního, protože si to tyhle konstrukce zaslouží, například pěkný a citlivý profi 15"-18" s nízkým Fs a Qts kolem 0,7 v otevřený ozvučnici. Nebo si můžeš vzít hezký příklad z takové netradiční konstrukce na hornstudiu http://www.hornstudio.cz/bass/bass.htm systém KHorn, nebo se podívej tady, jak má 15" v open baffle na podporu spodku umístěný v knihovně http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PROJE … %2012.html Momentálně 15" v open baffle doma provozuji a nemohu se toho zvuku nabažit.

Re: Sub k širokopásmu

Mas asi pravdu, Jarousi. Jeste o tom popremyslim...

Re: Sub k širokopásmu

Taky jsem se divil, ze jsi o necem takovym neuvazoval od zacatku, kdyz uz sirokac.

(upravil MaBat 9. 1. 2008 11:35)

Re: Sub k širokopásmu

Protoze to vzhledove absolutne nezapada. Navic o otevrenych ozvucniich skoro nic nevim a byl by to krok do neznama.
Porad vaham, chci se od zacatku vyhnout jedny velky plachte. Je s tim problem, kam to dat...

Jeste mam v zaloze starou dobrou TL s Peerless 831858...

Re: Sub k širokopásmu

Mám jednu takovou otevřenou ozvučnici doma, není problém si to u mne poslechnout, pokud budeš chtít...

Re: Sub k širokopásmu

Jarouš: To mě zajímá - buď konkrétnější - velikost, použitý reproduktor ...

(upravil Jarous 9. 1. 2008 13:48)

Re: Sub k širokopásmu

Je to modifikovaná tahle záležitost http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege … index.html osazení reproduktory stejný jako u Visatonu, chci to poslat Antoniovi do projektů, ale pořád nemám čas to pořádně nafotit a sepsat. Nemám ještě dotaženo do úplného konce, ladím nějaké design záležitosti a upravuji osazení výhybky, ale už konečně od nového roku hraji, tak že případný poslech u mne doma není problém smile

Re: Sub k širokopásmu

Je to hezky, ale jak daleko to musi byt od zadni steny, aby to za neco stalo? Numuzu si bohuzel dovolit postavit to doprostred obyvaku...

Tak to vypada na vetsi poslechvou seanci v Nupakach smile