Téma: 4p- spis pro inspiraci :)

ve volny chvili se mi do mysli vkradla takova koncepce 4p, tak se o ni s vami chci podelit. nejlepsi asi bude obrazek. Menice jsou vybrany tak, aby ve svoji cenovy hladine hrali co nejlip, ale o tom pozdeji.
http://img515.imageshack.us/my.php?image=4pbk2.jpg vsechno je vymysleny tak, ze lze bedny kdykoliv predelat celkem snadno na aktivy. zrovnatak by se tim meli poresit difrakce.

tak a ted ty menice-
na basech je M12. paradni subwooferovy repro, co si necha libit i vyssi delicku a ma solidni citlivost. jako bonus zahraje hodne odspoda i v maly bedne a ma symetrickej motor. Obri zaves urcite nebude vnaset do reprodukce zbytecny zkresleni ani pri vyssich hlasitostech. Vic v odkaze.
http://www.swanspeaker.com/product/htm/view.asp?id=84

na stredobasech je profik od BC, kterej me zaujal paradnim zpracovanim, az neuveritelne linearnim motorem a v oblasti, kde bude hrat skutecne prikladnym zkreslenim. no a pak ma solidni citlivost. posudte sami, tady sou nejaky mereni:
http://s139.photobucket.com/albums/q288 … %206NDL38/

na stredech a vejskach by slo urcite pouzit i duo pasku Neo3 a8, ale nakonec bych dal uz kvuli cene asi prednost kaoltam. na stredovejskach bych pouzil Dayton RS52 pro jeho nizkou cenu a paradni technicky parametry (podle mereni neni o moc horsi nez napr. C44 od Accutonu), dalsi mereni najdete taky na Zaphaudiu

no a nejvyssi oktavy by mel s prehledem zvladnout 22TAF/G, kterej si v pasmu nad 3,5kHz podle Zaphovych mereni nezada s temi nejlepsimi vyskaci.

Tak, co si o tom myslite? vypada to pouzitelne?

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Asi bych vedel o lepsim zpusobu jak utratit 22k...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

tak pokud to myslis obecne, tak asi jo smile ale zas na 4p to zas tak moc neni... pouzit na stredobasech o trochu horsi 6G40, dalo by se dostat pod dvacet...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Takový každá ves jinej pes. Zdá se mi to nějáký divný. Hlavně teda ten tvar bedny.

Web

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

moje predstava 4-pasma je visatoni compact:
http://www.visaton.de/de/bauvorschlaege … index.html
- sada na par v audium.sk za 23 tisic ...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

prave naopak, ty menice k sobe IMHO paradne pasujou a doplnujou se. to je jedna z nejvetsich vyhod diy, ze muzes vybirat menice temer jakykoliv znacky tak, jak se k sobe hodej a ne podle toho, s kym mas co nasmlouvanyho... ozvucnice je dost podrizena tomu, ze ty bedny nesmej vycnivat vic nez cca 40 cm od zdi a vejskac byl ve vejsce usi, kdyz sou na cca 45cm vysokejch skrinkach... no a tohle je nejlepsi zpusob, jak zaridit, aby stredy a vejsky byly nasmerovany na posluchace a bedna mela dostatecnej objem, aby uzivila 12"

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Když už Atlasy tak v plné palbě
http://www.visaton.biz/czech/clanky/clanek_550.htm

(upravil luikas 2. 1. 2008 21:52)

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

neblaznete smile a ted neco, co zahreje v +-40l od 40Hz pri 105dB/m, kdyz pocitam s tepelnou kompresi a bafflestepem (tak 6-8dB)
tak po rozpravce s checkem bych nejspis presunul basak na stranu, uz proto, ze by to lip vypadalo... no a pak jedna hozena rukavice- jakej ma vliv ramecek s pruzvucnou tkaninou pred repro vliv na zvuk, konkretne pak na fazi?

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

thales: to uz je prehnane, to ne, ty kompakty jsou rekneme komornejsi a pritom jiste taky velmi dobre

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

proč ne rovnou tohle smile
http://www.vonschweikert.com/vr11/vr11_LG.jpg

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

ja ti par tisic usetrim a mozes sa do toho pustit hned... smile
beyma 12b100r + BC 6NDL38 + de10 - 18sound xt120 horn...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

nic ve zlym, ale- 12B100R je pekna sracka, no a horna na vejskach... to fakt do maly mistnosti nebude nic moc...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Luikas:
Dobře napíšu co si myslím i když tě to asi moc nepotěší,ale neber to jako rejpání ale spíš na zamyšlení esli nechceš třeba v  tom projektu něco změnit budu tedy kritičtější a třeba se ti něco z toho bude hodit:

1. Pokud nemáš měření = neuděláš pořádnou vyhýbku, tak na 4p raději zapomeň,není to už prdel sladit tak, aby to za něco stálo a vylámali si nad tím zuby jiní kofři, raději si postav pořádně nějaký dobře odladěný a hezky udělaný 3p a myslím že tě to posune dostatečně dál pokud vybereš dobrý měniče a ukecáš Pistoleho nebo Boramyra aby ti s tím píchli na měření (věřím že ano pokud bys použil měniče který by je zajímaly).

2. Ten profík v kombinaci s kovovou M12 a Daytonem+seas/alternativně Páskama je imho kravina... budeš mu muset zatlouct citlivost, čímž defakto příjdeš o jeho jedinnou výhodu oproti slušnejm Hifíkům. Ale když už míříš takhle vysoko a řešíš tak moc zkreslení u měničů, tak použij místo něj třeba něco od SS nebo Ushera (pokud trváš na papírákovi)... na středovej kaloťák se vybodni (slyšel jsem jen jedny bedny co s níma hrály dobře a neměly pachuť témbru kelímkovýho zabarvení, kerý bylo slyšet víceméně vždy) dej tam NEO8 + NEO3 a nebudeš rozhodně litovat.

3. Rámeček má vliv na vejškách a vyšších středech, u vejšek dělá difrakci a u středů mění vyzařovací úhly a zvlní cháru, podle toho jak je udělanej, co se tejče vejšek a jejich útlumu tak v tom s dobrou tkaninou problém neni -1 dB na 20k neuslyšíš ani náhodou.... pořád jsou to ale zanedbatelný drobnosti proti správně/blbě navržený bedně a vyhýbce.

4. Nic ve zlým ale máš dar vymejšlet šílený monstra, projekt se mi osobně zdá opět trošku moc ulítlej jestli je důvod originalita nebo se ti to tak líbí netuším (viz ten nákres: jakej by to mělo smysl? a jaký výhody proti standartnímu běžnýmu řešení?)... tenhle bod mě napadl když jsem se koukl na tvůj minulej projekt s těma šílenejma mřížema před basákem (tuším že to byl nějakej beyma projekt).

5. Myšleno je to v dobrým,pokud se ti to zdá jako kraviny tak jako bych nic nenapsal smile

Není co dodávat...

(upravil luikas 3. 1. 2008 11:59)

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

vpoho, sem rad ze se tu objevila trocha konstruktivni kritiky smile
tak,
1. mereni beru jako samozrejmost, bez toho nema smysl se do cehokoli takovyho poustet, predpokladam, ze bych pouzil ten od Chucka. Doufam, ze nekoho ukecasm i na mereni kvuli odladeni toho 2p smile je mi jasny, ze bez toho se proste dal nedostanu. u toho mrizovyho jak rikas sem mel z prdele kliku, ze sem to jakz takz chytil, i kdyz navazani basaku na stredy neni nejspis uplne tip top.

2. no on ma jen neco malo pres 91dB/W/m, takze ve vysledku by jeho citlivost byla vyuzita naplno. cela bedna by mela cca 88dB/2.83V/m. no a pak ma oproti SS a podobnym dalsi vyhody- vejde se do prtavy uzavreny bedynky, solidni zatizitelnost no a pak to zkresleni(i kdyz ma docela vysoko 5.harmonickou), proto se mi zalibil smile no a pak, uz nevim kde, merili linearitu mag pole a zavesu a za ty vysledky by se nemuselo stydet sebehighendovejsi repro. Ushery a SS sou uz dost drahy... (i kdyz ty Ushery jeste nejsou tak tragicky) a malo citlivy, takze by se museli pouzit dva... leda neco ve stylu 3p dva 7" a pasky... hliniky sou citlivosti jeste horsi, i kdyz mivaj fajnovejsi zkresleni. se stredovou kaoltou nemam zkusenost, takze sem si ji chtel vyzkouset, jinak se mi vic libej ty pasky, jen mam trochu obavy o to kde na ne sehnat dustojnou prirubu...

4. tak kdybych moh mit sloupy, bylo by po problemech. tohle je kompromis vychazejici ze situace...

no a na zaver jen takovou poznamecku- ono to totiz neni vubec aktualni, porad mam ty 3p s "mrizema" a dokud je nekdo za rozumnou cenu nekoupi, nemam duvod se jich zbavovat smile je to spis takovej vyplod fantazie, kterej se stejne ani do praxe nedostane... no a pak ty menice povazuju za to nej co se da za tu cenu sehnat pro takovyhle pouziti...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Luikas:
Tak jsem rád že to bereš oki... hele ale bacha na to, u vícepásem potřebuješ dostat citlivost těch "vnitřních repráků" středobas a středovejškáč v případě 4p tak o dva tři dB níž než u krajních pásem (basák a vejškáč) takže s tou citlivostí je to ošidný,je imho lepší použít méně citlivý než citlivější a pak je děličema nebo vyhýbkou zkoušet srazit dolů. Proč to tak je je jasný nikdy asi neuděláš ultrastrmý vyhýbky a ta citlivost pokud to dobře sfázuješ se sčítá takže pro jednoduchost třeba u 3p se ti sečte basák a vejškáč a střeďák kdybys ho nechal na stejných SPL jako oba krejní by ti na středech ve výsledku vzniklo nepěkný převýšení... je to daný samozřejmě i tím v jak širokým pásmu necháš středy hrát... takže pokud budeš mět třeba basák o E=90dB po odečtech všech věcí jako bafflestep tak středobas nad ním by stačil tak kolem 87-90dB max.. to samý platí i o vejškostředu,ale tam pokud použiješ pásek (neo8 např) to tolik neva páč pásky maj čistě rezistivní impedanci.

Není co dodávat...

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

jj, to je jasny, ale ono to neni jen tak dosahnout dole solidni citlivosti, kdyz chces jit alespon od 40Hz a ses dost omezenej objemem... myslis, ze by ty pasky sly navazat s 10"? nebo to uz je moc? ber klidne 24dB/oct. pak by totiz slo udelat relativne maly 3p co pojedou od 60 rovne a pod ne dat sub... mozna by stacil i 8", ale zas by to byl moc kompromis dole, moc suby nemusim... s tou 10 by slo klidne neco pres 90dB/W/m a zustat dole na 8 ohmech...

(upravil 7tech 3. 1. 2008 15:46)

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Také přes rok skladuji osazení na čtyřpásma. Cílem nebude žádný highend, ale solidní konstrukce s důrazem na (ne-)směrovost za lidovou cenu. Osazení bude G20SC, G50FFL, 6G40Nd a pravděpodobně KappaPro15LF2, děličky cca 250/1k/4kHz aktivně 48dB/oct. G20SC a G50FFL vyhrály jednoznačně díky směrovým vlastnostem. I když jsou vůči středovým kalotám výhrady, žádný reprák s kuželovou membránou nezahraje tak vysoko a s takovou citlivostí, aniž by výrazně nesměroval. (Pásky zůstaly díky ceně mimo hru.) Beyma zvítězila díky vysoké citlivosti, silnému motoru, rovné charakteristice a slušnému zkreslení. Emi, přestože největší lidovka, mě zaujala krásným poměrem Bl/Mms (mimochodem stejným jako PD1550), i když tady ještě není rozhodnuto. Třeba 15SWS800 zahraje o dost níž, ale na tak těžkou membránu má slabý magnet. PD1550 zase zaručuje nízké zkreslení, ale nezahraje ani tak nízko, jako Emi, navíc stojí dvojnásobek.
Tak a máte do čeho šít! lol

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Tak tohle osazení se mi teda líbí víc. Akorát na basy bych ti potom, až bys tento projekt měl hotovej, řekl že od 4p bych čekal hlubší. Ale chápu tě, nejspíš bereš profíka kvůli citlivosti..?

Web

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Přesně tak. Profíci jsou tam kvůli citlivosti. Prostě hodně muziky za málo peněz. Chci vystačit s 50W/pásmo. Alespoň mám výhodu v tom, že se mě netýká bafflestep. Repráky budou lícovat se stěnou.

(upravil check 3. 1. 2008 16:21)

Re: 4p- spis pro inspiraci :)

Bl sám o sobě je nic neříkající parametr. Musí se uvažovat spolu s Re, přesněji Re/Bl^2. BCčka mají silný magnet a pořád sou lidová např mnou tlačená PS76ková řada. PS100 nebo jiná řada asi vyjde dole rovněji, ale tím pozitiva končí. Když to potlačíš aktivně, cháru si vyřešíš jedním operákem. Umístění v té obytné stěně, pokud se dobře pamatuju, a ještě u zdi je dost na prt, ale jinak to asi nejde.
Zauvažoval bych nad tim, jestli by nebylo lepší řešit středovejšky pasivně.

Web