Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Autohifi » Kvalitní ozvučení

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 51]

(upravil Thales 15. 4. 2007 10:03)

Téma: Kvalitní ozvučení

Posílám kamarádův problém. Napíšu jen takový úvod a pak už jeho vlastní slova. Je to člověk který zcela jistě neposlouchá extrémní hlasitosti ani neposlouchá duisco, tucárny a podobně. jde tu zejména a především o kvalitu v ještě dosažitelných cenových relacích. Záměrně neuvádím jakých protože nejdřív je třeba mít přehled a teprve potom vybírat a zkoumat jestli na to finance budou nebo ne.

Subject: Ozvuceni Citroenu XM Y4

Konecne chvile casu a nalada k sepsani mych predstav o ozvuceni oplechovaneho povozu. Zacnu shrnutim.

Cilem je ozvucit limuzinu vyssi stredni tridy, Citroen XM Berline (karosarske provedeni liftback). Tento model se vyrabel v letech 1989 az 2000 ve dvou fazich. Produkce pokracovala az do roku 2002, kdy se vyrabely zakazkove specialy pro francouzkou vladu. Odhlucneni interieru je na velice dobre urovni, a napriklad pri rychlostech kolem 90-100 kph se zvuk motoru ztraci a dava o sobe vedet jen svistotem turbodmychadla, pri pozadavku na vykon. Prevazuje neprilis vyrazny aerodynamicky hluk, ktery se zvysujici rychlosti roste (jak jinak).

- Co mam
Stavajici ozvuceni. S tim budu rychle hotov. Je v zalostnem stavu. Patrne jeste originalni reproduktory jsou uz v kremikovem nebi. Papirove membrany jsou na tom prachbidne. Papir je potrhany u horniho zavesu. Stejne jsem s nimi ani nikdy nepocital. Radio neni, v ramci udrzeni socialniho smiru ho sebrali potrebni uz predchozimu majiteli i s autem (mor na ne). Kabelaz? Kdo vi, nejsem zrovna prakticky typ, tak jsem do toho nelezl.

- Co chci
Umisteni reproduktoru. Vepredu jsou umisteny vyskove reproduktory v kokpitu nad vydechy klimatizace u dveri a stredobasove reproduktory (165 mm) dole ve dverich - priblizne na urovni kotniku. Vzadu jsou reproduktory (130 mm) umisteny za sedadly - za mistem uchytu bezpecnostnich pasu, u oken za dvermi. Ty vyzaruji smerem vzhuru a jsou kryty mrizkou.

Uvazoval jsem, ze bych je nahradil reproduktory Hertz ESK 165S a Hertz HCX 130.3 (linky níže). Stav a vhodnost kabelaze bude nutno posoudit pri demontazi. Rad bych zatlumil i predni dvere a vytvoril ozvucnici pri zachovani funkce dveri - moznost stahovani oken a zachovani vodnich odtokovych kanalku.

Na umisteni radia neni nic zajimaveho. Pripojuje se standardnim ISO konektorem a pres redukci k volantu. Z autoradii se mi zamlouvaji nasledujici typy, ktere maji i dobre reference a navic nevypadaji jako by byly urceny pro diskofily a kolotočáře. - Pioneer DEH-P88RS (SmartMedia), Pioneer DEH-P55BT (SmartMedia), Pioneer DEH-P6800MP (SmartMedia), Pioneer DEH-P5800MP (SmartMedia), Pioneer DEH-P5900MP (SmartMedia), Pioneer DEH-P7700MP (SmartMedia) a Pioneer DEH-P6700MP (Compact Flash). Nektere zdroje uvadi, ze podporuji pametove karty (uvedeny v zavorkach). To by bylo moc fajn. Vi nekdo vic? SmartMedia se mi ovsem zrovna moc nezamlouvaji. Na vyrobci netrvam. Radio musi podporovat CD-R/RW, MPEG-1 Layer 3. Pred USB flash diskem dam prednost rozumne (sic!) pametove karte.

Popojedem. Subwoofer (Supvolfer). Ne, nechci znicit ulozny prostor kufru, ktery jsem uz nejednou ocenil.

Co tam mame dale. Zesilovac. Alespon prozatim si ho odpustim. Zatim ani nevim, kam bych ho dal. Sedadla ridice i spolujezdce maji el. ovladani (sedadlo ridice i vyskove) a vedou z nich "draty v husim krku". Na (vy)reseni tohoto problemu nutno vuz videt. Opet bych nerad vyrazne omezoval nakladovy prostor.

Na vyzkumu a instalaci nekterych prvku (dvere, kabelaz, zesilovac) bych rad s nekym spolupracoval.

Rad poslucham jazz, klasickou hudbu, chanson a dalsi podobne zanry. Hrat se bude "cokoliv", to podle nalady, vytizeni a posadky. "Supvolfer friendly" zanry se nebudou prakticky vubec hrat.

Na zaver odkazy na dokumentaci a obrazky:

Hertz ESK 165S
  http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_esk165s.pdf

Hertz HCX 130.3
  http://www.hertzaudiovideo.com/Doc/pdf_hcx130.pdf

Vyskove reproduktory - nad vydechy klimatizace vedle dveri
(levy je videt ve venci volantu nad packou smerovek a svetel)
  http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/1727398_2.jpg

Zadni reproduktory - za hornim uchytem bezp. pasu, vedle okna
(lepsi fotografii nemam)
  http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/1727398_10.jpg

Celkovy pohled
  http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/1727398_0.jpg
  http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/1727398_8.jpg

Kufr
  http://www.bxclub.cz/graphics/dynamic/1727398_6.jpg

S pozdravem a diky za vase nazory a pripadnou pomoc - spolupraci
Louis de Bussy

Re: Kvalitní ozvučení

Otec to koupil v bazaru v kombíku. Super svezení dokud se nepodělalo hydropneumatické pérování. Hlavně když se mi za jízdy zasekl spínač el. posouvání sedačky a já najednou nedosáhl na pedály. S tím ozvučením tak pokud si dobře pamatuji, tak tomu dost rezonovalo zadní plato. Měli jsme ten starší model palubní desky a k reproduktorům se snad ani nedalo bez rozmontování půl auta normálně dostat. Originál rádio bylo také velmi nekvalitní. Dost různě šumělo a tuner měl malou citlivost.

Re: Kvalitní ozvučení

Doporučuju použít předek a zadek ze stejné řady, když už. Je dost možné, že vzhledem k vyšším nárokům a odporu k bumcink bude nutný tunning výhybek. Minimálně odpor před výškový filtr a osobně bych teda totálně vyhodil tu cívku na basu, nebo spíš zkoušel vyšší hodnoty indukce.

Na muziku o které mluvíš... nevím, jestli je to nejlepší volba. Ale osobně nevím, co jiného bych navrhnul. sad

Re: Kvalitní ozvučení

Focalům bych se vyhnul. Osobně se mi nelíbil zvuk ani jediné instalace na nich, přestože focaly v home hifi mám rád. Focaly do auta jsou - na to co umí - IMHO strašně předražené.
Vyšší řady DLS, Morel, nebo pokud tomu rozumíš, jít mimo autohifi úplně. TAky pokud jsou peníze, tak Lotus.

Re: Kvalitní ozvučení

V krámu nic nenaposloucháš. V panelu to bude znít vždycky jinak, než potom v autě. Ale je to lepší, než úplně slepý výběr, to ano. Lotusí Výšky nbych s klidem vyměnil za 27TFFNC/G a co se středobasů týče, výběr je u SEASu obří. JEstli bys dokázal dostat dozadu P14 coax (je kvůli stínění dost hluboký - neo upravit neo sehnat nestíněný) dostal by ses IMHO VELMI vysoko za zlomek ceny Focalů a podobných autohifi leštěnek. A že Focal se leskne až oči přecházejí. smile

(upravil Thales 15. 4. 2007 19:19)

Re: Kvalitní ozvučení

Tak se zase ozývám. Podotýkám opět že to je problém kamaráda, nicméně jsme spolu o tom dost mluvili a znám jeho možnosti. Aniž bych to myslel nijak špatně tak je to člověk který má rád poctivé věci, nicméně není v jeho možnostech ani schopnostech je sám nějak realizovat a to včetně tohoto. K těm Hertzům se dostal přes reference, ne že by si je vybral zcela sám. Potřeboval by někoho kdo mu vymyslí řešení a nainstaluje mu to tam nebo mu s tím alespoň z větší části pomůže (spíš to první) a on to zaplatí. Nebo alespoň se dohodnout co přesně tam nacpat a nechat někoho jiného aby to tam namontoval. Takže pokud by se toho chtěl někdo ujmout tak by to bylo skvělé. Nebo tip na někoho kdo to udělá opravdu dobře, ideálně po trase Kolín - Praha + nějaký rozumný dosah.

Re: Kvalitní ozvučení

Ked chces HERTZ doporucujem radsej radu HSK, mam a som spokojny.

Re: Kvalitní ozvučení

Hertz není podmínkou. S tím si přišel on sám. Cenově se mu ty co si našel také zamlouvají ale myslím si že pokud by se našlo řešení jehož kvalitativní řešení bude ekvivalentní rozdílu cenovému tak se bránit nebude. On tomu ale nerozumí (no - jak se to vezme, spíš nejsou zkušenosti) tak to těžko posoudí. Posoudit by to uměl leda poslechem ale kde se dají uceleně takové autorepra poslechnout třeba v nějaké ukázkové instalaci?

Re: Kvalitní ozvučení

Být kamarádem, juknu na www.autohificlub.cz Je tam spooousty chytrejch hlaviček na autoozvučení a spousty obchodníků, kteří najdou správný repro pro jakýkoli auto. Jinak bych zcela určitě zapřemejšlel o tom zesilovači. Menší kousky se spolehlivě vejdou do prostoru pod kaslík spolujezdce a má to i spoustu výhod v krátké kabeláži. S těma reproduktorama je to myslim OK. Hertz neni žádná extra třída, ale pro začátek určitě ozvučí dobře. Pro vyšší kvalitku bych volil Infinity, DLS, Morel, ale to je dost o ceně.

Re: Kvalitní ozvučení

Infinity? Tos sebral kde?

Re: Kvalitní ozvučení

Já zase nesouhlasim s prvnim souvětí. respektive souhlasim, ale s myšlenkou že obchodník dycky strašně ví jak si má namastit kapsu jako první, a pak teprv jaký tam dát repro.

Já si myslim že neni nad čim laborovat. Koupit deltu, a udělat. V 50 litrech utčitě půjde jí dobře rozehrát, i když to třeba bude stát víc úsilí.

OT: nedávno sem na autohifi četl nějaký tabulky a doporučení správnejch průřezů kabelů a nestačil sem čumět. Neni u nich problém na satelity z rádia fláknout víc jak 4mm čtverečný a stát si na tom že míň je nebezpečný a špatně funkční...

Re: Kvalitní ozvučení

Crashpc: díky za příspěvek a první polovina je přesně to proč je tu tenhle thread. Chci radu od lidí kteří nemusí koukat jak si namastí kapsu. Nicméně si nedával pozor protože jinak bys věděl že žádný sub tam nebude.

Re: Kvalitní ozvučení

Thales: promin, nejak mi jeblo a uklikl sem se, nebo nevim, chtel sem psat do threadu s tou deltou :-] jinak chodim na autohifi a tam je to jeden odbornik pres druhyho. Nektery si snad sami myslej ze ty nekvalitni smejdy sou dost slusnej material jinak nevim.... Me se vzhledove po pobidnuti zalibila znacka DLS , a brzo s ni neco vymyslim tak pak poreferuju.

Re: Kvalitní ozvučení

Michal: Co máš proti Infinity? Slyšel sem jich už několik a hrajou moc pěkně. Jak komponentní, tak koax maj dobrej zvuk.
Crashpc: Je jasný, že občas prodejci myslej na svou kapsu, ale většinou je to tak, že jim řekneš, kolik hodláš investovat a oni ušijou to opravdu nejlepší. A hlavně tam nejsou jen prodejci, takže kdyby prodejce nabídnul něco, co by neodpovídalo poměru cena/výkon, tak se najde spoustu dalších, který je za to sjedou, nebo aspoň upozorní. Jinak souhlasim, že některé názory jsou tam opravdu přemrštěné.

Re: Kvalitní ozvučení

> junglist
Dneska jsem s ním nemluvil ale pokud vím má se to tento týden řešit tak snad to dopadne. Já jsem v tomhle fakt jen prostředník, montovat to tam nebudu. Rejpat se v elektronice a nějaké ty kabely jo ale jinak jsem mechanicky nešika a rejpat se v autě tak to už vůbec.

Re: Kvalitní ozvučení

Pokud poslouchas toto, tak bych se Hertzum vyhnul a rade ESK zrovna. Pokud si s tim ani nechces sam hrat, zkus se obratit na Lukase Krale z Prahy - http://www.extrem-audio.cz . Osobne posloucham nejcasteji jazz a na nej me presvedcily Morel Elate, ale to je mimo misu. Pokud by to melo jit jen na radio, tak P88R je velmi dobra volba, podareny model (skoda ale jet jen na interni zesik) + DLS C6, dozadu nic. Pripadne to casem doplnit o zesilovac, treba stare Audisony VR209, Genesis Q50 a pod, ktere sezenes okolo 3t. a  za ty penize se odmeni vytecnym zvukem. To bych doporucil zvazit.

Re: Kvalitní ozvučení

Cha, to je dobrý, nejdřív tu napíšete, že autohificlub je plnej obchodníků zlodějů, co si nejradši ze všeho nejdřív namastěj vlastní kapsu a pak mu doporučíte ty dva největší prodejce, kteří tam jsou. Zjevně tedy asi ne všichni jsou takový, jako píše Crashpc...
Junglist: repráček pod tvým nickem mi bručí v kufru v autě - zatím nejlepší woofer, co sem kdy měl smile)

Re: Kvalitní ozvučení

Jinak to ze nekdo navrhne reprak z autohifi shopu, na tom neni nic spatnyho. Kdyz ti ale rekne nekdo z toho shopu ze ti doporucuje [ten temer nejlevnejsi] spectron a ze je opravdu hodne kvalitni tak to je o necem jinym.... Prece v tom krame muzou mit i kvalitni veci ne :-]

Re: Kvalitní ozvučení

Lukáš k největším obchodníkům rozhodně nepatří, ale mezi výborné "montéry" určitě, odvádí dobrou práci. Což se o spoustě firem říct nedá.

Re: Kvalitní ozvučení

Ok ok Crashi, taky sem zažil, že některej obchodník doporučil spectrona, ale stává se to v případech, že tazatel chce použít repro typu Dexon nebo McFun apod... Pak je jasné, že dotyčnej prostě za woofer nedá ani deset tisíc, ani pět tisíc a dokonce ani tři tisíce. I ty dva tisíce za ten spectron jsou pro něj hodně, ale všichni se mu snažej říct, že se vyplatěj oproti zmíněnejm značkám. Všimni si, že v každym příspěvku, kterej je zaměřenej na dotaz "co použít?", tak všude se lidi ptaj, na jakej druh hudby a hlavně jakej má dotyčnej cenovej strop... No jo, jsem tam členem už pět let, tak je musim trochu hájit smile

Příspěvky [1 až 20 z 51]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Autohifi » Kvalitní ozvučení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£