Téma: Regulátor otáčok

Vlastním stolnú pokosovú pílu Makyta. Je to jednofázová píla, motor s uhlíkami, s parametrami 230 V, 1700W, 4 700 otáčok. Všetky kotúče mám na rezanie dreva, plastov... Na rezanie kovov potrebujem ísť na 1 700 otáčok. Viete mi poradiť nejaký regulátor ? Cena nehrá úlohu. Môže to byť len schéma, alebo hotový výrobok. Ďakujem.
Už neviem kde hľadať, ani v amare nič nie je.

Re: Regulátor otáčok

A vydrží to ta pila? Při poklesu otáček vzroste mechanické namáhání, to by tato dobrá značka mohla ustát, ale pozor na chlazení - průtok chladícího vzduchu se několikanásobně sníží = nebezpečí přehřátí a spálení.

Re: Regulátor otáčok

Čo sa týka chladenia , mám pripravený externý ventilátor 60x60. Takže plný výkon aj pri malých otáčkach. Rezací kotúč mám pre rezanie na sucho. Už len regulátor.....
Prblém z chladením bol aj na stľpovej vrtaččke Proma, ku ktorej som dal 3 fázový menič 1kW. Na motore som odsústružil časť hriadele z vrtuľou a dal motor do trubky o priemere 160 mm a externý ventilátor. Ide to bez chyby.

(upravil Pepa 27. 12. 2007 19:16)

Re: Regulátor otáčok

Takže to znáš, moje připomínka byla zbytečná. A nešla by koupit regulace jako ND k nějakému vercajku? Těch 1700W dosahují některé ruční stroje, poptej se v servisech. A co vysavače?

Re: Regulátor otáčok

Můžu vědět co je to za dělící kotouč na kov, který to zvládne při 1700/min bez chlazení?

Re: Regulátor otáčok

Nevím jak wiha, ale já např. řežu drobnější hliníkový věci SK kotouči s Pilany (speciální geometrie na lehké kovy).

Re: Regulátor otáčok

Klasicky zapojené triakové regulátory /používané i v levnějších vrtačkách/ jsou naprosto nevhodné, motor ztratí značnou část kroutícího momentu.
Mně se osvědčil ve spojení s asi 25let starou 700W vrtačkou BlackDecker /dodnes chodí, s původním sklíčidlem, provrtala půl zeměkoule.../ půlvlnný regulátor s tyristorem, který využívá protinapětí kotvy ke zpětné vazbě na otáčky. Na to, jak je to jednoduché, to funguje naprosto bezchybně, šlo s tím už před oněmi 25 lety šroubovat vruty a řezat průchozí závity. Vyšlo to v amáru někdy začátkem 80.let.

Web

Re: Regulátor otáčok

Také jsem si ho tenkrát ubastlil a po 15 letech ho někomu daroval. Tuším že regulace probíhala od 0 do 50%, na plný točky se přeplo přepínačem. Elektronice moc nerozumím, ale myslím, že tenkrát použitý tyristor byl na 1700W málo.

Re: Regulátor otáčok

Před týdnem jsem něco hledal a na podobný regulátor jsem v amáru narazil.Je to ale asi novějšího data, než to co udáva Sinclair.Myslím že to bylo výkonově asi tak do 1kW. Jestli nezapomenu,tak to schema večer někam hodím.

Re: Regulátor otáčok

Tyristor KT706 nebo KT708 má dovolených 15A, což je nějakých 3,5kW...

Web

Re: Regulátor otáčok

To o čem jsem psal je regulátor s U210B+BTA12-800 se snímáním proudu motorem.Je to v žlutém AR6/1998.

Re: Regulátor otáčok

To o čem jsem psal já, žádné snímání proudu motorem nepotřebuje a nepotřebuje ani švába. Hledejte od r. 1982 nahoru, je to zapojení, postavené na plošáku do poloviny lištové dvojkrabice 80x160 a poznáte to podle toho, že v regulaci je drátový potenciometr TP680 1k/0,5W. Pokusím se to najít a oskenovat.

Web

Re: Regulátor otáčok

Je to ono? http://img183.imageshack.us/img183/2284/uss63uj7.th.jpg

Re: Regulátor otáčok

Myslím, že se to jmenovalo "zpětnovazební regulátor pro vrtačku", ale  na 100 pro to neni. Už je to nějakej pátek, co jsem to stavěl. Mám dojem, že to bylo i na titulní straně toho amára, jedna půlka krabice regulátor, druhá půlka zásuvka pro vrtačku.

(upravil sinclair 1. 1. 2008 13:49)

Re: Regulátor otáčok

To z USS je hodně podobný. Ta tlumivka je hovadina, bude to s ní rušit ještě víc.

Web

(upravil Pepa 1. 1. 2008 14:18)

Re: Regulátor otáčok

Jo, z tohoto USS jsem to postavil a šlapalo to. S rušením má Sinclair pravdu, ale já jsem to neřešil, poněvadž bych to ani neuměl.

Re: Regulátor otáčok

Je tam potřeba tlumivka, která si nechá líbit sycení ss proudem a to dost vysokým. Feritová tyčka z feritové antény je přesycená natošup a pak tlumivka začne produkovat zpět do sítě tak širokospektrální rušení, že je to schopný rušit i kilometr daleko.

Web

Re: Regulátor otáčok

Ďakujem za aktívnu účasť na mojom probléme. To o Sinclairovom regulátore som už počul a aktívne pracujem na jeho hľadaní.