Téma: Pájení TDA

Zdravím všechny.
Potřebuju v autorádiu vyměnit koncák a mám strah abych ten nový nespálil. Kamarád mě pořád straší že se TDAčka špatně pájí a je na to potřeba jiná pájka než klasická trafopájka. Máte s tím někdo zkušenosti? Za rady budu moc vděčný.

Web

Re: Pájení TDA

Trafopáječka je v pohodě, na vytáhnutí toho švába si ale přichystej odsávačku a dej si pozor, ať neurveš pájecí plošky.

Re: Pájení TDA

Ja na vytiahnutie používam štipačky. Jednoducho vadný obvod vystrihnem a potom jednotlivé vývody vyspájkujem von. Nový kľudne trafopájkou.

Web

Re: Pájení TDA

Tohle slyším poprvý. Co vim já, tak vim, že většina polovodičových součástek je háklivá na přehřátí, což je logický, takže pokud člověk umí pájet, tak není co řešit.

Re: Pájení TDA

Snáď nemusím pripomínať, že najskôr IO priskrutkovať a až potom zaletovať.

Web

Re: Pájení TDA

Díky za rady. Vím že se nesmí moc dlouho pájet aby se nepřehřál, ale podle kamaráda by kolem pájky vzniklo elektromagnetický pole a to by ho zničilo. A další věc-ty TDAčka se musí nějak ,,zabíhat" nebo po zapájení normálně pofrčí?

Web

Re: Pájení TDA

Keď bude na chladiči primontovaný, tak vydrží všeličo. Elektromagnetické pole tomu nespraví nič. Zabiehať nemusíš. To si hde počul? To nieje motor...

Web

Re: Pájení TDA

O kamaráda se neboj, běžné elektromagnetické pole člověka jen tak nezničí.

Web

Re: Pájení TDA

O zabíhání jsem četl někde na www stránkách zabývajícími se stavbou zesilovačů s TDA. Bylo tam popisováno, jak se zesilovač musí připojit po určitou dobu na 1/2 napájecího napětí, poté na plné napětí ale při nezapojeném vstupu nebo tak nějak podobně. Kdybych si pamatoval kde to bylo tak bych poslal odkaz...

Web

Re: Pájení TDA

Pripája sa akurát tak na zdroj s obmedzením prúdu. To, aby sme zistili, či nieje v zapojení chyba alebo skrat. Obmedzíme prúd a väčšinou si šváby nechajú ľúbiť aj rôzne skraty... Potom ideme na plné napájacie napätie a plný výkon. Postup, ako sa oživuje koncový stupeň nájdeš v amáre.

Web

Re: Pájení TDA

Já mám na nohách TDA2040 celej zbytek zesilovače, krom zdroje a ochran samozřejmě, a taky to hraje (pájeno trafopájkou).

Web

Re: Pájení TDA

No nějak to asi drží ale přijde ti to v pořádku nechat viset DPS za nohy švába?

Re: Pájení TDA

Myslim, že tam DPS žádná nebude lol

Re: Pájení TDA

Tím spíš!

Re: Pájení TDA

To je háj-end né přece? To jsou pak prátké cesty, já bych to zatavil a udělal z toho akrylátovou kostku nebo tak něco. A nechal jen na boku IO aby se dal přidělat chladič a pak vstupy a výstupy big_smile

Re: Pájení TDA

Se nesměj , ale já jsem tu už viděl na vlastí oči , zasilovač  zalitý  v nějaké sračce . Používá to  ruská armáda  ve vojenské technice  BVP 1 . Pokoušel jsem se to tozdělat , šlo to mizerně  . Součástky  byly pájené  jen k  sobě  bez použití  DPS  .

Re: Pájení TDA

A sakra - to musel být mazec.

Re: Pájení TDA

vy si myslíte jací nejste inovátoři, ale většina už byla dávno vymyšlena. hlavně rusáci měli tyhle super prasečí nápady zavedený v praxi...

Re: Pájení TDA

Tak už víme kde se inspiroval Šroll lol