Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 33 z 33]

(upravil Bobeš1 12. 9. 2022 7:23)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

jardag69 napsal:

Uměl by někdo vysvětlit, jak to funguje, když má reproduktor citlivost 100dB/2.83V povolený příkon 100W a max výchylku +-0.5mm. Jaký akustický tlak dosáhne při těch 100W a jak to udělá s výchylkou 0.5mm? Není tam někde překlep?
https://aarv.fr/Audax-PR170M0/en

Asi to nebude na 117 Hz, a na několika kHz už na to s tak velkou membránou nepotřebuje velkou výchylku. A taky to musí být přes tu doporučenou výhybku.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti, vůbec jsem se ti nedivil, když jsi mi psal o výmaz, teď to chceš nechat. Ok.

jardag69 napsal:

Oki. Prosím o promazání.

Nemůžu mazat hodnotnější příspěvky, které autorovi daly nějakou práci. Proto bys základní dotazy měl směrovat do už existujícího podobného vlákna nebo vytvořit nové nebo kliknout na ««« na web/Teorie & Praxe, tam např. Reproduktory a reproduktorové soustavy trochu jinak

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Antonio,díky tobě a Mručíkovi se to někam hýbe. V každém vláknu je spousta balastu ale pokud je někdo schopen vést konstruktivní dialog,nevadí to.
On by asi nebyl zas takový problém si načíst data a zkušenosti s různými měniči a aplikovat to na moje požadavky, ale forma diskuze je zábavnější a přínosná i pro veřejnost. Nesmí ale to vlákno zůstat n mrtvém bodě.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Ok, tak když už balast, tak přidávám srovnání CF0617M vs HDS-P830874. Měřeno z 0,5 m v asi 30l uni bedně, SPL odpovídá 90 dB/1 m. U Peerlessu je zkreslení na 140 Hz způsobeno pochybným připevněním pouze dvěma šrouby. Celestion je skvělý a podobný Audaxu, jen je potřeba ho nedělit nízko.

https://i.postimg.cc/GtK90Z5f/cf0617m.png https://i.postimg.cc/Mpd00LZd/830874.png

(upravil Anti 12. 9. 2022 20:52)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

To je zajímavý balast. Otázkou je, nakolik je ucho citlivé, jestli rozliší 0,5 od 0,05. Některé určitě, ale to moje? big_smile
Na druhou stranu, na středech jsem docela citlivý, takže takové grafy budu brát jako směroplatné smile

Mručík Džungarský,
A co k tomu 6ND za výšku? smile

(upravil Mručík Džungarský 13. 9. 2022 0:05)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Pokud bys změnil názor a přístup (volbou něčeho jiného), tak za mě osobně patří 6nd430 střed mezi definitivní nafurťáky, podobně jako Revelator 15M, nebo podobné repráky. Jako netvrdím, že moje slovo je svaté, každý má svoje favority.. Myslím to v tom smyslu, že když se to nepokazí špatnou výhybkou, opravdu patří mezi špičku a hraje tak dobře, že pro normálního smrtelníka fakt není už důvod to kdy měnit, nebo zlepšovat. Spíš by měl člověk zapracovat na zdroji signálu, aparátu a kvalitě součástek ve výhybce, pokud je to pasiv. Má na svůj rozměr opravdu velkou cívku a enormní zatížení, takže v domácích podmínkách ho podle mě nejde normálně poškodit.
Nejbližší a mnou ověřený prodejce je zde, mám s nimi dobrou zkušenost:

https://www.1111.sk/18-sound-6nd430-8ohm.html

Výškáče.. Záleží na penězích... Dobrých výškáčů je naštěstí poměrově víc na výběr.. Za mě top klasické kaloty, které bych taky označil za nafurťáky pro normálního člověka jsou třeba:
SS Revelator D2904/710003 (drahé, ale kvalita zaručena, není na něm prakticky nic špatně, hraje skvěle, dobrá citlivost, špičková konzistence kusů)
Alternativně ten jejich drahý Ring Radiator, je směrovější - nicméně RR mají takový velmi hladký a jemný zvuk, podobně jako dobré pásky (eko-volba je Discovery R2604/833000. Není to totální top výška, ale poměr výkon/cena patří mezi nejlepší na trhu. A je dál, než tvůj Audax, to ano.
SS Classic D2904/980000 - Al kalota, velmi opomíjený kousek, má neskutečně čistý, jemný a neutrální zvuk, ani náznak nějakého kovu, jedna z nejlepších kovových kalot co znám - která vůbec nezní kovově, připomíná mi spíš berylliáky. Jediná menší nevýhoda je nižší citlivost.
SS Discovery D2608//913000 - špičková volba, když je rozpočet omezený - nesmírně povedená výška, solidně zpracovaná, srovnatelná s dražšími kusy. Troels je kombinuje velmi často s Revelatory atd. - a nemá s tím žádný problém.
SB Acoustics Satori TW29RN-B-8 Ring Radiator, nebo SB29BAC-C000-4 / Beryllium (to je opravdu špičkový berylliák za dobré peníze), dobře vypadá AMT novinka Satori AT60NC-4 / Kapton, U SB Acoustics se najde mnoho opravdu dobrých výšek, slyšel jsem jich ale jen pár kousků.
BlieSma T34A (Alu), T34B (Beryllium) - neslyšel jsem, ale úplně mi učarovaly, jsou krásné, měří skvěle, kdybych si vybíral top kalotu navždy, šel bych do tohoto (spíš do hliníku). Kocour je někde pochválil moc a věřím mu co řekne, i kdyby tvrdil, že hovno voní po konvalinkách.
Viawave GRT-145 - patří mezi úplně top krátké ribbony, měří opravdu dokonale, neslyšel jsem. Troels chválí velmi, použil to ve více aplikacích. Věřil bych tomu, že to bude na úrovni BlieSma, nebo tam někde, jen si úplně nevybavuji, kde si u tohohle může člověk dovolit děličku. Troels ho aplikoval např. na 3kHz s prvním řádem.. Tak by mohl být třeba na 2,5k s druhým řádem slušně použitelný.
Určitě jsem na tunu dalších zapomněl a jsou tu desítky povolanějších a zkušenějších orlů, než jsem já - ale dal jsem aspoň pár tipů.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Mručík Džungarský,
Díky moc za vyčerpávající info. V takové příspěvky jsem doufal. Není nad kvalitní reference. Když na to jdu z teoretické stránky, tak výškáč hraje většinu frekvenčního spektra a v té nejcitlivější části. Hledám něco s cenou kolem 3-5 tisíc co nevyžaduje složitou vexli a má příjemný nenásilný projev. 
Takhle můžu vybírat.
Ano, je tu dost zkušených borců, bohužel moje téma je neoslovilo...

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Tak víš jak. Ono se asi lépe radí, před nákupem. Takhle se treba nikomu nechce kazit ti radost.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Z vlastných skúseností môžem spomenúť niektoré výšky, s ktorými som robil projekty v posledných rokoch.
Začnem s dávnejšími:
Eton 26HD1 - cenovka 130€/ks - čistý prejav, ale agresívny. Ladič ho nedokázal rozumne naviazať na Audax HM 170Z18. Výhybky sme skúšali 18dB, 24dB, deličky 2300Hz, 2700Hz, stále to rezalo do uší. Výber meničov pritom bol konzultovaný výlučne s ním.
Riešením bolo výmena výšky za Fountek NEO X3.0 a výmena ladiča. Na prvý pokus sa z toho stali veľmi príjemne hrajúce bedne.
O pár rokov neskôr som počul od toho pôvodného ladiča iný jeho projekt s HM170Z18 a Etonom 26HD1, kde sa to dalo aj normálne počúvať.
K tomu Founteku - cenovka vtedy 125€/ks. Zvuk podľa predpokladov jemný, nenásilný, neagresívny, ale na úkor smeroviek.

Visaton G25FFL vo WG148 - pre mňa absolútne nepočúvateľné, farba zvuku, charakter...vôbec mi to nesadlo. Pod tým bol Monacor SPH170C.

Dayton DC28F-8 - lacný, dostupný, nízkodeliteľný výškac s príjemným, mäkkým a teplým prejavom, ale hore trochu tupý.
Dayton RST28F-4 - rovnako cenovo dostupný, nízkodeliteľný, prejav skôr neutrálny, neserúci, transparentný a má aj výšky, na rozdiel od vyššie spomenutého. Za mňa jeden z mojich obľúbených univerzálnych výškačov v nižšej cenovej kategórii. Pod oboma bol Dayton DC160-8.

V mojich hlavných 4-pásmových bedniach mám Dayton AMT 2-4, ktorému nemám čo vytknúť. Neutrálny, transparentný.Cenovka aktuálne 90€.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

penjo,
Jé,pásky smile
To mě vždy přitahovalo, jen z nich mám trochu respekt. A je potřeba vyšší dělení. Zatím jsem dělal jen s klasikou- RBT95.
Díky za reference. Další námět k přemýšlení.

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Anti:
Pokud bych měl omezený rozpočet a chtěl ušetřit na výškáči, tak bych volil v tomto pořadí:
SS R2604/833000
SS D2608//913000
SS D2604/833000

Ani s jedním neuděláš v žádném případě chybu, do 5 tisíc se toho podle mě najde opravdu málo, co by tomu mohlo konkurovat, jsou velmi povedené.
Kdybych chtěl jít o fousíček výš (ale nebude to velký skok), na hranu tvého rozpočtu, dal bych šanci i SS 3004/6600. Pokud jsi myslel strop 5000 za jeden kus výškáče.
V téhle ceně se určitě najde několik opravdu parádních kusů od SB Acoustics, ale mám jen lehkou zkušenost s těmi, co jsem popisoval. Jsem ale přesvědčený, že opravdu super adeptů zrovna tady u tohohle výrobce bude dost. Ten novej AMT pásek se mi dost líbí třeba. Pokud by neměl nic proti - mohl by se k SB výškám vyjádřit Kocour, nebo někdo další.
Já za sebe bych při kupování nového dal ruce pryč od čehokoliv Monacor, Visaton, Hi-Vi, Fountek, Aurum Cantus, Dayton, možná i Wavecor... To je můj názor - nějak jsem si k těmto věcem osobně nevybudouval vztah a pokud se mi něco dostalo do ruky a písknul jsem to na molitanu nebo na desce, mělo to poměrně dost špatnou konzistenci, která se se Scan-Speakem, SB Acoustics, Seasem a jinými dobrými značkami - nedá srovnat.

Pro mě je teploučko křeččího kožíšku ráj.

(upravil Kocour 13. 9. 2022 19:42)

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Potvrzuju co napsal Mrucik.
Ohledne vysek jsem tu daval relativne nedavno solidni popis, srovnani co jsem tak pouzil v ruznych technologiich, a co bych si pripadne vybral.
Vyskace Scan Speak (6600, 7100, 7000, 6620 a spousta dalsich) i Satori (TW29RN, TW29DN) v podstate vsechno zvukove velmi dobry a pro normalni poslech neni treba zvazovat nejake drahe exotiky.
Bliesma je top, to se musi slyset. Ale pozor, vyzaduje peclive ladeni. T34B ve WG je nej.
Viawave - jediny pasky co bych chtel fakt moc zkusit.
Jine pasky a AMT me nikdy moc nepresvedcilo, Mundorf AMT21 za ty penize ne e, a ruzne pasky maji dost problemu zbytecne omezujici pouzitelnost. Nerad si rikam ale jo zni to asi ok kdyz vim ze to meri uplne blbe. S mensimi ustupky nemam problem.
Satori MW16, MW19 papir i Textreme velmi dobry, jen nekombinovat se Scan Speak basaky, nikdy si to nesedlo.


A spise nez repraky, coz je urcite zaklad, je pro dobre vysky a stredy potreba spravny drat, spravna pajka, a dobre rezistory a kondenzatory pred nimi. Uz mockrat jsem se presvedcil .... Detaily lze najit na mych strankach, co tak pouzivam. Vim ze se tu na to moc neveri, no ja si to uz i mockrat zkusil, a Rix mi to tez potvrdil, vse si na nem overuju.
A troch usladit charakter menicu k sobe je tez potreba, napriklad Revelator 18W bych k Bliesme asi nedal.

Wavecor WF223BD, WF182BD09 - vyborny.

A ano ruce pryc od Visaton, Monacor, ruzna Cina jako TB, AC, HiVi, ani Dayton se mi nezamlouva,....vetsinou kvalita provedeni nic moc, jeden kus ok, druhy blbe, treba. Kdyz toho clovek dela vic, tak uz pro to ziska cit, a hlavne nelze neustale menic napriklad vyskac v hotove bedne, kdyz pak zjistim ze si neco nesedlo. Takze uz dost saham ke znackam ktere mi sedi. A ze jsem uz musel parkrat vymenit stredak nebo vyskac za uplne jiny a hle vse si najednou sedlo.

A prihreju si polivcicku, delam na 3p s 26W Discovery basakem, 18W Discovery stredem a TW29TXN+WG. Kdyz se z toho vyloupne pro me vice nez dobry zvuk, tak to dam na stranky s plankama, za poplatek.

Jeste je dobre dodat cemu se vyhnout:
SB17 rada, mozna tak prijatelne jako stredak v 3p, ale v 2p teda bez detailu, priduseny, nechce se tomu hrat, pocit zabrzdenosti.
Seas DXT - ufff to byly tupoagresivni vysky. Budto zdechle, nebo naopak drazdici usi, neslo mi to doladit. S necim takovym jsem se jeste nesetkal. Ale meri to vyborne.

ruzne DIY repro

Web

Re: Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Já tohle strašně rád čtu smile A pak se vrtám v datašitech a koukám na fotky, porovnávám...A jsem rád že někdo pustí své zkušenosti.
Jsem vám vděčný za tyhle příspěvky!
Kocour mě překvapil s tím drátem a pájkou. Že jsou kondíky věda jsem věděl, ale cín? Nicméně mu samozřejmě věřím. U mě bude asi v prvním sledu nákup slušnějších měničů a v druhém nákup slušných komponent do vyhýbky.
Těch 5K za měnič je orientační, ale nemyslím si že bych potřeboval něco lepšího. Chci jen slušný základ v podobě repráků a zbytek řetězce postupně upgradovat Běh na dlouhou trať.

Příspěvky [21 až 33 z 33]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Třípásmo s HiVi M12 - přehodnocení osazení

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£