(upravil vaclavpe 11. 6. 2022 20:35)

Téma: Dinsdale amplifier

Našel jsem ve starém Wireless Worldu 2/1970 následující komentář od Johna Linsley Hooda. Je to zesilovač s koncem podobným Tigrovi. Kdesi jsem viděl Danhardův komentář, že tenhle konec není vhodný pro 4-ohmové reprobedny, a tady je to taky uvedeno. Ale nemám tušení, proč. Kolektory mají vyšší dynamický odpor, ale čekal bych, že to zpětná vazba dotáhne. Jaký tam je přesně ten důvod, že to chce víceohmovou zátěž ?

https://postimg.cc/4nX8xP9Y

(upravil Hordek 11. 6. 2022 22:23)

Re: Dinsdale amplifier

Proud, příteli, proud. Do 4R zátěže to nedá potřebný proud. To je celé. smile

Jinak, je to hodně "kompromisní" zapojení --- horší než DanWatt, horší než DarlingWatt, horší i než T3 a to už je co říct, protože T3 je pouhá hračka, nic víc.

T3 - poslední verze:- https://hordek.rajce.idnes.cz/Zes,_tri_ … 1540934339

Re: Dinsdale amplifier

Hordek napsal:

Proud, příteli, proud. Do 4R zátěže to nedá potřebný proud. To je celé. smile

No, dobře. Mám tranzistor před saturací. To, co teče přes emitor plus minus teče přes kolektor. Z mého pohledu je jedno, jestli je zátěž v emitoru nebo kolektoru.

Když to srovnám se stabilizátory, tak máme klasiku, kde výstup je z emitoru, a pak LDO, kde výstup je z kolektoru (v principu je konec stabilizátoru zapojený stejně, jako konec v tom zesilovači). A to LDO umí podobné proudy, jako emitorový sledovač.

Takže stále netuším, proč by to nemělo jít v zesilovačích...

(upravil Hordek 11. 6. 2022 22:36)

Re: Dinsdale amplifier

Jaké budou úbytky napětí na R14/R15 při buzení do 4R? O kolik rozkmitu se tím připravíš? Už jen ta hodnota 1R říká, že to není vhodné pro buzení nízkoohmové zátěže. Asi tak.

Tady sem jednoho Hooda upravil, je to variace na JLH-1969:- https://hordek.rajce.idnes.cz/variace_n … 1540249575

Například zpětná vazba je až za výstupním kondenzátorem, proč asi?

Re: Dinsdale amplifier

Hordek napsal:

Například zpětná vazba je až za výstupním kondenzátorem, proč asi?

Jak jsem tady už různě pročítal diskuse, ano, arogance je zdejší norma, to jsem pochopil. Pokud je to Tvoje schéma úprava Nobsound NS-02g, tak v originále žádná tahle vazba není. Proč jsi ji tam dal ty, to fakt netuším. Snad to víš aspoň ty, když už se mne na to ptáš. A taky netuším, proč máš Boucherota až za kondem, měl by být co nejblíž výstupním tranzistorům kvůli stabilitě.

To Tvoje schéma je mimo mísu, bez odporů, o kterých se tu bavíme. OK, 1Ohm mi užere výkon. V Tigrovi je 0,39Ohmů. Ale do emitorových sledovačů se ty odpory dávají taky. Co mi způsobí snížení z ohmu např. na půlku (potažmo v Tigrovi na 0,25Ohmů, což je např. hodnota emitorového odporu v AZS224 - a přesto AZS224 jede do čtyř ohmů) ?

Když mi to napíšeš trochu míň arogantně, budu jen rád, díky.

Re: Dinsdale amplifier

Krásné 70. roky, mně se to schémátko líbí, není to zes v třídě B big_smile.
Samozřejmě (mimo jiné) kulhá na stabilizaci klidového proudu (eliminace dopadu kolísání napájecího napětí a kolísání teplot výkoňáků), což se autor snaží dohnat vyššími hodnotami emitorových rezistorů, než jsme zvyklí.
Se stabilizací kliďáku tranzistorem na chladiči výkoňáků + dobrými trandy to podle mého názoru může docela slušně hrát a i hodnotu emitorových rezistorů lze snížit na desetiny ohmu.

Re: Dinsdale amplifier

Jj, chybějící tepelnou stabilizaci jsem taky zaznamenal. To schéma v #1 bylo víceméně pouze ilustrační. Ty SE konce se mi líbí, že jsou schopny využít víc napájecí napětí (člověk se na výstupu dostane až na V+ - Vcesat).

Já se k tématu vracím po X letech, asi nejvíc mne zaujal ten Tiger.01. Našel jsem tu i přímo k němu téma, tak ho začínám pročítat.

Re: Dinsdale amplifier

Jestli ti můj koment vyzněl arogantně, pak se ti omlouvám.

Nestojím o dlouhé dohadování, prostě čím vyšší je hodnota těch R14/R15, tím je to méně vhodné pro buzení do 4R a samozřejmě, že je rozdíl mezi 1R a 0,25R. Zpětná vazba až za výstupní C, pomáhá eliminovat jeho negativní vliv na signál, potom si můžeš i "dovolit" dát toho boucherota za výstupní C.

Ale, postav si co se ti líbí a postav si to tak jak seti to líbí, já to taky tak dělám, i když, před tím si to nasimuluju v pc a alespoň základní vlastnosti zapojení vidím hned (ani simulace není všemocná a neukáže vše) a např. ten mnou upravenej JLH-1969 v simulaci chodí o dost lépe, než původní zapojení, které tehdy John Linsley-Hood publikoval.

Na čem si však trvám, je fakt, že tebou publikované zapojení je velký kompromis, vycházející z doby svého vzniku a zde na audiowebu nalezneš stejně jednoduchá zapojení, ale mnohem lépe technicky dotažená. Např. Danwatt. Pohledej, počti a uvidíš sám.

Re: Dinsdale amplifier

vaclavpe napsal:

A taky netuším, proč máš Boucherota až za kondem, měl by být co nejblíž výstupním tranzistorům kvůli stabilitě.

Boucherot je tam jako definovana kapacitni zatez pro vyssi frekvence, nemusi být u koncáků, dává se třeba az na výstupní reproterminály.

Web

(upravil Otas 13. 6. 2022 7:47)

Re: Dinsdale amplifier

vaclavpe

Zrovna výstup bude od napájecího napětí dost vzdálen, letmým pohledem teoreticky Ube+Uce + ztráty na Re...
Spíše bych očekával od zapojení SE vyšší dosažitelnou rychlost konců, přitom u budičů (i v SC) nebývá rychlost až takový problém. A tedy naději na lepší podání výšek i s pomalými koncovými trandy. Ale to se pouštím na tenký led, teorie obvodů není má parketa smile.
EDIT:
Při vylepšení stabilizace klidového proudu trandem, dobře tepelně svázaným s budiči T3 a 4, by měl být klidový proud velmi stabilní a tipnu si, že tzv. emitorové odpory (které jsou ovšem v kolektoru výkoňáků T5 a 6) postačí malé, cca 0,22 ohmu.