Re: Drátové emitorové odpory

Aha, tak to mi nějak uteklo, že se emitoráky dávají pouze kvůli nadproudovce.

Re: Drátové emitorové odpory

Ne pouze ale aj preto, je to tam aj pre vyrovnanie prudov ak je tych tranzistorov viac paralelne pretoze inak by vsetko slo tym najteplejsim ak by to boli bipolary ale tych dovodov bude viac

Re: Drátové emitorové odpory

Ježkovy voči! Říká vám něco teplotní stabilita, aby se to neupeklo? Optimální klidový proud pro minimální zkreslení? Teplotně závislé předpětí Vbe? Závislost toho optimálního kliďáku na emitorových odporech?
Takže jenom stručně, emitorové odpory co nejmenší, jak se podaří konstrukčně zajistit teplotní stabilitu.
Podle toho nastavit klidový proud pro minimální zkreslení.
Ochrany a proudové omezení se řeší až jako poslední.

(upravil reeb 2. 5. 2022 7:44)

Re: Drátové emitorové odpory

Hodnota emitorového odporu se obvykle pohybuje mezi 0,1Ω a 0,47Ω. Je to zpětná vazba. Odpor 0,1Ω přináší menší zkreslení než při 0,22Ω, hůře se ale udržuje teplotní stabilita klidového proudu. Hodnota 0,22 Ω je vhodný kompromis. Podle literatury platí pro koncový stupeň v zapojení emitorový sledovač v AB třídě pravidlo, že úbytek napětí na emitorových odporech musí být 24-26mV. Je to uvedeno jako podmínka pro minimální přechodové zkreslení koncového stupně. Menší ani větší hodnota není optimální.

Vyšší hodnoty se volí při paralelním řazení bez nutnosti párování koncových tranzistorů. Např. DPA222 - 4 koncáky paralelně- emitoráky 0,44Ω.

Web

(upravil Otas 2. 5. 2022 7:01)

Re: Drátové emitorové odpory

Ješkovy voči! Jeden vysloví provokaci a druhý se toho chytne smile.
Existuje i další provokující odpověď (při 200W trandech vcelku spolehlivě), a to, že vhodné odpory končí výkonově na 2 - 3 W, tak si to podle očekávaného maximálního proudu zátěží spočti....
Skutečně vyjde, co píše Reeb.

(upravil rvx73 2. 5. 2022 8:16)

Re: Drátové emitorové odpory

Proč tam ty emitoráky jsou, musí být jasné každému, kdo se trochu zamyslí nad tímto grafem:

https://i.stack.imgur.com/YIyCj.gif

Bez nich totiž stačí i velmi malá změna Ube, aby prudký nárůst klidového proudu poslal tranzistor do křemíkového nebe wink

Mě se osvědčilo použití hodnoty 0R22. Ano, něco výkonu se na nich protopí, než kdyby tam byly 0R100,  ale člověk má větší jistotu, že to ten kliďák spolehlivě udrží (platí pro obvyklé 100W / 4 ohmy)

Re: Drátové emitorové odpory

Dlhodobo používam 0,1R a snímač teploty (BC546, malá tepelná kapacita, rýchla reakcia) je pritlačený zhora na puzdre  koncáku priamo nad čipom, nie na chladiči. Tak je reakcia na zmeny výkonu (teploty) najlepšie riadená bez tepelnej "zotrvačnosti".

(upravil rvx73 2. 5. 2022 9:15)

Re: Drátové emitorové odpory

BV: to BC je k pouzdru koncáku přitlačené čím? Nějakou sponou? Plus předpokládám že bude podmáznuté teplo vodivou pastou?

Re: Drátové emitorové odpory

Predpokladam prilepene..prodavaji se i teplovodive lepidla

Web

Re: Drátové emitorové odpory

Děkuju všem za info.

(upravil Wili 2. 5. 2022 10:48)

Re: Drátové emitorové odpory

BV ak pouzijes 0,1R ako sa potom robi prudova ochrana do skratu pri bipolaroch aby reagovala pri nizsom prude ako 6,5A? Beries plavajuci ubytok z oboch polovic koncaku tj. 2x0,1R? Alebo to riesis v napajacom zdroji alebo inym sposobom?

(upravil Otas 2. 5. 2022 11:25)

Re: Drátové emitorové odpory

Wili, sorry že se do toho pletu, ale tady pomáhá odpor od báze trandu ochrany k napájení, který vytvoří na bázi s přiblížením výstupu k nule vyšší napětí, než to, co jde přes odpor od Re.
Neposílal já jsem ti kdysi nějakou výpočtovou tabulku se schémátkem, dnes jsem se koukal na tabulky ochran a mám tam cosi označené pro Wiliho smile ? Nebo je to jen shoda jmen?

Edit: Asi jsem posílal jen výsledky...

Re: Drátové emitorové odpory

neviem mozno si nieco posielal nejake pdfko mam, ale je tam ochrana voci zemi tusim a nie voci napajaniu, nepamatam pozriem sa na to asi si to pletiem

(upravil BV 2. 5. 2022 15:52)

Re: Drátové emitorové odpory

BV: to BC je k pouzdru koncáku přitlačené čím?

Pritlačené kúskom pásovej gumy s prierezom 3x5mm, BC máznuté pastou..
Wili
Predpätie z pomocného deliča. Pri malom výstupnom napätí je predpätie vyššie, ochrana sleduje aj Uce koncov, je to skôr Pc ochrana, sleduje SOAR koncov. Umožňuje maximálne využiť konce, pritom bezpečne. Nemenil som ešte ani jeden koncák...