(upravil Otas 27. 4. 2022 22:40)

Re: Bedny u zdi atd.

Já bych tu vnesl ještě jeden parametr (deformace z ozvučení diskoték): Dosažitelná nezkreslená hlasitost na (středo)basech.
Když naladím BR někde kolem 40 Hz, nebo udělám uzavřenku, pak s měřícím mikrofonem a ekvalizací místnosti dosáhnu 40 Hz na skoro každé velikosti basáku, jenže při minimálním akustickém výkonu. Při zvyšování požadavku na akustický výkon začne od určitého bodu reproduktor zkreslovat, rozměrově malé s malým Xmax nejdříve. Na vyzařovaných basech zkreslení slyšet moc není, zato na vyšších kmitočtech (které musí středobas také zvládnout) pořádně.
Tato úvaha mne pak přivedla k tvorbě beden, jejichž středobas má 15" a Xmax (0-peak) 9,8mm - viz projekt profi.
Pokud nechceš dostat zkreslené středy od překročené výchylky na basech, použiješ sub s dělícím kmitočtem cca 100 Hz, který navíc na podlaze vyzařuje do poloprostoru (totéž co u zdi = + 3 dB)....

Re: Bedny u zdi atd.

sporilek, další tip pro tebe, stavebnice, vyhraješ si a hlavně! Uspoříš. smile

https://www.soundimports.eu/en/hivi-diy … white.html

(upravil sporilek 10. 6. 2022 11:05)

Re: Bedny u zdi atd.

antonio

Díky za tip. Ne ne, už žádné bedniska.

Hele lidi, ono to bude trochu jinak. Prostě to v tom pokoji nedám dohromady, asi také proto, že jsem použil zbylé korpusy 54 litrů čistého a nacpal tam ty Visaton W 170S. Hodně vytlumeno. Ale je to uzavřená bedna bez BR. Výrobce se takovému objemu nebrání, pokud si pamatuju. Asi tam mám fakt módy, nebo hrb na basech. No, chtěl jsem se zeptat, jak je to s průměrnejma basákama. Když si navrhneme, že to může hrát od 40 Hz, zřejmě to neznamená, že na těchto kmitočtech levný basák zahraje stejně dobře, jako na 100 Hz?? Nebo je to v pohodě? Případně, na kterých kmitočtech nejvíc trpí méně kvalitní nahrávka? Psal jsem jinde, že jsem postavil dvoupásmo VMA-II µ a u zdi to zní dobře. To bude asi do problémového pokoje vhodnější, ty nižší basy za ten "hluk" nestojí. Jen zas vyrábět stojany, ještě. No nic, vyzkoušíme. A raďte, nestyďte se.