Téma: Bedny u zdi atd.

Ahoj. Jedná se mi o obecnou diskuzi.
1.Pozdává se mi, že večer při tichém poslechu (panelák) jsem na basy vnímavější, nebo jak. Tedy úplný opak požadavku na funkci loudness. Je fakt, že nejsem úplně uprostřed mezi bednama, to ale ani ve dne.
2. Mám bedny 3 cm od zadní stěny, jinak nemůžu. Jsou to spíš sloupové uzavřenky dělané dle návodu, ale ne úplně striktně (rozměry). Zajímalo by mne, o kolik dB se při takovém umístění na basech zvedne úroveň proti volnému prostoru a v jakém asi frekvenčním rozsahu. Dík.

Re: Bedny u zdi atd.

Pokud vím, tak nejvíc se zdůrazní, když jsou bedny v rohu, a ty posloucháš v opačném rohu. Frekvence záleží na rozměrech místnosti. Myslím, že vrcholy by byly okolo frekvence, kdy vlnová délka (nebo možná polovina vlnové délky)  se rovná cca délce místnosti.

(upravil dhaman 21. 3. 2022 18:47)

Re: Bedny u zdi atd.

Stiahni si REW (https://www.roomeqwizard.com/) a vies si presne odsimulovat co sa bude diat v miestnosti.
Vzhladom na rozmery miestnosti a polohu reprosustav a posluchoveho miesta.

https://www.roomeqwizard.com/help/help_ … alsim.html

OB 4 pasmo aktiv 15" H frame ala Linkwitz | rpi4 moode + CamillaDSP | ESI GIGAPort eX | 4x HYPA10 (pasiv KEF LS50 meta | CW DAC1 | HYPA17)

Re: Bedny u zdi atd.

Dík.
Abych nezakládal další vlákno, je to o basech, dám to sem.
Zbyla mi prázdná bedna, bassreflexový nátrubek a levné 8" repro STX. Smontoval dohromady ,udělal jsem pasívní výhybku a přidal digi zesík.
Jestli je tu někdo starší, pamatuje konstrukci Tesla dvoupásem ARN 5604 a ARV 161, výhybka Godz. Tak ty poslouchám v dílně na CD receiveru Yamaha. Při zapnutí neměřené, zbastlené basové jednotky, na mírnou hlasitost, je to výrazné zlepšení. Řekl bych, že to až hraje, tedy neduní.
No a dotaz je ten, jak by asi hrál?? subwoofer AUNA Linie 300 ? Myslím, že použité díly budou lácí srovnatelné s tím mým bastlem. Mohla by ta Auna snad i hrát hudbu?

Re: Bedny u zdi atd.

sporilek, jsi šťastný člověk, tady ho pro tebe testovali. Pokud si libuješ v nedokonalostech a baví tě vyřizování reklamací, může to být dobrá volba.

Re: Bedny u zdi atd.

Jo jo, dík za odkaz. To se opravdu nevyplatí. Já jen, že jsem měl některý sub Polk Audio a nějak jsem to "nerozehrál". Takže vrátill. Na kino by byl určitě skvělý. A jsem jen amatér....

Re: Bedny u zdi atd.

Ahoj. To se naotravuju, co? Koukám na dva výkonem malé suby. Klipsch SUB R-100SW zánovní a Polk Audio PSW 10e. V tom asi nebude moc velký rozdíl, že? Trpím představou, že malý výkon subu znamená použití "přiměřených" basáků. Že to není postavené na hromobití DK v sále, ale jaksi decentněji a snad možná příznivěji pro použití na tu hudbu. Tak který mám zkusit jako první?

Re: Bedny u zdi atd.

To nevím jaký bude rozdíl, tak letmo se mi zdá, že Klipsch by nemusel být tak ojebaný. Určitě se najdou zajímavé levné suby co překvapí, ale cena tady napoví a bral bych ji jako vodítko. Na výkon bych se nekoukal, vždycky bude úměrný použitému basáku, ale na druhou stranu při podobné cenovce nemůžeš čekat velké rozdíly, rozpor bude víc v podmínkách měření, pokud je výrobce vůbec uvádí.

Doporučuji se podívat na slabší recenze třeba na amazonu.

Re: Bedny u zdi atd.

sporilek napsal:

Zajímalo by mne, o kolik dB se při takovém umístění na basech zvedne úroveň proti volnému prostoru a v jakém asi frekvenčním rozsahu. Dík.

Od cca 200-300Hz nižšie plynule o 6dB.

Re: Bedny u zdi atd.

Jak jste si všimli, trochu (hodně) se v tom plácám. Případ č. 2: Nedaří se mi prodat Xavian Delizia, tak k nim vymýšlím "spodek" . Bedny mají parádní barvu zvuku, ale prostorově jsou nějak úzké. Navíc mi tam chybí středy. Udaný rozsah -3dB v referenční ose: 50 – 20000 Hz, takže, dejme tomu, od 60 Hz. Těmto malým středobasáčkům zřejmě zadní stěna nijak nepomáhá. Upřímně, už mne nebaví poslouchat zvuk, rád bych si užíval hudbu.
Jako dobrý cenový kompromis vidím Wharfedale Evo 4.2. Dva hrby na basech, řečové pásmo rovné,pak trochu dolů a hrb na výškách už stejně neuslyším. To chce slyšet, co? Jinak to nepůjde. Hlavně ten prostor...?

Re: Bedny u zdi atd.

Drahý nejsou, ale ten basáček je jenom 6.5", to nebude žádný posun. Taky mám kombinaci AMT a střed kalota. Ta má široký vyzařování, naopak AMT je na vyšších frekvencích úzce směrové.

Jestli máš teď Delizia, tak proč nejít zas do sloupů a nevyužít ten objem? Nejsou to bedničky k PC, ale hlavní repro na hudbu. Takže basák alespoň 10". Co třeba URS3100?

(upravil sporilek 25. 4. 2022 17:19)

Re: Bedny u zdi atd.

xor, 10" basák, to souhlasím. Pozdě jsem pochopil, že dva středobasy 6,5" v úzké bedně =nic moc. Možná by mi stačily Elfton Vigo MkII. Je to 40 000 Kč-asi půjdu na melouch. 70-10 000 už nedám, nechci se rozvádět. lol Na URS3100 kouknu. A tahle klasika by mohla postačit: https://reproobchod.cz/sestava-lsm-a1213

Re: Bedny u zdi atd.

Dej dva 8" na basy, nějakej 6" středák, 1" pěknou výšku a máš vystaráno.

Re: Bedny u zdi atd.

sporilek, udělal jsem sondáž a kdybych měl obě ruce levé a chtěl 3p, asi bych mířil na Mission LX-5, ty měniče jsou netypické a kvalitní a i zbytek je provedením ok. To samé regály Wilson Classic. Otázka jakou ti ty bedny budou dělat radost. I s jedním 6" se dá dostat velmi nízko, takže jednoduchý 2p design o dvou reproduktorech nezavrhuj. Může tě klidně bavit víc.

(upravil sporilek 26. 4. 2022 9:35)

Re: Bedny u zdi atd.

Pořád se ukazuje pestrost názorů na zdánlivě jednoduchou věc. Když hrombedna s 10" zahraje od 40 Hz, dejme tomu a menší s 6" od 50 Hz, je to "blbých" 10 Hz. Bude poslech zásadně jinde? Nevím, chce to slyšet. No jo, na sloupky za 30 000 bych si troufnul, po poslechu. Pak by tady byla i novinka v podobě regálů Heeskof Rosie Mk II, když už ten 6". Psychologicky mám s regály problém v tom, že za třicet dostanu čtyři repráky, ale u sloupků už osm. Pak se ale zas vracíme k těm Wharfedale 4.2. Inovativní, třípásmo, štěrbinový bassreflex. Jen ten "pouhý" 6" bas. Tohle tady nevyřešíme. Bohužel, po zkušenostech s AQ jim stále nevěřím. (tip: AQ Labrador 26 MKIII) Ale pokecali jsme. Navíc, estetika stojanů pod regálama-nic moc.
A závěrem?... Za bednama má dcera pokoj, takže se můžu odstěhovat s audiem do parku na návsi. pray Čím byste odtlumili stěnu mezi pokojema? A je mi jedno, jak to bude vypadat. Taky mám právo žít. Dík.

Re: Bedny u zdi atd.

Nezbyde ti něž zajít na poslechovku http://repromania.net/domains/repromani … amp;t=8685 a udělat si jasno. Výhoda téhle poslechovky je v tom, že ransom má přepínač s regulací hlasitosti na 4 bedny, takže si okamžitým přepnutím můžeš porovnat několik beden. To v žádném hifi-highend studiu nemaj.

(upravil Benazi 26. 4. 2022 10:49)

Re: Bedny u zdi atd.

Každopádně bez svého železa,poslech nebude nic moc.

(upravil jardag69 26. 4. 2022 12:14)

Re: Bedny u zdi atd.

sporilek,
Utlumení, normálně se to řeší sádrokartonovou příčkou a minerální vatou.

https://bydlenivevate.cz/bydleni/jak-ne … interieru/

Re: Bedny u zdi atd.

xor
Tak to máš asi pravdu. Docela zásadní a jednoduchá věc, umožnit kupujícímu přímé porovnání, když se jde do detailů. Taky to byla zásadní podmínka při nákupu zesíku, aby "uměl" dva páry repro. (Nechtěl jsem další externí krabičku). Takže hrubá regulace množství basů v místnosti půjde cestou přepínání mezi sloupy a regály.

Re: Bedny u zdi atd.

Na velkých bednách ubereš basy vždy, na malých se budou těžko přidávat. Stačej velký a EQ.