Téma: Energetické třídy spotřebičů

Protože dodělává po třinácti letech ložisko v pračce,koukáme po jiné.S ohledem na stoupající ceny elektřiny bude pro naši rodinu důležitější energetická účinnost,než před léty.Třídy účinnosti jsou dnes A-G,od loňského roku,kdy zmizely A+++,A++,,A+.Nemohu nikde dohledat,co tato dnešní označení A-G znamenají.Jen obecmé povídání.Já bych jako slaboproudař chtěl vidět k písmenům A-G nějaká čísla.Něco od čeho je to odvozeno.Nemohu nikde nic najít,tak kdyby mě dokázal někdo nasměrovat správným směrem,budu rád.Děkuji.Honza

Re: Energetické třídy spotřebičů

V případě pračky bych vzal do úvahy spíše jiné parametry než je energetická účinnost. Pokud tedy neperete 3 pračky denně.

(upravil jardag69 27. 2. 2022 12:03)

Re: Energetické třídy spotřebičů

https://www.covybrat.cz/energeticke-stitky-spotrebicu/

Třída    Úspornost vůči třídě A
A+++    +73 %
A++    +44 %
A+    +20 %
A    0 %
B    -20 %
C    -44 %
D    -66 %

Re: Energetické třídy spotřebičů

Nič závratné sa nedeje. Pred pár týždňami som niečo na túto tému čítal. Trieda, ktorá bola donedávna A, je po novom D. Jednoducho zrušili pluská a ide sa postupne:
A+++ = A
A++   = B
A+     = C
A       = D
B       = E
C       = F
D       = G

(upravil Hippo007 27. 2. 2022 15:59)

Re: Energetické třídy spotřebičů

Všechny výrobky se nově řadí do tříd A-G, odpadají tak třídy A+, A++ a další. Do třídy A se zpočátku dostane jen minimum produktů, aby byl prostor k vylepšení spotřebičů. Stávající nejlepší třída A+++ tak odpovídá nové třídě B až C. Produkty z jedné stávající třídy (např. A+++) mohou být rozřazené do rozdílných nových třídy (např. B nebo C), změnil se totiž i proces testování.
U praček je mezi novou A a B třídou rozdíl ve spotřebě za 1 praní do 0,1kWh. Tak zvaž, jak je to pro tebe důležité.

Re: Energetické třídy spotřebičů

Zásada číslo 1: Udělat si mezi podezřelými pořádek.
Zásada číslo 2: Vnést mezi podezřelé zmatek.

Re: Energetické třídy spotřebičů

Připomínám, že u pračky se ve třídě hodnotí i spotřeba vody.
Za sebe na nějaké třídy kašlu. Zato pokud nemáš oddělenou prádelnu někde ve sklepě, může být hodně zajímavá reálná hlučnost. Nedávno jsme měnili a pořád si nemůžu zvyknout na to, že nejhlasitější je signál po vyprání (malý byt, pračka v kuchyni, prostory propojené).

Re: Energetické třídy spotřebičů

Mám to podobně, pračka s přímým pohonem přes frekvenční měnič je pro mě za zavřenejma dveřma sluchem nedetekovatelná, na rozdíl od té předešlé, o které jsem věděl  po celým domě.

Re: Energetické třídy spotřebičů

Take souhlasim, ze pracka direct drive, je velmi ticha a mrzi me, ze momentalne nemam.
Puvodni pracka ze predu plnena, nelze pouzit v novem byte, ponevac mame pracku v koupelne a tam je misto jen pro pracku z vrchnim plnenim a nechce se mi kupovat direct drive nova, kdyz mam pracku, ktera je temer jako nova, ale nema DD.
..
Nejvyssi usporu, kterou mi kdy pracka delala, byla pracka, ktere sem dodelal plneni teplou vodou.
Teplou vodu sem mel na starem baraku se zasobniku, kdy v od pozdniho jara, do podzimu, byla ze solaru, navys sem pouzival pro ohrev vodu destovku a doplnovanou ze studny.
V prechodnem obdobi a v zime, vodu ohrival pro zasobnik splynovci kotel atmos.
..
Jediny problem byl, ze pri prani bylo nutne premyslet a automatika se mi nechtela delat komplikovana, tudiz se pri prani na nizke teploty, muselo nastavit na smichavaci baterii spravna teplota, jinak se mi srazely svetry, ponevac plneni prechodnem obdobi, kdy se netopilo, primo teplou vodou ze zasobniku, davalo  primo ze zasobniku, vodu ohratou pres 60C teplou.
U pracky byla "mala atomova elektrarna" jak tomu pani rikala, tedy armatura na smichavaci baterii a elektricke ventily.
Takze v podstate nejvetsi zrout byl motor pracky, nikoliv ohrev.

dobre a pochopitelne hezky odladene to ma tento pan..
https://vyrobaprvozuj.webnode.cz/voda-p … plou-vodu/

Ja sem to delal jinak, upravoval sem pracku venku, plneni vodou melo dalsi ventily mimo pracku, kvuli tomu, ze posledni prani, plachani, slo na vodovodni vodu, resp. na vodu z vodovodniho radu, ponevac mi prisla cistejsi, jako ta zasobnikova destovka i kdyz byla filtrovana.
Vystup pro ovladnai ventilu, byl udelan na programatoru, a take na pomocne kulise, ktera prepinala poslendi plneni, kde otevirala privod do zasobniku na avivaz.
Puvodne sem to take nevymyslel, ale odkoukal a vylepsil od znameho, ktery upravoval pracku, ponevac neumel sehnat nahradu za puvodni tatramatku, ktera mela plneni teplou vodou od vyroby.
Kdysi bezna vec, dneska v dobe silenych uspor, to malo kdo vi.

(upravil kaed 1. 3. 2022 8:48)

Re: Energetické třídy spotřebičů

O tomhle jsem uvažoval taky, ale jelikož mám elektriku z poloostrovní FV víc než 3/4 roku, tak jsem to přestal řešit. V podstatě díky tomu "si můžu dovolit" provozovat víc než 10 let starou TV jako monitor v obýváku, která má příkon přes 400W (47" LCD s CFL trubicemi) protože elektriku platím jenom přes zimu, a topit je taky potřeba... V létě to přebytečný teplo odvede klimatizace, a zase, jede na elektriku "zadarmo" - to zadarmo není pravda, ale jednou už jsem do toho ty prachy dal, tak co už.

Re: Energetické třídy spotřebičů

Pánové,děkuji za konstruktivní příspěvky.Zvážím další možnosti a hyn sa hukáže.Jen pro info,dosluhující ložiska jsou v pračce AWO/D 43139.
Dále se zde můžeme pobavit třeba i o elektromobilitě ve vztahu k brutálně stoupajícím cenám elektrické energie,vs spalovací motory poháněné brutálně zdražujícími fosilními palivy.Takhle,zatím jsem rád za Felicii r.v.96.,ale co bude dál,opravdu netuším.Má cenu se starat o to,co další generace?Nevím,za čtyři dekády svého života jsem už slyšel hodně o tom co je dobré a co špatné.Taky už po mě dvakrát chtěli ať se modlím,zprvu k východu,teď zase k západu.
Ale zpět zase k elektřině.Jak říkal vtipně můj kolega:elektřina je něco mezi nebem a zemí...A myslel toto:
https://www.youtube.com/watch?v=YcBK-fL … Cern%C3%BD

Re: Energetické třídy spotřebičů

horemic napsal:

elektřina je něco mezi nebem a zemí...A myslel toto:
https://www.youtube.com/watch?v=YcBK-fL … Cern%C3%BD

Je to efektní, ale myslím že jsem ještě neslyšel o někom, kdo by ji dokázal nějak využít.

Ohledně pračky a procesu praní, kromě (kdysi?) běžných ventilů na napouštění studené i teplé vody jako to měla Mora, by bylo přínosné využívání "šedé vody" (odpadní voda z vany se dá použít na praní, odpadní voda z máchání se dá využít na splachování), ale taky jsem neslyšel o někom, kdo to důsledně používá a má na to doma vybudován příslušný orloj.

(upravil wimshurst 3. 3. 2022 15:46)

Re: Energetické třídy spotřebičů

Voda z pracky a ze sprchy se da pouzit na splachovani.
Ma to ale par problemu, ktere se samy nevyresi a je to zajimave spis pro nekoho, kdo ma malo vody a hodne veliky prostor.
Problem je, ze pokud se voda od pracky a ze sprchy sbira v nadrzi, vznikaji tam usady a voda diky pracimu prasku a mydlu i samponum, se rozklada a hnije.
Take tam vznikaji usady a neni jich malo, tedy v podstate pevne castecky spiny se nekde usazuji a zhruba mohu rici, ze 5 cl. domacnosti vyrobi sprchovanim a pranim za tyden vodu na splachovani, mozna trochu vic.
Nikdy bych si netroufnul doporucit vodu ze sprchy na prani, zejmena kdyz je v nadrzi.
Ani destova voda neni na prani uplne idelani, ponevac sebou bere ze strechy spinu, ketra tam napada, neni tedy kristalove cista.
Ja sem to resil tak, ze destova voda, se sbirala v nadrzi podzemni, ale odebirala se plavakem z vrchu.
Jenze kdyz uz bylo vody v nadrzi malo, tak se nacucla voda trochu spinava.
To same se resilo vypustem z pracky, predchudce IBC kontejneru, zakopany, do nej se vypoustela voda z pracky i sprchy.
do zachodu na nizssim patru domu ve svahu, sla voda do zachodu samospadem.
Ve splachovaci byli dva plovaky a dva napousteci ventily.
Tam je dobre se pozastavit jake.
Je potreba klasicke pakove, mosazne, ktere maji dosedaci gumove tesneni, primo na pace od plovaku.
Je to dulezite, ponevac moderni servo ventilove, ktere maji uzavirani na tlakovou vodu, budou na samospad, ktery mel u me nizky tlak, protekat a nebo se ucpou spinou a je po parade.

Nadrzka na splachovac, ma tendenci zapachat od praci vody, resil sem to elektrikarskou chranickou plastovou, kterou sem pripojil pres PG pruchodku na boku nadrzky a vytahnul ji do vetraci sachty, ktera samotizne odvetravala zachod.

Jinak je mozne, ale to je jen muj dojem, ze destova voda, po prani, pomichana se spinou a pracim prostredkem a avivazi, ma tendenci se rozkladat /zahnivat / vic, jako voda z vodovodniho radu.
poznamka pod carou, necurejte do sprchy, pokud vodu pouzivate na splachovani.
Vodu z umyvadla v koupelne, stejne tak drez v kuchyni, nepoustejte do zasobniku na splachovani.
Zubni pasta, chupy a vousy udelaji hodne velikou hromadu usad, stejne tak mastnota a zbytky jidel.
Zacne ta voda take zapachat drive.
Znacne asi neekologicke, ale funkcni reseni, bylo kapnout do nadrze destovky a take do sberu praci vody chlornan sodny. V zimne prakticky vubec, ale v lete jednou tydne, nebo po desti na 5m3, asi pul deci.
Kdyz sem nemel chlrornan sodny, tak staci i 1/4 tablety do bazenu.
Destovka se vycisti, asi to ta tableta ma v popisu prace a spina pada na dno.
Sber praci vody na splachovani urychli sedimentaci a voda nesmrdi po splachnuti.

Re: Energetické třídy spotřebičů

wimshurst napsal:

Zubni pasta, chupy a vousy udelaji hodne velikou hromadu usad, stejne tak mastnota a zbytky jidel.

hlavně ta mastnota - nevěřil jsem vlastním očím, jakou zátku mi to vyrobilo v odpadu ze dřezu.
bohužel některým lidem (drahé polovičce) je to marné vysvětlovat, že má lít mastnotu do zavařovačky,
tak to zkrátka čas od času musím propláchnout krtkem smile

Re: Energetické třídy spotřebičů

rvx73, Krtek a jeho varianty jsou fajn, horší je, když máš čističku. Pak to drahá polovička rychle pochopí nad opakujícím se účtem za nové bakterie smile A ano, souhlas, mastnota je nejhorší. Ve studených trubkách se rychle vysráží, ztuhne a nalepí na sebemenší nerovnost. A pak už se jen nabaluje další a další sad Chlupy, vlasy a vousy to už jen vylepší vazbou z vláken a je z toho tuko-laminát smile

Web

Re: Energetické třídy spotřebičů

čističku máme až za vesnicí, než to tam doteče tak se to naředí.
Ale máš pravdu že pokud jí máš u baráku, tak podobnou chemii používat není radno

Re: Energetické třídy spotřebičů

tak tak, a s chemií je problém obecně, i některé prací prášky a tablety do myčky bakterie moc nemusí.

Web