Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Prepetova ochrana - ma smysl?

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 31 z 31]

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

VN do trafostanice jde zemi, NN pak vzduchem, ale je v planu ho taky zakopat. Hromosvod neni, jen par vysokych stromu okolo big_smile Vetsina sousedu hromosvod ma. Antenu taky nemam, jen wifiparabolu, ale ta je na zdi cca v pulce vysky stitu. Takze prusvih hrozi, pokud by blesk trefil to NN kdekoliv, nebo kdyby prastil nekde hodne blizko domu. Rikam to spravne? Pomuze v takovem pripade neco takovehleho pred hlavnim jisticem?
https://www.osvetleniaz.cz/svodice-prep … 70QAvD_BwE

(upravil scoop 3. 2. 2022 14:55)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Najidealnejsie je o tom pohovorit so skusenym elektrikarom. Ak ma prep. ochrana fungovat spravne musi mat prepojenie s ochrannym zemnym bodom oddelenym od el. vedenia.
V blokoch sa doporucovalo zemnit o radiator. Kazda poriadna prep. ochrana ma mat aj zvlast vyvedeny zemniaci vyvod.
Nezivim sa tym, ale su na to normy a tie vie prof. elektrikar a poradi ako sa chranit.
Hromozvod je zaklad stavby snad stale smile

(upravil Wili 3. 2. 2022 15:27)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

prave pozeram ze som to zle napisal, streli ten maly istic v prodluzke, a ten vyhodim prec, varistor ostane big_smile

BTW brat byva na dedine, ma hromozvod aj vsetko ale raz bola taka trieskavica ze to snad vzduchom letelo EMP a vacsina citlivych zariadeni zhorela aj keby robil co chcel big_smile

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

On ma blesk bratricky a ty kdyz svihnou do hromosvodu tak to naindukuje do vedeni ve zdi prepeti jak krava..pripadne az vyrve draty.

Jinak z beznych prodluzek v nejakych testech vysel dobre Belkin, jednu mam a je fakt robustni.

Web

(upravil jardag69 3. 2. 2022 15:56)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Možná udělat nějakou bedýnku jako jsou ty různé "pračky" filtry a tam dát pár zásuvek. Ke každé varistor a do serie cca 3-4 pojistky na 500V a požadovaný proud. Když se ke každé zásuvce dá i filtr na potřebný proud, tak už to snad ani lepší být nemůže. To by bylo aby tam zůstal hořet oblouk.
Jistič klidně, ale pojistka je o něco rychlejší.

(upravil Hippo007 3. 2. 2022 17:05)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Wili, On ten varistor dokáže pěkně topit, když je nakouslej. Pokud tam není, chtělo by to nějakou tepelnou pojistku k němu.

luikas, To je tak někde do paneláku, kde má každý byt takovouhle přepěťovku - pak se přepětí může svést do země přes kopu těchto paralelně zapojených zařízení. Do samostatného domku to chce něco robustnějšího.

(upravil scoop 3. 2. 2022 17:17)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

ja teda neviem ako brat tie bezne predavane prep. ochrany....ja by som to nazval ochrana proti skratu pred hlavnym isticom zasuvkoveho obvodu....prep. ochrana by mala spravne zviest napatie sposobene prepatim do zeme...ked to budem len chranit isticom, varistorom, tak zalezi od zariadenia ci to prezije alebo nie a citliva elektronika ako audio, TV asi neprezije...

reeb: Belkin AV Home / PureAV riesenia boli dobre, ale ukoncili to sad

https://www.porada.sk/archive/index.php/t-278063.html

(upravil Hippo007 3. 2. 2022 17:56)

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Přepěťová ochrana v zásuvce je na sražení napěťových špiček od zapnutí motoru, od frekvenčního měniče, spínaného zdroje a bůhvíčeho. Není na ochranu před přepětím od blesku (ale i tady může pomoci, když se jedná o vzdálený blesk). Kdo se chce zabezpečit před následky zásahu blesku do hromosvodu na baráku, musí jít jinou cestou - vzdálený hromosvod nespojený s anténou, přepěťovky stupňů B, C, D + na signálových vodičích vstupujících do domu, přizpůsobené zapojení a vedení elektroinstalace ... btw. ale ani tak to není 100% ochrana

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

na caste kolisanie v sieti by som mozno riesil skor regulator:
https://www.apc.com/shop/cz/cs/products … /P-LE1200I

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Tohle je dobrý na místech, kde je slabší síť nebo naopak blízko trafa, kdysi jsme jich namontovali hafo, hlavně na místa, kde napětí klesalo tak, že UPS u PC přepínaly na baterku. Dneska je obvyklej spíš opačnej případ, napětí přes 245V.

Re: Prepetova ochrana - ma smysl?

Nesuvisi to sice s prepatovou ochranou ale trochu ano big_smile tak to sem hodim mozno niekoho inspirujem...

predlzovacky s prepatovkou maju vnutri celkom vela miesta navyse big_smile tak som tam vlepil 5V finder 2x8A rele paralelne na kontakty vypinaca a vyviedol napajanie cez USB kabel. Potom staci v biose PC nastavit aby USB power bolo vypnute. Samozrejme PC musi byt v inej zasuvke, ale vsetky periferie ako monitor, zosilnovace, a ostatne blbosti sa pri vypnuti PC vypnu tiez smile

https://i.postimg.cc/cK5r4hbG/251-DB381-3-BE2-46-B9-9729-63-A2-C039-EF54.jpg

Příspěvky [21 až 31 z 31]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Prepetova ochrana - ma smysl?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£