Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Jaký zesilovač pro měření

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [11]

(upravil madeindoma 15. 1. 2022 18:44)

Téma: Jaký zesilovač pro měření

AHoj, je to již nějaká doba co jsem měřil a dělal trochu narychlo výhybky. Rád bych se k tomu vrátil a udělal to pořádně u svých beden protože tam mám propady v cháře. Dávám dohromady měřící gear a můj dotaz zní. Jaký typ je relevantní k měření zdali pouze AB nebo můžu použít v pohodě i v třídě D? Nějaký TDA třeba? Jak výkonný bude stačit?

(upravil jardag69 15. 1. 2022 18:50)

Re: Jaký zesilovač pro měření

Něco do 5W ale aby to spolehlivě umělo 20-20kHz bez propadu?

Re: Jaký zesilovač pro měření

Mám k dispozici: Aldax SPV250P+, TDA1562q, a nějaký čínský D 2.1. Jako ten Aldax by byl nej ale zase ho vypojovat ze sestavy se mi ho 2x nechce. KDyby vyhovělo to TDA1562 bylo by to asi nej pro mě.

(upravil jardag69 16. 1. 2022 11:26)

Re: Jaký zesilovač pro měření

Jestli chceš ladit vyhybku, tak asi stačí to TDA. Stejně asi nebudeš mít mikrofon co by uměl víc jak 20kHz.
Možná by stačilo i TDA2004 smile

Re: Jaký zesilovač pro měření

Já to obvykle měřím přímo sluchátkovým výstupem ze zvukovky ESI maya22. Sice nedosáhnu víc než 1V, tj není to normovanej 1W ale to není nic proti ničemu, stačí, když je to pořád stejně. na měření impedanční charakteristiky je to jedno úplně.  Potom mi nesedí celková citlivost v dB, ale to na naledění výhybky nemá vliv. Zesilovač by neměl být můstkový, tj TPA3116 vypadává hned, je to v můstku, tda2004 s kondenzátorem na výstupu je OK...

Re: Jaký zesilovač pro měření

se stavbou reprobeden zkušenost nemám, takže třeba plácnu blbost, ale nebylo by lepší si to doladit přímo na zesík, který používáš?

Re: Jaký zesilovač pro měření

Aha. Na měření mikrofonem je to fuk, na měření impedance můstek ne. Tak treba zrovna tu 2004 .o)
To jde i z 12V baterie

Re: Jaký zesilovač pro měření

kdysi tu proběhla nenápadně se tvářící informace, že frekv. odezva repro se mění s příkonem na jeho svorkách,
není to důvod těch normálových tuším 2,83V?
jestli je ta změna charky nezanedbatelná, tak to z čistě fyzikálního hlediska (relevance měření) může být příčinou nekorelace mezi měřením a výsledky v reálných provozních podmínkách...jak by řekl pan Spejbl jedním slovem -zášmodrch sad
(ale možná až v PA výkonech, ne doma)

Re: Jaký zesilovač pro měření

Proč by to neměl být můstek?

Re: Jaký zesilovač pro měření

proč ne můstek, speciálně TPA3116:
1.)jak asi zapojíš signál zpátky do zvukovky , když má DC úroveň poloviny napájení?
2.) když už seš šikovnej, zapojíš ten "reference signal" přes kondík a odporovej dělič, nedokážeš nijak posoudit, co dělá ta druhá polovina můstku, to musíš jenom přepokládat, že přesně invertuje tu druhou polovinu...
3.) impedance se jistě měřitelně nezmění pro úrovně od 0.1V (technický minimum pro měření) do napětí pro cca 10% jmen. výkonu ( u slučšnýho nepoškozenýho repro). Co se děje dál, je už řešení pro PA, ne pro hifi, třeba změna impedance (a citlivosti) s teplotou cívky a s výchylkou reproduktoru.
Repro se pro simulace obecně měří při malejch úrovních, aby se zanedbal vliv nelinearity s větší výchylkou. A 1V oproti 2.83V? ano, měřím to 1/8W (pro 8R reprák) oproti 1W, tj -0.9dB, tak si to klidně nastavím při nastavování úrovně mikrofonu o +0.9dB (+1dB, netřeba být detailista) a mám hotovo.  Ano, je to citlivější na ruchy z okolí, ale ne kriticky, ve výsledku je to jenom o nakalibrování  "0dB" To už jsme ale o kousek dál, to stejně má málokdo při měření správně, a znovu opakuju, když na jeden vrz, s mikrofonem na jednom stojanu a reprobednou na točně, mikrofon ve výšce mezi středobasem a výškáčem, příp mezi středem a výškáčem, proměřím směrovky všech repráků, tak není co pokazit, a pak už jenom zblízka změřit basák a případně BR, pro řešení spodku, ale to taky není pro návrh výhybky důležitý. Důležitý je mít .FRD  a .ZMA pro simulaci výhybky, v kmitočtovém pásmu aspoň dvě oktávy (oktávu? pro 3p bednu) pod dělicí kmitočet a aspoň trochu vědět, co s tím udělat. Já jsem v tomhle začátečník, ale aspoň mám trochu přehled o tom co měřit a jak měřit. Ale to se probíralo jinde. Zkuste hledat, má to často výsledky.

Re: Jaký zesilovač pro měření

Mám to napojený na AV Recieveru Yamaha HTR 4072. Jde mi o to že na 70-80Hz a okolo 150Hz mám tak šílený propad až mě to sere. Zbytek asi cajk. Ale dodělával jsem 2P centr a tam jsem to jen prásknul od boku tu výhybku, hraje to něják. ALe chci mrknout na chárku co z toho vlastně leze.

Příspěvky [11]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Jaký zesilovač pro měření

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£