Téma: Lion-LIB902 typ AIWA - typ žvýkačka

Dobrý den,vlastním přenosný minidisk AIWA.Je napájen AKU LIB902 Li-On nemaje akumulátor používám ho s napaječem 4V.Dostalo se mi do ruky několik originál,ještě v obalech, AKU AIWA LIB-902.jsou staré cca 20 let.Dotaz lze je ještě nějakým způsobem nabijet.Jeden kus jsem rozbalil,napětí 0V.Zatím jsem do minidisku nevložil.Nemám original nabiječku. P.S. v Německu likvidovali nějaký sklad elektro,to je jejich původ.

Re: Lion-LIB902 typ AIWA - typ žvýkačka

Ty stare clanky se zvyknou po pokusu o nabijeni po mnoha letech v lepsim pripade nafouknout, v horsim pripade bouchnou.
Pokusy o ozivovani, je dobre provadet z modelarskou nabijeckou, nekde ve svarovne, nebo aspon na balkone, clanek pripojeny na kablikach, pod tezky kvetinac, na terakotove misce a kdyz dojde k pruseru, vyfoukne plamen dirkou na kvetinaci.
Jinak se tyto "vykacky" nahrazovali obvodem a pouzdrem na normalni clanek AAA
https://www.thingiverse.com/thing:2137876
https://forums.sonyinsider.com/topic/19 … e-battery/
...
Kdyz si chtel eliminovat menic z 1,5V na 3,5V, tak se delali na 3d tiskarnach pouzdra, kde se nacpal clanek ve formatu AAA t.j. 10440, ktery se da sehnat vice mene bez problemu, jako nahradni dil na fasttechu, do e/huleni.

.........
Pokud chces vyssi kapacitu a nebojis se kokonu (nepouzdreneho clanku) da se z e/cigarety EGO. typ 510,  prvni edice (slim) vydolovat kvalitni clanek ktery ma kapacitu asi 1,5x vyssi, nez puvodni kokon vyrobeny v aiwa.

https://www.novacig.cz/sk/baterie-pro-e … go-650-mah

Pokud si koupis cely set i ze sroubovaci  nabijeckou do USB diry, ziskas tak kompletni nabijeci obvod pro Li baterie, ktery ma ochranu a indikaci nabiti, obvykle to obsahuje obvod TP4056, nastaveny pro dany clanek.
https://www.novacig.cz/sk/usb-nabijecka … -ego-420ma

Pokud si aspon prumerny elektronik a dbas zasad a opatrnosti, pro praci z Li bateriemi, udelas v tomto rychle konec problemum z baterii.

Re: Lion-LIB902 typ AIWA - typ žvýkačka

Díky za radu.Žádné nebezpečné pokusy dělat nebudu.Je to na vyhození.

Re: Lion-LIB902 typ AIWA - typ žvýkačka

Nemusis se bat, clanky LiIon typ 10440, 12400 a pod, je bezny spotrebak.
Je to podobne, jako clanky tuzkovek, typ AA, tedy 14500
V tech e/cigaretach, resp. jejich bateriich, najdes kvalitni clanky, ktere maji rozmer kolem 11500, nebo dva paralelne {rozmer 10400} akorat to neni pouzderene v ocelovem kalisku, je to normalni pytlik, vlozeny do nerez trubky.
Clanky do e/cigaret, maji vyhodu, ze maji velke cerpatelne proudy.
Nabijeci zazrak ze sroubenim, obsahuje malou desku a na ni obvykle obvod TP4056, ktery ma nastaveny omezeovaci proud na cosi kolem 500mA, maximalni napeti je 4,18V.
Da se stoho postavit temer cokoli, co je potreba napajet nejakou alternaci clanku a baterii, ktere nejsou dostupne, nebo je nutno neco vyrobit.

Re: Lion-LIB902 typ AIWA - typ žvýkačka

Tak pánové: Mám babičku, DSLR Sony Alpha A300, a ve své době ihned po zakoupení jsem kupoval i druhý neznačkový, čínský akumulátor. Teď jsem po asi roce vytáhnul, originál Sony Infolithium je v řiti, neznačková funguje, jako zamlada.