Téma: bastl-zosik-identifikacia

ahojte,dostal som do ruk "zosik" sasi je z nejakeho firemneho vyrobku,ale asi len predok a vrch, je to otrasne spravene,nechapem ako to mohlo fungovat.humus,ale poprosil by som niekoho,aby mi pomohol identifikovat koncovu cast,je osadena 2*KD606 a nejake KF508 a tusim 517 na napajani som nameral 15V co sa mi zda nezmysel.DPS na to je firemna, takze odhadujem ze to bola bud nejaka stavebnica,alebo nejaky overeny teslak na ktory sa robili DPS prikladam foto a bol by som rad kazdej rade...mam to prekopat na gitarovy zosik

P.S. nejaku dobru a overenu schemu na gitarovy pradzosik z OZ nemate? bobisek mi poslal jednu suprovu.ale skusim najprv ine moznosti.

foto :
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok016.jpg
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok008.jpg
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok007.jpg
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok008.jpg
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok006.jpg
http://s80.photobucket.com/albums/j177/ … zok004.jpg

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Možná je to nějaká ta původní stavebka viz název na čelní stěně. Kde je k tomu dokumentace to ví leda tak Sinclair.

Re: bastl-zosik-identifikacia

Ty plošáky konců jsou mi trochu povědomé, ale asi to je nějaký bastl, možná předek okuchaný ze Zetawattu 1420, zbytek jiný.

Web

(upravil sinclair 27. 11. 2007 8:07)

Re: bastl-zosik-identifikacia

Ty konce jsou poněkud upravený Sinclair, prodávaný Teslou Eltos jako stavebnice číslo C18, někde by to mělo být vyleptáno na fólii. Kvazikomplement s asymetrickým napájením 35-40V a výstupem do středu kapacitního děliče, výkon okolo 25W/4ohm. Nemá to hlídání kliďáku, takže to kytarou, či déletrvající pařbou půjde velmi snadno uvařit.
Při průrazu kteréhokoli prvku v takto zapojeném konci automaticky odchází celé osazení včetně diferenciálu.
Tady máš schéma :
http://sweb.cz/servisdok/sinclairC18.jpg

Jsem dobrej, že? smile

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

heh, na to mám jeden list z tej stavebky, kde je schéma a osadzovačka, ak by si potreboval tú osadzovačku ti to oscannujem smile

Re: bastl-zosik-identifikacia

Osazovák je tuším modře podložený. Prodaly se toho tehdy mraky, pamatuju to z Eltosu z Uh.Brodu. Kompletovala to prodejna Eltosu v Pardubicích. Stejná stavebnice označená C17 byl koncák z Texana. Toho mám zas na listu já.

Web

(upravil Thales 27. 11. 2007 13:36)

Re: bastl-zosik-identifikacia

Sinclaire když už jsme u toho kapacitního děliče mohl bys mi vysvětlit jaký je rozdíl v chování zesilovače mezi obyčejným elektrolytem na výstupu v serii jako v TW a ten kapacitní dělič? Má to nějaké výhody nebo nevýhody když pominu to že ty kondy jsou potřeba dva?
A jeden pravděpodobně blbý dotaz - nešlo by to fláknout rovnou do středu trafa?

To víš že si dobrej - my to víme také smile

(upravil right13 27. 11. 2007 15:08)

Re: bastl-zosik-identifikacia

sinclair,ty si boh,ja som vedel ze sem mam s tym prist smile velmi velmi dakujem,mas pravdu,je tam vyleptane C18.preto som aj usudil ze to bude nieco teslou vyrabane.naozaj dakujem:)

P.S: nie som sice odbornik,ale vy ano, dala by sa tam ta regulacia a snimanie kludoveho prudu dobastlit? nechcem,vlastne ani nemozem spravit novy koniec.a z nejakym trapnym TDA 20xx robit nechcem

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Regulace klidového proudu by šla vyřešit nahrazením tranzistoru V5 například za BD139, který by byl přes slídovou podložku přišroubován na chladiči, co nejblíže koncovým tranzistorům.

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Zapomněls dodat, že ten BD139 musí mít co největší betu. Běžně mají tyhle tranzistory betu kolem 70, teslácké KD139 i méně.
Thales, kondy jsou sice potřeba dva, ale s poloviční kapacitou a na poloviční napětí. To je ta výhoda.

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Nic jiného v tom teda není? A může se ten střed mrsknout na střed trafa?

Re: bastl-zosik-identifikacia

takze? ako z tym prudom? nech mu to aj kusok vydrzi na tej gitare.aj ked ohanal sa z tym ze uz mu to hralo niekolko rokov v pohode.pravdaze planujem vymenit kondiky

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Jako náhodný pozorovatel si dovolím trochu polemizovat.
Výstup do kapacitního děliče, to jsem opravdu ještě neviděl. Takhle zapojené kondy budou akorát přivádět do repra poloviční brum 100Hz z napájení, pokud by to náhodou nebylo nepájené přes stabilizátor.
A že by mohly být na poloviční napětí proti jednomu, to jako proč? Když je jenom jeden kond na výstupu, může být klidně na poloviční napětí a nic se nestane, pokud se ovšem nezkratuje tranzistor z plusu napájení. Potom to bouchne.  To samé by se ale v tomhle případě stalo taky (bouchnul by jeden z nich).

Zapojit to na střed trafa, to je nejlepší nápad (čili použít symetrické napájení).

(upravil Thales 29. 11. 2007 0:39)

Re: bastl-zosik-identifikacia

Já už jsem to viděl ale jen jednu. Byl to nějaký starý germaniový konec ze 60. let. Předek se budil z Transiwattu který byl připojen na dost velké budicí trafo a z toho se budily dva trandy tuším 7NU74 a jejich vspolečný výstup pracoval do repráku jehož druhý pól byl připojený do toho kapacitního děliče. Dávalo to 100W. Zpětnou vazbu to mělo z výstupu do dolního konce primáru budicího trafa. Vzhledem ke stáří to asi musel být masakr mít tehdy 100W konec.
Jenom pořád nevím jestli se dá ten střed připojit na střed trafa že by ten dělič byl tvrdší. Nějak mě nenapadá důvod proč by to tomu mělo ublížit. V tom 100W konci byl střed kondů použitý rovněž jako zem ale ne spojená s vývodem trafa. A to mě vede k otázce kdyby se to TW narvalo symetrické trafo musel by být na výstupu ten kond? Teoreticky by měla být na výstupu zesu polovina napájecího napětí tak by to snad šlo. Sice by pak byl problém s tím že by tam bylo nutné namontovat SS ochranu ale vlastnosti by byly o něco lepší hlavně na basech.

Re: bastl-zosik-identifikacia

Je to prostě náhradní, ojebaný nouzový řešení za klasický trafo se symetrickým sekundárem, nic víc, žádná výhoda, naopak.

Snad to je lepší než klasickej vazební kondík, jinak nutnej při nesymetrickým napájení (trochu jiný proudový poměry při nabíjení a vybíjení).

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

House, podle toho, co píšeš, jsi toho neviděl ještě hodně.

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

hm,vyskusal som ten zosik.oba konce sa spravali nasledovne. do 4R odporovej zataze pri 300mV/1kHz pri napajani cca 27-30V prude 1,8A som z toho dostal maximalne 15W kym nezacal limitovat,tych 300mV na vsupe uz bolo na hrane limitacie.od 15khz vyssie z toho lieezlo na vystupe nieco okolo 4V AC  a pri 50Hz to zacalo kmitat( vzostupna hrana sa jemnucko vyrovnavala a zaoblovala ) bolo to vsetko tesne pred limitaciou,takze bud som spravil chybu ja,alebo netusim ako dostali z toho 30W/4R pri 32V napajania..chova sa to spravne alebo je nieco zle?

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

32V je defakto 2x 16V. Uberme 2x3V, máme 13V max. amplitudu. To dělá cca 9,2V ef. To je při 4 ohmech pouhých 21,12W a to ještě za předpokladu, že je to napájený z tvrdýho trafa. Takže těch Tvých 15W je docela reálných.

To jakože nedá plnej rozkmit při 15kHz????????? To "kmitání" na 50 Hz může bejt brum, zvlnění daný měkkým a špatně filtrovaným zdrojem.

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

ja som to napajal z KAZ 2 z ktorej som dostal 30V 2,5A takze myslim ze to malo nejaku rezervu,je sice pravda ze ma filtraciu iba 2200uFale aj tak .... takze nic nie je odfajcene,ale je to kruta realita sad takze na gitaru to nepojde....

Web

Re: bastl-zosik-identifikacia

Na tichý hraní s citlivým uřvaným reprákem snad jo... smile

Divnej je ten malej rozkmit na výškách... to není imho v pořádku.

Web