Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » PA a zvukařina » Synchronni Y kabel

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

(upravil maYtek 4. 10. 2021 13:23)

Téma: Synchronni Y kabel

Ahoj, potřebuji k QSC RMX 2450 připojit druhý zesilovač. V návodu píši přepnout do paralel modu, pak by měl signál co půjde  do zesilovače vylézat z druhého vstupu, kde zapojím zesilovač č.2.

Mám použít synchronni Y kabel. Jedná se o připojení  zvuku zdroje (konzole) kde je výstup 2 x RCA do prvního zesilovače.

Jedná se o tento kabel

https://www.profi-dj.cz/zvukova-technik … niverzalni

který má takové zapojení ?

https://www.mediacollege.com/audio/connection/images/XLR-2xRCA.jpg

Za informaci děkuji

Marian

Re: Synchronni Y kabel

Pravděpodobně z tohodle kabelu poleze signál do obou cinchů v protifázi.

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

(upravil ondra.klofat 4. 10. 2021 14:34)

Re: Synchronni Y kabel

XLR na vstupu zesilovače není stereo ale symetrické mono (pin 2 = signal +, pin 3 = signal - , pin 1 = ground), čili kabel výše nelze. Pokud má zesilovač hrát stereo, pak každý cinch potřebuje na opačné straně své XLR, jestli to povedeš symetricky nebo nesymetricky (=propojit v konektoru pin 1 a 3) je otázka... na krátko by to za většiny okolností mělo snést nesymetriku bez zásadních problémů, na dlouho ideálně cinch-jack kabelem do DIboxu a z něj smyetricky (XLR-XLR) do zesilovače, pro výstup do druhého pak použiješ paralelní jack konektor každého vstupu. Paralell režim ti udělá to, že vezme pro oba kanály zesilovače signál z prvního vstupu, což znamená pouze mono. Pak by sice mělo jít použít druhé XLR na zesilovači jako výstup do druhého, ale na nepoužitelnosti výše zmíněného kabelu to nic nemění. Zmonovat dva cinche do XLRka samozřejmě jde (pin 1 a 3 opět propojit, L+P spojit na pin 2, ještě lepší je pak použít do spárování 10k odpory... obrázek jak vyrobit tuto redukci najdeš určitě na netu).

Re: Synchronni Y kabel

Takže jsem z toho pochopil, že když zapnu zesilovač do parallel tak vstup XLR příjme jenom mono, stejný signál mono, mi poleze na výstupu z toho zesilovače do levé a pravé bedny. Dále ze vstupu č.2 xlr mi poleze (ven) stejný signál mono (zdrojový, ne zesílen) kde můžu napíchnout druhý zesilovač.  Je to tak ?

Tim pádem mi z konzole visí jeden nezapojený  cinch kde mám signál levý čí pravý , podle toho který jsem předtím použil. Je to tak ?


Nejsem v tom moc zběhlý, tak prosím schovívavost.

M.

Re: Synchronni Y kabel

Na co konkrétně to potřebuješ, abychom mohli správně - detailně poradit?
Pokud máš z konzole i jiný výstup, než cinch, např. symetrický Jack 6,3 nebo XLR, určitě použij ten.
Já bych to řešil tak, že bych každý ze zesilovačů použil pro jednu stranu (levá/pravá) signálu v režimu paralell.
To ale nelze použít, když mají bedny potřebu odlišných výkonů - nejsou tedy např. na každém rohu parketu, ale třebas jedny jako odposlechy a druhé jako hlavní do lidí. Pak bys musel použít na kabelech signálu tzv. kalhoty = rozbočení signálu do více vstupů a neprovozovat zesilovače v režimu paralell, abys mohl regulovat výkon do každé bedny.
Když situaci přesněji popíšeš, tak můžeme poradit konkrétně, pro začátečníka lépe pochopitelně.
Ostatní už asi napsal ondra.klofat.

(upravil dawsoo 5. 10. 2021 14:33)

Re: Synchronni Y kabel

Tenhle kabel nevím na co vůbec ho vyráběj,napadá mě jen že by šel použít buď na zmůstkování klasického stereo koncového zesilovače do mono režimu a nebo ano zapojit normálně na dva kanály ale mono ale nutné by bylo jednu bednu hrát s na svorkách otočenou polaritou. Oboje je tak trošku na prasáka,stereo by vyžadovalo takové kabely dva.

já do PA vůbec nepíšu a ani jinak nečtu, ale zaujal mě min ten kabel jaký je jeho primární určení.

Není co dodávat...

Re: Synchronni Y kabel

Vzhledem k tomu, že XLR je samec, tak to musí fungovat jako brutální stereo ==> mono konvertor big_smile

QSC, EV, Turbosound, X32, SiEx3, DL1608 atd.

(upravil dawsoo 6. 10. 2021 22:57)

Re: Synchronni Y kabel

no vidíšto,na odkaz jsem nekoukal, jen na obrázek navíc by to makalo ještě uplně jinak a hůře neb hrály by mono pouze rozdílové informace z L-R kanálů z těch cinčů big_smile Dobrý maso takovej surroundek do zadních beden ala 80. léta:D Nebo takovej "tukabel pro mladý a mileniály co zázračně umí z většiny mjuzikk jakési pitoreskní skoro-karaoke a smáznout i bassi" ,jsem asi už starej a blbej, ale moc mi nedává smysl, neb jsem tak nějak automaticky předpokládal aspoň XLR samici dle obrázku. big_smile

Takže má odpověď na tazatelův dotaz zní ne smile
1. Pokud tomu rozumím správně,tak při modu paralel imputs stačí zapojit z konzole levý kanál jedním (cinch-xlr samec) na jeden ze vstupů do zesáku č.1 a  a pravý do druhého zesáku stejným způsobem.Takže stačí dva obyč kabely 1:1 pokud jsou oba zesilovače RMX stejné.
2. Pokud nejsou stejné, tak to nejde při zachování stereo režimu a je třeba dvou Y kabelů (1xcinch -2x samec XLR) na rozdvojení signálů z konzole a jet oba zesy ve stereo modu smile

Není co dodávat...

(upravil ondra.klofat 7. 10. 2021 8:55)

Re: Synchronni Y kabel

2. Pokud nejsou stejné, tak to nejde při zachování stereo režimu a je třeba dvou Y kabelů (1xcinch -2x samec XLR) na rozdvojení signálů z konzole a jet oba zesy ve stereo modu smile

Máš pravdu v tom, že pokud nejsou zesilovače stejné, nelze použít paralell mód pokud chci zachovat stereo (resp. čistě principielně by to i možné bylo, prakticky mít na každý kanál sterea jiný zes. příliš smysl nedává). Ale konkrétně v tomto případě (kdy RMX má dvojice paralelních vstupů XLR/TRS Jack) není nutné mít Y split kabel. Já bych šel klasicky 2 kusy Cinch-XLR do 1. zesilovače, z jeho paralelních vstupů 2 kusy Jack-XLR do druhého. Přecijen používat standartní jednoduché kabely mi přijde praktičtější než Y-split kabel (i třeba z důvodu případné náhrady poškozeného kabelu, splity většinou nutno dělat z kabelu s menším průměrem, který může být méně odolný než klasický mikrofoní 6mm kabel, kterého se dvojice do většiny běžných konektorů jednoduše fyzicky nevejde atd.).

Ad.: Pak taky pozor na některé prodávané kabely. Nedávno jsem (ve snaze ušetřit čas nad pájením, protože jsem splitů potřeboval 6 párů a našel jsem je za celkem sympatickou cenu) narazil na XLR kabel, který měl být podle popisku údajně symetrický split, v reálu to byla XLR verze toho co je v prvním příspěvku (na jedné straně XLRko zapojené zdánlivě normálně symetricky, na rozdvojeném konci + do jednoho XLR kde ani nebylo znesymetričtěné, do druhého stejně tak mínus). Buď shit kabel, kdy výrobce buď šetřil a nepřemýšlel, nebo to je kabel pro nějaké specifické použití, ale standartně použitelný kabel to není. Takže pokud podobný kabel chceš kupovat hotový a ne si ho vyrobit, tak je dobré si na toto dát pozor... variant konfigurací pinů může být několik.

Re: Synchronni Y kabel

Všem děkuji za informace.

Jen upřesním jak to mám. Mám 4 kusy beden všechny 500W na 8Ohm. Všechny bedny jdou směrem do "publika" žádné odposlechy.
Dvě bedny JBL JRX 115 a dvě EM115 a EM112.
Zesilovač QSC RMX 2450 a výhybku DBX 223xs
Výhybku používám jen pro EM151, EM112 má výhybku svojí.

Druhý zesilovač stejný nebo QSC GX5 zatím nemám, ale sháním. Chtěl jsem na zkoušku použít Onkyo co mi doma leží.
Výstup zvuku z konzole mám L+P cinch.

Ten obrázek nahoře nepatří k tomu odkazu (ke kabelu na odkazu). Kabel na odkazu mi doporučili v ProfiDJ na propojení zesilovačů.

Jestli budu hrát stereo nebo mono na všech bednách mi je jedno.

Re: Synchronni Y kabel

No, z tvého upřesnění vyvstává spíš ještě víc otázek než doteď, a bylo by to spíš na samostatné téma, tak jen v rychlosti... těžko říct co myslíš označením EM115 a EM112, jsou to dvoupásmovky, tedy EM151 a EM121, nebo basovky? (čili EM15 bass) 12" verze této basovky pokud vím nebyla. Stejně tak nerozumím proč před něco aktivní crossover předřazuješ, před něco ne. Tedy stále nemám představu, jak by výsledný setup měl vypadat... popravdě je mi záhadou i aplikace této zatím zdánlivě nesourodé hromádky beden a navíc když je jedno jestli se bude hrát mono nebo stereo.

K tomu kabelu v odkazu bych předpokládal, že oba cinche sloučí do nesymetrického XLRka, tedy že opravdu neodpovídá přiloženému nákresu... doufejme.

(upravil maYtek 8. 10. 2021 6:22)

Re: Synchronni Y kabel

Ja to špatně napsal jedná se o EM15Bass Megaton  a EM121 - (Megaton) to je střed a výška.

(upravil Otas 8. 10. 2021 10:10)

Re: Synchronni Y kabel

Čili máš 3 bedny středovýšek (2* JRX115 + 1 * EM121) a jednu bashornu?
Zajímavá kombinace, to by mne nenapadlo. Ale já vždy provozuji středovýšky stereo (popřípadě i wide), v tom jsem konzervativní.
Pro co vlastně používáš ten crossover (připojuji se k otázce Ondry výše)? Je to tak, že jeden kanál z konzole máš na mono (asi ani nesloučený z LR výstupů) pro celopásmově zapojené středovýšky a druhý kanál z konzole přes crossover do zesu a dál pro sub? A teď řešíš, jak zapojit třetí středovýšku, aniž bys přetížil kanál - čili přes další zes?
Máš na konzoli tlačítko pro mono výstup?
Otázky se skutečně spíše vrší, ale bez přesných odpovědí na ně nepůjde odpovědně něco poradit.

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Synchronni Y kabel

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£